Lenovo Legion Pro 7 16 IRX9H

Lenovo Legion Pro 7 16 IRX9H

Brzina bez kompromisa

Jedan od najbržih gaming laptopa na tržištu odlikuju iznimne performanse i visoka cijena. Najnoviji Legion 7 Pro namijenjen je najzahtjevnijim gamerima dubljeg džepa i drugim korisnicima koji traže prijenosno računalo beskompromisnih performansi.

U samom vrhu Lenovove ponude laptopa nalaze se modeli poput Legiona 7 Pro. Ovi su laptopi opremljeni najbržim dostupnim hardverskim komponentama i omogućuju ponajbolje moguće performanse. U našem slučaju, testni Legion 7 Pro dolazi s Intelovim procesorom Core i9 14900HX i Nvidijinom grafičkom karticom RTX 4080 i predstavlja jedan od najmoćnijih dostupnih gaming laptopa.

Riječ je o osvježenom modelu s početka ove godine koji posjeduje još nešto brži procesor (Core i9 14900HX) u odnosu na prethodnika. Hardverska konfiguracija Legiona 7 Pro koji smo testirali vrlo je blizu maksimalno mogućoj (Core i9 14900HX), 32 GB radne memorije, RTX 4080, premda postoji i verzija s još bržom karticom RTX 4090.

 

Robustan top model

Počevši od dizajna, sve je kod ovog Lenovovog laptopa podređeno maksimalnim performansama. Prije svega, ovdje nalazimo iznimno robusno crno aluminijsko kućište koje djeluje „neslomljivo“. Lenovo je također dizajnirao iznimno efikasan i napredan sustav hlađenja koji omogućuje da ovako moćne hardverske komponente dosegnu puni potencijal.

Vizualno kućište Legiona 7 Pro izgleda prilično nenametljivo, a jedini gamerski dodatak predstavlja traka s RGB osvjetljenjem s prednje strane. Zajedno s atraktivno osvjetljenom tipkovnicom, ova traka značajno doprinosi vizualnoj atraktivnosti. Spomenut ćemo i vrlo čvrste držače ekrana koji omogućuju maksimalno otvaranje ekrana za 180 stupnjeva.

Ovdje je riječ o nešto većem 16-inčnom laptopu ukupne mase od otprilike 2,6 kg. Same dimenzije svakako djeluju vrlo razumno s obzirom na 16-inčni ekran i potencijalnu hardversku snagu ugrađenih komponenti. Pristup unutrašnjosti laptopa je prilično jednostavan, tako da lako i brzo možete nadograditi radnu memoriju, povećati prostor za pohranu podataka (dostupna su dva PCIe 4.0 x4 utora za diskove) ili zamijeniti bateriju.

S obzirom na visoku cijenu, ovdje se nije pretjerano štedjelo ni po pitanju opremljenosti. Legion 7 Pro je izdašno opremljen laptop s velikim brojem tehnološki naprednih priključaka. Izdvojit ćemo tri videoizlaza (HDMI 2.1 + dva DisplayPort izlaza putem USB-C priključaka), ukupno pet USB priključaka (četiri USB-A i jedan USB-C), te Thunderbolt 4 priključak. Jedino nedostaje čitač kartica, a pomalo je šteta što su svi USB-A 3.2 Gen 2 priključci ograničeni na brzinu od 5 Gbps.

Istaknimo i odličnu 1.080p kameru s posebnim poklopcem za privatnost, a što se tiče mrežne povezivosti, nalazimo klasični Gbit LAN priključak i podršku za WiFi 6E.

Ono što Lenovo već godinama ne mijenja kod svojih Legion laptopa je odlična chiclet tipkovnica. Tipke su nešto veće, ergonomski dobro dizajnirane i vrlo ugodne za korištenje. Dodatni plus je RGB osvjetljenje svake tipke s mogućnošću detaljnog podešavanja raznih efekata.

 

Brutalno brz i brutalno skup

Ugrađeni ekran smo također već vidjeli kod Lenovovih Legion modela visoke klase. S obzirom na vrhunske osobine, svakako je logično kako ga Lenovo i ovdje koristi. Riječ je o IPS ekranu 16:10 formata i visoke frekvencije osvježavanja od 240 Hz. Ovaj je ekran vrlo brz, a odlikuje ga i vjeran i precizan prikaz boja s podrškom za 100% DCI-P3 standarda. Podržani su također Display HDR 400 i Dolby Vision, a maksimalna svjetlina je prilično visoka. Odlična vijest je i puna podrška za G-Sync što omogućuje igranje igara bez trzanja i „pucanja“ slike. Jedino što nije OLED, tako da kontrast nije osobito dojmljiv. Bez obzira na to, ovdje možemo govoriti o vrhunskom ekranu pogodnom za igranje ili profesionalnu uporabu.

Nema sumnje kako je ugrađeni ekran odličan, no ovaj ćete Lenovov laptop prije svega kupiti zbog iznimnih performansi. Trenutno je Intelov procesor Core i9 14900HX jedan od najbržih procesora koje možete pronaći kod prijenosnih računala. S obzirom na dizajnirano napredno hlađenje uz korištenje tekućeg metala, Core i9 ovdje pokazuje svoj puni potencijal. Dakako, koristili smo profil visokih performansi koji smo odabrali unutar Lenovovog softvera Vantage.

Rezultati prilikom testiranja su iznimno impresivni. Veliki broj jezgri (24) i visoka radna frekvencija (5,8 GHz boost) omogućuju postizanje ponajboljih performansi jednog procesora unutar kućišta modernog laptopa koje smo dosad zabilježili. Zapravo, prema performansama ovaj procesor ne zaostaje mnogo za high end procesorima za stolna računala. Općenito gledano, zahvaljujući superbrzom procesoru, 32 GB radne memorije i brzom PCIe 4.0 disku, novi Legion 7 Pro je kao stvoren za zahtjevnu profesionalnu uporabu.

