Asus ROG STRIX G16 (2023)

Asus ROG STRIX G16 (2023)

Moćna gaming kombinacija

Asusov G16 gaming laptop slijedi provjerenu formulu koja uključuje aktualan moćan hardver, veći 16-inčni ekran i odlične gaming performanse. Ugrađeni bi ekran, međutim, morao biti nešto kvalitetniji s obzirom na cijenu, a ovaj laptop vas također neće osvojiti osobito dopadljivim dizajnom.


Asusova ovogodišnja serija gaming laptopa ROG Strix oslanja se na provjeren dizajn i moćnu kombinaciju hardverskih komponenata, uz poneku novost kao što su to ove godine nešto veći ekrani. ROG Strix serija Asusovih gaming laptopa uključuje mainstream modele, te nešto luksuznije Scar laptope koji dolaze s Intelovim Core i9 procesorima i Nvidijinim grafičkim karticama RTX 4080 i 4090 u laptop izvedbi. Najvažnije je kako je ekran kod ovogodišnjih ROG Strix modela veći 16-inčni uz format stranica 16:10. Asus je odlučio ovogodišnje G16 modele svojih gaming laptopa isključivo hardverski bazirati na kombinaciji Intelovih Raptor Lake procesora i najnovijih Nvidijinih grafičkih kartica serije RTX 4000. 

 

pcmark.png

 

Gaming mrcina

Testirani G16 model opremljen je prilično moćnim hardverskim komponentama. Ponajviše ovdje mislimo na Intelov procesor Core i7 13659HX i Nvidijinu grafičku karticu RTX 4070 u laptop izdanju. ROG Strix serija Asusovih gaming laptopa, uključujući ovogodišnji G16, osmišljena je tako da ponudi ponajbolje gaming performanse unutar kućišta laptopa prosječne veličine uz konstrukciju koja omogućuje adekvatno hlađenje moćnih hardverskih komponenata.

Dizajn ovdje svakako nije u prvom planu, niti je G16 laptop koji je osobito pogodan za često prenošenje. Asus se ovdje oslanja na provjereni dizajn. Asusov G16 dostupan je u zelenoj i sivoj boji, a mi smo testirali uređaj sive boje. Vizualno ovo, po našem mišljenju, nije osobito atraktivan gaming laptop. Istina, ima tu nekih gamerskih naglasaka poput trake s RGB osvjetljenjem (koja, usput budi rečeno, zna biti pomalo iritantna u slabije osvjetljenoj prostoriji), međutim, sama vanjština ne oduševljava pretjerano.

Nadalje, riječ je o nešto težem (2,5 kg) i debljem gaming laptopu. S obzirom na gotovo 31 mm debljine, ovo svakako nije tanak uređaj. Inače, sama konstrukcija je prilično robusna i čvrsta i općenito gledano, dimenzije su vrlo prihvatljive za 16-inčni laptop. Asus je posebnu pažnju poklonio što boljem hlađenju, pa je kompletni stražnji dio zapravo izveden u obliku proreza koji omogućuju bolji protok zraka.

G16 koji smo mi testirali bio je opremljen tipkovnicom s RGB osvjetljenjem u četiri zone, kao i poprilično velikim touchpadom. Sam touchpad je doista prostran i ugodan za rad. Tipkovnica je dosta kompaktna bez numeričkog dijela i s posebnim setom od pet funkcijskih tipki s lijeve gornje strane. Dosta je ugodna za tipkanje, tipke su mekane na dodir i povratni feedback je dosta dobar prilikom pritiska. RGB osvjetljenje je također dosta atraktivno, uz napomenu kako su neke tipke posve prozirne.

 

Asus_ROG_Strix_G16_laptop-4_1.jpg

Ugrađena tipkovnica s RGB osvjetljenjem u četiri zone izgleda vrlo atraktivno, posebno zato što su neke tipke posve prozirne, što pridonosi nadasve efektnom izgledu

 

16-inčni ekran i Thunderbolt 4

Kada govorimo o opremljenosti, novi G16 ima svoje dobre i nešto manje dobre strane. Rekli bismo ipak kako je vrlo dobro opremljen za jedan gaming laptop. Prije svega ovdje valja izdvojiti podršku za Thunderbolt 4, kao i jedan HDMI 2.1 priključak. Laptop posjeduje još jedan USB-C priključak, kao i dodatna dva USB 3.2 Gen 2 klasična Type A priključka. Nedostaje čitač kartica, a ovdje nema ni, primjerice, čitača otiska prsta ili mogućnosti identifikacije putem prepoznavanja lica. Također, ugrađena je prilično zastarjela 720p kamera.

Jedna od ključnih prednosti novog G16 modela trebao bi biti ugrađeni 16-inčni ekran. Svakako nam se dopalo što nam Asus sada nudi nešto veći ekran formata 16:10. Na papiru ovaj ekran izgleda jako dobro. Full HD+ rezolucija, IPS tehnologija, brzina osvježavanja od 165 Hz i podrška za G-Sync. Nakon višednevnog korištenja ekrana nam je dojam ipak nekako podijeljen. Pohvalit ćemo vrlo dobru reprodukciju boja, širok vidljivi kut i dosta dobru brzinu odziva, uključujući 165 Hz osvježavanje slike. Nažalost, maksimalna svjetlina ekrana nije osobito visoka, što u kombinaciji s ne odveć dobrim kontrastom rezultira slikom kojoj fali dinamike. Ovdje moramo reći kako je naš testni model G16 posjedovao nominalno slabiji ekran. Neki drugi modeli, naime, dolaze s QHD+ verzijom ekrana s brzinom osvježavanja od 240 Hz.

