HP Omen Transcend 14-fb0000nm

HP Omen Transcend 14-fb0000nm

Moćan i elegantan putni igrač

Najlakši 14-inčni gaming laptop izdvaja se kompaktnim i atraktivnim metalnim kućištem koje omogućuje jednostavnu prenosivost, odličnim OLED ekranom i uzornom opremljenošću. Najnovija generacija Intelovih procesora omogućuje vrlo dobre performanse, pa ovaj HP-ov laptop predstavlja odličan odabir za sve koji traže lako prenosiv i moćan gaming laptop.

Na ovogodišnjem CES-u, HP je predstavio svoju najnoviju seriju high end gaming laptopa prozvanu Omen Transcend. Ovi bi laptopi trebali biti nešto ponajbolje što nam HP može trenutno ponuditi u svijetu gaming laptopa visoke klase, stepenicu iznad uobičajenih Omen modela kako po mogućnostima, tako i s obzirom na cijenu.

Pritom je dizajnerska filozofija kod Transcend modela ponešto drugačija, s obzirom da se HP ovdje fokusirao na vrlo napredan i dopadljiv dizajn koji uključuje osjetno tanje i lakše uređaje.

Najlakši 14-inčni gamer

Transcend modeli su dostupni u veličinama ekrana od 14 i 16 inča, a mi smo testirali 14-inčni model. HP tvrdi kako to ujedno i najlakši 14-inčni gaming laptop trenutno dostupan na tržištu. Doista, sa svojih tek nešto više od 1,6 kilograma, ovaj laptop spada u ultra laganu kategoriju 14-inčnih gamerskih laptopa.

Mogli bismo ga usporediti s 14-inčnim Razerovim Bladeom ili Asusovim Zephyrusom G14 od kojih je još nešto lakši. Dostupan je u bijeloj ili crnoj boji, temelji se na Intelovoj najnovijoj hardverskoj platformi Meteor Lake i možete ga pronaći u dvije osnovne konfiguracije. Testni model hardverski predstavlja najmoćniju konfiguraciju 14-inčnog Transcenda s Core 9 Ultra procesorom i 32 GB radne memorije.

Dizajn nas se svakako posebno dojmio kod ovog 14-inčnog HP-ovog laptopa. Riječ je o do sada najlakšem i najtanjem modelu iz gamerske serije prijenosnih računala Omen. Odlikuje ga super elegantno aluminijsko kućište crne boje. Težak je svega 1,6 kg, pritom je vrlo tanak s 18 mm debljine.

U svakom slučaju, ovdje je riječ o iznimno kompaktnom 14-inčnom gaming laptopu. Minimalistički dizajn ovdje je u prvom planu, a samo sa stražnje strane se pomalo izdvajaju istaknuti prorezi za bolje hlađenje. Zanimljivo je kako HP ovdje koristi Dual Channel Flow tehnologiju hlađenja osmišljenu u suradnji s Intelom.

S obzirom na korištenje najnovije Intelove hardverske platforme, ne čudi izvrsna opremljenost ovog laptopa. HP je vrlo ravnomjerno rasporedio priključke za spajanje vanjskih uređaja i monitora tako da ih nalazimo s lijeve i desne bočne, ali i sa stražnje strane. Sa stražnje strane nalazimo HDMI priključak i USB-C priključak koji koristite za punjenje baterije, snage do 140 W. Uređaj je opremljen još jednim USB-C priključkom kojim također možete puniti bateriju, ali koji je osjetno manje snage.

 

HP-Omen-Transcend-14-fb0000nm-8.jpg

Jedinstvena i pomalo neobično dizajnirana tipkovnica s RGB osvjetljenjem vizualno izgleda vrlo atraktivno, a možete detaljno podešavati pozadinsko osvjetljenje u četiri zasebne zone

 

Atraktivan i tanak

Tehnološki gledano, po pitanju opremljenosti ovaj elegantni 14-inčni gamer nudi sve najbolje što možete poželjeti. Naime, ovdje nalazimo jedan Thunderbolt 4 priključak brzine do 40 Gbps, jedan HDMI 2.1 priključak, te dva USB 3.2 gen 32 priključka brzine do 10 Gbps. Što se tiče komunikacije, dostupni su najnapredniji bežični standardi komunikacije Wi-Fi 7 i Bluetooth 5.4. Spomenut ćemo još i vrlo dobru 1.080p kameru.

Nadalje, vrlo zanimljiv je ovdje svakako i dizajn ugrađene tipkovnice. Tipke su praktički spojene jedne s drugima uz vrlo mali razmak, tako da sve skupa izgleda kao jedna površina. Ovo pridonosi iznimnom vizualnom efektu u kombinaciji s ugrađenim RGB osvjetljenjem. Ugrađeni touchpad je dosta velik, krasi ga glatka površina i zadovoljavajuće je preciznosti, premda je sam osjećaj prilikom pritiska na pojedine dijelove prilično neuvjerljiv.

Svakako jedna od ključnih prednosti ovog HP-ovog laptopa je superioran 14-inčni OLED ekran visoke rezolucije. OLED tehnologija omogućuje vrhunsku kvalitetu prikaza uz nenadmašan kontrast, precizan prikaz boja i vrlo širok vidljivi kut. Maksimalna svjetlina u HDR načinu korištenja iznosi 500 nita, a u SDR načinu 400 nita.

Maksimalna frekvencija osvježavanja slike iznosi 120 Hz, a možete koristiti i 60 Hz. Dostupna je čak i mogućnost dinamičkog mijenjanja frekvencije osvježavanja ovisno o tome koristite li bateriju ili je laptop priključen na strujnu mrežu. Nažalost, ekran ne podržava neku od VRR tehnologija, što je određeni nedostatak. S druge strane, brzina odziva piksela je izvrsna, pa brže igre izgledaju odlično. Međutim, rekli bismo kako je ovaj ekran ipak više pogodan za nekakav kreativan rad, nego li isključivo za igranje igara.

