Palac gore za kupnju - ljetni specijal: Prijenosne konzole

Palac gore za kupnju - ljetni specijal: Prijenosne konzole

Prijenosne konzole

Iako mobiteli podržavaju sve napredniji gaming, a izlaze i perolaki gaming laptopi, i dalje postoji tržište za punokrvne igraće konzole koje se mogu igrati u potpunosti u pokretu. Bez obzira putujete li kod bake, idete na more ili van države, a pritom želite uvijek imati spreman uređaj za igranje ako se ukaže prilika, ove prijenosne konzole su odlična opcija za to.

Steam Deck OLED

Za: Najpopularnija platforma za igranje igara na računalu već godinama razvija svoju prijenosnu konzolu. S novijom varijantom, koja donosi HDR OLED zaslon rezolucije 1.200 x 800, brži Wi-Fi, više pohrane i veću bateriju u odnosu na stariju generaciju Decka, imaju svakako jednu od najboljih prijenosnih konzola. Zaslon dijagonale 7,4 inča ima brzinu osvježavanja do 90 Hz, a baterija kapaciteta 50 Wh bit će dostatna za 3-12 igranja, što uvelike ovisi o naslovima koje igrate. OLED zaslon je predivan, a Steam Deck će bez poteškoća pokretati i velike AAA naslove poput Cyberpunk 2077 ili Marvel's Spider-Man, ali na srednjim grafičkim postavkama. Deck koristi tzv. SteamOS operativni sustav napravljen isključivo za ovu konzolu. Također ne trebate brinuti ni oko pohrane jer OLED verzije dolaze s 512 GB ili 1 TB pohrane. Iako nije dostupan za kupnju u domaćim trgovinama, narudžba je zapravo vrlo jednostavna. Možete ga kupiti u Steam trgovini kao da kupujete novu igru, a Valve ga za europsko tržište šalje iz Nizozemske, nakon čega bi trebao stići na vašu adresu za do sedam dana (Valve navodi 3-5 radnih dana).

Protiv: Niska maksimalna rezolucija u odnosu na suparnike

Zaslon: 7,4-inčni HDR OLED zaslon rezolucije 1.280 x 800, do 90 Hz
Čipset: Prilagođeni AMD Zen 2 „Van Gogh“ APU
Pohrana: 512 GB
Operativni sustav: SteamOS
Trajanje baterije: 3-12 sati
Cijena: 569 EUR
Viđeno u: store.steampowered.com/steamdeck

 

steamdock.jpg

 

Nintendo Switch OLED

Za: Ako nemate handheld i želite uroniti u taj svijet, bez sumnje ćete razmotriti i ovu hibridnu handheld konzolu, unatoč njenim godinama. Zašto hibridna? Switch OLED funkcionira kao i svaki handheld i tako ga većinu gamera uistinu i koristi većinu vremena. Ali, imate i mogućnost dockom ga spojiti na drugi zaslon, gdje ćete onda ostvariti maksimalnu rezoluciju od 1.080p (u handheld modu ste ograničeni na 720p). Zašto spominjemo godine ove konzole? Switch je, naime, na kraju svog ciklusa i očekuje se predstavljanje njegova nasljednika početkom 2025. o kojem ne znamo ništa službeno jer je sve obavijeno velom tajne. Ipak, smatramo da su Switch OLED i njegov jeftiniji brat Switch Lite, koji nema opciju spajanja na TV ili drugi zaslon, i dalje vrlo dobre opcije za one koji žele igrati u pokretu. Osim što su Switch OLED i Switch Lite jeftiniji u odnosu na ostale mainstream opcije poput Steam Decka, Asus ROG-a i slično, Switch ima ogroman katalog vrhunskih igara, kao i bujnu indie scenu koja raste iz godine u godinu i za rezultat ima mnoštvo indie naslova iza kojih stoje nezavisni proizvođači. Kad tome pridodamo odličnu bateriju koja vam nudi od 4,5 do 9 sati autonomije, odvojive kontrolere i vrlo atraktivan dizajn, Switch OLED i dalje može ponuditi jako puno svojim korisnicima.

Protiv: Ne podržava 4K rezoluciju pri spajanju na TV ili neki drugi zaslon. Ako vam nije žurba, možda se više isplati pričekati izlazak njegova nasljednika.

Zaslon: 7-inčni OLED zaslon 720p rezolucije (1.280 x 720), 1.080p kad je spojen na drugi zaslon
Čipset: Prilagođeni Nvidia Tegra X1
Pohrana: 64 GB (može se proširiti)
Operativni sustav: Horizon
Trajanje baterije: 4,5-9 sati
Cijena: 399,99 EUR
Viđeno u: links.hr

 

nintendo-switch.jpg

 

Vremeplov

2004. - PlayStation Portable

Eto nas opet u 2004. godini. Prošlo je gotovo 20 godina od izlaska prve Sonyjeve prijenosne konzole poznatije kao PSP (u Japanu PSP je predstavljen u prosincu 2004. godine). S njom nas vežu veoma lijepa i pozitivna sjećanja, pogotovo kad se sjetimo dugih sesija na naslovima koji su izašli s njom prvog dana – Ridge Racer i Wipeout Pure – ali i mnogih drugih igara. PSP je bio prvi pravi suparnik Nintendovim handheld konzolama i bio je vrlo uspješan – Sony je prodao preko 80 milijuna primjeraka PSP-a u deset godina.

 

playstation-portable.jpg

Palac gore za kupnju - ljetni specijal

30 ljetnih gadgeta za 30 godina

Vidi će ove jeseni proslaviti 30 godina, zbog čega smo se odlučili pronaći 30 najzanimljivijih hi-tech spravica ovog ljeta ususret tome jubileju. Usput smo se osvrnuli i na tehnologije koje su nas oduševljavale tijekom prvih 30 godina časopisa.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.