Staro računalo i novi Windows 11OS

Ponedjeljak, 09 Siječanj 2023 22:37
Dragi doktore, zanima me mogu li na svoj stari PC koji ne prolazi compatibility check nekako instalirati Windows 11 da ga mogu barem malo isprobati. Čuo sam da se to može, pa vas molim za mali hint.   Pozdrav, Karlo   Pozdrav Karlo, Windows 11 je moguće instalirati i na stara računala koja službeno nisu podržana. Trik se krije u modifikaciji Registry ključeva preko Windows aplikacije regedit. Otvorite ju pritiskom tipki Windows + R i upišite regedit. Sada se pozicionirajte (slično kao da tražite folder) u Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup. U njemu desnim klikom miša i klikom na New, stvorite DWORD (32-bit) vrijednost. Nazovite ju AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU. Dvoklik na novostvorenu riječ dozvolit će vam modificiranje njene vrijednosti, pa ju postavite na 1. Ovaj Registry ključ dat će vam da pokrenete Windows 11 Installation Assistantsa stranice https://www.microsoft.com/software-download/windows11 te zatim slijedite upute za instalaciju.     No treba biti svjestan da će ovaj Registry ključ zaobići samo provjeru procesora i TPM modula, a ako imate premalo RAM-a ili HDD umjesto SSD diska, i dalje nećete moći instalirati Windows 11.Kako biste zaobišli i taj dio, najlakše je pokrenuti skriptu s linka https://github.com/AveYo/MediaCreationTool.bat Iako nije baš pametno pokretati skripte s raznih web izvora, ovoj skripti biste koliko-toliko mogli vjerovati jer je njen kod javno dostupan na GitHubu, pa je utoliko lakše provjeriti što ona zapravo radi ispod haube.Nakon pokretanja, u prozoru treba odabrati „11“ za Windows 11 te opciju „Auto Upgrade“ kako vas installer ne bi previše gnjavio. Nakon završene instalacije potrebno je postaviti Windows 11 uz korištenje e-maila ili možete stvoriti novi Microsoft račun na koji će se vezati vaše aplikacije iz Windows trgovine aplikacija i slično. Jednom kada je sve postavljeno, Windows će se nastaviti ažurirati kronološkim redoslijedom izlazaka tih ažuriranja. Za sada nam nije poznato da postoje neki problemi koji bi vas sprječavali da Windows ažurirate na starijim računalima. No moguće je da jednom neki novi update napravi nepopravljivu štetu. Zato je potreban oprez te vas savjetujemo da ovo ne radite na računalu koje koristite za neke ozbiljne stvari poput pisanja školskih zadaća ili na kojem koristite neke poslovne aplikacije kojima je bitna stabilnost računala. Treba znati da je TPM 2.0, u osnovi, fizički čip koji je „siguran kripto-procesor” dizajniran da vaš PC učini sigurnijim kriptiranjem raznih lozinki i ključeva te time spriječi zlonamjeran softver u krađi tih ključeva.Zato biste se trebali zapitati, u kojoj mjeri zaobilaženjem instalacije i nekorištenjem TPM 2.0 modula riskirate vaše lozinke? Uz svakodnevno pojavljivanje novih načina krađe podataka, teško je odgovoriti na ovo pitanje, a da odgovor ne uključuje riječi „veliki rizik“.  

Zamašćeno računalo

Utorak, 13 Prosinac 2022 09:08
Pozdrav kompletnoj redakciji, Redovito čitam časopis VIDI, no nisam vidio jeste li u nekom broju možda imali rješenje mog problema. Možda mi je promaklo :)

Računalo za 6000 kn

Subota, 10 Prosinac 2022 19:53
Pozdrav doktore, Trebao bih savjet oko kupovine računala. Na raspolaganju imam 6.000 kn. Nisam siguran bih li za to kupio laptop, desktop (uz tipkovnicu + monitor) ili All-in-One računalo.
VIDI-X sa JTAG debugingom - 5.0 out of 5 based on 1 vote

VIDI-X sa JTAG debugingom

Ponedjeljak, 29 Kolovoz 2022 20:45
Dobar dan. Imam namjeru koristiti VIDI X u sklopu predmeta Građa računala. Zanimaju me dvije stvari: 1. Može li se VIDI X konfigurirati da radi s JTAG-om za debugging? 2. Postoji li neki resurs za asemblerski jezik na esp32? Na kraju sam našao samo direct port manipulation, a assembler sam u AVR Assembleru koristio. Esp32 bi mi bio puno bolji.   Lijep pozdrav, Zoran

Što od aplikacija instalirati

Subota, 30 Srpanj 2022 17:21
Pozdrav redakciji,uskoro dobivam novi laptop. Sada imam stari tablet koji i nije baš nešto, ali ipak na njega mogu pisati e-mail i pokrenuti YouTube video.

Snimanje zaslona OBS Studio aplikacijom

Srijeda, 06 Srpanj 2022 00:39
Pozdrav redakciji,Postoji li jednostavan način snimanja aplikacija s ekrana računala? Nekada davno koristio sam aplikaciju koja je to mogla i snimala je u flash formatu. No danas je teško čak i pogledati snimljene materijale jer je flash zastario.

Satelitske snimke

Srijeda, 30 Ožujak 2022 09:38
Pozdrav redakciji, Rado čitam časopis VIDI i jako su mi zanimljivi usporedni testovi grafičkih kartica kako bih znao koju da točno kupim kada ću nadograđivati računalo.
Wi-Fi mreže - 3.5 out of 5 based on 2 votes

Wi-Fi mreže

Četvrtak, 02 Rujan 2021 14:42
Počela sam se polako spremati za more. Mislim na nabavku podvodne kamere za klince da dobiju poticaj za ronjenjem na dah, fotića za supruga da poslika trenutke za pamćenje, a u cijeloj toj priči mene brine Wi-Fi.
Računalo za 3.000 kuna - 4.0 out of 5 based on 2 votes

Računalo za 3.000 kuna

Četvrtak, 02 Rujan 2021 14:39
Škola je gotova i vrijeme je za nabavku novog računala. Imam vremena do početka iduće školske godine pa sam odlučio potražiti vaš savjet za kupnju računala do 3000 kn.
Google Fotografije i besplatan diskovni prostor - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Google Fotografije i besplatan diskovni prostor

Četvrtak, 02 Rujan 2021 14:37
Dugogodišnji sam čitatelj časopisa Vidi i rado pratim vaše usporedne testove. No sada vam pišem jer imam jednu dvoumicu! Što biste mi vi savjetovali da učinim?
Stranica 1 od 8

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.