Usporedni test mehaničkih tipkovnica - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Usporedni test mehaničkih tipkovnica

Usporedni test mehaničkih tipkovnica

Suputnik za duge staze

Iako je odabir dobre mehaničke tipkovnice težak s obzirom na ogromnu ponudu, imajte na umu kako će vam moći služiti i desetljeće uz malo održavanja.

Priča oko mehaničkih tipkovnica ne bi trebala biti komplicirana. Umjesto gumenog osjećaja kod tipkanja, dobivate više mehanički, čvrsti odaziv kojeg se naši stari možda još sjećaju iz davnih dana. Nama mlađima mehaničke tipkovnice su korak naprijed nad klasičnim gumenim varijantama koliko god to povijesno smiješno zvučalo jer su upravo gumene tipkovnice zamijenile mehaničke u prošlosti.

Razlog tome bila je naravno cijena pa nije neko veliko čudo kako su danas mehaničke tipkovnice ponovno poprilično skuplje od gumenih verzija. Ovom problematikom odlučili smo se pozabaviti i vidjeti što se sve može naći na tržištu mehaničkih tipkovnica danas te kakve dodatne feature nude proizvođači kako bi vas primamili na svoju stranu.

Dok je tržište tipkovnica danas poprilično šaroliko cijenom, odlučili smo se ipak za višu razinu tržišta kako bismo mogli pogledati kakve novotarije donose, a također smatramo da je mehanička tipkovnica dugogodišnje ulaganje u koje se prije svega upuštate radi užitka za vrijeme tipkanja, bilo da puno pišete ili pak igrate na svom računalu.

Imajte na umu da je ovo većinom subjektivan test, no neke specifikacije ipak se mogu ocijeniti kao kvalitetnije unutar ponude poput materijala i samih mogućnosti tipkovnice te softvera koji potencijalno s njom dolazi. Kao i uvijek, dotaknut ćemo se i samih switcheva koje koriste s generaliziranim osobinama, no oni također mogu ponuditi različito iskustvo u različitim tipkovnicama pa savjetujemo da prije kupnje ipak sami probate pritisnuti koji gumb na željenom modelu.


Tehnologija

Od kada su mehaničke tipkovnice ponovno postale hit prošlo je sada već dobrih desetak godina. Koliko su se poboljšale i možemo li očekivati više zamjenom?

Tehnologija mehaničkih tipkovnica zapisana je u analima povijesti i njihov se princip rada u suštini nije puno mijenjao. Specifičan proizvođač Cherry i dalje stoji na dobrom glasu sa svojim swithchevima koji su se pokazali pouzdanima i dugotrajnima. No sada su na tržištu i brojni drugi čija je ponuda svakako jednako impresivna, a imali su hrabrosti i malo se odvažiti te unaprijediti dokazani dizajn vlastitim pristupom.

Na kraju dana promjene između swithceva su suptilne, no svakako jasne onima koji su njima okruženi. Dok mi u redakciji konstantno imamo pristup većem broju mehaničkih tipkovnica pa možemo raspravljati o finijim detaljima ove umjetnosti, na kraju dana svi se slažemo kako je najznačajniji prijelaz na same mehaničke tipkovnice, a jednom kada dođete u cjenovni rang kojim se mi bavimo u ovom testu, vjerojatno nećete biti razočarani ako ste se odlučili za pravu vrstu switcha za sebe.

 

Usporedni test tipkovnica tehnologija 1

Switchevi se sastoje od svega nekoliko komponenti, no izazov je napraviti verziju ugodnu za tipkanje koja će trajati i do 100 milijuna klikova.

 

To ne znači da su jeftinije tipkovnice loše, no sami switchevi su najveći dio proizvodne cijene tako da će proizvođači često štedjeti na drugim dijelovima tipkovnice. I ovdje imamo par savjeta kako dobiti optimalan model s kojim ćete biti zadovoljni.

