Usporedni test 55 inčnih televizora: EURO 2024

Usporedni test 55 inčnih televizora: EURO 2024

Najbolja slika za svačiji džep

Najnoviji televizori su sve veći, svjetliji, pametniji i imaju sve više gaming opcija. OLED tehnologija i dalje suvereno vlada u segmentu televizora visoke klase, no Mini LED televizori su sve bolji i cjenovno pristupačniji. Ovogodišnji modeli su još uvijek u malom broju zastupljeni na tržištu, no trenutno su televizori iz ponude za 2023. godinu dostupni po super povoljnim cijenama, tako da predstavljaju isplativ odabir.

Prošlo je već podosta vremena od našeg posljednjeg izleta u svijet modernih televizora i pregled aktualnih modela na tržištu. U međuvremenu su proizvođači predstavljali nove modele, a postojeće tehnologije za prikaz slike dodatno su unaprijeđene. Sasvim dovoljan razlog da pogledamo što nam trenutno nudi tržište televizora, s posebnim naglaskom na tehnološki najzanimljivije modele. Dakako, ova je godina specifična, prvenstveno zbog činjenice kako nas upravo očekuju nogometna uzbuđenja na ovogodišnjem Euru, što će mnoge dodatno ponukati da pribave novi televizor.

Osim toga, moderan televizor danas je postao zaštitni znak svakog dnevnog boravka, te svojevrsni centar kućne zabave, bilo da govorimo o gledanju brojnog video sadržaja dostupnog na modernim streaming servisima ili igranju najnovijih igara na velikom ekranu.

Moderne televizore obično nazivamo i Smart TV-ima, ponajprije jer posjeduju prilično sofisticirane softverske platforme brojnih mogućnosti i imaju napredne AI mogućnosti podešavanja slike i zvuka, te, primjerice, mogućnost upravljanja glasom.

Za potrebe ovogodišnjeg usporednog testa televizora, pribavili smo osam zanimljivih modela najpoznatijih proizvođača. Nažalost, u želji da vam ovaj test prezentiramo prije samog počeka nogometnog Eura, nismo bili u mogućnosti testirati najnovije modele televizora koji će se na tržištu ove godine pojaviti nešto kasnije nego što je to uobičajeno.

S druge strane, svi testirani modeli su itekako aktualni i posebno zanimljivi u ovom trenutku, jer se većinom radi o televizorima iz 2023. godine koji se trenutno mogu pronaći po iznimno povoljnim cijenama. Pritom smo se potrudili da ovdje uključimo televizore temeljene na svim najznačajnijim tehnologijama za prikaz slike kao što su OLED, Mini LED ili QLED, kao i da podjednako budu zastupljeni televizori visoke klase, ali i mainstream modeli osjetno pristupačnije cijene.

 

Hisense-65UXKQ-6.jpg

Moderni: televizori imaju sve bolje gaming mogućnosti i omogućuju uživanje u igrama na velikom ekranu

 


Tehnologija

Jedna od početnih dvojbi prilikom kupnje novog televizora svakako se odnosi na veličinu dijagonale. Često od prijatelja i znanaca možemo čuti pitanje, je li bolje kupiti veći televizor? Mi bismo rekli kako je mnogo važnije kupiti što kvalitetniji televizor. No shvaćamo kako veliki broj korisnika danas cilja na što veći TV. Uostalom, trend sve većih i većih dijagonala na tržištu televizora prilično je očit u zadnjih nekoliko godina. Međutim, primjetno je također kako većinu popularnih modela televizora najpoznatijih proizvođača danas možete pronaći u raznim veličinama dijagonala, od manjih 43, pa sve do ogromnih 85 ili čak 100 inča. I premda su modeli sve većih dijagonala danas standardno dostupni, zadnjih godina možemo reći kako su se - kao ponajbolja i najisplativija opcija po pitanju veličine dijagonale - pokazali televizori veličine 55 inča.

 

Veliki televizori su u trendu

Ovakva je veličina dijagonale u kombinaciji s danas uobičajenom 4k rezolucijom modernih televizora ponajbolji odabir za većinu korisnika s obzirom na prosječnu veličinu dnevnog boravka u našim stanovima i kućama. Televizori veličine dijagonale od 55 inča danas su u pravilu najprodavaniji, tako da smo se i mi prilikom ovog usporednog testa fokusirali pretežito na 55-inčne modele. U svakom slučaju, 65-inčni televizori su iz godine u godine sve popularniji, međutim, još uvijek su potencijalno dosta skuplji od 55-inčnih modela, posebno kada govorimo o televizorima više klase.

