Testirali smo i usporedili infotainment sustave 5 poznatih vrhunskih automobila

Testirali smo i usporedili infotainment sustave 5 poznatih vrhunskih automobila

Budućnost automobila: Nikad dovoljno zaslona

Infotainment sustavi modernih automobila postaju sve zanimljiviji te sa sobom nose i atraktivne mogućnosti, od prikaza bitnih informacija do zabave.

Autoindustrija polako, ali sigurno testira vode kod mlađe generacije vozača, kojoj je potpuna digitalizacija sustava ipak zanimljivija od kromiranog obruba brzinomjera. Prijelaz generacija neko vrijeme bio je vrlo očit, gdje su se u početku samo “nataknuli” zasloni na vrh centralne konzole poput tableta, često ignorirajući ostatak dizajna.

 

 Uvod 2

 

Danas često samo jedan zaslon nije dovoljan za prikaz svih informacija, a različiti proizvođači našli su i razne korisne načine za iskoristiti novonastali prostor. Sada se dizajnerski može iskoristiti kompletna površina za prikaz korisnih informacija s jedinstvenim dizajnom koji se, naravno, može atraktivno uklopiti u ostatak unutrašnjosti.

Velik pomak u infotainmentu vidi se na hibridnim i električnim automobilima, s obzirom na to da ih se gleda kao automobile budućnosti, a cilja se i već spomenuta mlađa generacija s drugačijim prioritetima i željama. Mi smo izdvojili nekoliko vrlo različitih primjeraka modernih infotainment sustava te pogledali načine na koji novi modeli informiraju vozača i rješavaju moderan pogon automobila, kako se koriste radari i ostali sustavi kojima se automobil služi za snalaženje u prostoru te koje su opcije komunikacije s automobilom, aplikacije, mreže, itd.

 

 Uvod 1

Potreban je precizan balans između količine korisnih informacija i mogućnosti kontrole istih kako bi vožnja i dalje bila jednostavna, a do željenih detalja i naredbi treba se brzo doći, pogotovo do stvari koje često želite mijenjati. Pogledajmo, tako, moderna rješenja i kako su im brendovi pristupili.

 


Tehnologija: Gdje smo sada i kamo idemo

Napredak u infotainment sustavima polako, ali sigurno zauzima mjesta na novim autima, koji postaju sve bolji. No, vidimo još puno prostora za napredak i svakako se nadamo brzom razvoju.

 

Infotainment tehnologija

Infotainment sustavi noviji su pojam u autoindustriji, što možemo vidjeti i po tome što neki proizvođači još danas nisu sasvim sigurni kako iskoristiti nevjerojatne mogućnosti koje mogu pružiti vozačima, ali i suputnicima. Ovdje, naravno, veliku ulogu ima i sama cijena automobila, s obzirom na to da se, kao i ostale specifikacije, sustavi također značajno segmentiraju.

 

20210510 111047

Brzinu punjenja softverski možete kontrolirati kako biste optimizirali punjenje taman da auto bude spreman kada ga ponovno trebate

No, pogledajmo kako smo došli do današnje ponude. Većina nas i danas koristi automobile čiji se infotainment svodi na radio i nekakav manji zaslon koji pokazuje vrijeme, temperaturu i slične detalje. No, s vremenom su se počeli dodavati novi sustavi, primarno iz segmenta sigurnosti poput pomoći pri parkiranju, koji su u početku nudili samo zvučno upozorenje o blizini auta nekakvoj prepreci.

 

Subaru upozorenje

Oči na cesti: Konstantnim praćenjem vašeg pogleda sustav zna da gubite fokus nad vožnjom pa će vas vizualno i zvučno upozoriti

Danas osim zvučnog imamo i vizualno upozorenje koji kut paziti, a sve češće su i kamere za pomoć pri parkiranju. Iznad toga, uz pomoć softverske magije možete imati i pogled oko cijelog auta iz ptičje perspektive, popularno “360° view”, koji stvarno omogućuje prolaz i kroz najuže prepreke bez opasnosti od grebanja automobila.

 

Auti 1 3

Brzi pristup: Bitne postavke često dobivaju fokus na zaslonu, dok se brojne druge opcije nalaze u listama menija

Naravno, automobili se već danas lagano sami parkiraju, što lagano rješava najveće probleme vozačima. Sve ove mogućnosti velik su poriv za implementacijom zaslona u auto, a bolji zasloni ponudit će i bolju vidljivost informacija. Procesor, kao i cijeli sustav koji pokreće ove mogućnosti, također mora biti dovoljno jak za gladak rad bez zaleđivanja sustava.

 

VW ID4 1

Heads-up display: Sve informacije sa vozačeve konzole projiciraju mu se i na vjetrobransko staklo kako bi pogled uvijek bio na cesti

Na to dodajmo činjenicu da za razliku od vašeg svakodnevnog tableta, sustav koji se implementira u automobile mora moći izdržati cjelodnevna izlaganja suncu i visokim temperaturama dok je auto na suncu. Također se od ovog sustava očekuje da će raditi puno dulje nego što biste očekivali od prosječnog gadgeta pa tako sustavi generalno po izgledu i tehnologiji ipak kasne za najnovijim tehnologijama u ponudi.

 

Auti 1 4

Nema više kazaljki: Moderni sustavi dolaze sa zaslonima koji nude puno preglednije informacije kao i više stilova na izbor

Osim parkiranja, moderni sustavi svoj pogled šire i za vrijeme vožnje pa tako imamo mogućnost da automobil sam prati brzinu prometa, s opcijom da mu vi limitirate gornju brzinu ili da sam prati znakove na cesti. Proizvođači implementiraju i sustav da vas automobil upozorava i kada se previše počnete približavati linijama na cesti bez da ste prije toga dali svjetlosno upozorenje za mijenjanje trake.

 

VW ID4 6

Osim upozorenja, tu je i opcija fizičke intervencije laganom korekcijom smjera automobila. Sve te obavijesti dobit ćete i vizualno zahvaljujući svestranom zaslonu ili više njih, ovisno o automobilu. Dakle, osim ugodnije vožnje gleda se i sigurnost, gdje će automobili sada gledati i obraćate li dovoljno pažnje na cestu ili vam je potreban odmor.