Pokrijmo osnove

Prije svega, podsjetimo se samo koja je glavna razlika između mehaničkih i membranskih tipkovnica. Membranske tipkovnice su generalno jeftinije i često tanje od onih mehaničkih, primarno jer zahtijevaju manje mehanike za rad. Dakle gumbi obje vrste tipkovnica jednostavni su prekidači poput onih na zidu kojima palite svijetlo. Pritiskom se zatvara strujni krug, samo umjesto paljenja žarulje, tipkovnica zna koji ste gumb pritisnuli. Do svakog gumba u obje vrste tipkovnica dakle moraju ići dvije žice kako bi se zatvorio strujni krug.

Membranske tipkovnice imaju tako dva gumirana sloja s isprintanom bakrenom mrežom koja prolazi do svake tipke i leže jedan na drugome. Kada pritisnete tipku do kraja, ona pritišće slojeve ispod, oni se dotaknu i šalju signal koji ste gumb pritisnuli. Iznad njih je još jedan sloj silikona ili gume s malim jastučićima koji vraćaju tipku gore na njeno originalno mjesto kada maknete prst.Zato se tipkanje na ovakvoj tipkovnici opisuje kao “gumeno”, jer nema jasan kraj pritiska s obzirom na slojeve ispod sebe. Također, za prepoznavanje tipke morate ju pritisnuti do dna.

Mehaničke tipkovnice su se koristile prije membranskih te je njihov dizajn malo kompleksniji, no nudi veću uživanciju tipkanja. Dijeli se na statični i pomični dio, ponovno s dvije žice koje vode u prekidač i čiji pritisak zatvara strujni krug. No dizajn mehaničke tipkovnice zahvaljujući kompleksnosti nudi nekoliko opcija. Prije svega, ispod gumba je klasična metalna opruga koja vraća gumb na svoje mjesto. Samim time je naravno izdržljivija od silikona na membranskoj tipkovnici koji će oslabiti s vremenom i korištenjem.

 

usporedni test tipkovnica tehnologija 2

 

Usporedni test tipkovnica tehnologija 3

Registracija pritiska događa se dodirom metalnih kontakata na čijem putu se nalazi plastika switcha.

 

No registracija pritiska se ne događa na dnu gumba, već za vrijeme putovanja gumba prema dnu, često oko 1,5 - 2,5 mm kod modernih switcheva. Kada će se pritisak registrirati ovisi o modelu i proizvođaču, no u teoriji ne morate gumbe pritiskati do kraja kako biste tipkali, što vam može ubrzati pisanje jednom kada se naviknete na dubinu određenog switcha.

Tako dolazimo i do druge komponente, a to je ugrađeni osjećaj tipkanja kod switcheva. Postoje tri glavna mainstream tipa switcheva, no naravno različiti proizvođači ponovno imaju svoje varijacije na temu. Glavni tipovi swithceva su linearni, taktilni i klikavi.

Linearni su najobičniji gdje nećete dobiti nikakvu potvrdu da ste gumb pritisnuli i da je registriran, osim one vizualne na zaslonu. Ovakvi switchevi generalno se reklamiraju za gamere koji velikom brzinom klikću jedan gumb za vrijeme igranja, primjerice kod bacanja magija ili drugih sila tame na svoje neprijatelje. Linearni switchevi su generalno crvene boje jer ih i Cherry proizvodi u toj boji.

Drugi tip switcheva je taktilan, a dolazi u smeđoj boji ponovno na uzor originalnih Cherry switcheva. Taktilni switchevi imaju dodatan dizajn plastike koji za vrijeme registracije pritiska (prije nego ga pritisnete do dna) nudi taktilan odaziv kao da je prešao preko male prepreke i tako vam daje do znanja da je pritisak registriran pa je lakše odrediti koliko duboko morate pritiskati gube za brže pisanje. Imaju i nešto drugačiji zvučni odaziv od linearnih koji zvuče “prazno”, no i dalje su poprilično tihi te bi se mogli naći i u uredskom okruženju.

