IFA 2024 Berlin

IFA 2024 Berlin

100 godina IFA sajma u Berlinu

Prema očekivanjima, sajam IFA 2024 u Berlinu je sav bio u znaku umjetne inteligencije, koja se našla u uređajima i gadgetima svih oblika i namjena, a u inovacijama su ponovno prednjačili dobro poznati brendovi potrošačke elektronike.

Najveći europski sajam potrošačke elektronike, IFA 2024 u Berlinu, ove je godine obilježio 100 godina postojanja. Započevši davne 1924. godine kao njemački sajam radio industrije pod nazivom „Große Deutsche Funkausstellung“, sajam je ubrzo dobio međunarodni karakter, a na njemu su posjetitelji mogli vidjeti prve televizore te pratiti prvi direktni TV prijenos, da bi potom 1930. godine uvodni govor prilikom otvaranja sajma održao najveći znanstvenik 20. stoljeća Albert Einstein.

Od 1971. godine sajam nosi ime IFA (Internationale Funkaustellung) i počinje predstavljati jedno od najvažnijih globalnih događanja u svijetu, pa su se na njemu mogli vidjeti prvi video rekorderi, kamkorderi, CD-ovi, HDTV uređaji, prve kućne igraće konzole, mobilni i pametni telefoni, prijenosna računala i mnoge druge inovacije koje su obilježile tehnološki razvoj čovječanstva, s fokusom na domove korisnika.

Najnovije izdanje IFA sajma, koje se održalo od 6. do 10. rujna u izložbenim prostorima Messe Berlin u berlinskoj četvrti Charlottenburg-Wilmersdorf, možda nije dovelo znanstvenike takvog kalibra poput Einsteina, no uspjelo je dobiti svojih pet minuta slave i stati uz bok najvećim svjetskim tehnološkim sajmovima poput CES-a i MWC-a.

Među više od 1.800 izlagača, svoje nove proizvode i tehnologije predstavili su brojni najveći svjetski igrači poput Intela, AMD-a, Samsunga, Asusa, Acera, Honora, LG-a, DJI-a i HMD-a, čije najzanimljivije izloške i demonstracije predstavljamo u ovom pregledu, a naglasak mnogih je bio na dovođenju umjetne inteligencije direktno na uređaje.

 

Intelovi mobilni procesori će vladati ultraprijenosnicima

Michelle Johnston Holthaus, Intelova izvršna potpredsjednica i generalna direktorica Client Computing Group, i Jim Johnson, viši potpredsjednik i generalni direktor Client Business Group, održali su konferenciju na kojoj je objavljeno lansiranje sljedeće generacije Intel Core Ultra procesora kodnog naziva Lunar Lake.

Čelnici Intela otkrili su kako energetska učinkovitost novih procesora x86, iznimne performanse jezgre, grafičke performanse i AI računalna snaga korisnicima pružaju sve što im je potrebno za stvaranje, povezivanje, igranje ili učenje u pokretu.

Najjača uzdanica Intela u novoj seriji su procesori Intel Core Ultra 200V, za koje kažu da „postavljaju novi standard za performanse mobilne umjetne inteligencije i pružaju iznimne performanse, revolucionarnu energetsku učinkovitost, ogroman skok u grafičkim performansama, beskompromisnu kompatibilnost aplikacija i poboljšanu sigurnost“.

Prema Intelu, Core Ultra 200V bit će „najučinkovitiji x86 procesor ikada“, s do 50 posto manjom potrošnjom energije. Uz dovođenje memorije izravno na čip, Intel je također udvostručio predmemoriju i broj jezgri (dostigavši ​​4 MB i 4 jezgre) za svoj „Low Power Island“, koji obrađuje manje zahtjevne zadaće.

