Samsung Galaxy Note8

Samsung Galaxy Note8

Samsung se ove godine iskupio za debakl s Note7, jednim od najboljih pametnih telefona godine

 

Kralj je eksplodirao, živio kralj

 

Tržište pametnih telefona već se neko vrijeme nalazi u svojoj zreloj fazi. Originalni iPhone predstavljen je pred više od desetljeća i činjenica je da su u tom razdoblju pametni telefoni gotovo u potpunosti preuzeli tržište i proširili svoju ciljanu skupinu s poduzetnika i menadžera na gotovo svaku osobu na svijetu. Kada tržište doživi svoj procvat i odrastanje, postaje sve teže naletjeti na model koji će u potpunosti razočarati, ali i impresionirati korisnika. Samsung je u tu svrhu koristio seriju Galaxy Note jer je gurala naprijed ideje i njihovu realizaciju na razinu više. No, je li Samsung došao do posljednje razine?

Samsung Note 8 11ZASLON je prava ljepotica - 6,3 inčni Super AMOLED rezolucije 2960x1440 piksela, okružen vrlo tankom rubovima, gotovo nepostojećim


Serija Galaxy Note donosi ogromni ekran i posebnu olovku za precizno pisanje i crtanje. Iako je prva generacija bila ismijavana zbog tada ogromnih dimenzija i ekrana od ‘čak’ 5,3 inča, budućnost serije nije bila baš bajna. No tržište je odlučilo da postoji želja i potreba za takvom vrstom uređaja, pa je Samsung iskoristio priliku i etablirao se kao predvodnik te klase uređaja. Tako je nakon nekoliko generacija, ispravaka i pogrešaka, ali i preskakanja brojki, Samsung došao do posljednje iteracije, Galaxy Note8.
Nakon ne baš uspješnog Galaxy Note7, koji je nakon mnogobrojnih slučajeva zagrijavanja i zapaljenja baterije, povučen s tržišta, Note8 u biti je nasljednik Galaxy Note 5 (serija 6 preskočena je tako da se broj sinkronizira sa serijom Galaxy), koji je izašao 2015. godine, i to samo u US-u. Na našem području zadnji dostupan model bio je Note 4, tako da je pravi nasljednik stigao tek nakon više od trigodine.

Kao i svaki današnji flagship, Galaxy Note 8 pripada vrhu hardverskih performansi. Procesor je Exynos 8895, koji se pokazao kao izvrstan u ostalim uređajima ove godine, dok je količina radne memorije porasla s 4 na 6 gigabajta, što je prvi puta za liniju Note, ali i za globalno dostupan uređaj Galaxy (neki modeli Galaxy S8 dolaze sa 6 gigabajta radne memorije ali nisu dostupni svugdje). Interna memorija od 64 gigabajta vjerojatno će biti dovoljna većini korisnika, dok za one zahtjevnije postoji mogućnost proširenja s microSD karticom do 256 gigabajta. Zanimljivost je da Note8 podržava i UFS kartice, koje nude mnogo bolje performanse u odnosu na tradicionalne microSD kartice.

Samsung Note 8 17

S-PEN: voljet će i oni koji vole crtati i oni koji ga koriste za bilješke

 

 Ekran je prava ljepotica – 6,3 inča Super AMOLED, rezolucije 2960x1440 piksela. Kao i kod Galaxy S8, ekran je omjera 18,5:9, ili 2:1, okružen vrlo tankim rubovima, na bočnoj strani gotovo nepostojećim. Poboljšanje u odnosu na prijašnje modele vidljivo je i u maksimalnoj svjetlini. Ona pri automatskom načinu rada dostiže čak 1200 nita, što je najveća jedinica osvjetljenja na bilo kojem ekranu na tržištu. Iako je ekran i dalje zakrivljen, dotična zakrivljenost bitno je manja nego na Galaxy S8, tako da je na takvu veličinu ekrana ergonomija znatno bolja nego što je sa S8 Edge, ali i S7 Edge. To, zajedno sa mnogo preciznijom vibracijom, rezultira jednim od najugodnijih iskustava pisanja na tipkovnici, bez obzira na recenzentove kratke prste.
Sav taj skup komponenti pogonjen je baterijom od 3300 mAh. Iako je to za 200 mAh manje nego na S8 Plus, baterija je i dalje dovoljna za jedan dan srednje zahtjevna korištenja. Naravno, ako se koriste sve mogućnosti koje Note 8  sadrži, od uvijek uključenog zaslona do skenera zjenice, autonomija može doživjeti drastičan udarac pa bi najzahtjevniji korisnici trebali puniti uređaj više puta dnevno. Srećom, USB konektor tip C, brzo punjenje, pa čak i bežično punjenje, trebali bi pomoći lagodnijem i jednostavnijem punjenju uređaja. U ovih nekoliko dana baterija je uspjela izdržati čitav dan sa SoT (screen on time, vrijeme koje je ekran bio uključen, tj. kad se mobitel aktivno koristio) vremenom od preko šet sati, što uopće nije loše.