 

20210510 102417

Nikad dosta kamera: Sustav kamera odličan je asistent pri vožnji, pogotovo kod parkiranja i uskih prolaza

Naravno, infotainment ne bi bio potpun bez entertainment strane pa se tako preko njega obavljaju i sve radnje poput namještanja glazbe, prilagodbe ambijenta ako ga automobil podržava, namještanja klima uređaja te mnogih drugih detalja o kojima ćemo više u nastavku.

 

Punjenje treba organizirati

Osim infotainmenta koji je svojevrsno srce automobila, pokrivamo još nekoliko detalja od kojih je svakako moderan pogon u automobilima. Specifično smo se fokusirali na hibridne i električne sustave jer ude daleko više detalja o svojem radu, a s obzirom na novost koju donose, mnogima rad i smisao hibridnih sustava još nisu sasvim sjeli te se često u pitanje dovodi i dugoročna isplativost.

 

20210510 111755

Balans hibridnog sustava ovisi i o modu vožnje za koji se odlučite, od čistog električnog pogona, do asistencije benzincu kada je to najpotrebnije

Dobar dio proizvođača na zanimljive načine dočarava rad hibridnih i električnih sustava animacijama, koje smo, naravno, i isprobali. Tu razlikujemo hibride kao i Plug-in hibride koji nude različite performanse, kao i benefite kod različitih načina vožnje.

Električni auti još uvijek kod nas imaju problema s infrastrukturom, brzinom punjenja kao i dometom pa je planiranje malo duljeg puta izazov kojeg hibridi za sada značajno olakšavaju. Pogledat ćemo kakve opcije rada pojedini brendovi nude, kakve informacije vozač dobiva te do koje mjere može utjecati na rad takvog sustava.

 

Auti 1

Cupra Formentor naoružan je senzorima koji mu omogućuju samostalno parkiranje

Dodatan sustav koji ćemo pokriti svakako je i sve veća pomoć pri vožnji u obliku raznih radarskih sustava. Oni osim već spomenutih upozorenja o blizini prepreka pri parkiranju imaju niz dodatnih mogućnosti, naravno ovisno o paketu opreme koji kupite, a to su najčešće obavijesti o prisustvu vozila u mrtvom kutu, upozorenja kod približavanja rubu trake, snimanje znakova ograničenja brzine na dionici pa čak i praćenje ponašanja vozila ispred vas i automatske prilagodbe brzine gdje vozač treba samo usmjeravati vozilo.

 

Auti 1 2

4G veza omogućuje automobilu konstantnu vezu s mobilnom aplikacijom, kao i poziv u nuždi

Osim vanjskih, tu su i unutarnji sustav za praćenje samoga vozača, koji bude upozoren u slučaju da gubi pozornost ili pokazuje znakove umora. Ove sustave analizirat ćemo također kroz pogled infotainmenta i interakcijom vozača s tim naprednim sustavima.

 


Radari i sigurnost: Više informacija za sigurniju vožnju

Moderni automobili koriste se velikim brojem senzora, radara i kamera, kako bi bili što svjesniji svoje okoline te tako pomogli vozaču.

 

Radari i sigurnost

Nije tako puno prošlo otkad su se popularizirali auti s ugrađenim “gumbićima” na stražnjem braniku. Jednostavan zvuk pištanja kada ste bili blizu nekakvom predmetu pri parkiranju bio je početak pomoći u vožnji, koja je u međuvremenu značajno evoluirala do nevjerojatnih razina, a tehnologija se vrlo brzo razvija sa svakim novim modelom koji izlazi na tržište.

Danas i korištenje augmentirane stvarnosti može postati... stvarnost, ako platite paket. S obzirom na vozila koja smo koristili, pogledajmo što svako od njih može ponuditi svojim korisnicima te kako vam pomažu ostati na cesti. Dobar dio osnovnih funkcija koristi se na svim vozilima, no tu su i jedinstveni sustavi na automobilima zbog kojih jedva čekamo vidjeti sljedeću iteraciju postojeće ili neku novu tehnologiju kao i način na koji će biti implementirana u sustav.

 

Radar Taycan 1 2

Porsche Taycan naoružan je brojnim kamerama i senzorima koji nadgledaju promet

Podsjetimo, auti danas oko sebe imaju veći broj senzora kojim mjere blizinu preprekama te je potrebno relativno sporo voziti kako bi sustav funkcionirao. Senzori s prednje strane automobila vode brigu o prometu te mogu i asistirati pri kočenju, dok senzori sa strane paze na mrtve kutove da se izbjegnu nezgode.

Straga često imamo dodatne kamere za pomoć pri parkiranju i općenitoj vožnji unazad kao dodatnoj asistenciji uz retrovizore.

 

Cupra Formentor

 Seatova Cupra osmišljena je kao podbrend usmjeren agresivnijoj i zabavnijoj vožnji te možete isključiti sve opcije koje vam asistiraju u vožnji za one koji vole klasičnu vožnju. No, ponekad se ipak želite opustiti te nam je svima sigurnost bitan dio svakodnevne vožnje, a u tome Cupri pomažu brojni sustavi. Konkretno, na testu smo imali Formentor opciju, jedinstven auto u Cupra ponudi jer jedini nije ojačana verzija standardnog Seat automobila, već je zaseban model. Automobil je okružen senzorima sa svih strana tako da može pratiti promet oko sebe kao i nadolazeće prepreke na cesti. Za početak, tu su senzori blizine prepreka, koji vam zvučno i vizualno prikazuju blizinu zidu, pločniku ili drugoj prepreci pri parkiranju.

Što ste bliže, zvuk je agresivniji, a vizualno možete vidjeti gdje se u odnosu na auto prepreka nalazi. Uz senzore standardno imate i kameru sa stražnje strane automobila, koje vam pomažu vidjeti blizinu ruba. Kamera ima ucrtane linije kako biste mogli znati koliko blizu rubu bi se bilo idealno parkirati. No, i to su sustavi koje već ima gotovo svaki automobil. Cupra zato dodaje više kamera sa svih strana automobila.

One rade zajedno te ih softver povezuje i vozaču nudi pogled iz takozvane ptičje perspektive. Automobil je u sredini, a oko njega vidite sve što i kamere vide za vrlo precizno parkiranje za kakvo bi vam u realnosti trebao dron. Sustav vam također pokazuje putanju u kojoj će se automobil kretati s obzirom na to kako su kotači zakrenuti tako da na vrijeme možete izvršiti korekcije. No, ako ste već parkirani, to ne znači da automobil prestaje paziti na vas.

