Philips Evnia 49M28900L

Philips Evnia 49M28900L

Jedinstven doživljaj igranja

Ogromne dimenzije i superširoki format slike omogućuju jednu sasvim novu dimenziju igranja s ovim Philipsovim gigantskim gaming monitorom. Napredna QD-OLED tehnologija jamči vrhunsku kvalitetu slike, a pozadinsko osvjetljenje Ambiglow predstavlja dodatnu atrakciju.

Bez obzira što smo već imali priliku vidjeti 49-inčne monitore, svaki ponovni susret s monitorom ovakve dijagonale proizvede svojevrsni wow! efekt. Posljedica je to svakako gigantskih dimenzija i superširokog ekrana, ali u ovom slučaju riječ je i o OLED monitoru, što je kombinacija iz snova.

Philips je nedavno predstavio novu light verziju svojeg 49-inčnog QD-OLED gaming monitora 8900 serije koja je nešto jeftinija od prethodnika, ali i dalje nudi sve prednosti OLED tehnologije uz određene kompromise kako bi cijena bila povoljnija. Tako, primjerice, ova 8900L verzija Philipsovog 49-inčnog OLED monitora nema HDMI 2.1 videopriključke, a frekvencija osvježavanja slike ograničena je na 144 Hz.

 

Superširoki QD-OLED

Dizajnom se ovaj monitor ne razlikuje od svih ostalih iz Philipsove serije Evnia. Prilično jedinstven dizajn uključuje kombinaciju srebrno sive i bijele boje. Monitor je relativno tanak sa stražnje strane, ali dimenzije su mu pozamašne, pa ćete morati pronaći dovoljno mjesta za njega na radnom stolu.

Riječ je o zakrivljenom monitoru uz radijus krivulje 1800R što predstavlja blagu krivulju za monitor ovakvog formata i veličine dijagonale.

Ergonomski gledano, monitor nudi prilično dobar raspon podešenja visine (120 mm), ali je znatno manje fleksibilan kada govorimo o zakretanju ili nagibu. Kvaliteta izrade je solidna, premda Philips ovdje većinom koristi uobičajenu plastiku koja ne ostavlja dojam premium uređaja.

Nadalje, moramo naglasiti da je ovo iznimno dobro opremljen monitor. Posjeduje trostruki USB hub, kao i USB-C priključak koji možete koristiti za prijenos videosignala, prijenos podataka ili punjenje baterije drugih uređaja. Također ovdje nalazimo KVM funkcionalnost, kao i dosta napredne mogućnosti prikaza slike u slici (PiP) i slike pored slike PbP.

Što se tiče videopriključaka, nažalost, ovaj monitor nema podršku za HDMI 2.1, tako da su dostupna dva HDMI 2.0 i jedan DisplayPort priključak. Ovo znači da ćete za 144 Hz osvježavanje slike na native rezoluciji monitora od 5.120 x 1.440 piksela morati koristiti DisplayPort priključak.

 

Vrhunski u svakom pogledu

Posebnost Philipsovih gaming monitora je i atraktivno pozadinsko osvjetljenje Ambiglow koje se sastoji od velikog broja LED-ica koje projiciraju svjetlo raznih boja na površinu iza monitora. Efekte ovog osvjetljenja možete podesiti detaljno po želji. Možete, primjerice, postaviti da osvjetljenje u realnom vremenu prati prikazani audio ili video sadržaj ili sami podesiti efekte i boju osvjetljenja.

Zanimljivost su ovdje svakako i ugrađeni zvučnici snage 7,5 W kojih ima ukupno četiri s podrškom za DTS tehnologiju. Mogu proizvesti iznimno snažan zvuk, a po pitanju kvalitete su svakako ponajbolji integrirani zvučnici koje smo imali priliku čuti kod jednog monitora.

Za podešavanje svih opcija monitora, Philips s ovim modelom isporučuje i vrlo koristan daljinski upravljač. Na ovaj način vrlo lako i brzo možete podesiti sve opcije, bez da morate sjediti ispred samog monitora. Osim toga, za podešavanje svih opcija i parametara slike dostupan je i klasični izbornik na samom monitoru, ali možete koristiti i Philipsov softver SmartControl.

Philips s ovim monitorom ne nudi osobito velik broj naprednih opcija za podešavanje slike. Međutim, dobra vijest je što je ovaj monitor tvornički već jako dobro kalibriran, tako da nećete morati mnogo petljati po dostupnim opcijama kako biste dobili najbolju moguću kvalitetu slike. Jednostavno odaberete predložak Standard i podesite svjetlinu po želji, i to je manje-više sve.

