Animafest 2022

Animafest 2022

Pola stoljeća animacije

Nevjerojatno nostalgični Animafest povodom pedesete obljetnice festivala, no Vidi donosi i malo iznenađenje - pogled u budućnost.

1. Prošlost festivala – dugih pedeset godina

Animafest se prvi put održao 1972. godine, te ove godine slavi svoj jubilarni, pedeseti rođendan. Festival je ove godine stoga počeo mjesec dana prije službenog otvaranja, u Muzeju Suvremene Umjetnosti, gdje su prije početka festivala posjetitelji muzeja mogli uživati u arhivskoj građi koja je prikupljena kroz pedeset dugih godina djelovanja festivala.

 

animafest 2

Nagrade i priznanja rezervirana za najbolje ovogodišnje filmove.

 

animafest 3

Vrijeme nas je poslužilo kroz trajanje cijelog festivala, a projekcije na otvorenom su bile nevjerojatan spektakl.

 

Animafest je drugi najstariji i jedan od najcjenjenijih svjetskih festivala animiranog filma, pa ne čudi da je i ove godine festival okupio brojne filmaše i goste sa svih strana planete. Posebno sad nakon pandemije, kad su mjere bile puno blaže, osjetio se onaj stari ushit i entuzijazam novog Animafesta. Program je bio nikad bogatiji, a svaki ljubitelj animacije, filma i kulture općenito, mogao je pronaći neki sadržaj za sebe.

Nećemo nabrajati sve filmove, kategorije i pobjednike, jer smo se koncentrirali na tehničku stranu i budućnost animacije, a kulturološki aspekt festivala ćemo ostaviti ljudima koji su u tom području puno stručniji od nas. Ipak, ono za što ne treba diploma jest osjetiti fantastičnu atmosferu festivala. Animatorska zajednica je skupina nevjerojatnih ljudi, izuzetno pristupačnih i susretljivih. Cijeli festival je isijavao nevjerojatno pozitivnu energiju, gdje se svaki gost i svaki posjetitelj osjećao dobrodošlo.

 

animafest 4

Muzej Suvremene Umjetnosti bio je dom zbirke prikupljene u pedeset godina djelovanja festivala.

 

animafest 5

Posjetitelji su mogli kupiti nevjerojatnu dvojezičnu monografiju Pedeset Godina Animafesta Zagreb.

 

Filmaši, iako okrunjeni prestižnim svjetskim nagradama, toliko su pristupačni i društveni, te sa svima dijele svoje znanje, stručnost, ali prije svega, ljubav prema filmu. Animafest je bio posebna čak i u kontekstu Animafesta, a vrijeme je bilo savršeno, pravo proljetno. Ukoliko do sad niste posjetili niti jedan Animafest, čak ni u studentskim datima, pitamo vas gdje ste bili posljednjih pedeset godina? Učinite si uslugu i već sad upišite u kalendar Animafest 2023.

 

animafest 11

Dio nevjerojatne atmosfere s otvaranja Animafesta.

 

2. Sadašnjost animacije i moderna tehnologija – VR filmovi

Festival je trajao šest dana, na kojem su posjetitelji mogli prisustvovati desecima projekcija filmova, predavanja, izložbi, radionica, dodjela nagradi ili jednostavno uživati u odličnom društvu filmaša i drugih cijenjenih gostiju iz svijeta kulture i filma. Ipak, kao tech časopis, najveći smo fokus usmjerili na tehnologiju, odnosno natjecanje filmova virtualne stvarnosti.

Tijekom posjeta festivalu, zavukli smo se duboko iza filmaških redova i upoznali nevjerojatne autore koji stoje iza izabranih VR animacija. Imali smo priliku razgovarati s njima, koji dolaze sa svih strana svijeta, te ih upitati za ideju i inspiraciju za film, razne tehničke detalje, te dobiti kakvu ekskluzivu za sve koji žele znati više o VR filmu, a možda se i okušati u njemu. U izboru natjecanja za najbolju VR animaciju, bilo je čak osam kandidata.

 

animafest 8

Izvršni urednik Vidija s autorima odabranih VR animacija u selekciji festivala.

 

Jato je djelo pojedinačnog autora, berlinskog filmaša Maartena Isaäka de Heera, koji je inspiraciju za film pronašao u BBC-evim dokumentarnim filmovima o životinjama. Maarten nam je rekao kako je na filmu radio oko devet mjeseci, a zadužen je za svaki element filma. To mu je bio projekt iz ljubavi i prilika da proširi svoje znanje na VR animaciju.