Note 8 Novo 1

S-PEN: je dobio mogućnost prepoznavanja čak 4096 razina pritiska, pa ćete se moći umjetnički izražavati poput pravog slikara


Prepoznatljiva značajka cijele serije Note, olovka S-Pen, i dalje je prisutna te štoviše, Samsung sve više pozornosti obraća na nju i na mogućnosti koje pruža. Tako je S-Pen dobio mogućnost prepoznavanja čak 4096 razina pritiska, što će umjetnici i oni koji vole crtati veoma cijeniti. Moguće je pisati natuknice i crtati skice čak i dok je mobitel zaključan, a mogućnost se aktivira jednostavnim vađenjem olovke iz utora. Samsung je sa svakom generacijom poboljšao brzinu odziva i smanjio latenciju, pa tako linija na ekranu prilično brzo prati poteze olovke i pisanje je na taj način postalo donekle prirodnije. Osim črčkanja natuknica i podsjetnika, S-Pen omogućuje niz dodatnih aktivnosti koje će ili biti isprobane jednom i nikad više, ili će se koristiti svakodnevno. Mogućnost snimanja određenog dijela zaslona, ili prevođenje riječi na ekranu pomoću Googleova prevoditelja definitivno mogu pomoći u produktivnosti i naprednijem korištenju uređaja, a pouzdanost i brzina mogućnosti dokazuje kako je platforma Note zrela i spremna za ozbiljnije korištenje. Zanimljivost koja se pojavila tijekom testiranja je da telefon ‘zna’ ako je olovka predaleko te prikazuje obavijest da korisnik ne zaboravi ili izgubi S-Pen. Fora!
Cijelo iskustvo korištenja upotpunjuje i sama kvaliteta izrade, koja je nenadmašna. Iako su rubovi oko ekrana gotovo nepostojeći, same dimenzije uređaja i dalje su masivne i stvaraju problem kod korištenja jednom rukom. Potrebno je nekoliko dana da se stekne navika korištenja takvog velikog uređaja, čak i kada se prelazi s već ne baš malena uređaja kao što je S7 Edge. Stavljanje bilo kakva casea ili zaštitnog pokrivala definitivno će otežati korištenje jednom rukom čak i onima s većim dlanom.

Samsung Note 8 23

FOTOGRAFIJE snimljene uz pomoć Note8 izvrsne su kvalitete, oštrih detalja i s vrlo malo šuma

 

Uz dimenzije, težina uređaja od 195 grama također je bitno veća nego prosječna, no baš zbog toga uređaj djeluje vrlo masivno i kvalitetno, kao da će bez problema preživjeti savijanja i sjedanja na njega kada se nalazi u stražnjem džepu hlača. Iako je i prednja i stražnja stana od stakla (istina, Gorilla stakla pete generacije) manji padovi i udarci mogli bi završiti bez većih posljedica. Međutim, bilo kakvo narušavanje integriteta kućišta dovodi u pitanje vodootpornost. Samsung je uspio dobro zaštititi USB utor tip C, kao i 3,5-milimetarski utor za slušalice, i utor za S-Pen, tako da u slučaju naviranja tekućine ostatak elektroničkih komponenti bude siguran i zabrtvljen.
Note8 donosi mogućnost otključavanja uređaja pomoću zjenice oka. Iako će većina pomisliti da je prvi Samsungov model sa skenerom zjenice bio Galaxy S8, u biti je Note7 bio prvi uređaj pomoću kojeg je korisnik dobio alternativu otključavanja prstom, gotovo jednako sigurnu kao i otisak prsta. Koristeći posebnu kameru i infracrveno osvjetljenje, otključavanje licem radi i u mraku. Nakon stanovita vremena korištenja tom mogućnosti, vidljivo je da skener zjenice još uvijek nije dovoljno razvijen kako bi kvalitetno mogao zamijeniti skener otiska prsta. Tu postoje još neki ograničavajući faktori, kao što je potreba da se mobitel drži na točno određenoj udaljenosti i pod određenim kutom kako bi kamera mogla dovoljno dobro uhvatiti zjenice. Najveći problem stvaralo je korištenje mobitela u autu, jer kad se uređaj nalazi na nosaču, skener zjenice je predaleko i pod lošim kutom, tako da ne radi, dok je senzor otiska prsta na stražnjoj strani i teško dostupan. U tom slučaju mobitel se može otključani PIN-om ili uzorkom, što stvara dodatnu distrakciju prilikom vožnje.