 

Radar Cupra 1

Glavni zaslon infotainmenta služi za pristup svim informacijama, dok se sporedni često koriste za neku specifičnu svrhu

Radar provjerava nadolazeći promet te ako netko nailazi blizu automobila bit ćete spriječeni u otvaranju vrata dok prepreka ne prođe. Ako niste sigurni sami se parkirati, uz par pritisaka možete sami jednostavno odabrati potencijalno mjesto i ako sustav smatra da ga ima dovoljno, sam će uparkirati auto uz malu vašu asistenciju. Pri standardnoj vožnji, ako vam se netko ubaci u liniju ili ne reagirate dovoljno brzo na promjenu brzine ispred vas, auto će vas vizualno i zvučno upozoriti te čak i prikočiti umjesto vas kako bi se izbjegla kolizija.

Nadzorni sustav će vas upozoriti i ako, primjerice, unazad izlazite iz parkirnog mjesta, a nailazi auto, kako biste mogli prilagoditi vašu vožnju. Naravno, tu je i standardno nadglednje vašeg slijepog kuta za vrijeme vožnje kako biste mogli sigurno mijenjati trake. Ako ispred sebe prepozna pješake, automobil će se sam zaustaviti. Jednom kad ste na otvorenoj cesti, automobil lagano prepoznaje prometne znakove te vas upozorava o maksimalnoj dozvoljenoj brzini. Automobil također sam može izbjeći prepreke ako je jedna traka zatvorena kako bi se izbjegao sudar.

Tu je i ACC sustav, odličan pomoćnik na dugim vožnjama koji, jednom kada postavite tempomat na željenu brzinu, može pratiti promet ispred vas te prilagoditi brzinu vozilu ispred. Također se pali i asistencija za ostajanje u trenutnoj traci kao osiguranje da, ako vam pobjegne pozornost, ne prijeđete u drugu traku bez namjere da to učinite. Trake se tada mogu mijenjati ranijim paljenjem žmigavca te se tada sustav nakratko isključuje.

Od ostatka senzora, tu je senzor kiše koji automatski pali brisače, automatsko paljenje prednjih svjetala ovisno o uvjetima vani, a i tada sam kontrolira paljenje dugih i kratkih svjetala. Duga svjetla se automatski gase kada se prepozna nailazeći automobil kako ne bi zaslijepili druge vozače. U slučaju da sustav prepozna nadolazeći sudar, automatski će zatvoriti sve prozore te zategnuti pojaseve kako bi minimizirao ozljede, a automobil automatski poziva službu za pomoć.

 

Subaru Forester e-Boxer

 Subaru Forester s hibridnim pogonom dizajniran je u “rugged” stilu, a odlikuje se tihim radom pri startanju i parkiranju jer za te načine vožnje koristi samo elektromotor. No, auto je opremljen i naprednim pametnim sustavima koji će vas pratiti kroz cijeli put i osigurati mirnu vožnju koliko god je to moguće.

Izvana, senzori iz svih kutova prate promet te će sustav, naravno, dati sve od sebe da izbjegne sudar, odnosno zakoči na vrijeme. Auto je opremljen i senzorima za praćenje linija na cesti te će vas cimnuti ako se počnete približavati linijama bez da ste demonstrirali svoju namjeru u obliku paljenja žmigavca u smjeru trake u koju prelazite. Sustav također na cesti prati i znakove ograničenja brzine, informaciju o kojoj će vas obavještavati na glavnom zaslonu.

 

Radar Subaru

Infracrveni senzori u kabini prate stanje vozača, te upozoravaju na eventualni gubitak koncentracije

Tu je i napredni sustav za praćenje prometa te automobil, jednom kada postavite tempomat sa željenom maksimalnom brzinom, može pratiti promet ispred vas te sam prilagođavati brzinu bez potrebe da vi pritišćete papučice. Ovaj način vožnje idealan je za prigradsku vožnju kao i gužve, kada konstantno ubrzavanje i kočenje brzo postanu naporni.

Senzori pomažu i pri parkiranju zvučnim i vizualnim signalima kako biste mogli izbjeći potencijalne prepreke, a za vožnju unazad tu je i standardna kamera s oznakama za blizinu kako biste se mogli sigurno parkirati, a dobivate i vizualno smjer kretanja vozila na temelju zakretanja prednjih kotača. No, za preciznije parkiranje kao i izbjegavanje offroad prepreka, automobil dolazi s dodatnom kamerom ugrađenom u desni retrovizor, koja snima područje oko prednjeg desnog kotača te vam tako daje uvid u blizinu prepreka kao i parkiranje.

 

Radar Subaru 2

I dalje treba paziti: Unatoč kamerama i senzorima, uvijek budite svjesni svoje okoline te pazite na pješake

No, Subaru svoj sustav usmjerava i prema kabini te ima infracrveni senzor s kamerom pomoću kojeg prati samog vozača. Osim što može prepoznati individualne osobe te automatski postaviti sustave poput sjedala i volana na predefinirane pozicije na temelju lica koje vidi, također aktivno prati položaj vaših očiju kao i sklapanje istih te vas upozorava ako ne pratite promet ili se doimate umorno. Može nuditi vizualne i zvučne obavijesti te savjete da se odmorite.

 

Mercedes A250e

Ovaj novi Mercedesov hibrid dolazi s naprednim MBUX sustavom koji, ovisno, naravno, o paketu opreme, ima napredne mogućnosti praćenja prometa kao i asistencije vozaču.

Priča je kompletna s “Driving assistance” i “Parking” paketima, koji donose napredne sustave za pomoć pri parkiranju. Vožnja unazad aktivira senzore oko cijelog automobila kako bi vam se olakšalo parkiranje te kako biste bili svjesni udaljenosti od prepreka.

Osim zvučne, tu je i vizualna reprezentacija udaljenosti na glavnom zaslonu. Uključuje se kamera za vožnju unazad, a vizualizirana je i putanja kojom će automobil ići s obzirom na zakrenute kotače. Brzi klik na glavnom zaslonu i stražnja kamera proširuje pogled na 180° kako biste mogli vidjeti i nadolazeći promet s obje strane u slučaju da unazad izlazite iz parkirnog mjesta.

