Samsung HW-Q930D

Samsung HW-Q930D

Bez limita

Samsung već neko vrijeme svake godine izbacuje nove soundbar sustave koji su se pokazali sposobnima za solidne performanse u nizu kategorija.

Samsung u ponudi ima neki oblik soundbara za gotovo svaki cjenovni rang. Najinteresantniji su uvijek oni u top seriji Q900 koja donosi najmodernije funkcije, kao i vrlo široku paletu podržanih mogućnosti. Mi na testu koristimo drugi najbolji soundbar u ponudi, Q930D, koji već sam po sebi nudi zanimljive mogućnosti po traženoj cijeni. Zapravo gledajući mogućnosti u usporedbi s prošlogodišnjom verzijom, vrlo brzo dolazimo do zaključka kako se radi o gotovo istom uređaju, što potvrđuje i u milimetar ista konstrukcija svih komponenti sustava.

Dok su se unutrašnje komponente mogle promijeniti, vjerujemo da su promjene dovoljno malene da možete presuditi o kupnji novog soundbara i na temelju mišljenja korisnika prošlogodišnjeg modela. Ovdje imate sreće jer je ova serija iznimno popularna, a kada uočimo sve što se dobije u kutiji i prije testiranja, jedva čekamo vidjeti što sve nudi.

Jedan mali detalj je taj da televizor na kojem testiramo soundbar sustave također nosi Samsungov potpis, pa sustav automatski aktivira Q-Simphony funkcionalnost od Samsunga. Naime, proizvođači televizora žele da koristite upravo njihove soundbar sustave te često nude dodatne mogućnosti, a Samsung je ponudio istovremeno korištenje zvučnika televizora i soundbara za još veću ukupnu snagu i svestranost. Dok ovu opciju svakako smatramo plusom kod širokog pogleda, za testiranje samog soundbara ju ipak nismo koristili jer je ideja usporediti sve sustave na neutralnom terenu.

 

Samsung-HW-Q930D-Soundbar-1.jpg

Osnove pokrivene:  Samsung specifično cilja moderne TV sustave te je cilj povezati ih sa HDMI priključkom, a nudi se i jedan HDMI 2.0 passthrough

 

Veličina je bitna

HW-Q930D je na prvu velik sustav s jednako velikom kutijom. U njoj se nalazi sam soundbar, uređaj sa širinom od ukupno 1.110,7 mm i potrebom da ne bude zaklonjen ni sa koje strane, pa imajte na umu da će za najbolji zvuk trebati dosta prostora. Uvijek ga možete montirati i na zid za što dobivate i kuke, no nema problema ni sa stajanjem ispred televizora.

Vodite računa i da koristi zvučnike usmjerene prema stropu, pa ih je idealno ne prekrivati. Visina je svega 60,4 mm te neće smetati modernim televizorima, a ima standardnu dubinu od 120 mm. Jedna primjetna razlika je da utor za napajanje gleda prema podu te morate koristiti njihove, koji su zakrenuti za 90° kako bi sve stalo na svoje mjesto. Isto vrijedi i za dodatne pozadinske surround zvučnike.

Stražnji zvučnici su na prvu veći od očekivanog, no prednost im je u tome što svaki ima dva aktivna drivera, jedan koji pruža standardan pozadinski kanal i drugi koji je usmjeren prema stropu za još bogatije Dolby Atmos iskustvo. Ovo je zapravo soundbar sustav s najviše aktivnih kanala, točnije 9.1.4 sustav koji će samim time imati vrlo širok soundstage, odnosno prostoran efekt s mogućnošću davanja dojma da zvuk dolazi iz lokacija daljih od samog soundbara.

Tome pomažu mnogobrojni zvučnici, pa pogledajmo što se sve nudi. Prvo su tu dva zvučnika za stereo reprodukciju te zajedno s dubokotoncem nude vrlo širok spektar frekvencija, od oko 29 Hz zahvaljujući dubokotoncu, sve do 20 kHz uz pomoć visokotonca i zvučnika širokog spektra za svaku stranu. Između njih smjestio se zvučnik za treći, centralni kanal te je njegov zadatak vjerno reproducirati govor bez obzira na akciju koja se događa na sceni, a uvijek ostaje lako razumljiv. Zatim imamo po dva zvučnika na svakom kraju soundbara.

