Apple iPhone 16 Pro

Apple iPhone 16 Pro

Titanium

Kod predstavljanja ove godine, velik fokus bio je na usavršavanju specifičnih komponenti poput ekrana i kamera koje rezultiraju osjetnim poboljšanjem.  

Ove godine je Apple iPhone predstavljanje svakako dominiralo opisima titanija kao ključnog elementa novih proizvoda, s novim atraktivnim bojama koje ćemo zasigurno susresti na ulicama vrlo brzo. No, trebat će vam pažljivo oko da spazite novi model 16 jer se najviše od dosadašnjeg vizualno razlikuje sprijeda. Sjećamo se da je prije par godina, kada su najavili tanje crne obrube, i uživo usporedba izgledala uistinu impresivno.

Danas se ponovno rubovi smanjuju za trećinu i mobitel je uistinu zanimljivo držati u ruci jer vam zaslon gotovo pa dotiče prste. Apple je u inat svima zadržao ravne zaslone, pa često s druge strane „bare“ možemo čuti kako je upravo taj dizajn superioran s obzirom da je postotak Apple korisnika puno veći. Apple je zapravo otišao tako daleko, da su prvo kod prošlih modela jako zaoštrili sam prijelaz stakla i metalnog okvira do razine da ga je bilo neugodno držati u ruci.

Srećom, danas je taj obrub zaglađen, gdje rub titanija laganim prijelazom postaje staklo koje se i dalje izravnava na spomenutom crnom obrubu, te nastavlja biti vrlo jednostavna površina za zaštitu od padova i ogrebotina jednostavnim apliciranjem dodatne zaštite.

 

Apple-iPhone-16-Pro-5.jpg

Camera Control: Novi gumb koristi se slično kao oni na pravim kamerama, a nudi brzi pristup brojnim funkcijama kamere te je osjetljiv na dodir

 

Apple je najavio da ove godine zaštitno staklo dobiva duplo snažniju otpornost na grebanje i pucanje što je svakako impresivno, no s obzirom na cijenu i dalje savjetujemo korištenje solidne zaštite stakla, za svaki slučaj. Dok su ogrebotine puno sitnije, i dalje ćete ih vidjeti na crnoj površini po suncu nakon nekog vremena korištenja. Kada smo već kod prednje strane, ekran je ostao veći kod oba Pro modela.

Mi na testu imamo manji, koji je sa 6,1” narastao na 6,3”. To je svakako primjetna razlika, iako u ruci gotovo i nema razlike. Novi mobiteli su narasli za par milimetara, pa sada iPhone 16 Pro ima dimenzije 149,6 x 71,5 x 8,3 mm, odnosno debljina mu ostaje ista. To povećanje, uz tanji obrub, rezultiralo je većim ekranom. Osim toga, novi mobitel je i nešto teži te sada ima 199 grama, što je 12 grama više. Ekran tako sada ima rezoluciju od 1.206 x 2.622 piksela, a zadržava specifikacije poput 120 Hz osvježavanja, do 2.000 nitsa svjetline u HDR načinu, a riječ je o LTPO OLED zaslonu.

Straga i dalje imamo lagano brušeno staklo s poliranom sredinom Appleovog loga koji je ujedno i lokacija centra bežičnog MagSafe punjenja. Veliki otok sa sustavom od tri kamere i dalje je impresivno izdvojen od ostatka mobitela, a sada dobiva osjetno poboljšane senzore. Tako dolazimo i do obruba od titanija. Moramo priznati da se kroz godine nagađalo o iPhone mobitelima koji neće imati USB-C utor, već će se puniti samo bežično, a možda bi i gumbi nestali u zamjenu za neku drugu tehnologiju.

No, danas mobitel ima više gumba nego ikad te ga je sada teško primiti u ruke bez da nešto slučajno ne stisnete, što je svakako neobično iskustvo. Srećom, izgleda kako je Apple na to mislio, pa se ne pokreću neke divlje aplikacije prije nego otključate mobitel. Naime, s lijeve strane mobitela imate tri gumba. Standardna dva su za kontrolu glasnoće, a tu je i treći čijim pritiskom možete, primjerice, isključiti sve zvukove mobitela, no moguće je odrediti i pokretanje drugih funkcija za brzi pristup.

S desne strane pak imamo još dva velika gumba, a onaj bliži gornjoj strani namijenjen je za otključavanje i zaključavanje mobitela. Novi gumb pri dnu mobitela stvoren je primarno za profesionalniji osjećaj korištenja kamere. Riječ je o taktilnom gumbu s keramičkom zaštitom koji ima dvije razine pritiska, nalik pravim fotoaparatima, a polu-pritisak omogućuje da njime klizite i tako mijenjate zoom i druge opcije, dok je dugi pritisak slikanje, pritisak i držanje pokreće snimanje, itd.