 

Radar Taycan 1 3

Puno opcija: Sustav asistencije sastoji se od puno modova koje možete individualno kontrolirati za najugodniju vožnju

Paralelno parkiranje ne ide vam od prve? Jednostavno javite sustavu da tražite mjesto za parkiranje, a automobil će vas obavijestiti kada nađe mjesto u koje se može sam parkirati. Jednostavno ga odaberite na glavnom zaslonu, pustite volan te se samo igrate s gasom i kočnicom, dok automobil sam skreće u parkirno mjesto, svaki puta iz prve.

Izlazak iz mjesta također je automatiziran, zahvaljujući senzorima koji paze kako se auto ne bi ogrebao. Osim asistencije kod parkiranja, tu su i senzori za asistenciju kod vožnje. Tu je asistencija nadzora mrtvog kuta te, kako bi se izbjegao sudar, auto može automatski zakočiti samo jednom stranom kotača i tako skrenuti automobil dalje od pune trake.

Prednji senzori paze na promet ispred vas te asistiraju u kočenju ovisno o prometu, autima koji prelaze vaš put kao i pješacima na cesti. Naravno, tu je i mogućnost praćenja brzine prometa ispred vas te držanja željenog razmaka, što uvelike olakšava vožnju u gušćem prometu.

Također se prate znakovi pored ceste za automatsko određivanje maksimalne brzine. Ako sustav detektira neizbježan sudar, kočnice se same aktiviraju za minimiziranje štete. U slučaju da automobil detektira micanje van granica vaše trake bez da ste naznačili namjeru paljenjem žmigavaca, auto vas može upozoriti vibriranjem volana, pa čak i sam ispraviti volan da vas zadrži u traci. Auto prati i stanje vozača te ga upozorava na usporene reakcije, odnosno ako vjeruje da je vrijeme da malo odmorite i protegnete se prije nastavljanja vožnje.

 

Porsche Taycan

 Prvi potpuno električni Porsche model napunjen je do vrha i naprednom tehnologijom koja se prostire kroz unutrašnjost, ali i van samog automobila. Automobil je prepun senzora, uključujući i samo otvaranje poklopca za punjenje električnom energijom, kojem se pristupa pokretom prsta kao da na brzinu brišete nos. Dovoljno je samo pogledati nos automobila i vidjet ćete prednje senzore kojima automobil nadgleda cestu i stanje prometa.

Od automobila na testu Taycan je imao najnapredniji paket nadgledanja prometa. Kao i kod ostalih, sve počinje namještanjem cruise moda s maksimalnom brzinom automobila. Zatim se pali praćenje prometa ispred auta te on izjednačava svoju brzinu. Možete odabrati koliki razmak da auto drži te, u slučaju da se cesta oslobodi, auto će ubrzati do gornje granice koju ste odabrali.

 

Radar Taycan 1

Vidi sve: Razumijevanjem prometa ispred sebe auto značajno asistira vozaču, često neprimjetno

Vizualno ćete dobiti oznaku kada se prepozna i traka kojom idete te će vam auto početi asistirati u držanju trake. Čak i da pustite volan, ako je auto u mogućnosti pratiti linije, sam će nastaviti pratiti cestu. Naravno, ne radi se o automatskoj vožnji te i dalje trebate držati ruke na volanu, na što vas i sam automobil brzo počne upozoravati te automobil samo drži trenutnu traku.

Ovaj sustav impresivno radi na standardnim prometnicama, a blista na autocesti gdje se možete opustiti i na duljim putovanjima bez puno umaranja, naravno s rukama na volanu. Osim kod vožnje, auto je opremljen i kamerama te senzorima za parkiranje. Dobivat ćete zvučne i vizualne poruke na glavnom ekranu, a zahvaljujući kamerama oko auta imate i simuliranu ptičju perspektivu s vizualizacijom okoline auta kao i smjera u kojem će se auto kretati s obzirom na zakretanje volana.

Osim standardnog pogleda unazad koji je također upaljen, možete gledati unazad u 180°, što će vam pomoći pri izlasku unazad iz parkirnog mjesta, a tu je i verzija gdje gledate kroz kamere sa svake strane automobila kako biste se mogli precizno parkirati uz kolnik.

Pomoću naprednih tehnologija, pogled možete i odvojiti od auta te gledati jedan od kutova auta kao da stojite pored njega i tako znate koliko prostora imate, primjerice, do zida.

 

Volkswagen ID.4

Novi električni model od Volkswagena, ID.4 nudi puno prostora za putnike kao i solidan niz sustava za sigurnost i pomoć u vožnji. Ovaj SUV dolazi sa sustavom IQ.DRIVE, odnosno sustavom za pomoć u vožnji. Jednom kada prijeđete određenu brzinu, sustav se uključuje te će vas pokušati držati u trenutnoj liniji ako počnete kliziti van bez da ste upalili žmigavac.

Sustav također nadzire promet ispred vas, daje vam zvučne i vizualne signale ako promet ispred vas naglo usporava te vam asistira u kočenju, a može i sam kočiti ako vi ne reagirate. Isto vrijedi i za detekciju pješaka, gdje će auto pokušati sam stati ako vi ne reagirate na upozorenja.

 

VW ID4 3

Pomoć u vožnji: Senzori se dijele na više cijelina koje sve možete dodatno postaviti

Tu je naravno i ACC, iliti adaptive cruise control, kojem vi odredite gornju brzinu, a on će sam pratiti promet ispred vas te držati željeni razmak. Tu je i praćenje vašeg mrtvog kuta koje, osim upozorenja, može aktivno reagirati kako bi se spriječio sudar tako da vozilo samo okrene volan dovoljno da vas zadrži u trenutnoj traci. Senzori vam također pomažu i kada se krećete unazad, a na vas nailazi automobil.

Na kraju, tu je i napredni sustav za putovanja. On olakšava kontrolu nad automobilom tako da auto praktički sam usmjerava vozilo i kontrolira brzinu niz trenutnu cestu te sam koči ako se na cesti nađe prepreka. Nije riječ o autonomnoj vožnji te i dalje morate imati ruke na volanu i aktivno pratiti put.

