Xiaomi Mi 9 - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Xiaomi Mi 9

Xiaomi Mi 9

Jeftina bagatela

Iako mu nedostaju jedna ili dvije vrhunske značajke, Xiaomi Mi 9 u osnovi odabire najbolje kvalitete vodećih modela iz 2019. godine i stavlja ih u pomno složen paket po pristupačnoj cijeni

 Počevši od dizajna, Xiaomi Mi 9 je kompletno doista lijepo napravljen. Lagan, tanak i ugodno zaobljen napravljen je od metalnog okvira prekrivenog Gorilla Glass 6 staklom. Solidan ravan 6,39-inčni 19.5:9 AMOLED zaslon živahnih boja dolazi s vrlo respektabilnom razlučivošću od 1080 x 2340 i ugodno vitkim okvirima, što je veliki plus korisnicima društvenih mreža i onima koji vole pregledavati videozapise na svom pametnom telefonu. Zvuk je sasvim u redu unatoč tome što izlazi iz jednog zvučnika na dnu. 

Naš Mi 9 bio je sive boje (službeno nazvane Piano Black), a Xiaomi također nudi još dvije zanimljive boje s funky sjajem, nazvanim holografski spektar, u ljubičastoj (Lavender Violet) i plavoj (Ocean Blue) boji.

Samo ćemo reći: izgled i dojam Samsung Galaxy-ja S10, ali zapravo uz dosta margine!

Svega po malo

Ovaj tanak dizajn ne dolazi bez kompromisa. Xiaomi Mi 9 nažalost nema 3.5 mm priključak za slušalice ili utor za microSD karticu - iako ima dual SIM. Nije otporan na vodu i ono što je također mali nedostatak je baterija od samo 3.300 mAh. Uspjeli smo koristiti Mi 9 cijelo vrijeme tijekom cijelog dana, uključujući reprodukciju videozapisa i igranje te ga je bilo potrebno priključiti na punjač tek navečer. Veći kapacitet baterije bi, naravno, ljepše zvučao za jedan ovakav flagship 2019., ali nije toliko kratkotrajna kao što zvuči, čemu vjerojatno pridonosi Snapdragon 855, barem djelomično. Dobra vijest je, naravno, da u kutiji dolazi i 20W-super-charger s kojim svog ljubimca možete napuniti od 0 do 100 u samo sat i pol!

Još jedna zanimljiva značajka koju susrećemo sve više ovih dana je senzor otiska prsta na zaslonu. To vam omogućuje otključavanje uređaja pritiskom palca na zaslon, no ne bilo gdje, već pri dnu zaslona na malu ikonu koja svijetli i na ugašenom zaslonu te vas navodi na pravo mjesto. Ima lijepu animaciju i čak možete pristupiti korisnim prečacima za aplikacije ako dulje držite prst na senzoru i malo swipeate prema gore. Senzor radi jako dobro, premda nije baš tako brz kao staromodni senzor otiska prsta - pogotovo s obzirom na to da ćete ponekad morati prilagoditi pozicioniranje prsta. Ipak, prilično je zabavno i gotovo nadoknađuje mali nedostatak brzine. Naravno, možete koristiti i druge metode - uključujući prepoznavanje lica koje super funkcionira.

Još jedan zgodan shortcut je ikona koja će pokrenuti Google assistant - nema dosadnog Bixbyja ovdje! 

Tamna strana MIUI-a

Naravno, Xiaomi Mi 9 pakira najnoviju verziju MIUI-a (verzija 10.2), uz Android Pie u pozadini.

Rezultat je zapravo prilično dobar. Xiaomi je započeo svoju ‘karijeru’ kao prilagođeni proizvođač ROM-a, tako da bi trebali znati što rade u teoriji. Nikad nismo osobito preferirali izgled MIUI-ja, ali Appleom inspiriran izgled i sada ima ugodno minimalističku estetiku. Sve je brzo i lijepo, vidjeli smo tek jednu ili dvije greške (vezane uz pokretanje kamere i prebacivanje), ali bile su rijetke i manje značajne.

Softver također donosi hrpu istinski korisnih značajki, kao što su dodatna sigurnost pri instaliranju novih aplikacija i navigacija pokretima (geste). Geste se mogu koristiti umjesto tipki softvera na dnu, ali i za hrpu drugih akcija poput snimanja zaslona. Potrebno je malo mišićne memorije da biste se navikli, ali kada to savladate, to je još jedna zgodna značajka. Moramo napomenuti da softver posjeduje i dark mode način rada, što je po nama veliki plus.

ABenchMark

AnTuTu Benchmark: Rezultati testa ukazuju da se Mi 9 nalazi pri samom vrhu pametnih Android telefona godine



Hardver iliti spavaš li mirno iPhone XS MAX

Xiaomi Mi 9 jedan je od prvih pametnih telefona koji se napaja najnovijim Qualcommovim Snapdragon 855 SoC (sustavom na čipu).

Što to u stvarnosti znači? Pa, to je dovoljno snažno da podrži napredne postavke fotoaparata (kao što je trostruki fotoaparat Mi 9) i to je super-učinkovito, također, što bi trebalo značiti da vidite dobitke u područjima kao što je trajanje baterije.

Iako nismo imali nikakvih problema s performansama u općoj upotrebi, postoji namjenski pojačivač performansi koji se uključuje kada telefon otkrije da igrate igru. Ona oslobađa memoriju i resurse za obradu i osigurava da obavijesti i druge smetnje ne ometaju vašu gaming sesiju. 

