Recenzija softvera: Mozilla Thunderbird - 1.0 out of 5 based on 1 vote
Recenzija softvera: Mozilla Thunderbird

Recenzija softvera: Mozilla Thunderbird

Orao, ovdje sokol, prijem

Nekad munjevit, sad samo iznimno pouzdan e-mail klijent. 

Iako najpoznatiji po svom pregledniku Firefoxu, Mozilla Foundation već desetljećima razvija i nadograđuje samostalni e-mail klijent Thunderbird. Iako je popularnost samostalnih klijenata opala razvojem širokopojasnog interneta i popularizacijom web klijenata za najpopularnije pružatelje e-mail usluga, Thunderbird se i dalje razvija i redovito ažurira, pa smo odlučili pogledati što se promijenilo u posljednjih nekoliko godina otkad smo ga i sami posljednji put koristili.

Nakon instalacije, koja je brza i jednostavna, početno podešavanje je vrlo intuitivno. Korisnici mogu lako dodati svoje e-mail račune koristeći automatsku konfiguraciju, koja podržava većinu popularnih e-mail servisa poput Gmaila, Yahooa ili pak Outlooka. Manje je intuitivno dodati e-mail na vlastitoj domeni, no pružatelji usluga pružaju upute i za tu konfiguraciju. Kroz duge godine razvoja, Thunderbird je postao izuzetno robustan i pouzdan klijent.

Pregledan je i stabilan, no problem bi mu mogli zadavati veliki poštanski pretinci i više računa, kad mu se mogu značajno narušiti performanse. Drugi klijenti poput Outlooka to rješavaju grupiranjem pošte, a tu funkcionalnost Thunderbird ne prenosi s vaših povezanih računa, izuzev mrežnih mapa koje sami kreirate. Ono što je klijentova najveća odlika je snažna podrška zajednice i brojna proširenja koja se mogu preuzeti za automatizaciju poslova te proširenje sučelja i funkcionalnosti, koje su u osnovnoj instalaciji poprilično jednostavne, ali zato i jako zastarjele.

 

1-copy-thunderbird.jpg

Prvo pokretanje: Iznimno lako podešavanje klijenta, osobito kad se radi o popularnim pružateljima e-mail usluga

 

Također, valja spomenuti da Thunderbird nema službenu mobilnu aplikaciju poput Firefoxa, pa mu je funkcionalnost dodatno ograničena u vremenu kad sav posao odrađujemo na više uređaja. Ipak, Thunderbird je i dalje najbolje rješenje za besplatan samostalni e-mail klijent. Dugogodišnji razvoj je osigurao stabilan i pouzdan alat koji nikad neće zakazati.

 

2-copy-thunderbird.jpg

Zapeo u vremenu: Tradicionalno sučelje je pregledno, ali mu nedostaju detalji koji odlikuju modernije klijente

 

tablica-thunderbird.jpg

 

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.