U pravilu nema nikakvih tehnoloških razlika između 55 i 65-inčnih modela televizora iste serije, dok kod većih modela proizvođači znaju ponekad koristiti drugačiju tehnologiju za prikaz slike.

Druga važna značajka modernih televizora je svakako 4k (Ultra HD) rezolucija prikaza. 4k rezolucija je već sada dulje vremena zlatni standard na tržištu televizora i ogroman broj svih dostupnih televizora su 4k televizori. Od ovog pravila jedino odstupaju još iznimno jeftiniji, manji modeli koji koriste zastarjelu 1.080p rezoluciju, te televizori najviše klase koji podržavaju 8k rezoluciju.

Trenutno nema previše razloga za kupnju 8k televizora. Prije svega zbog nedostupnosti 8k sadržaja koji je ključan kako biste na pravi način mogli iskoristiti potencijal takvih televizora. U osnovi, 8k modeli će zanimati samo okorjele entuzijaste i korisnike koji ne pitaju za cijenu i žele isključivo najbolji, bolje rečeno, najskuplji TV. Međutim, za 99,9% „običnih smrtnika“, 8k televizori nemaju previše smisla.

Gotovo svi moderni televizori oslanjanju se na dvije osnovne tehnologije za prikaz slike, OLED i LED. Ipak, dosta je važno naglasiti kako su, posebice u zadnje dvije godine, OLED i LED televizori doživjeli brojna unaprjeđenja i poboljšanja, te su se zapravo izdvojile određene tehnološke podvrste i različite implementacije ovih dvaju tehnologija kod najnovijih televizora. Da pojednostavimo. Ključna razlika između OLED i LED televizora je u tome što OLED tehnologija uključuje velik broj individualno osvjetljenih piksela, što omogućuje iznimno preciznu kontrolu osvjetljenja i praktički neograničen kontrast. S druge strane, LED televizori koriste posebno pozadinsko osvjetljenje, kako bi se osvijetlili pikseli i prikazala slika, koje se obično sastoji od većeg broja LED dioda. Kod LED televizora upravo sama izvedba i sofisticiranost ovog pozadinskog osvjetljenja u ogromnoj mjeri utječe na kvalitetu i dinamiku slike.

 

LG-QNED55863-10.jpg

Priključci: za spajanje raznih uređaja smješteni su sa strane televizora, pri čemu  je jedan dio orijentiran prema dolje zbog lakše dostupnosti

 

Samsung vs LG - dvoboj OLED tehnologija

Što se tiče OLED televizora, trenutno imamo na tržištu televizore temeljene na dvije različite izvedenice ove tehnologije. Dugi niz godina, svi OLED televizori koristili su OLED panele koje je proizvodio LG, a danas ih često znamo nazivati WOLED panelima. Nasuprot tome, 2022. godine je Samsung predstavio svoje QD-OLED panele koji su nešto napredniji i donose kombinaciju svih osobina OLED-a s Quantum Dot tehnologijom za prikaz boja. QD-OLED televizori omogućuju višu maksimalnu svjetlinu svake pojedine boje, prikaz šireg spektra boja (100% DCI-P3) i općenito „čišći“ i živopisniji prikaz boja pri visokoj svjetlini. Samsung je ovo postigao nešto drugačijom strukturom QD-OLED panela, pri čemu se koristi plavi OLED organski materijal za osvjetljavanje piksela koji sadrže crvene i zelene slojeve Quantum Dot čestica. S druge strane, LG-eva WOLED (WRGB OLED) tehnologija uključuje dodatni bijeli podpiksel kako bi se povećala svjetlina, no ovaj podpiksel blijedi tijekom vremena, posebno pri visokim svjetlinama, što rezultira gubitkom sjaja i svjetline boja.

LG je, dakako, morao na neki način odgovoriti na Samsungov izazov u obliku QD-OLED tehnologije. Prvenstveno su se fokusirali na poboljšanje svjetline svojih OLED panela, što je rezultiralo pojavom tzv. Evo panela gdje se pametnim optimizacijama na razini svakog individualnog piksela postiže u prosjeku 30% veća svjetlina. Kod modela najviše klase, Evo paneli također su opremljeni posebnim pasivnim hladnjacima za bolje odvođenje topline.