Parkiranje je olakšano brojnim senzorima i kamerama oko automobila koji, osim zvučnog i vizualnog upozorenja, na glavnom zaslonu daju naznaku gdje se približavate prepreci, nudi i razne poglede iz kamera oko automobila, ovisno naravno o liniji paketa koju odaberete, a tu je i ptičji pogled za najpreciznije parkiranje i izbjegavanje prepreka.

 


Napredni Infotainment: Uživajte u svakom putovanju

Moderni infotainment sustavi nude jako puno vozačima, a proizvođači se bore da balansiraju mogućnosti i uporabljivost samog sustava u vožnji.

 

Infotainment

Ukupan infotainment sustav, odnosno iskustvo automobila van same vožnje, postaje sve bitnija komponenta kada pričamo o dizajnu kao i doživljaju koji noviji vozači žele u svojim automobilima. Ovdje se velika svađa vodi oko dizajna, gdje mnogi još ne uspijevaju implementirati zaslone, već se sve svodi na dodavanje stalaka s tabletima u postojeći dizajn.

 Neki, s druge strane, polako implementiraju zaslone u atraktivne sustave koji zaokružuju sliku na uistinu futuristički način. Osim zaslona, tu su napredni zvučnici, zvučni asistenti, ambijentalno osvjetljenje kao i ostali detalji kojima se upotpunjuje doživljaj kako vozaču, tako i suputnicima.

 

porche navigacija 1

Porsche Taycan ima mogućnost prikazivanja navigacije na dashboardu. Moguće ju je aktivirati glasovnim naredbama

Ovdje je bitno znati i na koji se način vaš automobil može povezati s vašim telefonom te koje usluge dodatno nudi. Na kraju, tu je i jednostavnost upravljanja kompletnim sustavom, koji s jedne strane treba biti jednostavan za korištenje, a opet imati dovoljnu kompleksnost da zadovolji želje nove generacije.

 

Cupra Formentor

Infotainment Formentora sastoji se primarno od dva zaslona. Glavni prednji zaslon fokusiran je na vozača te se sastoji od tri dijela podijeljena ovisno o informacijama koje može pokazati. Osim njega, imamo velik zaslon koji služi i kao središnja konzola te preko kojeg se pristupa svim sustavima unutar vozila.

Ispod samog zaslona je linija površine osjetljive na dodir na kojoj klizanjem prsta možete brzo pristupiti funkcijama poput glasnoće audio sustava ili primjerice grijanja/hlađenja vaše strane vozila.

Auto također ima i atraktivno ambijentalno osvjetljenje suptilnog dizajna koje se atraktivno uklapa u ostatak unutrašnjosti. No, vratimo se na same zaslone. Dashboard, koji je najbitniji zaslon za vozača, jasno je vidljiv te ugrađen kao klasični brzinomjeri, no riječ je o velikom zaslonu koji nudi mnoštvo informacija kratkim pogledom, od brzine, limita koji je automobil detektirao, glazbe koja svira, informacije o navigaciji kao i drugih upozorenja poput upaljenog Cruise control sustava te stanja na cesti koje automobil vidi.

 

CUpra info

Cupra donosi dvobojnu ambijentalnu rasvjetu zajedno sa zaslonima punim informacija koje se u potpunosti kontroliraju touchscreenom

Izgled sustava može se mijenjati kroz nekoliko predefiniranih dizajna te je dovoljno intuitivan i pregledan da ga se razumije već nakon prve vožnje. Malo je drugačije s ostatkom sustava, kojem se pristupa kroz glavni meni.

Osnovni izgled dizajniran je tako da se kroz razne dijelove sustava miče klizanjem lijevo-desno, dok određeni meniji, poput mapa, zatim imaju dodatne podmenije kojima se pristupa klizanjem prsta gore-dolje.

Osim glavnog (početnog) zaslona, sustavom upravljate standardnim ikonama, a neke postavke također imaju brzo biranje klizanjem, poput namještanja ventilacije, paljenja grijanja sjedala, itd.Trebat će vam malo da pohvatate lokacije svih postavki, a jednom kada uđete dublje u menije dočekuju vas klasične liste s kvačicama za paljenje raznih sustava.

Srećom, oni najbitniji sustavi mogu se postaviti u par klikova te imaju jasne i pregledne velike oznake. Cupra također podržava i neke glasovne naredbe kojima možete primjerice paliti grijanje ili klimu i slične naredbe. Cijelim sustavom se upravlja putem touchscreena, što nekim vozačima nije idealno rješenje, jer puno češće moraju skidati pogled s ceste kako bi odabrali pravu opciju u menijima.

 

Mercedes A250e

 Infotainment Mercedesa, odnosno Mercedes Benz User Experience, iznimno je poliran sustav koji se proširio kroz cijelu liniju novijih automobila, a nudi ujednačeno iskustvo korisnicima. Imajte na umu da se korisnost sustava značajno mijenja ovisno o paketu, što se najviše vidi po zaslonima.

Naime, Mercedes je odlučio ispred vozača staviti dva ogromna zaslona integrirana u jednu cjelinu koja izgleda uistinu impresivno. No, to je zapravo dodatan paket, a standardni zasloni su mali kvadrati na koje jedva stane digitalni brzinomjer. No, pogledajmo što nudi model koji smo vozili. Dva velika ekrana dijele se na vozačev ispred volana i onaj u sredini automobila s generalnim mogućnostima i postavkama.

Izgleda kao da se korisnici Mercedesa nisu mogli odlučiti kako sustavom kontrolirati pa ih je Mercedes sve odlučio zadovoljiti jednim potezom. Tako se središnja konzola može kontrolirati touchscreenom, touch površinom na donjoj sredini konzole ili pak preko gumba osjetljivog na dodir ugrađenog u sam volan, a svi načini mogu u potpunosti jednako upravljati sustavom.

 

Infotainment Mercedes

Interaktivan: Ogromna količina informacija s vrlo atraktivnim UI-jem dostupna je vozaču i putnicima

Srednji zaslon kontrolira sve od detaljnih postavki automobila, informacijama o automobilu, navigaciji, multimediji, povezivanju mobitela, ambijentalnom osvjetljenju i drugog sadržaja poput prikaza hibridnog sustava u slučaju ovog modela kao i načina vožnje te stanja baterije.