Konačan rezultat je vrhunska kvaliteta prikaza u SDR načinu korištenja uz iznimnu dinamiku slike, superioran prikaz boja i vrlo širok vidljivi kut, što je od ključnog značaja za ovako ogroman monitor. Također moramo spomenuti da je maksimalna vrijednost svjetline u SDR načinu korištenja vrlo dobra, tako da ovaj monitor možete koristiti i u nešto jače osvjetljenoj prostoriji. Osim toga, naglasimo da je čitljivost teksta više nego zadovoljavajuća. Ovaj se monitor temelji na QD-OLED panelu druge generacije koji donosi određena poboljšanja po pitanju čitljivosti teksta, premda ne otklanja do kraja sve probleme prikaza teksta unutar Windowsa kod modernih OLED monitora.

 

Philips-Evnia-49M2C8900L-3-slika-za-potpis-za-vidilab-vidi-343.jpg

Gigantske dimenzije ovog Philipsovog monitora u širinu znače kako ćete za njega trebati osigurati veliki prostor na radnom stolu

 

Gaming u novoj dimenziji

Nadalje, moramo izdvojiti odlične HDR performanse. Prije svega, vidljivi su izniman raspon boja i dinamika slike koju nam trenutno mogu omogućiti samo QD-OLED monitori. Možemo reći i da je maksimalna svjetlina u HDR načinu korištenja više nego dovoljna da bi se istakli svi oni posebni svijetli detalji. Za najprecizniji prikaz u HDR načinu korištenja, svakako preporučamo predložak DisplayHDR True Black.

Igranje igara dobiva novu dimenziju s ovim monitorom. Prije svega, zbog jedinstvenog superširokog formata slike, ali i QD-OLED tehnologije prikaza. Gaming performanse su iznimne, premda jedinstven format slike ovog monitora ne podržavaju baš sve igre. Međutim, kao stvoren je za igre iz trećeg lica i simulacije vožnje. Morat ćete, dakako, posjedovati dosta moćno računalo kako biste dosegnuli veće fps vrijednosti na native rezoluciji ovog monitora.

OLED tehnologija donosi iznimnu brzinu odziva, ali je ovaj monitor limitiran na 144 Hz po pitanju osvježavanja slike. U stvarnosti, to znači da je percepcija zamućenja slike nešto veća nego kod 240 Hz monitora. Ne bismo ga stoga preporučili za igranje bržih online igara. Od VRR tehnologija službeno je podržan AMD-ov FreeSync Premium, no VRR radi bez problema i s Nvidijinom karticom.

Na kraju, možemo reći da Philips s ovim modelom nudi sve prednosti jedinstvenog superširokog 49-inčnog QD-OLED po osjetno povoljnijoj cijeni. Kvaliteta slike je izvrsna, a monitor je i odlično opremljen. Neke od ključnih nedostataka smo već spomenuli, poput izostanka HDMI videopriključaka, a ovdje moramo naglasiti i nešto veću potrošnju energije, te dosta reflektivnu površinu ekrana.

Usporedni test OLED gaming monitora: Jesen 2024.

Novi vladari gaming scene

Testirali smo ponajbolje OLED gaming monitore na tržištu. Zahvaljujući OLED tehnologiji, ovi monitori omogućuju vrhunsku kvalitetu slike i donose superiorne gaming mogućnosti. Međutim, nisu bez mana. Razotkrivamo glavne nedostatke OLED monitora i odgovaramo na pitanje svih pitanja - isplati li ih se kupiti?

Više informacija

  • Model: Evnia 49M28900L
  • Proizvođač: Philips
  • Tip: Samsung QD-OLED
  • Osvježavanje: 144 Hz
  • Snaga osvjetljenja: 250 nita (uobičajena), 1.000 nita max. HDR
  • Kut vidljivosti: 178° (H) / 178° (V)
  • Vrijeme odziva: 0,03 ms (GtG)
  • Dijagonala: 49”
  • Kontrast: beskonačan
  • Rezolucija: 5.120 x 1.440 piksela
  • Priključci: 2x HDMI 2.0, 1x DisplayPort 1.4, 1x USB-C 1x USB-C 3.2 (video, data, power), 1x USB-B 3.2, 4x USB-A 3.2, 1x audio out
  • Dodatno: 4x 7,5 W DTS zvučnici, Ambiglow, PiP, PbP, KVM, daljinski upravljač
  • Dimenzije: 1.195 x 544 x 359 mm
  • Masa: 14 kg
  • Plus: cijena s obzirom na veličinu dijagonale, 49-inčni superširoki format, QD-OLED tehnologija omogućuje vrhunsku kvalitetu slike, odlična opremljenost, gaming performanse, HDR sadržaj izgleda odlično, atraktivno Ambiglow osvjetljenje, PiP i PbP mogućnosti, ugrađeni zvučnici vrlo dobre kvalitete
  • Minus: dimenzije, izostanak podrške za HDMI 2.1, dosta reflektivna površina ekrana, sporijih 144 Hz osvježavanja slike u odnosu na druge modele, potencijalni rizik od trajnog burn-in-a slike, potrošnja energije
  • Ustupitelj i cijena: Philips, www.philips.hr 1.337 EUR
  • Grand Prix: 4,40
  • Best Buy: 3,54
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Philips Evnia 49M28900L

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.