Bez sumnje su najjača strana novog Asusovog G16 gaming laptopa odlične performanse, bilo da govorimo o performansama u igrama ili drugim zahtjevnim aplikacijama. Dakako, ovo je posljedica prije svega korištenja prilično moćne kombinacije Intelovog procesora Core i7 13650HX i Nvidijine grafičke kartice RTX 4070. Ostatak hardverske konfiguracije čine 16 GB DDR5 radne memorije brzine 4.800 MHz, kao i 1 TB PCIe 4.0 SSD. Hardverska snaga je neupitna. Ugrađeni procesor posjeduje ukupno 14 jezgri i karakterizira ga Intelov hibridni dizajn sa šest bržih P jezgri i osam energetski učinkovitijih E jezgri.

 

Asus_ROG_Strix_G16_laptop-2.jpg

Sa svojih gotovo 31 mm debljine, ovaj laptop svakako ne spada među tanje gaming laptope, no zato posjeduje napredan sustav hlađenja, uključujući veliki broj proreza za bolji protok zraka sa stražnje strane

 

Performanse pod svaku cijenu

Što se tiče gaming performansi, najvažnije je napomenuti kako G16 podržava Advanced Optimus, a ima i Mux sklopku, odnosno mogućnost korištenja isključivo zasebne Nvidijine grafičke kartice. Nvidijina RTX 4070 u laptop izvedbi je prilično brza grafička kartica najnovije generacije koja ima sasvim dovoljno snage za igranje na nazivnoj rezoluciji ekrana od 1.920 x 1.200 piksela. Pritom podržava DLSS3 i posjeduje napredne Ray tracing mogućnosti. Glavni nedostatak ugrađene grafičke kartice je po nama samo 8 GB videomemorije.

Što se tiče potrošnje, ovaj laptop dolazi sa strujnim adapterom od 280 W. Asus se itekako potrudio oko toga da na adekvatan način riješi hlađenje. Koriste napredniji rashladni sustav s većim brojem toplovodnih cijevi, kao i tekući metal za bolje odvođenje topline s glavnog i grafičkog procesora. Konačan rezultat su temperature u vrlo prihvatljivim granicama za gaming laptop. Ovaj laptop uslijed korištenja Turbo načina rada zna biti nešto bučniji, pa preporučamo opciju Performance za manju buku. Određeno ugodno iznenađenje predstavlja i respektabilno trajanje baterije za jedan ovakav gaming laptop.

Novi Asusov Rog Strix G16 je neupitno odličan gaming laptop, opremljen modernim hardverom i s odlično riješenim hlađenjem. Nije, međutim, bez nedostataka. Ponajprije, nije pretjerano jeftin. Za ovu konfiguraciju koja nije vrh ponude morat ćete izdvojiti preko 2.000 eura. Također, ugrađeni ekran nije dovoljno dobar za ovu cjenovnu klasu, a pritom ovo nije osobito prenosiv laptop s obzirom na dimenzije i masu. U skladu s tim, namijenjen je gamerima koji će ga prije svega koristiti kao svojevrsnu zamjenu za stolno računalo.

 

g6.png

 

 

 

Više informacija

  • Model: ROG STRIX G614JI
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Ekran: 16“ 16:10 Full HD+ 1.920 x 1.200 IPS 165 Hz, G-Sync
  • Isplativost: Vrlo dobra
  • Proizvođač: ASUS
  • Procesor: Intel Core i7 13650HX 6P+ 8E jezgri 26/ 49 GHz turbo 55 157 W
  • Memorija: 16 GB (2x 8 GB) DDR5 4.800 MHz
  • Grafički sustav: Intel UHD Graphics+ Nvidia RTX 4070 laptop 8 GB GDDR6 140 W max.
  • Mreže: Gb LAN, WiFi 6E+ Bluetooth 5.2
  • Priključci: 1x USB-C 3.2 Gen 2, 2x USB 3.2 Gen 2 Type A, 1x HDMI 2.1, 1x Thunderbolt 4, 1x audio priključak
  • OS: bez OS-a
  • Dimenzije i masa: 354 x 226 x 22,6-30,4 mm, 2,5 kg
  • Plus: općenito odlične performanse, ekran veličine 16 inča, vrlo dobre gaming performanse, RTX 4070 kartica s podrškom za najnovije tehnologije, kvalitetno riješeno hlađenje, tipkovnica s RGB osvjetljenjem, odlična opremljenost uključujući podršku za Thunderbolt 4, respektabilno trajanje baterije za gaming laptop
  • Minus: vizualno ne pretjerano atraktivan dizajn, ukupne dimenzije i masa, visoka cijena, maksimalna svjetlina ekrana, kontrast i dinamike slike ekrana, 720p kamera, izostanak čitača SD kartica
  • Ustupitelj i cijena:

    Asus
    www.asusplus.hr

     

    2.159,49 €

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Asus ROG STRIX G16 (2023)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Asus ROG STRIX G16 (2023) - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.