 

hdmi2.jpg

Podrška za HDMI 2.1 tehnologiju svakako je jedna od ključnih značajki najnovijih televizora, a ovaj standard uključuje podršku za prikaz 4K rezolucije pri 120 FPS-a, kao i druge napredne gaming mogućnosti

 

OLED je sve bolji i pristupačniji

Konačno, prošle godine je LG predstavio po prvi put i svoju MLA (Micro Lens Array) tehnologiju za svoje OLED panele koja bi trebala donijeti još veću maksimalnu svjetlinu do iznimno visokih 2.000 nita. MLA tehnologija uključuje ogroman broj sićušnih mikroskopskih leća koje se nalaze na vrhu individualnih piksela. U kombinaciji s LG-evim META Boosting algoritmom, MLA tehnologija trebala bi omogućiti osjetno veće maksimalne svjetline LG-evih OLED panela u rasponu od 1.500 do 2.000 nita bez nazivno prevelikog rizika od trajnog burn in-a slike, odnosno znatnog pada kvalitete slike u kratkom razdoblju.

LG je najavio kako druga generacija televizora s MLA tehnologijom, predstavljena na CES-u ove godine, može dosegnuti svjetlinu od 3.000 nita. Trenutno je MLA tehnologija dostupna isključivo kod vrlo malog broja televizora najviše klase, poput LG modela G3 ili najnovijih G4 i M4. S druge strane, Samsung je također za svoje ovogodišnje QD-OLED modele najavio maksimalnu svjetlinu od 3.000 nita, pa je posve jasno kako je trenutno u tijeku borba za prestiž po pitanju najsvjetlijih OLED televizora. Samsung je najavio i kako će njihovi najnoviji QD-OLED televizori imati poseban filtar koji dodatno smanjuje refleksiju okoline i poboljšava vidljivi kut.

Kada govorimo pak o dobroj staroj LED tehnologiji, na kojoj se, uzgred budi rečeno, temelji najveći broj dostupnih televizora na tržištu, ona je za razliku od OLED-a dostupna u osjetno većem rasponu modela, od mainstreama sve do modela visoke klase. Razlikujemo zapravo tri neke osnovne podvrste LED televizora. Najstarija je svakako Direct LED tehnologija koja uključuje klasično pozadinsko osvjetljenje koje se većinom nalazi po rubovima ekrana. Potom imamo QLED televizore, pri čemu ovo zapravo označava korištenje Quantum Dot tehnologije za prikaz šireg spektra boja uz daleko bolju zasićenost i prirodniji prikaz. Quantum Dot tehnologija (QLED) je unaprjeđenje LED tehnologije i prije svega se odnosi na poseban sloj nanočestica koji u dodiru sa svjetlom emitira različite boje. Kod QLED televizora često također nalazimo sofisticiraniju verziju pozadinskog osvjetljenja koje uključuje lokalno zatamnjenje i veći broj zasebnih zona unutar kojih se može detaljnije kontrolirati osvjetljenje.

 

Mini LED je tržišni hit

Konačno, u posljednje vrijeme imamo Mini LED televizore kao najnapredniju verziju LED tehnologije. Tehnologija Mini LED korištenjem većeg broja manjih LED dioda (obično manjih od 0,2 mm) omogućuje precizniju kontrolu svjetline, te na taj način potencijalno donosi bolji kontrast i kvalitetniji prikaz tamnih nijansi. Protekle godine smo prvi put imali priliku vidjeti Mini LED televizore u mainstream kategoriji po osjetno povoljnijoj cijeni. Ovaj će se trend zasigurno nastaviti i ove godine. Dovoljno je reći kako smo prilikom ovog usporednog testa imali priliku testirati dva 55-inčna Mini LED televizora sa cijenom dobrano ispod 1.000 eura. Valja očekivati kako će Mini LED televizori u budućnosti postati još pristupačniji i, nadamo se, posve ovladati mainstream tržištem televizora.

Nadalje, kada govorimo o LED televizorima, značajan utjecaj na ukupnu kvalitetu slike ima sama LCD tehnologija koja se koristi za prikaz slike. Danas proizvođači koriste LCD matrice temeljene na VA ili IPS tehnologijama. VA tehnologija u pravilu omogućuje osjetno bolji kontrast, međutim, uz nešto lošiji kut gledanja. Nasuprot tome, IPS omogućuje stabilniju sliku uz širi vidljivi kut, ali je kontrast osjetno slabiji, pa je samim time i dinamika slike lošija. VA tehnologija je ipak bolji odabir, prije svega zbog boljeg kontrasta koji značajno poboljšava dinamiku slike i prikaz HDR sadržaja.

 

Samsung-QE55S90C-2.jpg

Istovremen prikaz:  slike s dva izvora mogućnost je koja je dostupna kod televizora više klase

 

Koji je najbolji „sportski“ TV?