Lavrynthos je VR film južnoameričkih filmaša, za kojem nam je redatelj Amir Admoni rekao kako je njegova produkcija bila posebno izazovna zbog nametnutih ograničenja usred pandemije. Naime, filmaši su radili u odvojenim uredima u Limi i Sao Paolu, a jedina komunikacija je bila putem Interneta, kao i dijeljenje ideja. Ipak, pohvalio se kako su vrlo brzo napisali priču i scenarij, a sve kako bi dobili veliku brazilsku zvijezdu Alice Bragu koja je naposlijetku posudila glas naslovnoj junakinji filma. Doista se vidi viša razina produkcije. Sljedeći film je interaktivni Deja-vu VR, koji za „gledanje“ treba VR kontroler. Naime, priča se odvija tako što se krećete po gradu zvanom Evia, te otkivate zanimljivu priču o „zarazi“ svjetlom.

Predivan film Pljesak, djelo je japanskog autora Keisuke Itoha. Autor navodi kako je želio stvoriti pozitivan film gdje je gledatelj neizostavni dio filma. Naime, priča prati „čovjeka-nit“, protagonista bez samopouzdanja, koji životari u svom svijetu. Jednog dana, kad stopalom zakači praznu limenku, počinje plesati i stvarati neodoljive zvukove. Tu nastupa igrač, koji će pljeskom vratiti protagonistu izgubljeno samopouzdanje. Što više plješćete, to je film veseliji.

Ponoćna priča je prethodno najnagrađivaniji film u izboru. Radi se o filmu cijenjenih britanskih filmaša, koji su priču novog VR filma naslonili na prethodno djelo Ne hranite golubove, okrunjeno nagradom BAFTA. Ponoćna priča prati tužnu staricu na autobusnoj postaji, koja promatra druge usamljenje putnike i golubove uz cestu. Uskoro, golubovi će uspjeti stvoriti poveznicu između svih putnika. Producent filma nam je rekao da su proširili univerzum postojećeg, nagrađivanog filma, budući da redatelj ima još toliko toga za ispričati.

Sljedeći film Samsara, na kraju je festivala okrunjen titulom najbolje VR animacije. Radi se o turobnoj priči o budućnosti čovječanstva, koje nakon potpunog uništenja Zemlje našom krivicom, traži novi planet kojeg će nastaniti. Kad ga pronađemo, shvaćamo da je to nije novi planet, već Zemlja, no na nju smo se vratili u drugačijem obliku života i služimo kao plijen našim precima. Do kraja filma, prošlost, sadašnjost i budućnost, spojit će se u jedno jedinstveno vrijeme, koje je samo po sebi – iluzija.

 

animafest 6

Samsara, tajvanski animirani film o putovanju kroz prostor i vrijeme, pobjednik je VR natjecanja.

 

Film Madrid Noir, inspiraciju je dobio iz klasičnih kazališnih predstava. Priča prati djevojku Lolu koja dolazi u Madrid kako bi ispraznila stan netom preminulog ujaka. Ipak, brojni predmeti u stanu će joj pobuditi sjećanja. Posljednji film u izboru je Marco & Polo go round. Radi se o genijalnog VR romantičnoj komediji. S problemima u vezi, Marco i Polo će osim međusobnog povjerenja, ubrzo izgubiti i gravitaciju u stanu. Odlična uporaba VR-a dovodi do brojnih iznenađenja za gledatelja.

 

animafest 7

Marco & Polo Go Round pomiče granice poimanja VR filma, te nam je najdraži prikazani VR film na festivalu.

 

Udruženi filmaši

Razgovarali samo sa VR filmašima, koji su nam otkrili kako su svi koristili Quill, alat koji je razvio Oculus, odnosno njihova matična kompanija Meta. On im je značajno olakšao i ubrzao izradu filma u novoj dimenziji, virtualnoj stvarnosti. Osim Quilla, filmaši su za izradu modela i scenografije koristili razne alate, od Blendera do Unity enginea, koji su uobičajeni programi za 3D modeliranje.

VR filmovi su nastali u već nekoliko mjeseci, neki su dostupni na Steam igraćoj platformi, a mi smo ih pogledali koristeći VR setove HTC Vive, Oculus Rift i Oculus Quest, ovisno o prikazanom filmu. Ne postoji standard prikazivanja VR filma, a neki od prikazanih su tražili kontrolere, dok su drugi tražili kvalitetniji stereo zvuk. Sve to jako utječe na izbor VR seta, koji se opet razlikuju u kvaliteti prikaza, pozicioniranju i visini prikazane rezolucije.