Treći tip switcheva je klikavi i on se najčešće koristi za usporedbu mehaničkih i membranskih tipkovnica radi svojeg jedinstvenog zvuka. Trik je u tome da se ispod gumba nalazi dodatan komad plastike koji jednom kada je registriran pritisak tipke škljocne, odnosno udari o dno odvojeno od vašeg pritiska i tako proizvede zvučni efekt koji svima oko vas daje do znanja da ste pritisnuli tipku.

Dok je klikavi switch nama možda najzabavniji za pisanje, svima oko vas će brzo ići na živce, uključujući i ekipu s kojom ste na slušalicama i mikrofonu dok igrate tako da ga ipak treba izabrati imajući na umu i okolinu gdje ćete tipkovnicu koristiti.

Korak dalje

Osim switcheva, bitne su i same tipke iliti kapice sa slovima. Dok originalni Cherry switchevi imaju plastični križić koji drži gumb na switchu, drugi su se odlučili postaviti dodatna ojačanja za stabilizaciju tipki, no većina tipkovnica i dalje zadržava originalnu kompatibilnost kako bi svojim korisnicima omogućili modularnost i personalizaciju nakon kupnje.

Ovdje dolazimo i do osjetljive realnosti, a to je činjenica da većina tipkovnica jednostavno nije lokalizirana za naše područje. Dok možemo raspravljati kako to nije fer, činjenica je kako se s obzirom na broj kupaca takav pothvat realno ne isplati, već je lakše korisnicima naknadno kupiti tipke koje žele.

Osim standardnih, ovdje na testu imamo prilike isprobati i nešto “modernije” laserske ili optičke switcheve. Oni od strane korištenja nemaju promjenu jer je doživljaj podjednak, no umjesto već spomenutog zatvaranja strujnog kruga rade na principu lasera koji pritisak prepoznaje kada mu tipka prepriječi put, kao kada zaustavite zatvaranje vrata na dizalu, ako vam je potrebna takva vizualizacija. Dok će proizvođači reći kako su ovakvi switchevi brži, smatramo da je veći benefit u tome da ima manje fizičkih komponenti koje se moraju trljati te je samim time takav switch potencijalno dugovječniji.


Metodologija

Za ocjenjivanje tipkovnica koristili smo se s pet jednakih uvjeta. Ipak se radi o uređaju s kojim svaka osoba ima ogromnu količinu interakcije. Dizajn tipkovnica može itekako utjecati na konačan dojam kupca jer bi brzo mogao primijetiti da mu položaj ruke neće odgovarati, znakovi printani na tipkama čudnog su fonta, nedostaju posebni znakovi ili ih je previše isprintano, dizajn tipki, i tako dalje. Srećom, jedna je od glavnih prednosti ovih tipkovnica je ultra lagana zamjena tipki. Zato će ergonomija i dizajn imati 20 % ukupne ocjene.

Druga stvar je sam osjećaj tipkanja. Naravno, većina se toga svodi na specifične prekidače koje pojedina tipkovnica koristi, no bitni su i detalji poput onoga kako je tipka za razmak riješena, kako su riješeni Enter, Backspace i ostali gumbi u slučaju kraćih tipkovnica. Oblik samih tipki također igra ulogu te cijeli dojam tipkanja također nosi 20 %.

Sljedeća je na redu kvaliteta izrade. Htjeli bismo vjerovati kako je vrijeme uređaja koje si mogao savinuti iza nas, kao i zvuk plastike koji je poznat kod uređaja niže kvalitete. Kod tankih uređaja savijanje još može proći, no za deblje stvari poput tipkovnice takve stvari ne bi trebale biti problem. Važnost ove kategorije također će biti 20 %.