S obzirom da je Europsko nogometno prvenstveno pred vratima, mnoge će svakako zanimati koji televizor odabrati za gledanje sportskog sadržaja. Iskreno rečeno, svaki noviji kvalitetniji televizor omogućit će vam prilično dobar prikaz sportskog sadržaja. Međutim, OLED televizori i ovdje predstavljaju ponajbolji odabir, prvenstveno zbog specifičnih osobina OLED tehnologije. Ponajprije zbog superiorne brzine odziva, što u kombinaciji s odgovarajućom brzinom osvježavanja slike (120 Hz ili više) omogućuje prikaz bržih scena i dinamične slike u pokretu bez neželjenog zamućenja slike.

Nadalje, OLED televizori odlikuju se iznimno ujednačenim osvjetljenjem ekrana, što otklanja mogućnost pojave tzv. efekta „prljavog“ ekrana do kojeg često zna doći kod LED televizora prilikom prikaza velike površine u jednoj boji (npr. nogometni travnjak). Osim toga, velika prednost OLED televizora je široki vidljivi kut, što vam omogućuje da ga smjestite u veći dnevni boravak, te da veći broj ljudi može uživati u maksimalnoj kvaliteti slike bez da moraju sjesti točno ispred TV-a.

Konačno, vrlo važna značajka za prikaz sportskog, ali i drugog sadržaja, svakako je ugrađeni procesor za prikaz slike. Posebno je ovo važno kada govorimo o bržim dinamičnim scenama, odnosno prikazu slike u pokretu, primjerice, kod sportskog sadržaja ili igara. Svaki noviji TV posjeduje odgovarajuće algoritme za prikaz slike u pokretu. Gotovo svi testirani televizori imali su zasebnu opciju posebno prilagođenu prikazu sportskog sadržaja. Ključna zadaća ovih algoritama i predložaka svakako je da omoguće prikaz slike u pokretu bez trzanja, zamućenja i sličnih nedostataka u prikazu. Međutim, moramo reći kako neki od ovih predložaka ne donose osobito dobre rezultate po pitanju samog prikaza boja i sl.

Najnoviji televizori koriste sve naprednije procesore za prikaz slike pri čemu se danas često koristi umjetna inteligencija za, primjerice, upscaling slike s niže na višu rezoluciju. Također, ono što je trend u zadnje vrijeme su AI opcije za prilagodbu slike i zvuka. Ovdje se zapravo analizom pojedinog sadržaja i navika gledanja korisnika pokušava posložiti najbolja moguća kvaliteta slike i zvuka za pojedini sadržaj. Zasada su rezultati ovakve AI prilagodbe dosta neujednačeni, tako da i dalje stoji preporuka da korisnik sam prilagodi sliku ovisno o svjetlini prostorije, prikazanom sadržaju i sl.

 

lg-mla-oled.jpg

Najnoviji LG-evi OLED televizori najviše klase donose MLA (Micro Lens Array) tehnologiju koja uključuje velik broj sićušnih mikroskopskih leća na vrhu samih piksela, a glavna prednost ovakve tehnologije je osjetno povećanje maksimalne svjetline

 

Napredan gaming i sve bolja opremljenost

Gaming mogućnosti također su zadnjih nekoliko godina postale sve značajnije prilikom odabira TV-a. U skladu s modernom opremljenošću, danas svi noviji televizori od mainstreama, pa do više klase, posjeduju barem jedan HDMI 2.1 priključak ili često više njih. Ovi priključci omogućuju prikaz 4k rezolucije na 120 Hz ili većoj frekvenciji osvježavanja, a tu je i podrška za promjenjivu frekvenciju osvježavanja slike (VRR) i automatski način korištenja za igre uz podršku za ALLM (Auto Low Latency Mode), odnosno malo ulazno kašnjenje (input lag). Također, gotovo svi testirani televizori posjedovali su neku vrstu posebnog izbornika s dodatnim opcijama za igranje igara.

U standardnu opremljenost modernih televizora svakako spada i odgovarajuća bežična mrežna povezivost (WiFi i Bluetooth), kao i nekoliko USB priključaka, žični mrežni priključak i optički audio izlaz. Ovdje također valja naglasiti kako neki od najnovijih televizora podržavaju ATSC 3.0 standard zemaljskog prijema koji uključuje podršku za 4k signal, te 120 sličica u sekundi uz HEVC standard video kompresije.

 

Sony-XR-55X90L-3.jpg

Kvalitetu: slike možete brzo prilagoditi putem nekih od dostupnih predložaka za prikaz slike

 

Pametniji nego ranije?

