Samsung Galaxy A72

Samsung Galaxy A72

Poboljšanja na svakom koraku

Pod motom „Sjajne stvari dostupne svima“ Samsung donosi nekoliko sjajnih stvari i u srednju kategoriju mobitela

Prošlogodišnji Samsungovi modeli A51 i A71 ostvarili su dobar tržišni uspjeh, a za ovu godinu Samsung je donio poboljšanja u više segmenata. Na prednjoj strani modela Samsung Galaxy A72 i dalje se nalazi 6,7“ Super AMOLED ekran s rezolucijom 1080 x 2400 piksela, ali je stopa osvježenja podignuta s dosadašnjih 60 Hz na 90 Hz, što pridonosi glađem i naizgled bržem listanju sadržaja na ekranu. Na vrhu ekrana je mala rupica za prednju kameru. Kvaliteta ekrana je vrlo dobra, kao što smo i naviknuli od Samsungovih AMOLED ekrana, a kutovi gledanja su vrlo dobri, kao i prikaz boja. Vidljivost na suncu je vrlo dobra.

Uređaj ne posjeduje LED za obavijesti, ali zato ima odlični Always-on prikaz koji prikazuje sve obavijesti, a ne troši previše baterije. Stražnja je strana doživjela promjenu u vidu završne obrade tako da umjesto sjajne plastike ovaj uređaj posjeduje mat plastiku, a dolazi u 4 različite boje. Osim same završne obrade, novi je i modul kamera koji više nije crn, nego je sada u boji stražnjeg poklopca, što djeluje skladnije nego na prethodnicima. Bočne stranice uređaja izrađene su od sjajne plastike koja je blago zaobljena, a na desnoj se strani nalaze tipke za glasnoću i za paljenje uređaja. Na gornjoj se strani nalazi hibridni utor za dvije nano SIM kartice, dok se na donjoj strani nalazi 3,5mm utor za slušalice, USB Type-C, mikrofon te donji zvučnik.

Samsung Galaxy A72 2

Donji zvučnik u kombinaciji sa zvučnikom smještenim u slušalici iznad ekrana daje dosta dobar i kvalitetan stereo zvuk. Novost kod modela A52 i A72 je IP zaštita koja je kod ovih modela IP67, što znači da ćete mobitel bez brige moći staviti u vodu dubine do 1 metra u trajanju do 30 minuta. Zbog IP zaštite mobitel je koji milimetar veći i nešto teži od prethodnika što tek neznatno utječe na korištenje mobitela. Tipka za paljenje mobitela dobro je pozicionirana. Na mobitelu je Android 11 povrh kojeg je Samsung instalirao svoje korisničko sučelje One UI u verziji 3.1. Upravo zbog korisničkog sučelja koje je optimizirano za mobitele s velikim ekranima, svakodnevno korištenje ovog mobitela ne predstavlja problem. Korisničko sučelje u svakoj novoj verziji, pa tako i u ovoj, doživi nekoliko sitnih promjena koje su vidljive u Samsungovim aplikacijama ili dodatnim mogućnostima.

Samo sučelje nudi mnoštvo opcija personaliziranja, pa između ostaloga možete izabrati hoćete li s tipkom za paljenje mobitela pokretati kameru ili Bixby, umjesto tipki na dnu uređaja uključiti geste, a svakako bi spomenuli mogućnost paljenja i gašenja ekrana dvostrukim pritiskom na ekran. Za sigurnost uređaja brine se čitač otiska prsta koji je smješten ispod ekrana te je i on malo poboljšan tako da radi malo brže, a tu je i mogućnost otključavanja prepoznavanjem lica.

Za rad se i kod ovog uređaja brine Snapdragon 720G procesor sa 6 jezgri, dok je za grafiku zadužen Adreno 618 GPU. A72 dolazi u kombinaciji sa 6 ili 8 GB RAM-a i 128 ili 256 GB interne memorije. Kapacitete baterije povećan je u odnosu na prethodnika te sada iznosi 5000 mAh a tu je i podrška za 25W brzo punjene. Dobra je stvar što se u prodajnom paketu isporučuje i 25W punjač koji će bateriju od 10 do 100 % napuniti za oko sat i pol. Baterija u svakodnevnom korištenju izdrži oko 1 i pol do 2 dana korištenja, ovisi o intenzitetu. No čak i ako ste intenzivniji korisnik, baterija će izdržati cijeli dan bez problema. U svakodnevnom radu nema zastajkivanja ili trzanja, a jedino je ponekad potrebno pričekati jedan trenutak duže da se pokrene nekakva zahtjevnija igrica ili aplikacija. No igranje i zahtjevnih igrica ne predstavlja problem za ovaj mobitel. Mobitel i dalje posjeduje 4 kamere kao i prethodnik, no upravo je po pitanju kamera napravljen najveći napredak. Najznačajnija promjena je optička stabilizacija slike na glavnoj i telefoto kameri koja je zamijenila dubinski senzor. Glavana kamere je 64 MP s OIS, telefoto kamera je 8 MP s OIS i 3x uvećanjem, a tu su i 12 MP ultraširokokutna kamera i 5 MP macro kamera.

Samsung Galaxy A72 3

Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima s glavnom kamerom prilično su kvalitetne s dobrim dinamičkim rasponom i dosta detalja. Telefoto kamera daje vrlo dobre fotografije u dnevnim uvjetima te fotografije imaju dobru oštrinu i dobar dinamički raspon, no primjetan je šum u tamnim dijelovima. Ultraširokokutna kamera daje pristojne uvjete u dnevnim uvjetima, no ima manje detalja od glavne kamere. Macro kamera daje zadovoljavajuće rezultate u dnevnim uvjetima, no uz nešto manje detalja. Za glavnu i ultraširokokutnu kameru podržan je noćni rad koji dodatno poboljšava kvalitetu fotografija tako da one imaju manje šuma, a povećava se broj detalja. Telefoto kamera u noćnim uvjetima daje pristojne rezultate, ali je primjetan šum i manja količina detalja. Prednja kamera je 32 MP s podrškom za HDR, a kvaliteta fotografija i portreta je vro dobra u dnevnim uvjetima.

Samsung Galaxy A72 4
Iako A72 ne donosi nešto što nije viđeno u ovoj kategoriji mobitela, po prvi puta nudi sve to u jednom jako dobro zaokruženom paketu te se tako pokušava istaknuti na tržištu.

Više informacija

  • Model: Galaxy A72
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 11, One UI 3.1
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 720G
  • Grafički sustav: Adreno 618
  • Pohrana: 128/256 GB
  • Memorija: 6/8 GB
  • Konektor: USB Type-C
  • Ekran: 6.7” SUPER AMOLED, 1080 x 2400 pixels, 90Hz
  • Stražnja kamera: 64 MP wide, OIS + 12 MP ultrawide + 5 MP macro + 8 MP telefoto 3x, OIS, 4K@30p video, LED bljeskalica
  • Prednja kamera: 32 MP
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC
  • Baterija: Li-Po 5000 mAh
  • Dimenzije i masa: 165 x 77.4 x 8.4 mm / 203 g
  • Ostalo: IP67, stereo zvučnici, microSD, FM radio
  • Plus: glavna i telefoto kamera s optičkom stabilizacijom, IP67 zaštita, stereo zvučnici
  • Minus: Slabija vibracija, plastični izgled stražnje strane
  • Ustupitelj i cijena: Samsung www.samsung.hr Cijena:3.117,94 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy A72

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy A72 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.