Osvjetljenje tipkovnice danas je jako bitno te nam je nakon testa vraćanjem na standardne uredske nedostajala rasvjeta, pogotovo u večernjim satima. Ne mislimo na RGB rave party koje neki modeli imaju, ali osnovne su funkcije osvjetljenja bitne. Ono isto zauzima 20 % na našem testu.

Ostaju još dodatne funkcije. Kod nekih su to multimedijski gumbi, specijalne mogućnosti kojima se pristupa Fn gumbom te rješenja koja su implementirana kod kraćih tipkovnica, a imaju važnost od 20 % u našem testu.

 

Usporedni test tipkovnica metodologija 1


Pregled modela

 

COOLERMASTER CK721

UDOBNOST I FUNKCIONALNOST U JEDNOM

Nova “65 %” tipkovnica od CoolerMastera skriva pravu zvijer ispod standardnog i suptilnog dizajna ove malene tipkovnice koja se lagano uklapa u gaming periferiju.

LOGITECH G413 SE TKL

SVEDEN NA OSNOVE

Kada govorimo o periferiji, Logitech je često dio priče u višim cjenovnim razredima, no s ovim modelom dovode ponudu i u starter segment mehaničkih tipkovnica.

LOGITECH G815 LINEAR

VIŠE OD PRVOG POGLEDA

Logitech je sa G815 modelom ponovno podigao ljestvicu premium ponude, no novi niski profil možda se neće svidjeti svakome, pogotovo ako ste se navikli na klasične mehaničke tipkovnice.

LOGITECH G915 TKL LIGHTSPEED

MOŽE LI BOLJE

Ako želite uistinu premium proizvod, ovo je definitivno jedna od tipkovnica koju biste trebali razmotriti jer osim iskustva tipkanja nudi impresivan moderan dizajn i funkcionalnost.

PULSAR PCMK TKL

TREBAT ĆE VAM ODVIJAČ

Neki do nas žele i modularan pristup gdje sami možete odabrati svaki aspekt tipkovnice, a Pulsar vam nudi upravo to, po atraktivnoj cijeni i s dodatnim opcijama.

RAZER HUNTSMAN MINI

FUNKCIONALAN MINIMUM

Koliko toga smo spremni odbaciti, a da periferija ostane upotrebljiva, svakako se testira s 60 % dizajnom popularnim kod limitiranog prostora na radnom stolu.

RAZER PRO TYPE

POSLOVNJAK MEĐU GAMERIMA

Ova tipkovnica pruža ljubiteljima mehaničkih tipkovnica priliku da Razerovu ponudu koriste i na poslu u profesionalnom okruženju.

ROCCAT PYRO

NIŽA CIJENA, ZADRŽANE OSNOVE

Pyro model cjenovno je svakako atraktivniji s obzirom na to da spušta cijenu za trećinu flagship modela, no svakako se može natjecati u kategoriji.

ROCCAT VULCAN 120 AIMO

UPADLJIV DIZAJN

Roccat je sa svojom ponudom otišao u drugom smjeru te za privlačenje pažnje ne eksperimentira s dizajnom tipkovnice, već samih tipki.

SHARKOON SKILLER SGK3

VIZUALNA UŽIVANCIJA

Sharkoon je ovaj atraktivan model dizajnirao za maksimiziranje efekta pozadinskog osvjetljenja i možemo potvrditi da su u tome uspjeli.

THERMALTAKE LEVEL 20 GT

FOKUSIRAJTE SE NA ONO BITNO

Level 20 tipkovnice nude se po premium cijeni, no sa GT verzijom cijena je spuštena micanjem nekih manje bitnih detalja.

THERMALTAKE ARGENT K5 RGB

DOMINIRAJUĆI DIZAJN

Thermaltake se sa svojim tipkovnicama ne ispričava: ogromne su i čvrste, što ih čini idealnima bilo da puno pišete ili igrate, a imaju i brojne dodatne funkcije.


Tablica

 

Usporedni tet tipkovnica tablica

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test mehaničkih tipkovnica - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.