Oduševili i Split i Zagreb Tourgent je na Shiftu glatko pobijedio konkurenciju iz cijele regije, a Zagreb Connect ih je nagradio s 25.000 kuna i godinu dana inkubacije u Tehnološkom Parku Zagreb

Tourgent - Rješenje za turizam i prijevoznike

Aplikacija koja na jednostavnom sučelju mijenja gomilu papira na putovanjima autobusom već je osvojila glavna startup natjecanja u Hrvatskoj

Pobjednici Shifta u Splitu, dobitnici nagrade Grada Zagreba na Zagreb Connectu 2015., dobitnici 2. nagrade na App Star Contestu, finalisti Software Startup Academy, registrirali su tvrtku, planiraju daljnji razvoj i širenje na inozemno tržište te su prvo studentsko poduzeće koje je ušlo u sustav startup@foi sustava pružanja knjigovodstvene i pravne podrške studentskim tvrtkama. Sve su to Matija Matija, Milan Kovačić i Ivan Jolić postigli s 20 i nešto sitno godina i svojom aplikacijom Tourgent.

Tourgent je 'business management' aplikacija za nelinijske autobusne prijevoznike, odnosno vrste prijevoza koje neka tvrtka, turistička agencija ili neka druga grupa ili organizacija iznajmi: „Primjerice, kada netko iznajmi autobus od Zagreba do Rima, mi kroz Tourgent baratamo sa svime što se događa kod prijevozničkih tvrtki koje iznajmljuju te autobuse“ objasnili su nam dečki.

U aplikaciji postoji booking sustav, tj. upravljanje kada je koje vozilo ili vozač na kojoj turi, kada je slobodan za novu turu, profitabilnost po klijentu, turi ili vozilu: „Ovo potonje je tvrtkama najvažnije, jer onda znaju na koje klijente ili ture se mogu više fokusirati da ostvare veći profit. Taj dio izračunavamo iz troškova koje vozači unose u mobilnu aplikaciju“ objasnio je Matija.

 

Aplikacija umjesto hrpe papira

Bez Tourgenta se to sad u najvećoj mjeri radi na papiru: imate hrpu papira i u tome se dosta lako izgubiti, nepregledno je, nema prikaza profitabilnosti i sve se radi napamet i okvirno. S druge strane, podaci koje sadrži Tourgent su gorivo, cestarina, parking, dnevnice i sve ostalo što može biti na turi. Aplikacija ukupno sadrži 20-ak tipova troškova, a ukoliko nekome treba, može proizvoljno dodati svoj tip troškova. Tourgent pomaže tvrtkama da vide detaljne podatke o putovanjima, uz pomoć njega se analizirati i unaprijediti poslovanje i sve ostalo što iz toga proizlazi. Suprotno našim očekivanjima, Matija je rekao kako aplikacija ne sadržava podatke o broju putnika koji su se vozili određenom turom: „To tvrtke ne zanima. One iznajme autobus za jednu cijenu bez obzira je li u tom autobusu bio jedan čovjek ili njih 50.“ 

IMG 4323

Inspiracija došla iz obitelji Matija je smislio Tourgent nakon što je vidio svog oca, autoprijevoznika, kako “muku muči” s ispunjavanjem brojne papirologije za putovanja

 

Obzirom da se sjećamo Matijinog pitcha prije gotovo 6 mjeseci na Shiftu u Splitu, ovaj nam je put detaljno objasnio odakle im ideja za nešto tako jednostavno, a opet itekako potrebno: „Moj otac ima prijevozničku tvrtku koja se bavi tim poslom i onda smo vidjeli da postoji potreba za takvim rješenjem pa smo krenuli to razvijati i eto nas ovdje“ rekao je.

 

Rješenje na svim platformama

Matija Matija i Milan Kovačić su studenti na varaždinskom FOI-ju, dok je Ivan Jolić sa zagrebačkog FER-a. Ivan i Matija se znaju još od osnovne škole kada su radili na projektima, zajedno su radili u Infinumu, te su s vremenom došli do Tourgenta: “Službeno smo s radom krenuli u studenom 2014. godine,“ kaže Matija.

Iako se Milan pridružio projektu nekoliko mjeseci nakon početka, njegova je uloga razvoj mobilnih i desktop aplikacija, od kojih Tourgent zasad ima Android, dok će iOS uskoro početi razvijati. Posao su ravnomjerno rasporedili, tako da Milan radi na mobilnim aplikacijama, Ivan radi na webu, dok je Matija zadužen za dio s poslovanjem i povremeno uskakanje kolegama kada im zatreba pomoć.

novi screen shotovi 1

Tourgent je trenutno u pregovorima s nekoliko svjetskih i europskih investitora čija imena još uvijek ne smiju otkriti: „I nama i njima odgovara da se stvari konkretiziraju kasnije, nama zato da poboljšamo ‘traction’ i dobijemo bolje uvjete, a investitorima zato da budu sigurniji u to. Želimo sve prvo dovršiti i poboljšati da dobro radi, pa kasnije iskoristiti te novce za što brži rast. Sada imamo dovoljno sredstava za godinu dana poslovanja, i onda nam više odgovara da pred kraj ‘runwaya’ krenemo u investiciju jer ćemo tada imati veći ‘traction’, veće prihode i više korisnika, pa ćemo samim time moći i dobiti bolje uvjete,“ objasnio je Matija.