Upravljanje sustavom vrlo je jednostavno i pregledno, a nudi vam se više izgleda kao i predefiniranih rasporeda za zaslon vozača. Zaslon vozača podijeljen je u tri glavne cjeline, gdje se svaka može mijenjati da prikazuje neku specifičnu informaciju.

Podaci sa srednjeg dijela brzinomjera mogu se proširiti preko cijelog zaslona vozača, poput recimo karte za navigaciju. Mjesta se, naravno, uvijek nađe za brzinomjer na vrhu kao i za ostala upozorenja.

Sustavom se može upravljati i glasovno, pokretanjem asistenta “Hey, Mercedes” naredbom, a ogroman broj naredbi može vam smanjiti kopanje kroz menije. Najbitnije kratice nalaze se na donjem dijelu centralne ploče, gdje bi tradicionalno bio mjenjač te ovdje nadohvat desne ruke imate sve od mijenjanja načina vožnje, preko navigacije do upravljanja glazbom.

 

Subaru Forester e-boxer

Subaru je za Forester liniju implementirao nešto klasičniji dizajn te stavio tradicionalni mehanički brzinomjer zajedno s tahometrom s druge strane. Između njih nalazi se mali visoki ekran koji sadrži velik broj informacija, od stanja spremnika s gorivom, stanja naprednih sustava poput praćenja očiju vozača, asistencije držanja trake kao i ACC iliti Cruise sustava, koji prilagođava brzinu prometu.

Ovisno o iznimnim situacijama, ovaj zaslon može imati dodatne obavijesti poput one da vam pogled počinje lutati te da se fokusirate na cestu. Zatim je tu centralna konzola. Oni koji vole imati pogled fokusiran na cestu ovdje će se razveseliti, jer veliki dio ključnih postavki ima vlastite gumbe za okretati koje možete lagano uhvatiti bez da gledate.

 

forester

Manje brige: na dugim stazama može se zahvaliti radaru sprijeda koji prati promet te prilagođava brzinu umjesto vozača

Desno od vozača također imate fizičke gumbe za paljenje ili gašenje naprednijih sustava poput praćenja stanja vozača, asistenciju slijepog kuta i slične postavke. Centralna konzola u sebi ima ugrađen i touchscreen zaslon pristojnih dimenzija i preglednog sadržaja kojim možete lagano upravljati multimedijom kao i brojnim sustavima automobila te se uglavnom sastoji od lista postavki.

Ovaj zaslon primarno služi za prikaz navigacije kao i multimediju, a podržava i spajanje mobitela s automobilom. Pri vožnji unazad nudi sliku pristojne kvalitete kako biste izbjegli kakve eventualne prepreke.

Iznad glavnog zaslona, nešto dublje u prednjem dijelu automobila ugrađen je još jedan manji zaslon. Standardno pokazuje vizualizaciju hibridnog sustava za vožnju, tj. puni li se trenutno, troši li se za ubrzanje ili vozi samo na struju kao i trenutno stanje baterije.

 

Info Subaru

Subaru Forester kombinira touchscreen sa klasičnim gumbima i prekidačima

No, prilikom parkiranja, recimo, služi kao sekundarni ekran za prikaz druge kamere koja se nalazi na desnom retrovizoru i prikazuje prostor oko prednjeg desnog kotača kako biste lakše prešli preko prepreka. Ovaj zaslon također prikazuje i stanje naprednog radarskog sustava koji može prilagođavati brzinu automobila prometu, tako da s ovim zaslonom dobivate vrlo korisne informacije.

Vrh zaslona krije i infracrveni sustav koji prati vaše lice.

 

Porsche Taycan

 Taycan je kao prvi električni futuristički Prsche dobio i napredan infotainment sustav. Sprijeda imate čak četiri zaslona te jedan straga za kontrolu sustava putnika koji se tamo zateknu. Počnimo od zaslona vozača. Veliki zaslon integriran je iza volana, a nudi pregršt informacija vozaču. Ima nekoliko generalnih izgleda, ovisno o tome koliko informacija želite pa tako može biti i minimalističan samo s brzinomjerom ili pak pun detalja.

 

Infotainment Taycan 1 2

Veliki zaslon podijeljen je na više dijelova te ih vozač može individualno postavljati prema vlastitim preferencama. Neke postavke mogu ići i preko cijelog zaslona

Dijeli se na tri dijela, a njime se upravlja valjkom i gumbima na volanu. Svaki dio volana može prikazati različite informacije te si naprijed možete staviti i kartu za ugodnije putovanje, dok suvozač na glavnom zaslonu može kopati po menijima bez da vama smeta. U srednjem dijelu, gdje je nekada bila središnja konzola, nalaze se dva ekrana, jedan na gornjem dijelu te jedan niže, lako dostupan bez da puno podižete desnu ruku.

Donji zaslon podijeljen je na dva dijela, gornji s brzim pristupom ventilaciji, kraticama za navigaciju, multimediju, pozive, itd. Donja polovica služi kao touchscreen za gornji, glavni ekran sustava te ima haptički odaziv kod kliktanja za lakšu navigaciju.

Podržava i neke kratice poput povlačenja s dva prsta za stišavanje, a možete i pisati po površini slova za unos, primjerice, navigacije. Sve se to vidi na gornjem, glavnom ekranu. On također podržava unos jer je touchscreen te ima pristup svim mogućnostima automobila, od načina vožnje, izgleda ambijentalnog osvjetljenja i navigacije do multimedije i informacija o vožnji.

 

Infotainment Taycan 1 4

Touchscreen u sredini: donji centralni zaslon služi za navigaciju glavnog gornjeg zaslona, kao i za postavljanje kratica za brži izbor

Ovdje možete upravljati i ovjesom, visinom od tla, dodatnim zvukovima električnog pogona koji daje dojam kao da ste u svemirskom brodu, itd. Možete upravljati i suputničkim sjedalom kao i otvarati sve poklopce na autu, od prtljažnika do oba otvora za punjenje.

Napomenimo da sustav podržava samo Apple CarPlay, no ne i Android Auto. Zadnji zaslon koji se može naći kao dodatna oprema je onaj ispred suvozača. On na ovom zaslonu može upravljati multimedijom kao i vidjeti informacije vozača poput brzine i drugih detalja ili si staviti kartu za navođenje.