Jordi Morera, producent filma Ponoćna priča, naveo je kako se studio želio okušati u novom formatu, a VR omogućava izradu dosad nepojmljivih, interaktivnih svjetova i filmova. Drugi filmaši s kojima smo razgovarali, složili su se s njegovom izjavom i potvrdili da je to bila i njihova ideja prije početka rada na, za njih, posve novom formatu. Svih osam filmova su nevjerojatna iskustva koja vrijedi pogledati, a ukoliko niste bili u mogućnosti posjetiti Animafest, sve filmove će biti moguće jednako dobro iskusiti i kod kuće, posjedujete li traženi VR set za računalo.

3. Budućnost animacije – The Lokals, prvi NFT film na svijetu

Ekskluzivan prikaz nevjerojatnog pothvata hrvatskih animatora

U danima provedenim na festivalu, imali smo čast razgovarati s Milivojem Popovićem, suosnivačem cijenjenog i nagrađivanog splitskog filmskog studija Prime Render. Njihov raniji film Dislocation, nagrađivani je VR animirani film na brojnim festivalima, uključujući Animafest. Popović nam je ekskluzivno razotkrio novi projekt na kojem radi Prime Render Studio, a za kojeg me uspio uvjetiti da je baš taj pristup budućnost animacije kakvu znamo.

 

animafest 9

Milivoj Popović je uzbuđen oko svog novog projekta za kojeg tvrdi da je jedinstven na svijetu.

 

The Lokals su prva NFT kolekcija koja će u potpunosti zaživjeti u animiranom filmu, među mnogim drugim uzbudljivim stvarima koje će se dogoditi u metaverzumu Lokals. Riječ je o jedinstvenoj animiranoj kolekciji od 5000 NFT-a koja živi na Ethereum blokchainu, a koju je izradio nagrađivani tim iz Prime Render Studija, u suradnji sa umjetnikom Božom Balovom. Medju službenim savjetnicima projekta nalaze se holywoodska imena kao što su dobitnik nagrade Emmy, Ante Deković, te Hisko Hulsing, redatelj uspješne Amazonove serije Undone.

 

animafest 10

Neki od NFT Lokalaca, koje možete i sami kupiti i tako sudjelovati u produkciji animiranog filma.

 

Popović postavlja pitanja poput - Želite vidjeti svoj NFT u nagrađivanom animiranom kratkom filmu? Želite biti vlasnik i producent nekog filma? Otići na festivale gdje će se film prikazivati i predstaviti ga kao producent? Biti potpisani kao autor filma i imati vlastitu IMDB stranicu? – i pritom djeluje uvjerljivo. Zbilja želimo biti dio takvog uzbudljivog projekta.

O svijetu Lokalaca

Ako ste slučajno putovali vlakom kroz bivšu državu 80-ih godina, prema jugu do obale Jadranskog mora, putovali biste mimo Ljubljane, kroz Zagreb i na kraju stigli do kraja željezničke pruge u malom obalnom mediteranskom gradiću Splitu. Živahni lonac za miješanje ideologija, stilova života i ideja, smješten na raskrižju propale socijalističke ideje i obećanja američkog sna! Domaći glazbenici i umjetnici prvi su prihvatili avangardnu anti-establišmentsku ideologiju, te postali dijelom modernističkih pokreta tog vremena.

Ovo je pozornica Lokalaca - mali mediteranski gradić Split i tu je smještena njihova priča! Sami izgled kolekcije je izrazito jedinstven te je nastao spojem tehnologije Virtualne stvarnosti tj. programa Quill i 3D aplikacije Blender. Ovaj projekt koristi inovativnu tehnologiju NFT-a tj. blockchain ugovora kako bi svim sudionicima omogućio da ujedno budu suvlasnici i koproducenti na kratkom animiranom filmu, model rada koji se po prvi puta sprovodi u produkciji animiranih filmova.

Povrh toga, projekt ima i edukativni karakter jer će svi sudionici projekta imati priliku pratiti produkciju animiranog filma, od samog početka pa sve do kraja, te će uz to moći i aktivno sudjelovati u izradi animiranog filma. Cilj je u potpunosti integrirati i iskoristiti moć decentraliziranog vlasništva i produkcije. Uz to daljnji razvoj projekta planira i izradu The Lokals Metaversa u kojem će se dalje istražiti ovaj jedinstven svijet i mogućnosti koje pruža.

S više od 70 međunarodnih nagrada za animaciju, uključujući nekoliko kvalifikacijskih nagrada za prestižnog Oscara, Prime Render Studios nije stran uspješnoj inovaciji i guranju granica u području storytelling-a. U timu sa Božom Balovom, mladim i nadolazećim umjetnikom, čiji su radovi pokorili internet, te pedeset tisuća sljedbenika na Instagramu, ovaj projekt je definitivno nešto na čemu treba držati oko. Ako želite i sami postati dijelom ove uzbudljive priče, možete postati vlasnikom jednog od Lokalaca na službenoj stranici filma www.thelokals.io

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Animafest 2022 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.