 

Tehnološki na samom vrhu

Posebno nas je zanimalo kakve nam performanse u igrama i općenito može ponuditi ovako tanak i lagan gaming laptop. Na papiru hardverske osobine djeluju impresivno. Ponajprije ovdje nalazimo Intelov Meteor Lake procesor Core 9 Ultra 185H. Ovdje je riječ o procesoru temeljenom na najnovijoj Intelovoj arhitekturi s naprednim dizajnom koji uključuje integrirani Arc grafički čip i zasebnu hardversku AI jedinicu (NPU).

Također ovdje nalazimo 32 GB vrlo brze LPDDR5X memorije, te Nvidijinu grafičku karticu RTX 4070 u laptop izdanju. Prilikom testiranja, koristili smo način rada visokih performansi koji smo odabrali unutar HP-ovog Omen Gaming Huba.

Rezultati koje smo zabilježili prilikom testiranja jasno ukazuju na to kako je HP ovaj laptop optimizirao za što energetski učinkovitiji rad, a ne nužno za maksimalne performanse. Primjerice, limit potrošnje kod grafičke kartice je svega 65 W, dok procesor ima na raspolaganju oko 100 W, ali kada se ne koristi grafička.

Da se razumijemo, performanse su i dalje odlične za ovako kompaktan uređaj. Ugrađeni procesor omogućuje vrhunske performanse u zahtjevnim aplikacijama, uz potencijal za dodatni boost performansi u budućnosti zahvaljujući zasebnoj AI jedinici.

Međutim, posebno u igrama, primjetno je kako je grafička pod svojevrsnom „ručnom kočnicom“. RTX 4070 svakako nije spora kartica, no nizak limit potrošnje dosta ograničava performanse. Svejedno, čak i najzahtjevnije igre možete ugodno igrati s ovim laptopom, a dobro dođe i podrška za DLSS 3.

Odlična energetska učinkovitost ugrađenog hardvera ogleda se i u vrlo respektabilnom vremenu autonomije. Zabilježili smo trajanje baterije od preko 10 sati prilikom video reprodukcije, što je odličan rezultat za laptop s ovako moćnim hardverskim komponentama.

Na kraju, važno je naglasiti kako ugrađeno hlađenje odlično obavlja svoj posao, tako da su temperature na površini uređaja vrlo prihvatljive, a buka u razumnim granicama. Nema nikakve sumnje kako je 14-inčni HP-ov Omen Transcend osebujan high end gaming laptop super dojmljivog dizajna.

Veliki plus je iznimno jednostavna prenosivost s obzirom na dimenzije uređaja. Za gamere koji traže kompaktan i lako prenosiv laptop, ovo je svakako odličan odabir, kao i za sve koji žele tehnološki najnapredniji tanak i lagan laptop. Po uvjetom da im visoka cijena nije nepremostiva prepreka.

 

tablica-hp-omen.jpg

 

GAMING LAPTOPI VISOKE KLASE: PERFORMANSE ILI PRENOSIVOST

MAKSIMALNE PERFORMANSE ILI JEDNOSTAVNA PRENOSIVOST

Testirali smo dva vrhunska high end laptopa koji su namijenjeni posve različitim tipovima korisnika. Lenovo Legion 7 Pro je dizajniran tako da vam ponudi iznimne performanse bez kompromisa, dok je HP Omen Transcend osjetno laganiji i manji laptop pogodan za često prenošenje. Koje su prednosti i mane svakog od ovih laptopa?

Više informacija

  • Model: Omen Transcend 14 fb0000nm
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Ekran: 14“, 2.880 x 1.080 piksela, OLED, 120 Hz, HDR, 100 DCI-P3
  • Proizvođač: HP
  • Procesor: Intel Core Ultra 185HMeteor Lake 6 P jezgri/ 8 E jezgre/ 2 low power jezgre/ 22 threadovaradni takt boost 51 GHz P jezgre / 38 GHz E jezgre 5 GHz45 115 W
  • Grafički sustav: Intel Arc Graphics+ Nvidia RTX 4070 laptop 6 GB GDDR6, 65 W max.
  • Mreže: Intel WiFi 7+ Bluetooth 5.4
  • Priključci: 2x USB-A 3.2 Gen 2 10 Gbps, 1x USB-C 3.2 Gen 2 10 Gbps (DisplayPort 1.4, Power) 1x Thunderbolt 4 40 Gbps (DisplayPort 1.4, Power), 1x HDMI 2.1, zvučnici, 1x audio priključak, 1.080p kamera
  • OS: bez OS-a
  • Dimenzije i masa: 313,4 x 233,5 x 16,9-17,9 mm, 1,63 kg
  • Plus: dizajn, elegantno aluminijsko kućište, kompaktne dimenzije i mala masa, vrhunski 14-inčni OLED ekran, vrlo dobre gaming performanse, Intelova najnovija Meteor Lake hardverska platforma, 32 GB radne memorije, odlična tipkovnica s RGB osvjetljenjem, trajanje baterije, zasebna AI hardverska jedinica, odlična opremljenost uključujući podršku za Thunderbolt 4 i Wi-Fi 7, SDD kapacitet od 2 TB
  • Minus: maksimalna brzina osvježavanja ekrana od 120 Hz, izostanak podrške za VRR tehnologiju, dosta limitirane performanse grafičke kartice, cijena
  • Ustupitelj i cijena:

    HP brand store
    www.hp-store.com

     

    Cijena: 2.649 €

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HP Omen Transcend 14-fb0000nm

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.