 

Volkswagen ID.4

Infotainment najnovijeg potpuno električnog Volkswagen SUV-a najlakše se može opisati kao minimalističan. Ne mislimo to u smislu da nije razvijen, već da se specifično išlo s vrlo jednostavnim i poliranim dizajnom kojega praktički ne trebate učiti, već će od prve sjesti svakom vozaču ako je ikada koristio neku vrstu smartphonea ili tableta.

Sastoji se od dva zaslona, manjeg koji se nalazi iza volana te većeg srednjeg koji je ujedno i glavni zaslon, a dolazi u dvije veličine ovisno o paketu.

Oba ekrana imaju dizajn kao da lebde nad ostatkom unutrašnjosti, nalik na tablete. Zaslon iza volana sadrži osnovne informacije poput brzine, stanja raznih sustava poput adaptivnog cruise načina rada kao i navigacije sa sljedećim zavojem.

 

VW ID4 2

Glavni zaslon nudi nešto manje informacija o vožnji, no zato možete personalizirati svaku sitnicu na autu prema želji

Dok je brzina konstantan zaslon, ACC ili navigaciju možete povećati tako da se druga opcija makne sa zaslona. Glavni zaslon jednostavno je dizajniran sa svim bitnim postavkama pregledno raspoređenim na početnom zaslonu.

No, to vas može zavarati jer jednom kada počnete kopati po raznim menijima, otkriti ćete more raznih opcija i funkcija kojima možete naštimati sustav u savršeno u skladu sa svojim željama i dizajnom. Auto može puniti bateriju do željene razine ili biti spreman ujutro kada vi to želite, a more dodatnih postavki može se također kontrolirati preko mobitela, s obzirom na to da je uvijek povezan na 4G mrežu.

 


Pogonski sustav: Balans snage i kilometraže

Razni moderni pogoni danas još tek pronalaze svoje idealno mjesto na tržištu te svaka verzija ima svoje prednosti i mane.

 

Pogon

Piše: Mario Šešlek, Ivor Stojevski

 Električni auti sve su češća tema, no zajedno sa širenjem njihove popularnosti uviđaju se i nedostaci oko infrastrukture za održavanje velikog broja takvih automobila napunjenima, pogotovo na našim cestama. Za sada su u većini slučajeva hibridi bolja opcija ako se krećete igdje van grada, no i oni imaju limite, s obzirom na to da se smanjuje dostupan prostor u automobilu.

Alternativa postoji u pogonu na vodik, no velik broj proizvođača odbija razvijati te tehnologije radi kompliciranog i energetski zahtjevnog postupka dobivanja vodika, s obzirom na to da se dobiva elektrolizom prirodnih plinova, a da ne pričamo o infrastrukturi raznašanja i punjenja vodika u aute, u kojima se proces ponovno mora započinjati korištenjem električne energije.

Neki brendovi poput Toyote i dalje razvijaju tehnologiju, no cijena auta, kao i samog vodika, trenutno je značajno skuplja i od standardnih izvora energije.

 

Sveti gral novih istraživanja - izrada upravljačkih algoritama

 Teorije upravljanja (control engineering) nisu nove, postoje već dosta godina, no u današnje vrijeme procesori su hardverski dosta snažni za “vrtjeti” neki napredan algoritam koji je bolji od klasičnih PID regulatora ili njihovih izvedenica (P, PI, PD). Kod upravljanja PMSM (sinkroni motor s permanentnim magnetima) često se koristi takozvano vektorsko upravljanje (eng. field oriented control) pomoću kojeg se odvojeno upravlja momentom i magnetskim tokom motora.

U takvom upravljanju inače se koriste PI regulatori struje (i brzine vrtnje). Iako su PI regulatori dosta jednostavni za izvedbu i parametriranje, odzivi su zadovoljavajući, ali ne i optimalni. Za bolje (čitaj; brže odzive) može se koristiti nekakav “fancy” regulator koji je matematički zahtjevniji jer koristi algoritam optimizacije.

 

Pogon Cupra 1

Opcije vožnje: Svaki automobil na testu nudi više načina vožnje, prilagođenih navikama i preferencijama različitih profila vozača

Tako se npr. može poboljšati upravljanje elektromotorom u vozilima, što će rezultirati bržim odzivom s obzirom na referencu. No, važno je napomenuti kao je uvijek bitan kompromis; jednostavna izvedba i zadovoljavajući odziv ili kompleksna izvedba i optimalan odziv. Složiti ćemo se kako je u električnim automobila ipak bitniji optimalan odziv (bolje ubrzanje vozila).

“Nabrijavanje” hardverskog dijela vozila, tj. elektromotora ili pretvarača ne mora striktno predstavljati jedinu opciju poboljšanja dinamike vozila, važno je znati kako je upravljački algoritam također bitan i to je nešto na čemu sada grozničavo rade svi koji žele ugrađivati napredne električne pogonske sklopove u automobilima u napraviti razliku od konkurentskih rješenja.

Tako da možemo reći kako živimo na prekretnici razvoja većeg broja tehnologija i standarda koji će prije ili kasnije nadvladati isplativost fosilnih goriva, ako ne cijenom, onda zbog visokih trošarina. No, pogledajmo kakve sustave implementiraju naši trenutni automobili koje smo imali prilike provozati te kako pogon funkcionira kod njih.

Gradska vožnja troši jako puno goriva radi start/stop načina vožnje kroz grad pa bi tom logikom idealan hibridni sustav pokretao automobil do neke granice kada bi vožnju nastavio standardan motor. Tako se minimizira potrošnja goriva, a baterija električnog pogona neće trebati konstantno punjenje. Povrh toga, može ju se dopuniti kočenjem.

Ovisno o bateriji koju ugrađuju, proizvođači automobila imaju i druge ideje, pa pogledajmo detaljnije što smo naučili. Prva stvar je svakako da kod punjenja, kako smo to stalno govorili i za mobitele, proizvođači imaju neke... prijedloge kojih bi se bilo idealno držati. Kako smo i sami napomenuli, litij-ionske baterije ne podnose dobro konstantno punjenje do 100%, niti pražnjenje do nule.

 

Pogon Subaru

Puni kada treba: Baterija se puni kada sustav nije pod opterećenjem, a kada je potreban boost, elektromotor se aktivira

Takvih punjenja baterija može izdržati oko 500 prije značajnog gubitka mogućnosti pohranjivanja energije. No, ako bateriju punite od 20% do 80%, baterija može tako biti punjenja tisuće puta prije nego joj prođe životni vijek. Taj detalj svakako imajte na umu pri kupnji električnog vozila.