Kao što je pokazao benchmark, na kojem je sakupio čak 357k bodova (kao i iPhone XS Max), Snapdragon 855 i 6GB RAM-a telefona čine Mi 9 jednim od najmoćnijih uređaja na tržištu. To ne bi trebalo biti preveliko iznenađenje - većina sadašnjih rivala se još uvijek oslanja na prošlogodišnji hardver - ali čak i novi uređaji, kao što je serija Galaxy S10, moraju se boriti za obranu od ove pristupačne alternative. Što se tiče prostora za pohranu, nema mogućnosti proširenja, ali opcija od 64 GB ili 128 GB unutarnjeg prostora trebala bi biti dovoljna za većinu korisnika.

Kamera

Posljednji dio slagalice je kamera, koja bi trebala biti prilično impresivna - u kombinaciji s velikim 48 MP f / 1,75 primarnim objektivom, 12 MP f / 2,2 telefoto i 16 MP f / 2,2 ultra širokim objektivom. Primarna leća je Sony IMX586 senzor. Ne radi se samo o broju piksela, već Xiaomi Mi 9 prati rivalske pametne telefone s 48 MP-isporučivanjem piksela 4-in-1 kako bi se osiguralo da dobijete najviše od svog ljubimca. Također se možete jednostavno prebacivati ​​između piksela ako želite zadržati određene veličine datoteka.

nocni rad

Oštre i jasne fotografije noćnog načina rada kamere



Dobra vijest je da se sva ta priča oko kamere izvodi prilično onako kako ste očekivali. Fotografije su oštre i detaljne, živopisnih boja i velikog dinamičkog raspona. Osjetljivi pikseli također osiguravaju da je buka svedena na minimum pri slabom osvjetljenju. Auto-fokus dobro radi, a relativno veliki otvor na glavnoj leći izvrstan je za dubinske efekte. Svakako vrijedi spomenuti i pro način rada ako se sami želite igrati s postavkama jer nudi par zanimljivih stvari. Bokeh efekti također dobro funkcioniraju i čine veliki posao izoliranja subjekta bez ikakvih odsijecanja. Ultraširokokutni objektiv također je nešto što je veliki plus. Sa 117 stupnjeva vidnog polja, malo je iza 123-stupanjskih objektiva na npr. Galaxy A70 ili S10, ali je još uvijek dosta širok, što otvara mnogo mogućnosti - od grupnih snimaka ili snimanja sebe za vlogove, do dobivanja lijepih širokokutnih pejzaža. Objektiv za zumiranje također je zgodan za povremene fotografije iz ekstremnih blizina ili pucanje u daljinu bez gubitka kvalitete. Kombinacija svih ovih gore navedenih značajki u osnovi daje obilje mogućnosti za zabavu i dobivanje savršenog kadra.

Govoreći o zaljubljenicima u društvene mreže, 20 MP selfie kamera će bez sumnje zadovoljiti publiku, kao i raznolikost načina i značajki koje se ovdje nude (npr. kratki video, usporena reprodukcija). Način rada Ljepota možda nudi i malo previše značajki, a to ide tako daleko da se možete čak i našminkati ako to želite. Ali ne sudimo, tko voli, nek’ izvoli.

Video je također dobar u cjelini - možete snimati do 4K pri 30 fps i iskorištavati sve tri leće. Nema OIS-a (optičke stabilizacije slike), ali EIS (elektronička/digitalna stabilizacija slike) je ovdje stvarno dobra. Zapravo, DxOMark je ocijenio Xiaomi Mi 9 najboljim u klasi kada je u pitanju video upravo zbog stabilizacije, uz nisku razinu buke i velike performanse pri slabom osvjetljenju. 

Konačna presuda

Vrlo smo impresionirani s Mi 9. Je li to najuzbudljiviji uređaj godine? Naravno da ne. Samsung Galaxy S10 serija će uhvatiti više naslova zbog malo više ponuđenih različitih mogućnosti i, naravno, lude stvari kao 12 GB RAM-a. Raniji pametni telefoni s trostrukom kamerom poput Huawei P20 Pro također su privukli više pozornosti jer su bili prvi.

No, sve u svemu, Xiaomi Mi 9 radi fantastičan posao odabira najboljeg od najboljih kako bi ponudio rafiniran i vrlo ugodan doživljaj za mnogo manju cijenu. Također, obično super-skupi uređaji prvi donose nove značajke kao što je najnoviji procesor, ali u ovom slučaju dobivate najnoviju tehnologiju po vrlo povoljnoj cijeni. Ako možete preživjeti bez 3,5 mm utora za slušalice i malo veće baterije onda je Mi 9 srdačna preporuka.

Više informacija

  • Model: Mi 9
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Xiaomi
  • Procesor: Snapdragon 855
  • Pohrana: 64GB/128GB
  • Memorija: 6GB/8GB
  • Konektor: USB type-C, IR blaster
  • Ekran: 6,39’’ AMOLED 2340 x 1080 rezolucija, 403PPI
  • Stražnja kamera: 48MP, 16MP širokokutna, 12MP telefoto
  • Prednja kamera: 20MP
  • Baterija: Li-Po, 3300mAh
  • Dimenzije i masa: 157.5 x 74.7 x 7.6 mm, 173g
  • Plus: cijena, performanse, kamera, biometrija, ergonomija
  • Minus: baterija, nije IP ocijenjen, nemogućnost proširenja memorije
  • Ustupitelj i cijena: Bijelić Co https://bijelic-co.hr Maloprodajna cijena s PDV-om: 3.499,99 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Xiaomi Mi 9

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Xiaomi Mi 9 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.