Asus Dual RTX 4060 Ti 16 GB

Asus Dual RTX 4060 Ti 16 GB

Dvostruko više memorije

Asusova Dual verzija RTX 4060 Ti s 16 GB videomemorije ne može se pohvaliti osobito dobrim omjerom cijene i performanse, ali je trenutno jedna od najpristupačnijih Nvidijinih kartica najnovije generacije s većom količinom memorije.

Prilikom prvobitnog predstavljanja, Nvidijina mainstream kartica RTX 4060 Ti nije naišla na osobito dobar prijem. Kritika je bilo mnogo, a prije svega se glavna zamjerka odnosila na svega 8 GB videomemorije kojom je bila opremljena ova ne pretjerano jeftina mainstream kartica. Nakon nekog vremena, Nvidia je ipak odlučila predstaviti 4060 Ti u verziji s dvostruko više memorije, odnosno 16 GB. Ovo je zapravo bilo jedino rješenje, jer zbog 128-bitne sabirnice druge memorijske konfiguracije nisu bile moguće. Verzija RTX 4060 Ti kartice s 16 GB je nešto skuplja od prethodnika s dvostruko manje memorije, ali je barem otklonjena jedna od glavni zamjerki koju su mnogi imali kada je u pitanju ova Nvidijina kartica.

 

Provjereni dizajn

Pritom Asusova Dual verzija RTX 4060 Ti kartice s 16 GB videomemorije spada među jeftinije ovakve kartice na domaćem tržištu. Općenito gledano, Dual serija grafičkih kartica je na samom dnu Asusove ponude i čine je kartice jednostavnijeg dizajna bez nekih posebnih dodataka. Dakako, ovo ne znači kako ovo nije kvalitetno napravljena kartica.

Riječ je o dosta kompaktnoj RTX 4060 Ti kartici duljine 227 mm koja će stati i u nešto manja kućišta. Debljina od 50 mm relativno je standardna za kartice ove klase. Asus se ovdje oslanja na nešto jednostavniji rashladni sustav s ukupno dva ventilatora. Pomalo iznenađujuće, kartica posjeduje Dual BIOS funkcionalnost. Naime, sa stražnje strane nalazimo maleni prekidač kojim odabiremo želimo li koristiti verziju BIOS-a koja omogućuje bolje performanse ili onu koja omogućuje nešto tiši rad.

Tvornički, ova Asusova kartica ima nešto veći boost radni takt od iste takve verzije s 8 GB videomemorije. Razlika, međutim, iznosi svega nekih 30-35 MHz, što se neće mnogo osjetiti u stvarnom radu.

Sa stražnje strane kartice nalazimo metalni poklopac koji dodatno štiti karticu i vizualno ostavlja dosta dobar dojam. Svakako valja pozdraviti ovakvo rješenje koje samo poboljšava dizajn kartice. Što se tiče dostupnih videoizlaza, kartica je opremljena s ukupno tri DisplayPort 1.4 videoizlaza, te s jednim HDMI 2.1 videopriključkom. Nažalost, to znači da imate na raspolaganju tri nešto starija i jedan tehnološki noviji priključak, no u većini slučajeva ovo neće biti osobiti problem.

 

Grafičke-kartice-16-3.jpg

Asusova Dual verzija RTX 4060 Ti kartice s 16 GB videomemorije nije osobito vizualno atraktivna, ali je vrlo dobro dizajnirana što uključuje sposoban rashladni sustav s dva ventilatora

 

16 GB memorije kao glavni adut

Dakako, po pitanju samih performansi ni RTX 4060 Ti verzija s 16 GB ne nudi očaravajući omjer cijene i performansi. Naprotiv. Svejedno, 16 GB videomemorije dobar je zalog za budućnost. Performanse su solidne, posebno na 1.080p rezoluciji, a veća količina videomemorije znači da ćete bez problema moći koristiti teksture više rezolucije u igrama. Podrška za Ray Tracing i DLSS 3 jednako tako su jaki aduti ove kartice. Osim toga, 16 GB videomemorije dobro će doći svima koji karticu prije svega misle koristiti za video obradu ili generativni AI.

Kartica je i u samom radu relativno tiha, što je posljedica i male potrošnje energije. Istaknimo i vrlo dobar overclocking potencijal videomemorije. Naglasimo da se ovdje koristi standardna GDDR6 memorija, a ne naprednija GDDR6X.

U konačnici, RTX 4060 Ti s 16 GB videomemorije ne nudi bolji omjer cijene i performansi od kartica s 8 GB memorije, ali je ujedno i cjenovno najpristupačnija Nvidijina RTX 4000 kartica s ovakvom količinom videomemorije, što će svakako biti posebno zanimljivo korisnicima koji trebaju nešto jeftiniju karticu za video obradu, rendering ili AI.

 

tablica-graficka-asus2-.jpg

 

GRAFIČKE KARTICE: KOLIKO VIDEOMEMORIJE NAM TREBA U 2024. GODINI

VIŠE MEMORIJE ZA BOLJE PERFORMANSE?

Koliko videomemorije nam treba 2024. godine? Jesu li danas grafičke kartice s 8 GB memorije zastarjele? Usporedili smo dvije identične kartice s 8 i 16 GB videomemorije kako bismo doznali koje su prednosti dvostruko veće količine memorije.

Više informacija

  • Model: Dual RTX 4060 Ti 16 GB
  • Ukupna ocjena: 3,6
  • Isplativost: Vrlo dobra
  • Dojam: Dobar
  • Proizvođač: Asus
  • Grafički procesor: Nvidia AD106-350-A1, podrška za DX12 Ultimate (12_2), OpenGL 4.6 i Vulkan 1.3
  • Shaders / Texture Units / ROP's: 4.352/ 48/ 136
  • Video izlazi: 3x DisplayPort 1.4a, 1x HDMI 2.1a
  • Sučelje: PCI Express 4.0 x8
  • Maksimalna rezolucija: 8k (7.680 x 4.320) piksela
  • Priključci za napajanje: 1x 8-pin
  • Dimenzije: 227,2 x 123,2 x 49,6 mm
  • Plus: kompaktne dimenzije, podrška za Direct X 12 Ultimate, 16 GB videomemorije, performanse na 1.080p rezoluciji, energetska učinkovitost, podrška za DLSS3, izvrsne multimedijalne mogućnosti uz podršku za AV1 kodiranje i dekodiranje, solidan overclocking potencijal, Dual BIOS
  • Minus: omjer cijene i performansi, 128-bitna memorijska sabirnica ograničava performanse na višim rezolucijama
  • Ustupitelj i cijena: Futura IT www.futura-it.hr Cijena: 545 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Asus Dual RTX 4060 Ti 16 GB

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.