Test VR headsetova: Što se sve može naći na VR placu

Test VR headsetova: Što se sve može naći na VR placu

Vrijeme za reset virtualne stvarnosti

HTC i Oculus napravili su “update” VR headseta, dok ih Kinezi prate u stopu. I nisu uopće loši.

Virtualna stvarnost (VR) nije postigla očekivani boom nakon izlaska u 2016., no umjesto da (ponovno) završi na groblju cool hi-tech igračaka, žilavo se nametnula među nišom igrača te industrijskih korisnika. Pioniri VR industrije brzo su shvatili gdje šteka te razvili nemali broj iteracija u ove tri godine. Viša rezolucija ekrana, novi kontroleri i poboljšani tracking sistem poboljšali su već dobre hardverske specifikacije. “Rezanje” broja kablova na najmanju moguću mjeru, integracija slušalica u VR headset te gubljenje na težini unaprijedili su samo VR iskustvo. Pojavila se i sasvim nova kategorija VR uređaja.

T 1

Samostalni VR headseti ugodno su se smjestili između jeftinih Samsung Gear VR i Google Daydream rješenja, koji funkcioniraju po principu stavljanja high-end mobitela u lijepo dizajniranu kutiju, te punokrvnih PC VR kaciga poput HTC Vivea Pro i Oculus Rifta S.

U pogledu dizajna proizvođači generalno idu u smjeru smanjenja dimenzija i ugradnje slušalica

T 2

Ugodno se popunio katalog kvalitetnih videa, video igara, softvera te ostalog VR sadržaja. Od šarenog Google Tilta do fascinantnog Google Mapsa, od vrckastih Job Simulatora i The Laba do blockbuster RPG franšiza Skyrim i Fallout, od simpatičnog Henryja do nebrojenih tie-in filmova za promociju holivudskih blockbustera, VR sadržaj se značajno razgranao. O industrijskim primjenama da ne govorimo.

I, naravno, svi su snizili prvu i glavnu prepreku mnogim korisnicima za kupnju VR headseta – cijenu. PSVR se tako nerijetko može naći na popustu po cijeni grafičke kartice srednje klase (1500 kn), a negdašnje perjanice HTC Vive i Oculus Rift mogu se nabaviti za vrijednost srednje jakog gamerskog računala (4000 - 5000 kn). Online cijene mogu biti još niže, ulovite li dobru akciju, a valja spomenuti da su se u VR trku nadobudno uključili i Kinezi. VR headseti HTC i Oculus branda su u međuvremenu postali široko dostupni u hrvatskim trgovinama. Ukratko, VR je prošao turbulentnu early adopter fazu te kreće na polako širenje nišne, ali fanatične baze entuzijasta.

Inside-out tracking korisnicima je mnogo jednostavniji za korištenje

T 3

(Stranica 1 od 2)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 2)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test VR headsetova: Što se sve može naći na VR placu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.