Konačno, iznimno važna i s korisničke strane možda presudna osobina svakog novog televizora je tzv. Smart platforma, odnosno napredno softversko sučelje koje omogućuje jednostavno i brzo korištenje uz podršku za veliki broj aplikacija i streaming servisa. Trenutno gotovo svi noviji televizori koriste tri glavne softverske platforme: Tizen OS kod Samsung televizora, webOS kod LG-evih modela i Google TV kod drugih proizvođača kao što su Sony, Philips i ostali.

Sve tri softverske platforme omogućuju velik broj naprednih opcija, te imaju podršku za ogroman broj aplikacija i streaming servisa. Glavna razlika je tome što su Tizen OS i web OS posebno prilagođeni Samsungovim i LG-evim TV-ima, što omogućuje bolju integraciju s pojedinim modelima i nešto bolju dotjeranost sučelja. S druge strane, Google TV donosi daleko općenitiji pristup uz direktnu povezanost s Googleovim servisima. Iako pojedini proizvođači poput Sonyja donose neke posebnosti unutar samog sučelja. Postoje, dakako, i neke druge platforme pojedinih proizvođača, poput VIDAA OS-a koji koristi Hisense kod svojih televizora na europskom tržištu. Ono što je po nama uvijek najvažnije kod samog sučelja je jednostavnost korištenja i brzina rada. Konačno, to je ono što korisnici najviše očekuju. Napredne mogućnosti (AI, upravljanje glasom) su svakako dobrodošle, ali nam se ne sviđa trend sve veće kompleksnosti sučelja, kao i neizbježni promotivni oglasi koji su sada, nažalost, postali dio samog sučelja kod većine novijih televizora.

 

LG-55C31LA-5.jpg

Smart TV: sučelja nude bezbroj jednostavno dostupnih opcija za prilagodbu svih funkcija modernih televizora

 

Koji TV kupiti 2024. godine?

Ukoliko danas kupujete novi TV, svakako će vas zanimati što odabrati. Prije svega odaberite tehnološki što napredniji TV, po mogućnosti s podrškom za HDMI 2.1 i tehnologije kao što su HDR10, HDR10+, HLG i Dolby Vision. Nažalost, Samsungovi televizori i dalje ne podržavaju Dolby Vision.

OLED televizori i dalje ostaju vladari visoke klase televizora i svakako predstavljaju ponajbolji odabir po pitanju kvalitete slike. Prošlogodišnji modeli su sada dostupni po iznimno povoljnim cijenama (primjerice, LG C3 ili Samsung S90C) tako da ih možemo samo preporučiti. Samsung je sa svojom QD-OLED tehnologijom donio pravo osvježenje na tržište OLED televizora, što je i LG natjeralo da poboljša svoje OLED televizore.

U mainstream kategoriji trenutno se kao najbolji odabir nameću Mini LED televizori s Quantum Dot tehnologijom. Mini LED omogućuje sofisticiranije pozadinsko osvjetljenje uz višu maksimalnu svjetlinu i bolji kontrast. Svakako valja očekivati kako će Mini LED televizori narednih godina biti još pristupačniji.

Ukoliko pak ciljate na jeftinije modele, ovdje ste osuđeni na klasične LED ili QLED televizore. Premda ovakvi televizori omogućuju sasvim pristojnu kvalitetu slike, smatramo kako je svakako bolje odabrati nešto skuplji Mini LED televizor, prije svega zbog bitno bolje kvalitete slike.

Ovaj usporedni test su svakako obilježili modeli iz 2023. godine koji su sada dostupni po super povoljnim cijenama, što znači kako je sada pravo vrijeme za kupnju ovih modela koje će ubrzo zamijeniti noviji televizori nazivno više cijene.

 

USP-miniled-EN.jpg

Mini LED televizori sve su zastupljeniji na tržištu, a donose sofisticirano pozadinsko osvjetljenje koje se sastoji od velikog broja LED dioda iznimno malih dimenzija

 

Kako smo testirali

Nakon montaže i postavljanja televizora u testnu prostoriju, prvo smo nadogradili softversku platformu te provjerili osnovne funkcionalnosti, kao i jednostavnost korištenja, brzinu sučelja i dostupnost raznih opcija.

Važan dio testiranja svakako su bili testovi reprodukcije SD, HD i HDR sadržaja. Ovdje smo posebno obratili pažnju na upscaling mogućnosti pojedinih televizora. Također, procjenjivali smo kvalitetu HDR reprodukcije streaming sadržaja s Netflixa i YouTubea.