 

Cupra Formentor

Ovaj model standardno dolazi samo s benzinskim motorom, no može se nabaviti i kao hibrid. Hibridna verzija žrtvuje nešto snage te dobiva umjetne auspuhe, dok naš model ima četiri prava auspuha, no ne dolazi u hibridnom izdanju. Ipak, ima dedicirani gumb za različite načine vožnje, koji direktno utječu na pogonski sustav.

Na odabir imate Comfort, Sport, Cupra, Off-Road i Individual. Sami nazivi govore za sebe, a komforni mod vožnje držat će okretaje niskima za ugodnu vožnju bez previše naglih pokreta uz tih rad i mekanu suspenziju. Sport i Cupra modovi ubrzavaju reakciju automobila i na lagane pritiske pedale te sustav drži motor na višim okretajima za bržu responzivnost.

Umjetan zvuk motora preko zvučnika očit je ako lagano pritišćete papučicu gasa, no vožnju čini uzbudljivijom.

 

Subaru Forester e-boxer

 Ovaj model je hibrid s manjom baterijom koja nema opciju vanjskog punjenja te se puni ekskluzivno vožnjom. Forester koristi električni pogon za kretanje u niskim brzinama kao i boost kada mu je to najpotrebnije, a ostatak vremena puni bateriju kako bi uvijek bila spremna za akciju.

Rad sustava lagano je pratiti, s obzirom na to da se jedan cijeli ekran posvećuje animaciji prijenosa energije električnog i benzinskog motora na kotače, ili punjenje baterije kada vožnja to dopusti. Različiti modovi vožnje imat će i različit način korištenja električne energije, no zvuk rada motora čut ćete u gotovo svakom slučaju.

Električni motor pomaže pri startu na semaforu, što pomaže kontrolirati potrošnju ovog SUV-a. I-mod fokusira se na manju potrošnju goriva, dok S-mod ipak fokus stavlja na responzivnost automobila, što rezultira zabavnijom vožnjom. Tu je i X-mod kojem možete pristupiti i direktno s centralne konzole, a služi za off-road vožnju u veoma zahtjevnim uvjetima.

 

Mercedes A250e

 Ova limuzina dolazi u plug-in hibridnoj izvedbi pogona, a električni motor samostalno može ponuditi do 60 kilometara vožnje na struju. Za vrijeme naše vožnje lagano smo došli i do 80 km/h bez paljenja benzinskog motora, a ovisno o načinu vožnje, auto će preferirati prvo trošenje baterije prije prijelaza na klasičan pogon. Postoji više modova te svi koriste i električni pogon.

 

Pogon Mercedes 3

Kombiniranje: Auto preferira električni pogon prije benzinskog u većini slučajeva dok god brzina ne prijeđe određenu granicu, nakon čega se aktivira benzinski motor

Sportski ga koristi za dodatno ubrzanje, komforni će preferirati struju kad god je to moguće, a ima i način vožnje za grad koji koristi isključivo bateriju. “Battery mode”, s druge strane, preferira punjenje baterije, iako će ju koristiti u ključnim trenucima za smanjenje potrošnje benzina.

Baterija se puni maksimalnom brzinom od 8 ampera, što znači višesatno punjenje, a može vratiti energiju kočenjem. Ovo je idealna opcija kada je upaljen cruise control, jer umjesto agresivnog trošenja kočnica na nizbrdicama da očuva maksimalnu postavljenu brzinu, auto sam značajno puni bateriju, tako da smo od Vrata Jadrana do unutarnje Istre vratili oko 10% baterije u Battery Mode vožnji.

 

Porsche Taycan

 Prvi potpuno električni Porsche dovodi električne aute u sportski ring te su dojmovi uistinu impresivni. Auto u niskom startu zalijepi putnike za sjedala te nudi uistinu zabavnu vožnju. Mi smo vozili Taycan Plus verziju koja možda nema najjači motor, no kontrola energije pokazala se impresivnom, a Taycan puni bateriju svakom prilikom kod usporavanja.

 

Uvod 2

Porsche Taycan: Kontrola energije pokazala se impresivnom, a Taycan puni bateriju svakom prilikom kod usporavanja

To mijenja doživljaj pa regeneraciju možete i isključiti, no utjecat će na vaš domet. Kao i ostali, ima više modova vožnje, a ogromna baterija fokusirana je na snagu, s dometom malo iznad 300 km u verziji koju smo vozili. Zato Porsche nudi vrlo brzo punjenje, ovisno naravno o punionici, gdje auto možete napuniti i značajno ispod sat vremena, uz upozorenje da konstantno brzo punjenje, kao ni punjenje do vrha, nisu poželjni.

Taycan sam računa domet preostale baterije te vam može prikazati i kartu s podatkom koliko daleko možete stići kojom cestom kao i gdje možete nadopuniti bateriju za što bezbrižniju vožnju.

 

Volkswagen ID.4

U idealnom svijetu, ovaj potpuno električni SUV može prijeći oko 400 km, ako pazite na način vožnje s 52 kWh baterijom. Ovisno o bateriji mijenjaju se i specifikacije rada, a manja baterija ima dva stupnja prijenosa, onaj s više snage te drugi koji je štedljiviji.

 

Pogon Taycan 1 2

Brzi punjači: Porsche Taycan podržava više brzina punjenja, ovisno o dostupnim punjačima. Najbrži DC punjač snage 800 V može ga napuniti u svega 22,5 minute

Jači model s baterijom od 77 kWh tako i ubrzava u svega 8,5 sekundi (ipak je to SUV), a svi modeli električno su limitirani na max. brzinu od 160 km/h. Baterija se puni kočenjem, a auto ima mogućnost brzog punjenja, ovisno, naravno, o verziji pogona kojeg odaberete.

Opcije brzog punjenja su od 50 kW do 100 kW (125 kW na jačoj bateriji) koji u najboljem slučaju bateriju u pola sata napune za preko 300 km dometa. Pogon je na stražnjim kotačima te se tamo nalazi i električni motor.

 

 

 

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Testirali smo i usporedili infotainment sustave 5 poznatih vrhunskih automobila - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.