Roccat Vulcan 120 AIMO

Roccat Vulcan 120 AIMO

Upadljiv dizajn

Roccat je sa svojom ponudom otišao u drugom smjeru te za privlačenje pažnje ne eksperimentira s dizajnom tipkovnice, već samih tipki.

Prva stvar koju ćete primijetiti kod ove tipkovnice svakako su njene plitke tipke koje otkrivaju veći dio switcheva, što svakako dolazi do izražaja jednom kada se upali pozadinsko svjetlo. Ovo je konkurentna tipkovnica s velikim brojem mogućnosti, no neki detalji se kao i uvijek mogu poboljšati.

 

Roccat Vulcan AIMO 3

Plitki dizajn tipki daje tipkovnici jedinstven sjaj, a multimedijske tipke osiguravaju brz pristup glazbi.

 

Počnimo tako od samog prvog pogleda. Riječ je o full-size tipkovnici koja uključuje i numpad komponentu pa je idealna za one koji žele klasičan dizajn s brzim pristupom brojkama. Dolazi u tri boje: crnoj, bijeloj i sivoj. Standardna je siva i nju smo imali na testu. Dok na prvu izgleda low-profile, plitki su samo gumbi te ih je moguće zamijeniti sa standardnim “dubokim” gumbima, no onda tipkovnica gubi dobar dio svojeg šarma.

Rubovi tipkovnice nemaju dodatnih utora, a dok je gornja ploča metalna, stražnja strana je standardno plastična. Noge od tipkovnice mogu se postaviti pod dva različita kuta, a uz tipkovnicu dobivate i potporu za zapešće koju naravno preporučujemo da koristite kako bi vam ruka bila u opuštenijem položaju. Zanimljiva odluka je da tipke budu plosnate i jednake u svim redovima, dok je standard da svaki red bude lagano zakrivljen kako bi bio idealno pritisnut, te ovoj odluci pribrajamo neobično dulje vrijeme koje nam je bilo potrebno za navikavanje na brzo pisanje bez grešaka.

Uz to, plitki dizajn tipki daje vizualni dojam da su one više razmaknute, na što se također treba naviknuti, no nikako ne bismo to opisali kao dealbraker. S druge strane, imajte na umu kako je površina tipki magnet za otiske te je i lagani dodir ostavio vidljivi otisak pa smo ju bome morali žuljati prije slikanja, što će nekima ipak predstavljati problem vizualno. Podrška za zapešće je plastična i drži se magnetima za tipkovnicu. Plastika nije loša odluka jer se vrlo jednostavno održava, a za vrijeme ljetnih toplina neće vas poticati na znojenje kao neki modeli.

Gornji desni kut tipkovnice standardno su u ovoj kategoriji zauzeli multimedijski gumbi, kao i veći valjak za kontrolu glasnoće. Dok je ovakva kontrola glasnoće možda najbolja funkcija skupljih modela tipkovnica, možda bismo voljeli ipak dizajn malo atraktivnijeg valjka kakve koristi konkurencija poput CoolerMasterovog ili Argent modela. Ostali multimedijski gumbi zapravo samo gase ili pale audio, dok srednji aktivira svjetlinu tipkovnice. Ostatak multimedijskih tipki ipak morate kontrolirati držanjem Fn tipke, kao i aktivaciju.

 

Roccat Vulcan AIMO 5

Switchevi na ovom modelu su ojačani dodatnim plastičnim zidovima kako bi se smanjile vibracije tipki.

 

Prebacimo se tako na samu rasvjetu tipkovnice. Svaki gumb ima vlastito osvjetljenje s nekoliko predprogramiranih načina rasvjete koji jedinstveno koriste dvobojno osvjetljenje u toploj ili hladnoj varijanti. Sve to možete naravno dodatno prilagoditi u Roccatovoj Swarm aplikaciji koja osim podešavanja rasvjete nudi dosta drugih postavi za personalizaciju.

Proširite mogućnosti aplikacijom

Osim osnovnog profila, možete postaviti još četiri personalizirana za razne zadatke i korisnike. Svaki profil može imati vlastito osvjetljenje, Macro naredbe, kao i specifične reprogramirane tipke. Gumbi s desne strane koji nose oznake M1 do M6 mogu spremati Macro naredbe u Game modu.

Tako dolazimo do samog iskustva tipkanja za koje, jednom kada se naviknete na dizajn, nismo našli manu. Tipke su tihe s taktilnim efektom kod pritiska pa ih možete koristiti i u profesionalnom okruženju bez da će smetati kolegama oko vas. Koriste se Roccatovi Titan switchevi koji su najsličniji MX Brown verziji. Standardni držač na switchevima s ojačanjem omogućuje instalaciju alternativnih tipki.

 

Roccat Vulcan AIMO

POGLEDAJTE KOMPLETAN USPOREDNI TEST MEHANIČKIH TIPKOVNICA

SUPUTNIK ZA DUGE STAZE

Iako je odabir dobre mehaničke tipkovnice težak s obzirom na ogromnu ponudu, imajte na umu kako će vam moći služiti i desetljeće uz malo održavanja.

Više informacija

  • Model: Vulcan 120 AIMO
  • Ukupna ocjena: 4
  • Kvaliteta: 4
  • Ergonomija: 5
  • Proizvođač: Roccat
  • Tip prekidača: Roccat Titan
  • Deklarirani rok trajanja tipaka: > 50 milijuna
  • Dimenzije i masa: 0,9 kg
  • Ostalo: držač za zapešće
  • Ustupitelj i cijena: Futura IT, Cijena: 1.554,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Roccat Vulcan 120 AIMO

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Roccat Vulcan 120 AIMO - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.