Dalje smo provjerili koliko dobro svaki testni TV prikazuje sportski sadržaj (nogomet, košarka, F1) u 1.080p i 4k rezoluciji. Ovdje svakako do izražaja dolaze algoritmi za prikaz slike u pokretu.

Provjereni softverski alat poslužio nam je kao test ujednačenosti osvjetljenja, kvalitete prikaza boja i vidljivog kuta.

Provjerili smo konačno i kako se svaki TV nosi s refleksijama u jače osvjetljenoj prostoriji.

Svaki televizor spojili smo s računalom kako bismo vidjeli koje su rezolucije prikaza podržane u PC načinu, a gaming performanse testirali smo pomoću PlayStationa 5 što je uključivalo prepoznavanje konzole, automatske postavke, HDR performanse u igrama poput FIFA 23 i drugima, te u slučaju da to TV podržava, napredne funkcije poput ALLM-a i VRR-a.

 

test_tv.jpg

Naši iskusni laboranti oprezno pripremaju televizore za testiranje u VidiLabu

 

Udjeli u ocjeni za grand prix:

 

torta-televizori.jpg

 


Pregled modela

 

HISENSE 55U7KQ

MINI LED ZA ŠAKU EURA

Hisenseov U7K je jedan od najpovoljnijih mainstream televizora i omogućuje izniman omjer cijene i kvalitete slike. Posebno testirani 55-inčni model predstavlja ponajbolji izbor za većinu korisnika koji žele kvalitetan televizor pristupačne cijene.


SAMSUNG QE55S90C

NAJISPLATIVIJI QD-OLED

Samsungov S90C je vrhunski televizor visoke klase koji se odlikuje iznimnom kvalitetom slike, visokom maksimalnom svjetlinom, odličnom opremljenošću i impresivnim gaming mogućnostima. Trenutno je dostupan po osjetno povoljnijoj cijeni, što ga čini jednim od najisplativijih televizora na tržištu.


LG OLED55C31LA

SVESTRAN I ISPLATIV

Tradicionalno svestran i isplativ LG-ev OLED televizor kojeg krase atraktivan dizajn, vrhunska kvaliteta slike, izvrsna opremljenost, standardno dotjerano softversko sučelje webOS i podrška za sve najnovije tehnologije. Zbog svega predstavlja jedan od najisplativijih OLED televizora  koje trenutno možete kupiti.


SONY XR-55A80L

BRAVIA U PUNOM SJAJU

Odličan OLED televizor koji je posebno pogodan za prikaz sportskih sadržaja, ali i za gledanje filmova i igranje igara. Sony se još jednom pokazao kao siguran odabir u svijetu televizora visoke klase. Nažalost, ovaj Sonyjev OLED televizor je nešto skuplji od konkurencije, što mu ne ide u prilog.


HISENSE 65UXKQ

BLJEŠTAVI GIGANT NA 65”

Hisenseov UX model je odličan televizor visoke klase kojeg radi veće dijagonale nismo uvrstili u ovaj usporedni test. Ovaj model nudi impresivnu svjetlinu, a predstavlja dobar odabir želite li TV velike dijagonale koji ćete često koristiti u jače osvjetljenoj prostoriji.


LG 55QNED863RE

SVESTRANI KUĆNI ZABAVLJAČ

Kvalitetan Mini LED televizor iz LG-eve ponude za 2023. godinu koji donosi vrlo ujednačene mogućnosti, uključujući više nego dobru kvalitetu slike, moderno softversko sučelje i podršku za najnovije tehnologije. S obzirom na trenutno sniženu cijenu, predstavlja poprilično dobru opciju u mainstream kategoriji televizora.


SONY XR-55X90L

VRHUNAC LED TEHNOLOGIJE

Vrlo kvalitetan LED televizor koji se ističe atraktivnim dizajnom, odličnom kvalitetom slike, vrlo dobrom opremljenošću, a Sonyjev procesor slike je tradicionalno u samom vrhu. Cijena mu je prilično visoka, posebno u usporedbi s nekim OLED modelima.


SONY KD-55X75WL

MAINSTREAM S IMENOM

Mainstream Sonyjev televizor koji po relativno pristupačnoj cijeni nudi sasvim dobre mogućnosti, uz standardno kvalitetan Sonyjev procesor slike. Najbolja značajka ovog TV-a je moderno softversko sučelje Google TV s podrškom za ogroman broj aplikacija i streaming servisa.


Tablica modela

 

tablica-modela-tv.jpg

 


Popularni televizori za 2024. 

