Animafest 2022

Animafest 2022

Animacija svuda oko nas

Svjetski festival animiranog filma Animafest će se održati od 6. do 11. lipnja, a pravi hit ovogodišnjeg festivala su i dalje VR filmovi, koji privlače pozornost ljubitelja animacije, ali i impresivnih tehnoloških dostignuća njihovih autora.

Animafest, jedan od najstarijih i tradicijom najbogatijih festivala animiranog filma na svijetu, ove godine slavi pedeseti rođendan. Animafest će se tradicionalno održati početkom ljeta, a ove godine to pada na period između 6. i 11. lipnja. Komisije su pomno pratile sve prijavljene radove i objavile službene selekcije filmova u svim kategorijama. Vidiju, kao IT mjesečniku, najzanimljivija je natjecanje VR animacije.

 

animafest2022 DanielS

Očekujemo fantastičan festival kao i svake godine. Na ovu pedesetogodišnjicu će doći brojni strani gosti, pa očekujemo rekodnu godinu po broju posjeta, tim više što je nestala nervoza nakon dvogodišnje pandemije i vlada pozitivno ozračje ususret festivalu - Daniel Šuljić,  umjetnički direktor festivala

 

VR natjecatelji

Filmovi iz službene selekcije VR animacije su posebno zanimljivi iz više razloga, a prvi je taj što tradicionalnu animaciju zamjenjuju eksperimentalnim filmovima vođenim inovativnom tehnologijom. Kao medij koji konstantno prati tehnologiju i trendove, isprobali smo moderne računalne igre u virtualnoj stvarnosti, no one su komercijalni projekti namijenjeni zaradi. VR filmovi u odabiru komisije festivala, sačinjene od umjetničkog ravnatelja festivala Daniela Šuljića, te producentica festivala Mateje Milić i Paole Orlić, imaju drugačiju zadaću.

 

animafest2022Samsara

Samsara je tajvanski VR animirani film koji gledatelje odvodi u duboki svemir.

 

Naime, oni donose nova uzbuđenja, pobuđuju maštu gledatelja, te potiču na propitivanje svijeta oko sebe. Odabrani VR projekti uključuju filmove Clap, Déjà-vu VR, Lavrynthos, Madrid Noir, Marco & Polo Go Round, Midnight Story, Samsara i Swarm. Velika većina odabranih filmova dolazi s Dalekog Istoka, ili pak Europe, uz iznimku Lavrynthos, koji je predstavnik Brazila i Perua.

 

animafest2022 DarkoM

Najveći potencijal kreativne kontrole i aspekt likovno-animacijskog momenta. I videoigre i animacija stiliziraju stvarnost i stavljaju je u drugačije gabarite koji su međusobno slični, koje reprezentiraju svijet, no igre imaju i taj mehanički aspekt i pravila koji na tu reprezentaciju svijeta stavljaju dodatni simulacijski dio - Darko Masnec, autor filma “Pozdrav Suncu”

 

Preporuke za čitatelje

Obožavamo animirani film, ali također računalne igre i tehnologiju. Izdvojili smo dva filma koja jedva čekamo pogledati. Prvi film je Pozdrav Suncu, multidisciplinarno talentiranog autora Darka Masneca. Autor je povratnik na Animafest, koji je prvi put nastupio prije skoro desetljeća, s filmom Ja već znam što čujem. Posljednjih godina se bavi akademskim radom i teorijom videoigara, te je autor kreativnih računalnih igara Navigator B i Byl-ka. Povratkom u umjetnički rad i svjetskom premijerom filma Pozdrav Suncu, Masnec priča priču o zaljubljenom astronautu koji orbitira oko Sunca i upija njegovu energiju. No sunce je preveliko, veza puca, pa astronaut u prostranstvima svemira ostaje prepušten sam sebi. Drugi film koji nam je na radaru je Salto autora Nikite Diakura. Radi se o eksperimentalnom filmu u kojem autor pokušava naučiti trik salta unatrag. No neće autor raditi salto. Diakur je za potrebe filma izradio model samog sebe, koji će trik salta naučiti pomoću strojnog učenja, a sve unutar dvanaest minuta koliko animirani film traje. Film je proizvod njegovog 3D istraživanja mogućnosti računalne animacije u kombinaciji sa strojnim učenjem, dinamičke simulacije i digitalne „lutke na koncu“. Nikita Diakur je svjetski priznati animator koji je već tri puta ranije sudjelovao na zagrebačkom Animafestu.

 

animafest2022ML

Strojno učenje je temelj koji stoji iza maštovitog animiranog filma Salto.

 

Prije Animafesta – Animafest

Čitate li ovaj tekst početkom mjeseca, Animafest još nije službeno počeo, no u Muzeju Suvremene Umjetnosti u Zagrebu, upravo traje izložba Animafest Zagreb 1972. – 2022. Posjetitelji muzeja mogu pogledati impresivnu zbirku koju je ovaj festival prikupio kroz svojih pedeset godina postojanja. Izložba je otvorena do 12. lipnja, dan nakon zatvaranja ovogodišnjeg festivala.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Animafest 2022 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.