 

Apple-iPhone-16-Pro-7.jpg

Titanij: je veliki dio marketinga, a obrada i boje uistinu daju profinjen konačan izgled mobitelu. Sada ima i napredne mikrofone na raznim lokacijama mobitela za bolje snimanje prostornog zvuka

 

Fokus na kamerama

Kada smo kod snimanja, novi manji Pro model možda dobiva najveću promjenu hardvera sa strane kamera. Glavna kamera ostaje ista, s manjim optimizacijama oko čitanja senzora za bržu reakciju i izbjegavanje artefakata koji nastaju kod slikanja brzih predmeta (banding). Glavna kamera uvijek je bila odlična, no zahvaljujući poboljšanjima oko novog čipseta, sada je podržano snimanje u HDR-u i Dolby Vision standardima pri 4K@120 fps-a za još bolje slow-motion scene.

Dodatno, FullHD snimanje sada podržava 240 fps slow-motion. Za one među vama koji planiraju koristiti mobitel za snimanje, imate opciju spajanja i eksternog diska direktno na mobitel za proširivanje pohrane, no savjetujemo i modele s većom internom pohranom. Mi smo testirali osnovnu verziju sa 128 GB interne pohrane.

Do sada je manji Pro model imao klasičnu 3x zoom kameru, no od ove generacije i manji model dobiva odličnu periskopsku 5x optički zoom kameru za dobivanje vrhunskih portreta, kao i za još bolju kompresiju pozadine iza subjekta, što vam omogućuje daleko širi izbor lokacija za slikanje. Ultraširoka kamera također je poboljšana, pa sada koristi 48-megapikselni senzor koji je ipak osjetno manji od onog koji koristi glavna kamera, pa ne očekujte nevjerojatno bolju sliku.

Ipak, s dovoljno svjetla, ultraširoka kamera će sada imati osjetno oštrije rezultate slikanja i snimanja. Na kraju, poboljšani su i mikrofoni, a sustav s njih četiri sada snima prostorni „spatial“ audio, optimiziran i za gledanje pomoću AR naočala od Applea.

 

Apple-iPhone-16-Pro-4.jpg

Osjetan upgrade: Manja verzija Pro modela dobiva pravu periskopsku 5x zoom kameru, kao i novu ultraširoku kameru za osjetno bolji sustav snimanja i slikanja

 

Spomenimo da je novi čipset otprilike 15% brži te koristi 3 nm proizvodni proces. I dalje imate opcije pohrane od 128 GB do 1 TB, a svi modeli koriste 8 GB radne memorije. Apple je optimizirao hladnjak novog čipseta, pa će u izazovnim situacijama dulje držati vršni radni takt i brže se ohladiti.

Baterija je također poboljšana te dobivate oko 15% dulje trajanje, s bržim bežičnim MagSafe punjenjem (25 W), dok bi i bežično punjenje trebalo biti brže, iako bez službenog punjača mi postižemo do 20 W snage, a Appleove punjače sada kupujete odvojeno.

 

iphone-16-tabliva.jpg

 

Više informacija

  • Model: 16 Pro
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: Odlične
  • Isplativost: Odlična
  • Proizvođač: Apple
  • Operativni sustav: iOS 18
  • Procesor: Apple A18 Pro
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 8 GB
  • Konektor: USB-C, USB 3.2 Gen2
  • Ekran: 1.206 x 2.622 piksela LTPO OLED 120 Hz, 1.000 – 2.000 nitsa svjetline
  • Stražnja kamera: 48 MP širokokutna, 1/1,28”, 1,22 µm, PDAF, OIS 48 MP ultraširokokutna, 120˚, 1/2.55”, 0,7 µm, dual pixel PDAF 12 MP 5x zoom periskopska, 1,12 µm, PDAF, 3D OIS
  • Prednja kamera: 12 MP, 1/3.6”, PDAF
  • Baterija: 27 W punjenje žicom, 15 W bežično (25 W MagSafe)
  • Dimenzije i masa: 149,6 x 71,5 x 8,3 mm / 199 gram
  • Plus: Velika nadogradnja sustava kamera za ovaj manji model
  • Minus: I dalje ostaje nada za bržim punjenjem preko žice
  • Ustupitelj i cijena: iStyle www.istyle.hr Cijena: 1.339,99 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Apple iPhone 16 Pro

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.