LG OLED C4

Osvježeni klasik

Ovogodišnja verzija popularnog LG-evog modela serije C donosi unaprijeđeni procesor slike, bolje gaming mogućnosti i poboljšanja po pitanju kvalitete slike i maksimalne svjetline. Nedvojbeno je kako će C4 biti jedan od najprodavanijih OLED televizora ove godine.

 

lg-oled-c4.jpg

 

Ultrapopularni LG OLED TV serije C i ove godine će dobiti svoju aktualnu verziju. Riječ je o modelu C4 koji bi prema glasinama trebao donijeti određena poboljšanja u odnosu na svojeg prethodnika C3. Prema posljednjim informacijama, C4 neće koristiti najnapredniju verziju LG-evih OLED panela s podrškom za MLA (Micro Lens Array) tehnologiju. Što znači kako će se C4 i dalje temeljiti na dobro poznatom Evo panelu, no LG obećava osjetna poboljšanja maksimalne svjetline.

Ono što se neće mijenjati je sam dizajn. Istini za volju, treba reći kako je već C3 već bio jedan od najatraktivnijih televizora na tržištu. Velikih promjena neće biti niti po pitanju opremljenosti. LG-evi modeli serije C oduvijek su bili među ponajbolje opremljenim modelima na tržištu, pa i C4 nastavlja ovim tragom. Najvažnije je kako će ovaj TV posjedovati četiri HDMI 2.1 priključka pune propusnosti s podrškom za sve napredne opcije poput 4K pri 120 Hz, ALLM, VRR.

Prema najavama, C4 bi trebao imati nešto bolji zvučni sustav od svojeg prethodnika s najnovijim AI Sound Pro s mogućnostima virtualnog miksanja zvuka u surround 9.1.2 načinu. Ispod površine za sve zadatke po pitanju prikaza slike bit će zadužen najnoviji LG-ev procesor slike Alpha 9 Gen 7 AI.

Slika bi trebala biti jasnija i oštrija kod novog modela serije C uz Brightness Booster opciju za povećanje maksimalne svjetline.

Već godinama su LG-evi televizori serije C jedni od ponajboljih gaming televizora na tržištu. C4 ide korak dalje, pa je sada dostupna i maksimalna brzina osvježavanja slike od 144 Hz.

 

spec-lg-oled.jpg

 

Sony Bravia 9

4000 nita svjetline

Sony je ove godine odlučio predstaviti svoje televizore visoke klase isključivo temeljene na Mini LED tehnologiji. Nova serija prozvana Bravia 9 trebala bi nam donijeti najsvjetlije televizore koje smo do sada vidjeli.

 

sony-bravia-9.jpg

 

Sony je ove godine napravio potpuni zaokret po pitanju svojih televizora najviše klase. U ponudi modela najviše klase za 2024. imat će isključivo Mini LED televizore, a niti jedan OLED. No, Sony će i dalje ove godine u prodaji imati svoj prošlogodišnji QD-OLED televizor A95L. Nova serija televizora najviše klase temeljenih na Mini LED tehnologiji dobila je i posve novo ime - Bravia 9. Prema tvrdnjama Sonyja, razlog ekskluzivnog korištenja Mini LED tehnologije je želja da se ponudi iznimna razina svjetline do nevjerojatnih 4000 nita. Nova Bravia 9 serija televizora osmišljena je kako bi mogla na pravi način prikazati buduće HDR filmove, koji bi trebali imati mogućnost prikaza do 4000 nita svjetline u nekim scenama.

Zbog toga je Sony razvio i vlasititu tehnologiju kako bi Mini LED pozadinsko osvjetljenje dodatno unaprijedio u cilju postizanja vrlo visokih vrijednosti maksimalne svjetline. Ovo osvjetljenje imat će veliki broj zasebnih zona i trebalo bi omogućiti dosada ponajbolji prikaz HDR sadržaja. Uz već dostupne posebne predloške za precizan prikaz sadržaja s Netflixa i Bravia Corea, ovi televizori imat će predložak i za Prime Video. Bravia 9 modeli bit će dostupni samo u veličinama dijagonale od 65, 75 i 85 inča. Također će dolaziti s njihovim najnaprednijim ovogodišnjim XR procesorom slike.

Očekujemo daljnja poboljšanja kvalitete slike, a poznato je kako su Sonyjevi procesori slike među ponajboljima na tržištu.

Nadalje, Sony je ovdje implementirao novi sustav zvučnika u 2.2.2-kanalnoj konfiguraciji s ukupnom snagom od 70 W.

Bravia 9 serija Sonyjevih televizora najviše klase trebala bi se na tržištu pojaviti negdje sredinom godine, u lipnju ili srpnju.

