Nabava.net predstavio svoju mobilnu aplikaciju

Nabava.net predstavio svoju mobilnu aplikaciju

Uz obilježavanje 15 godina postojanja Nabava.net je na konferenciji za medije u Zagrebu prvi put javnosti predstavio svoju mobilnu aplikaciju.

Nabava.net je najpopularnija web stranica za pretraživanje ponude trgovina i uspoređivanje cijena u Hrvatskoj. Sve je počelo 2001. godine kad su mladi programeri Josip Maslać i Šime Essert odlučili sebi olakšati i ubrzati pronalazak najjeftinijih komponenti računala i napisati webite koji bi to omogućio. Ideja se uskoro svidjela i drugim korisnicima i Nabava.net danas osim računala i komponenti nudi i čitav niz drugih kategorija proizvoda, od bicikala i motornih vozila, preko namještaja i kućanskih aparata do dječjih artikala i sportske opreme. Na konferenciji je Josip Maslać izjavio da je Nabava.net bitno efikasnije sredstvo uspoređivanja cijena nego što su to internetske tražilice poput Googlea.

Danas je Nabava.net prisutna i na srbijanskom tržištu (od 2012. na domeni ponuda.rs) i u Sloveniji (pametno.si). Josip Maslać tvrdi da im nije preskupo niti tehnički teško održavati još dva sita, pošto se radi uvijek o istome kodu pa se jednostavno u program dodaju domene i nove trgovine vezane za njih, na isti način na koji se to radi i za Hrvatsku.

U Sloveniji je Pametno.si prisutno tek oko tri mjeseca, ali već surađuju sa šezdesetak trgovina. Slovenskim su trgovinama ponudili probni period od nekih godinu dana besplatne prisutnosti, dok se ne skupi veći broj trgovina i trgovinama interesantan broj posjeta. Slovenske trgovine nije bilo teško nagovoriti na suradnju, tvrdi Maslać, ne samo zbog povoljnih početnih uvjeta koje su im ponudili, nego i zato što su slovenske trgovine već navikle na sitove te vrste pa su prednosti već poznate i imaju već spremne materijale koji njima trebaju. To, međutim, znači i da ulaze u već konkurentno tržište. Ipak, nadaju se dobrom uspjehu u Sloveniji.

Iako su oba osnivača Nabava.neta programeri, zbog količine posla koji imaju oko održavanje i unapređivanja sita i web aplikacije, shvatili su da će biti brže i efikasnije unajmiti drugo poduzeće za razvoj mobilne aplikacije koja je danas bila i prezentirana.

Ivan Božić iz poduzeća Ars Futura je predstavio mobilnu aplikaciju Nabava.net, dostupnu za Android i iOS. Za razvoj aplikacije korišten je Facebookov framework React Native, koji se u testovima Ars Future pokazao responzivnijom opcijom od ostalih hibridnih webapp tehnologija, koje zapravo koriste browser, što usporava samu aplikaciju zbog korištenja veće količine podataka, dok React Native zaobilazi browser i koristi nativni kod. Zahvaljujući tome aplikacija bi trebala dobro raditi i na starijim i na low-end uređajima.

U našem testu upravo na low-end telefonu Alcatel OneTouch Pixi 1st s Androidom 4.4.2 Kit Kat to se pokazalo uglavnom točnim. Osjetili smo samo sitna zapinjanja kod namještanja pretraživanja filtera.

Aplikacija osim filtera za naprednije pretraživanje nudi još i mogućnosti liste želja i "price alarm" koji bi vam trebao dojaviti kad se proizvodu koji vas zanima spustila cijena. Što se ostalog tiče, svaki će se uobičajeni posjetitelj Nabava.neta brzo snaći i u aplikaciji, koja je dizajnerski usklađena sa sitom.

Svaki novi korisnik aplikacije može sudjelovati u nagradnoj igri u kojoj može osvojiti najnoviji iPhone SE.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nabava.net predstavio svoju mobilnu aplikaciju - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.