Samsung Note 8 9

NA STRAŽNJOJ STRANI nalaze se dva senzora kamere, oba rezolucije 12 megapiksela, od kojih jedan sadrži tele-fotoleću koja efektivno omogućuje dva puta optički zum


Ljubitelji fotografije bit će prilično sretni s novim i poboljšanim mogućnostima koje donosi Note8. Po prvi put Samsung je odlučio implementirati sustav dvostruke stražnje kamere kako bi proširio funkcionalnost. Tako se na stražnjoj strani nalaze dva senzora kamere, oba rezolucije 12 megapiksela, od kojih je jedan zapravo sadrži tele-fotoleću koja efektivno omogućuje dva puta optički zum. Normalna stražnja kamera po specifikacijama je gotovo identična onoj na Galaxy S8, koja je pak vrlo slična onoj na S7. Međutim, poboljšanja u softverskom procesuiranju, kao i dodatak algoritma HDR+ koji zapravo aplicira umjeren HDR na svaku sliku po defaultu, ipak daje obećavajuće rezultate. Kako bi se maksimalno iskoristio senzor i njegovih 12 megapiksela, omjer fotografije je klasičnih 4:3, dok je u opcijama moguće izabrati 16:9, ili čak izvorni omjer 18,5:9, no u tom slučaju fotografije će na ostalim ekranima izgledati pomalo čudno. Otvor blende na glavnoj kameri je f/1,7 i omogućuje da veća količina svjetlosti uđe u senzor, pa su slike u uvjetima slabije osvijetljenosti dosta bolje. Sekundarna stražnja kamera ima manji otvor od f/2,4 no razlog je u leći koja, kako bi prikazala uvećanu sliku, mora biti manja i time manje prihvaćati svjetlo. Međutim, obje kamere posjeduju optičku stabilizaciju, što pomaže u mirnijem snimanju videa i omogućuje ekspoziciji da bude mrvicu dulja, dajući vrijeme senzoru da upije što više svjetla a i pomaže u uvjetima slabijeg svijetla.

Samsung Note 8 21


Fotografije snimljene uz pomoć Note8 izvrsne su kvalitete, oštrih detalja i s vrlo malo šuma. Boje su malo zasićenije i kontrastnije nego inače, što daje prilično efektan dojam na AMOLED ekranu. Brzo pokretanje kamere premjestilo se s dvostrukog pritiska tipke Home na dvostruki pritisak tipke Power (vlasnici mobitela Nexus prepoznati će tu opciju).
Samsung Galaxy Note8 predstavlja vrhunac onoga što Samsung namjerava prikazati ove godine. Nakon fantastičnog ali prokletog Note7, Samsung je odlučio riskirati s ukaljanim imenom serije, te je ponudio nešto što će nemali broj ljudi gledati sa zanimanjem i divljenjem. No, iako postoji pravilo da se nova tehnologija na početku mora i platiti, cijena od preko 7600 kuna svakako je ogromna i potiče na razmišljanje – u vrijeme kad mobitel visoke klase košta kao high-end desktop računalo, ili čak kao rabljeni a funkcionalan automobil, investicija ovakve vrste u uređaj koji će za godinu dana biti ‘star’ definitivno mora biti prilično opravdana. Je li to opravdanje nova kamera, ili olovka S-Pen, ili velik ekran – ovisi o namjeni i preferencijama. Velik broj mogućnosti i wow faktor nalaze se i u Galaxy S8+, koji je kudikamo povoljniji i isplativiji, a nudi veliku većinu mogućnosti kao veći brat.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Note8

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Note8 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.