 

Samsung-HW-Q930D-Soundbar-3.jpg

Suptilan dodatak: Uz kompletan pristup perforiranog dizajna kućišta soudnbara, na vrhu je ipak malen izrez za osnovnu kontrolu ako u trenutku ne možete pronaći upravljač

 

Jedan je na rubu soundbara usmjeren pod vanjskim kutom prema slušatelju, dok drugi gleda direktno iz kraja soundbara, idealno prema rubnom zidu prostorije. Oni značajno pojačavaju surround efekt za dobivanje velike prostranosti svog sadržaja, a kada slušate specijalan Dolby Atmos ili DTS: X sadržaj, zvučnici ispuštaju samo određene zvukove, pa možete dobiti vrlo šarolike efekte ovisno o sadržaju.

Zatim imamo i dva satelita koji dolaze u paketu, a ideja je postaviti ih sa svake strane malo iza slušatelja, kako bi sustav mogao stvoriti pravi 360° doživljaj gdje god sjedili. Zvučnici se pale sa specifičnim zvukovima, a ovdje je za test bilo odlično gledati Marvelove filmove koji mahom imaju vrlo impresivan soundstage u gotovo svom sadržaju.

Tako čujete akciju i iza sebe, a i za vrijeme scena kada bi inače glazbena pozadina bila samo dodatak glavnim zvučnicima, ovdje napetost podiže iza vas što je vrlo zanimljiv doživljaj ako vam je ovo prvi susret s ovakvim pristupom uživanja u filmovima, pa i serijama. Na kraju je tu i najnoviji krik audio modela, a to je visinski izvor zvuka u obliku Dolby Atmos implementacije. Dva zvučnika na soundbaru usmjerena su prema stropu te se aktiviraju kod specifičnih radnji u filmovima, kada je potrebno simulirati zvuk koji dolazi odozgo. Zvučnik to postiže odbijanjem zvukova o strop, a možete kontrolirati i intenzitet ovog efekta.

No, osim soundbara, dodatne zvučnike imaju i sateliti, tako da će iskustvo gledanja kompatibilnog sadržaja biti pravi doživljaj.

 

Samsung-HW-Q930D-Soundbar-11.jpg

Sateliti: od Samsunga nisu maleni te ih svakako postavite na nosače, idealno malo iza gledatelja. Osim zvučnika sprijeda, imaju aktivne drivere na vrhu sustava za još bolji visinski “Dolby Atmos” efekt

 

Ostaje na HDMI 2.0 standardu

No, gledanje filmova i serija nije jedini detalj. Soundbar se povezuje na Samsungovu SmartThings aplikaciju, zajedno s ostalim uređajima iz njihove ponude te odatle možete kontrolirati ostale funkcije, poput slušanja glazbe putem WiFi-ja, a podržan je i Spotify Connect, kao i Apple AirPlay.

Bluetooth je standardna opcija za reprodukciju audio sadržaja, a dobivate pristup i Amazon Alexa asistentu. Imajte na umu da od žičanih veza dobivate HDMI s passthrough funkcijom (dva HDMI-ja), kao i optički ulaz. Jedan detalj je da ovaj model ne podržava HDMI 2.1 standard poput Q990D verzije, te ste ograničeni s 4K@60 fps standardnom, no HDR je podržan, iako ovakva veza neće podržavati VRR niti 120 Hz konekciju. Iako se radi o gotovo istom sustavu kao i prošle godine, svakako je jedan od boljih u performansama i mogućnostima za traženu cijenu i bez Samsung TV-a.

 

Samsung-HW-Q930D-Soundbar-2.jpg

Puca od zvučnika: Samsung je naoružao soundbar velikim brojem zvučnika usmjerenih u svaki kut sobe, uključujući i strop kako bi dobio maksimalan surround efekt, no zahtijeva i puno prostora za optimalan rad

 

tablica-samsung-sb.jpg

 

USPOREDNI TEST SOUNDBAR SUSTAVA: LJETO 2024.

TAJNI SASTOJAK IDEALNOG INFOTAINMENTA

Razgovori o tehnologijama televizora su vječni, no za dobivanje pune „slike“ iznimno je bitan i zvuk, čija se implementacija vrlo aktivno poboljšava.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung HW-Q930D

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.