Cool Priča: Inkubator PISMO - Novska postaje svjetski centar gaming industrije

Cool Priča: Inkubator PISMO - Novska postaje svjetski centar gaming industrije

Kampus industrije za video igre

Pojavom brojnih game development studija, startupa i vrhunskih igara svjetskog glasa, gaming industrija u Hrvatskoj pokazala je veliki potencijal gospodarskog razvoja, a to je prepoznalo i ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske koje je uz pomoć Europskog fonda za regionalni razvoj odlučilo sufinancirati projekt poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj.

Novska je grad u Sisačko-moslavačkoj županiji koji je smješten na području zapadne Slavonije i broji tek oko 13.500 stanovnika, no uskoro bi mogao postati veliki svjetski centar gaming industrije. Zahvaljujući projektu poduzetničkog inkubatora Sisačko-moslavačke županije pod nazivom PISMO, u Novskoj su se počele događati neke velike stvari, poput edukacijskih programa za game developere i poslovnih prostora za game-development startupe koji nude pristup najmodernijoj tehnologiji i opremi za izradu računalnih igara, a u razvoju je i veliki projekt Kampusa gaming industrije, koji bi trebao postati jedna od najnaprednijih visokoškolskih ustanova game developmenta u Hrvatskoj, regiji, ali i u svijetu.

S obzirom na sve to, došlo je krajnje vrijeme da ekipa Vidija krene ka Novskoj, kako bismo u gradiću udaljenom 98 km od Zagreba otkrili kakve se to velike stvari tamo realiziraju i saznali iz prve ruke zašto bi Novska uskoro trebala postati najprivlačnije mjesto u Hrvatskoj svima koji se bave ili se planiraju baviti izradom video igara.

Novska inkubator FOTOGRAMETRIJA
 
Pristigavši u Novsku, susreli smo se s direktorom inkubatora PISMO Marijem Čelanom koji je ujedno i regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije u razvojnoj agenciji SIMORA, kako bi nas upoznao s ovim ambicioznim projektom i objasnio nam kako je i zašto pokrenut te što očekuje u budućnosti, a usput smo bili u prilici obići nove zgrade prepune opreme kakva je dosad neviđena u Hrvatskoj.
 
Mario Čelan nam je rekao da je projekt nastao iz želje da se nešto učini za jednu tako malu sredinu kao što je Novska, ali i za čitavu Sisačko-moslavačku županiju koja je u  zaostatku za drugim dijelovima Hrvatske poput Zagreba i Dalmacije. «Mladi odlaze, industrija je propala, znači treba nešto pokrenuti da se to promijeni. Na ideju o stvaranju poduzetničkog inkubatora orijentiranog na gaming industriju utjecalo je više stvari koje su se dobro poklopile. Kao prvo, otkrio sam da je gaming industrija po prihodima prestigla filmsku i glazbenu industriju zajedno.  Potom sam pročitao više članaka o gamingu na internetu i posjetio Infogamer kako bih vidio koliko ljude to zanima, no najveći utjecaj na stvaranje ideje je imao moj sin, koji je veliki gamer», rekao nam je gospodin Čelan i dodao kako je njegov sin izrezivao od kartona i plastike noževe kakvi postoje samo u video igri CS: GO i prodavao ih po cijeni od 20 kuna svom čitavom razredu. Tada je otkrio da u svijetu postoje brojni dizajneri koji su dobro plaćeni upravo za to da proizvode opremu, oružje i odjeću za video igre.
 
«Više ne znaš jesmo li mi u virtualnom svijetu, ili je virtualni svijet u video igri, jer se virtualni predmeti iz igara vraćaju u stvarni svijet», navodi Mario Čelan, koji je tako malo po malo došao na ideju za pokretanje projekta koji je potom ponudio županiji koja je bila «gladna» dobrih poduzetničkih ideja.

Središte gaming industrije

Odmah u početku Čelan je projekt nazvao: «Sisačko-moslavačka županija, središte gaming industrije», a županu se to dopalo i počeo je posvuda promovirati tu ideju. Nakon toga su se javili na natječaj koji je davao 20 milijuna kuna poduzetničkim potpornim institucijama s projektom poduzetničkog inkubatora Sisačko-moslavačke županije namijenjenog gaming industriji pod nazivom PISMO. Kada su saznali da su dobili natječaj, odnosno 20 milijuna kuna, krenuli su u prikupljanje građevinskih dozvola za kompletno renoviranje dvije zgrade koje su već prije odabrali.
 
Nakon toga su započeli potragu za opremom koja će biti unutra postavljena i tvrtkama koje se bave game developmentom, s nastojanjem da ih privuku. Čelan također naglašava da je projekt zamišljen u ukupno pet faza i sve su uspješno realizirane. U prvoj fazi se omogućuje besplatno učenje engleskog jezika za svu djecu u vrtićima u županiji.  Druga faza su radionice za osnovne i srednje škole o softverskim alatima koji se koriste za izradu video igara, dok je treća faza poduzetnički inkubator. U četvrtoj fazi je uvođenje srednjoškolskog zanimanja «tehničar za razvoj video igara», dok su u petoj financijske potpore za nove startupe koji će proizaći iz svih navedenih edukacija i škola. U međuvremenu se uključio Hrvatski zavod za zapošljavanje koji je napravio posebne mjere samo za njih, pa sada isplaćuje minimalnu hrvatsku plaću i putne troškove svima koji se odluče doći u Novsku iz svih dijelova Hrvatske na edukaciju u trajanju od 6 mjeseci.

33 startupa i jedan brak

Na naše pitanje kakav je interes mladih za školovanje i rad u Novskoj na izradi video igara, Čelan navodi da projekt nadilazi sva očekivanja. «Mi smo zamislili da ćemo u tri godine imati 24 startupa, a sada ih još prije kraja projekta imamo 33», ističe direktor poduzetničkog inkubatora koji kaže da mnogi ljudi koji dođu na edukaciju počnu raditi u startupu i ostanu u Novskoj, a među polaznicima već ima čak i jedan brak.
 
Također nas je upozorio kako u Novskoj već postoji problem kako pronaći smještaj za sve zainteresirane, obzirom da su oni koji su došli na školovanje i zaposlili se, uglavnom ostali živjeti u stanovima u kojima su bili tijekom edukacije.
 
Pored toga Čelan vjeruje da će veliki broj game development startupa iz drugih dijelova Hrvatske preseliti u Novsku zbog poduzetničkih potpora. «U Zagrebu će se od 2021. godine prema novoj NUTS II podjeli regija moći dobiti 25% bespovratnih sredstava potpore, dok će taj isti poduzetnik kod nas moći dobiti 75%», ističe Mario Čelan.
 
Novska slike gaming strojevi
 
 
(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Cool Priča: Inkubator PISMO - Novska postaje svjetski centar gaming industrije - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.