A1 Pametni parking - Lakše do parkinga u centru Općine Punat

A1 Pametni parking - Lakše do parkinga u centru Općine Punat

Sustav pametnog parkinga omogućuje bolje upravljanje javnim parkiralištima, a korisnicima donosi lakši pronalazak praznih mjesta. Punat na Krku jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta kojemu ovo pametno rješenje pomaže u borbi s prometnim gužvama u i izvan sezone.

Jadranske turističke destinacije privlače stotine tisuća posjetitelja svake godine. Osim uživanja u najljepšem moru na svijetu, turisti, ali i lokalni stanovnici moraju se boriti s infrastrukturom koja često teško izdržava dodatnu količinu ljudi. Prometne gužve možda su i najplastičniji pokazatelj dolaska špice turističke sezone. Da bi se olakšao život svima, moguće je pomoću pametnih rješenja rasteretiti dio infrastrukturnih izazova.

Upravo to je i učinila Općina Punat na otoku Krku, koji je jedna od najfrekventnijih i najpopularnijih turističkih destinacija na Jadranu. Kako bi smanjili prometne gužve i olakšali veliki izazov pronalaska parkinga u centru mjesta, Punat se odlučio uvesti sustav pametnog parkinga.

 

Rasterećenje prometa

Nešto više od pola ukupnih parkirnih kapaciteta u Puntu pokriveno je projektom pametnog parkinga. Sustav pokriva tri parkirališta na lokacijama Vele vode i Pod topol, te uključuje ukupno 134 parkirna mjesta. U suradnji s Općinom Punat, uslugu je uveo A1 Hrvatska. Sustav pametnog parkinga omogućuje vlasnicima vozila da putem mobilne aplikacije A1 Smart Parking na pametnom telefonu brzo i jednostavno dobiju informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te ujedno i upute kako do njega doći. Moguće je i spremanje lokacije parkirnog vozila.

S druge strane, vlasnici parkinga upravljaju sustavom pomoću administracijskog sučelja kojemu se zahvaljujući cloud tehnologiji može pristupiti bilo kada i s bilo kojeg mjesta putem internetskog preglednika. A1 Hrvatska odabran je na javnom natječaju za implementaciju rješenja za upravljanje prometom, a projekt je realiziran uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je Općini Punat dodijelio sredstva za sufinanciranje razvoja pametnih i učinkovitih rješenja u prometu.

Neki od ključnih benefita odabira ovakvog rješenja uključuju stručnu ugradnju i konfiguraciju rješenja, opremu otpornu na sve vremenske uvjete te ugradnju ispod površine parkirališta, što omogućuje lako strojno čišćenje cesta.

 

Sustav-pametnog-parkinga-A1-Hrvatske-olakšava-život-turistima-i-mještanima-općine-Punat-1.jpg

Osim putem znakova, korisnici do informacija o slobodnim parkinim mjestima mogu doći i putem mobilnih aplikacija za Android i iOS.

 

Prednosti koje Puntu donosi ovakvo pametno rješenje uključuje rasterećenje prometa od gužvi i značajnu uštedu vremena pri pronalasku parkinga. Posljedično se smanjuje emisija štetnih plinova, doprinosi očuvanju okoliša i povećava kvaliteta boravka turista. To je potvrdio i Daniel Strčić, načelnik Općine Punat: „Ovim projektom Općina Punat obuhvatila je 58% svih parkirnih mjesta na potezu od autobusne stanice do brodogradilišta, odnosno u samom centru mjesta. Vjerujemo da će se realizacijom ovog projekta povećati protočnost prometa te doprinijeti uštedi energije i smanjenju emisije CO2. Zahvaljujem našem partneru A1 Hrvatska na odličnoj suradnji i podršci.“

 

Prednosti sustava pametnog parkinga

Osim očitog rasterećenja od gužvi i pronalaska parkinga, sustav ima dodatne benefite. Korisnici pomoću njega mogu precizno detektirati zauzetost parkirnih mjesta, odnosno vozila u neoznačenim zonama. Sustav putem znakova, odnosno displeja za informacije usmjerava korisnike do slobodnih parkirnih mjesta. Podržane su mobilne aplikacije za Android i iOS, a sustav omogućuje jednostavnu integraciju s drugim sustavima putem API-ja (Application Programming Interface).

Sam korisnik sustava nema potrebe za ažuriranjem, jer se sustav i sigurnosni mehanizmi automatski ažuriraju. Ono što može pomoći u daljnjem planiranju prometnih sustava je napredna analitika i detaljni izvještaji te prikazi trendova korištenja na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi koju isporučuje sustav.

 

Sustav-pametnog-parkinga-A1-Hrvatske-olakšava-život-turistima-i-mještanima-općine-Punat-2.jpg

Pronalazak praznih parkirnih mjesta nikad nije bio lakši uz pomoć A1 sustava pametnog parkinga. Pravi spas tijekom ljetnih prometnih gužvi.

 

„Sustav pametnog parkinga povećat će zadovoljstvo svih sudionika u prometu. Mještanima i turistima uštedjet će vrijeme i umanjiti stresne situacije vožnje u krug do pronalaska slobodnog parkirališnog mjesta, a Općini pružiti napredni alat za učinkovitije upravljanje prometom.

Ovakva pametna rješenja korak su naprijed prema digitalno povezanom i tehnološki naprednom društvu budućnosti koje uz pomoć tehnologije olakšava svakodnevni život građanima“, izjavio je Siniša Staničić, direktor odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska.

Ovakva tehnološka pametna rješenja ključna su za iskorak u osiguravanju visoke razine javnih usluga u Hrvatskoj, posebno u kontekstu popularne turističke destinacije. A1 Hrvatska kao provider pametnog parkinga ima još niz rješenja. Među njima su i pametni spremnici za zbrinjavanje otpada, napredna senzorika za očitanje kakvoće zraka, pametni pješački prijelazi te pametna brojila za potrošnju plina.

Sva navedena rješenja omogućuju automatizaciju poslova redovitim izvještavanjem o svojem stanju, nudeći jednostavnost korištenja za krajnjeg korisnika, ali i pristup mnogobrojnim korisnim informacijama od strane tvrtki koje održavaju rad tih sustava.

 

Denijel-Bolfan-A1-Ivana-Barešić-A1-Daniel-Strčić-načelnik-Općine-Punat.jpg

A1 Hrvatska i Općina Punat ovim projektom obuhvatile su 58% svih parkirnih mjesta u samom centru mjesta. Vjeruju da će ovaj projekt povećati protočnost prometa i doprinijeti uštedi energije i smanjenju emisije CO2.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.