Logitech G815 Linear

Logitech G815 Linear

Više od prvog pogleda

Logitech je sa G815 modelom ponovno podigao ljestvicu premium ponude, no novi niski profil možda se neće svidjeti svakome, pogotovo ako ste se navikli na klasične mehaničke tipkovnice.

Logitech je možda najprepoznatljiviji proizvođač računalne periferije kod nas, a u top ponudi ima zanimljive tipkovnice s vlastitim nisko-profilnim mehaničkim switchevima čiji je zadatak zadržati mehanički osjećaj tipkanja, a istovremeno značajno spustiti ukupnu visinu modernih mehaničkih tipkovnica koje mnogima imaju nezgrapan dizajn ako su se naviknuli primjerice na tipkovnice laptopa ili membranske modele. No, s druge strane, ako ste se već naviknuli na mehaničku tipkovnicu te vam je ovo svojevrstan upgrade, neki detalji svakako će od vas zahtijevati da se prilagodite kroz dulje korištenje tipkovnice.

 

Logitech G815 Clicky 3

Ravni setup tipki zahtijevat će navikavanje ako dolazite s klasične mehaničke tipkovnice.

 

Prije svega, riječ je o velikoj tipkovnici koja pristojno razmješta sve gumbe bez puno isprike za prostor koji zauzima. Dizajnom je vrlo minimalistička i neupadljiva tako da ju lako možemo zamisliti i u profesionalnom okruženju, ovisno naravno za kakav se switch odlučite. Tipkovnica je tamno sive boje sa završnim detaljem nalik grubog metalik efekta, što joj pomaže da otisci budu manje upadljivi, no svejedno ćete ju morati tu i tamo prebrisati da ostane čista.

Rubovi s desne i lijeve strane su lagano zakrenuti, dok su gornji i donji oštri. S gornje strane imamo nešto deblju žicu za tipkovnicu koja ima dva USB 2.0 izlaza. Dok je jedan namijenjen samoj tipkovnici, drugi je USB passthrough tako da imate dodatan izlaz sa stražnje strane tipkovnice na koji možete spojiti još jedan uređaj nadohvat ruke.

Logitech nije štedio na prostoru pa tako s desne strane imate dodatnih pet programabilnih gumbi, dok iznad funkcijskih gumbi imate dodatne za biranje predefiniranih modova rada, dodatne opcije rasvjete te naravno multimedijske tipke u gornjem desnom kutu s odličnim valjkom za kontrolu glasnoće.  Upravo su ovi dodatni gumbi oko onih standardnih potencijalni izvor problema iz različitih razloga. Prije svega, niži profil tipki iz prve će uzrokovati česte promašaje za vrijeme tipkanja ili gaminga na koje ćete se kroz neko kraće vrijeme naviknuti.

 

Logitech G815 Clicky 4

Multimedijski sustav tipkovnice je odličan, no ove tipke su iznimno osjetljive.

 

Problem su dodatne tipke s lijeve strane koje se mogu naći na Logitechovim gaming tipkovnicama već dugi niz godina, no ako vam je ovo prva takva tipkovnica, zajedno s nižim profilom, pritiskat ćete “G” gube jako često, umjesto željenih poput “controla, shifta, capslocka i taba”, a to su sve gumbi koje često koristite. Mi se za vrijeme testiranja nismo naviknuli na ovaj dodatak, a savjetujemo da ih za početak isključite u softveru jer imaju već predefinirane radnje koje nisu uvijek idealne.

Gospodar stola i multimedije

Drugi detalj su multimedijske tipke, kao i tipke za biranje predefiniranih postavki koje imaju iznimnu osjetljivost te su se znale aktivirati samim dodirom tipke umjesto normalnim pritiskom. Ipak, ovo su sitne stvari na koje se morate naviknuti, no samo iskustvo tipkanja ocijenili bismo odličnim jer dobivate pliću tipkovnicu sa solidnim mehaničkim osjećajem klikanja.

Mi smo dobili na test modele s linearnim i klikavim switchevima i moramo pohvaliti oba modela, no korisnici će ipak morati izabrati između vrlo očitog zvučnog klika ili nešto zvučno ugodnijeg linearnog switcha. Tipkanje je utišano u usporedbi s klasičnim switchevima te smatramo da bi i klikav model mogao proći u većini slučajeva, ako ne tipkate noću jer će vas ipak čuti svi ukućani.

Uz tipkovnicu dobivate i vrlo jednostavan Logitechov softver koji će ujediniti sve njihove proizvode, a preko njega možete dodatno personalizirati brojne detalje, od rasvjete, do funkcionalnosti pojedinih gumbi i naravno snimanja Macro naredbi. Povrh toga, tipkovnica može snimiti više profila ovisno o namjeni, primjerice za gaming i za office zadatke.

 

Logitech G815 Clicky 6

POGLEDAJTE KOMPLETAN USPOREDNI TEST MEHANIČKIH TIPKOVNICA

SUPUTNIK ZA DUGE STAZE

Iako je odabir dobre mehaničke tipkovnice težak s obzirom na ogromnu ponudu, imajte na umu kako će vam moći služiti i desetljeće uz malo održavanja.

Više informacija

  • Model: G815 Linear
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Kvaliteta: 5
  • Ergonomija: 4
  • Proizvođač: Logitech
  • Tip prekidača: Logitech GL-linear
  • Deklarirani rok trajanja tipaka: > 70 milijuna
  • Dimenzije i masa: 1,05 kg
  • Ostalo: Dodatan USB izlaz
  • Ustupitelj i cijena: Logitech, Cijena: 1.450,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Logitech G815 Linear

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Logitech G815 Linear - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.