 

Lenovo-Legion-Pro-7-16IRX9H-1.jpg

Pristup unutrašnjosti laptopa je prilično jednostavan, tako da lako i brzo možete nadograditi radnu memoriju ili ubaciti dodatni disk

 

Najbrži gaming laptop?

Jasno, i performanse u igrama su vrhunske. Ugrađena RTX 4080 grafička kartica svakako spada među najbrže u svijetu prijenosnih računala, a ovdje ima na raspolaganju i visok limit potrošnje od 175 W. Sve skupa rezultira izvrsnim performansama u igrama uz mogućnost korištenja naprednih Ray Tracing efekata. Ugrađena kartica može vam bez problema omogućiti ugodno igranje najnovijih igara na native rezoluciji ekrana ili na nekom vanjskom monitoru visoke rezolucije.

Valja napomenuti kako je ovdje podržan Optimus, automatski način prilagodbe integriran na zasebnu grafičku karticu, ovisno o korištenoj aplikaciji. Dodatno imate i mogućnost ekskluzivnog korištenja isključivo Nvidijine kartice za najbolje moguće performanse. RTX 4080 podržava DLSS 3 i mogućnost generiranja frameova, tako da se tehnološki radi o jednom od najnaprednijih grafičkih rješenja unutar laptopa. Osim što je pogodna za igranje, ova je grafička kartica vrlo brza i prilikom renderinga ili generativnog AI-ja.

Iznimne performanse imaju svoju cijenu. Prije svega, ovdje mislimo na potrošnju energije s obzirom da je ovaj laptop pozamašni potrošač. Zbog toga i s njim dolazi 330 W strujni adapter. Međutim, potrošnju je moguće smanjiti ukoliko ne koristite nužno način rada visokih performansi. Laptop će i dalje biti vraški brz, ali će trošiti osjetno manje energije.

U skladu s visokom potrošnjom je i relativno skromno vrijeme autonomije. Performanse su ovdje u prvom planu, pa je trajanje baterije vrlo kratko. Svakako nas je impresioniralo i ugrađeno hlađenje. S obzirom na potrošnju komponenti, pokazalo se vrlo efikasnim.

Osim visoke potrošnje energije, Legion 7 Pro izdvaja se i visokom cijenom. Cijena ovisi o konfiguraciji, primjerice dolazi li uređaj s Windowsima, te posjeduje li disk kapaciteta od 1 ili 2 TB. Međutim, možete očekivati kako ćete morati izdvojiti dobrano preko 3.000 eura za ovakvo gaming čudovište.

Nije malo, ali zauzvrat ćete dobiti jedno od najbržih prijenosnih računala na tržištu koje podržava sve najnovije tehnologije.

 

tablica-lenovo-legion.jpg

 

GAMING LAPTOPI VISOKE KLASE: PERFORMANSE ILI PRENOSIVOST

MAKSIMALNE PERFORMANSE ILI JEDNOSTAVNA PRENOSIVOST

Testirali smo dva vrhunska high end laptopa koji su namijenjeni posve različitim tipovima korisnika. Lenovo Legion 7 Pro je dizajniran tako da vam ponudi iznimne performanse bez kompromisa, dok je HP Omen Transcend osjetno laganiji i manji laptop pogodan za često prenošenje. Koje su prednosti i mane svakog od ovih laptopa?

Više informacija

  • Model: Legion Pro 7 16 IRX9H
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Ekran: 16“, 2.560 x 1.600 piksela, IPS, 240 Hz, Display HDR 400, Dolby Vision, Nvidia G-Sync, 100 DCI-P3
  • Proizvođač: Lenovo
  • Procesor: Intel Core i9 14900HXRaptor Lake 8 P/ 16 E jezgri/ 32 threadovaradni takt boost 58 GHz P jezgre / 41 GHz E jezgre35 157 W
  • Memorija: 2x8 GB DDR5 5.600 MHz
  • Grafički sustav: Intel UHD Graphics+ Nvidia RTX 4080 laptop 12 GB GDDR6, 175 W max.
  • Mreže: WiFi 6E+ Bluetooth 5.3, Gb LAN
  • Priključci: 4x USB-A 3.2 Gen 1 5 Gbps, 1x USB-C 3.2 Gen 2 10 Gbps (Power), 1x Thunderbolt 4 40 Gbps (DisplayPort 1.4, Power) 1x HDMI 2.1, zvučnici, 1x audio priključak, 1.080p kamera
  • OS: Windows 11 Home
  • Dimenzije i masa: 363,5 x 262,1 x 21,9-25,9 mm, 2,62 kg
  • Plus: robustan dizajn, vrhunske performanse u igrama i drugim zahtjevnim aplikacijama, iznimno brz procesor s velikim brojem jezgri, RTX 4080 grafička kartica s podrškom za DLSS3, odličan 16-inčni IPS ekran s brzinom osvježavanja od 240 Hz i podrškom za G-Sync, atraktivna i kvalitetna tipkovnica s RGB osvjetljenjem, iznimno kvalitetno riješeno hlađenje uz korištenje tekućeg metala, Mux sklopka omogućuje maksimalne gaming performanse, podrška za Thunderbolt 4
  • Minus: nešto veće dimenzije i masa, potrošnja energije, buka pod punim opterećenjem, trajanje baterije, iznimno visoka cijena
  • Ustupitelj i cijena:

    Lenovo
    www.lenovo.com

    Cijena:
    3.257,18 €
    (verzija s 2 TB SSD-om i bez OS-a)

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo Legion Pro 7 16 IRX9H

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.