 

spec-sony-bravia.jpg

 

Samsung S95D

Najbolji QD-OLED

Zahvaljujući dodatno unaprijeđenoj QD-OLED tehnologiji, najnoviji Samsungov televizor visoke klase S95D trebao bi ove godine biti jedan od ponajboljih televizora na tržištu.

 

samsung-s95d.jpg

 

Treća generacija Samsungovih QD-OLED televizora najviše klase, posve jasno, nameće se kao potencijalno jedan od najzanimljivijih modela na tržištu. S95D bit će prava perjanica Samsungove ponude televizora ove godine, te pokazatelj što nam sve QD-OLED tehnologija može ponuditi. Bit će dostupan u tri veličine dijagonale, odnosno u 55, 65 i 75 inča. Samsung prije svega obećava još svjetliju sliku, pri čemu se navode vrijednosti maksimalne svjetline od oko 3.000 nita. Drugim riječima, S95D bi trebao biti 20 do 30% svjetliji od svojeg prethodnika S95C.

Također su najavili da će S95D posjedovati novi unaprijeđeni filtar za otklanjanje refleksija okoline. Ovo bi mu trebalo omogućiti iznimne performanse u svjetlijim prostorijama, što često nije bila jača strana OLED televizora.

Osim toga, S95D posjedovat će do sada najnapredniji Samsungov procesor slike Neo Quantum 4K AI Gen 2. Ovaj procesor je moćniji nego ranije i osjetno se više oslanja na napredne modele umjetne inteligencije prilikom upscalinga sadržaja i drugih zadaća.

Dizajn se nije previše mijenjao. I dalje je riječ o nevjerojatno tankom televizoru. Sva elektronika i priključci izdvojeni su u malenu kutijicu prozvanu One Connect Box.

S95D bit će i izniman gaming televizor uz podršku za osvježavanje slike do 144 Hz, ultrawide prikaz, kao i poseban dodatni gamebar s velikim brojem opcija za podešavanje HDR prikaza u igrama.

Sve u svemu, S95D djeluje kao jedan od ponajboljih televizora koji će se na tržištu pojaviti 2024. godine, uz jedini bitan nedostatak u vidu tradicionalnog izostanka podrške za Dolby Vision.

 

spec-samsung.jpg

 

Hisense U8N

High end po mainstream cijeni

Novi Hisenseov ULED model televizora visoke klase s Mini LED osvjetljenjem i ove godine bi trebao biti vrlo konkurentan na tržištu, prije svega zbog odličnog omjera cijene i kvalitete slike.

 

hisense-u8d.jpg

 

Hisense i ove godine nudi još bolju i napredniju ULED seriju svojih televizora temeljenu na Mini LED tehnologiji. Pritom je model U8N ponajbolji u toj seriji s dodatnim poboljšanjima kvalitete slike u odnosu na prošlogodišnji U8K. Pritom valja napomenuti kako bi U8N trebao donijeti kvalitetu slike karakterističnu za televizore visoke klase, no po znatno povoljnijoj cijeni. U8N bit će dostupan u veličinama dijagonale od 55, 65, 75 i 85 inča. Svakako jedna od glavnih prednosti ovogodišnjeg modela trebala bi biti iznimno visoka maksimalna svjetlina u vrijednostima do 3.000 nita. Hisense koristi kombinaciju VA matrice i Mini LED pozadinskog osvjetljenja s ukupno do 2.000 zasebnih zona, što omogućuje izniman kontrast i odličan prikaz HDR sadržaja. Pritom ovaj televizor podržava sve najnaprednije standarde prikaza HDR sadržaja kao što su HDR10+ i Dolby Vision.

Posebno moramo istaknuti odličnu opremljenost ovog televizora. Dolazi s ukupno četiri HDMI 2.1 priključka koji podržavaju sve najnaprednije opcije uključujući 4K pri 120 Hz, ALLM, VRR, a podržani su jednako tako i FreeSync i G-Sync ukoliko TV spajate s računalom. Također, u slučaju spajanja na računalo dostupna je i veća frekvencija osvježavanja slike od 144 Hz prilikom korištenja 4K rezolucije. Hisense je ovaj televizor opremio svojim najnovijim procesorom slike Hi-View Engine 4k Pro. Nadamo se da će najnovija generacija Hisenseovog procesora slike dalje unaprijediti kvalitetu prikaza slike u pokretu, filmova, kao i upscaling.

 

spec_hisense-run.jpg

 

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Usporedni test 55 inčnih televizora: EURO 2024

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.