 

Najveći je problem vrijeme, a ne kodiranje

Budući da su imali iskustva u programiranju i prije Tourgenta, njegovim osnivačima nije bio nikakav problem web aplikaciju napisati u Ruby on Railsu. Android aplikacija je u Javi, u budućnosti se planiraju proširiti i na iOS koji će biti napisan u Swiftu, dok na frontendu imaju standardni HTML, CSS i Java Script.

Kako su ozbiljno krenuli sa širenjem na sve platforme, zanimalo nas je koliko će ih koštati razvoj i programiranje, jer za iOS trebate Mac računalo, dok Android ima širok dijapazon veličina uređaja koji na njemu rade, te puno više verzija od iOS-a, čime je i veća fragmentiranost.
Usprkos golemom opusu posla, kodiranje ih uopće ne muči: „Najveći nam je problem vrijeme,“ smatra Matija. Na njega se nadovezao Milan koji je rekao da se može početi programirati s laptopom od 2000 kuna: „Stvarno ne treba nikoga demotivirati. Nije u pitanju oprema nego volja i želja.“

 

Koriste ih američki prijevoznici

Radni dan u ovakvom brzorastućem startupu čiji osnivači još i studiraju često traje “od jutra do sutra”.
Planiraju širenje na globalno tržište, što je i definicija startupa: „Vani već postoji interes za nas, i sve je to proporcionalno obzirom na veličinu država: koliko su neke države veće od Hrvatske, toliko je i u njima veći interes za nas. Plan nam je unaprjeđivati proizvod i raditi na prodaji. Sada na početku imamo nekoliko desetaka korisnika, od kojih je jedan američka prijevoznička tvrtka Busliner LLC“ kažu Milan i Matija.

Obzirom da je mnogima u Hrvatskoj još uvijek problem instalirati mobilno bankarstvo, zapitali smo se kako planiraju privoliti vozače da koriste mobilnu aplikaciju, pogotovo ako su cijeli život nešto upisivali ručno: „Aplikaciju prodajemo tvrtkama koje će reći vozačima da ju moraju koristiti. Na kraju krajeva, tvrtkama je u interesu da znaju koliko zarađuju po kojoj turi i po klijentu, da znaju kada im je sljedeća tura, da imaju sve organizirano i da sve drže na oku, što im Tourgent omogućuje“ objasnio je Matija.

 

Nepopustljiva birokracija

Zanimalo nas je i koliko fakulteti poput FOI-ja i FER-a, na kojima su mnoga predavanja obavezna, izlaze ususret studentima koji rade na projektima ovakvog tipa, gdje su česta izbivanja s nastave: „Pokušavamo na svojem fakultetu povući inicijativu da bude što manje obaveznih predmeta te da osobe koje rade na projektima budu čak u potpunosti oslobođene od predavanja“ priča Matija.

novi screen shotovi 2

 

Ipak, stižu uredno izvršavati svoje studentske obaveze, te im fakultet financijski izlazi u susret: „U početku nam je to bilo jako važno kod putovanja na konferencije i to nam je dosta pomoglo. Uz to se osnovao program startup@foi u koji smo ušli, a koji studentskim tvrtkama financira knjigovodstvo i pravne usluge. Trude se u tom dijelu, ali u smislu obaveznih dolazaka na predavanja su još dosta strogi, iako po našem mišljenju stvari idu prema naprijed. Smatramo da je FOI po podršci studentima jedan od najboljih fakulteta u Hrvatskoj.“

Tourgent je i službeno postao tvrtka, iako su se njegovi dečki nekoliko tjedana borili s papirologijom i hrvatskom birokracijom, pa čak i s pravom na uzimanje imena Tourgent: „Morali smo skenirati iz rječnika riječi 'tour', 'urgent' i 'gent' da bi nam odobrili to ime, i onda su se još nećkali, ali smo na kraju ipak uspjeli dobiti pravo. Čitav taj proces otvaranja tvrtke trajao je oko dva tjedna, što nam je bilo jako sporo, jer se u normalnoj zemlji to odradi u par klikova online,“ ispričao je Matija.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Tourgent - Rješenje za turizam  i prijevoznike - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.