 

Intelovi-mobilni-procesori-će-vladati-ultraprijenosnicima-2.jpg

Intel Core Ultra procesori s kodnim imenom Lunar Lake namijenjeni su prvenstveno laptopima za profesionalnu namjenu, a odlikuju ih napredni AI, velika energetska učinkovitost i poboljšane grafičke performanse, a sve s ciljem da konkuriraju Copilot+ prijenosnicima s Qualcommovim Snapdragon čipovima

 

Performanse po vatu također su se više nego udvostručile u općim performansama i igrama, zahvaljujući novom Xe2 ugrađenom GPU-u. Intel tvrdi da Core Ultra 200V koristi 35 posto manje energije od prethodne generacije, dok ujedno ima 32 posto brže performanse. Jasno je da Intel želi najviše konkurirati Qualcommu, čiji su Snapdragon čipovi temeljeni na Armu do sada bili energetski učinkovitiji od x86 procesora.

Stoga Intel tvrdi da je u jednom usporednom testu provedenom na istom modelu prijenosnog računala, Core Ultra 7 268V izdržao 20,1 sat u UL Procyon Office Productivity benchmarku, u usporedbi s Qualcomm X Elite čipom koji je izdržao 18,4 sata.

Tvrtka je odustala od svoje Hyperthreading tehnologije, koja je praktički omogućila jednoj CPU jezgri da podržava više nizova zadataka. Umjesto toga, Intel optimizira nove čipove za jednodretvenu izvedbu. Tvrtka tvrdi da su P-jezgre Core Ultra 200V 14 posto brže od prethodne generacije, a E-jezgre učinkovitosti nevjerojatnih 68 posto brže.

Intel također tvrdi da je njihov novi Xe2 GPU 32 posto brži nego prije, 68 posto brži od Qualcommovog 12-jezgrenog X Elite čipa i 16 posto bolji od AMD-ovog HX 370. Xe2 također dodaje dodatnih 67 TOPS-a AI računalne performanse, uz NPU od 48 TOPS-a.

 

Asus prvi donosi Lunar Lake na svoje laptope

U sklopu Intelovog predstavljanja Core Ultra procesora kodnog naziva Lunar Lake, Asus je zauzeo posebno mjesto, jer je Intelov korporativni potpredsjednik Jim Jonson naglasio da je u protekle dvije godine procesor razvijan najviše za Asus, koji u ponudi ima uređaje koji će najviše imati prednosti od nove procesorske platforme.

To znači da će ažuriranje s novim procesorima prvi dobiti Asus Zenbook S 14, Vivobook S 14 i ExpertBook P5 prijenosnici, ali i Nuc 14 Pro AI mini računalo. Zenbook S14 i Vivobook S14 su usmjereni na potrošačko tržište, dok je ExpertBook P5 namijenjen prvenstveno poslovnim korisnicima.

Glavni model je Asus Zenbook S14, koji se ne razlikuje previše od starijeg modela, no sada će biti opremljen s Intelovim Core procesorima do Ultra 9. Uz debljinu od samo 1,39 cm i težinu od 1,3 kg, osnovni model sadrži Intel Core Ultra 7 procesor sa 17 NPU TOPS-a i isporučuje do 35 W TDP-a.

Dolazi sa 14-inčnim Asus Lumina OLED zaslonom rezolucije od 2.880 x 1.800 piksela, koji donosi brzinu osvježavanja od 120 Hz, a dodatne značajke uključuju ergonomsku tipkovnicu s RGB pozadinskim osvjetljenjem, prostrani touchpad i Asus AiSense kameru za poboljšane internetske konferencije.

Druga dva Vivobooka, 14 Flip i 16 Flip, također će imati Lunar Lake (do Intel Core Ultra 7 258 V) s do 32 GB RAM-a i 1 TB SSD-om, uz Thunderbolt 4, OLED zaslone i Wi-Fi 7, dok Expertbook P5 ima aluminijsko kućište i ide do Intel Core Ultra 7 Lunar Lake procesora. Zaslon od 14 inča na Expertbooku ide do 2.560 x 1.600 i 144 Hz, što biste prije očekivali na gamerskom nego na 14-inčnom poslovnom laptopu.

 

Asus-prvi-donosi-Lunar-Lake-na-svoje-laptope.jpg

Cijela linija novih Asusovih poslovnih laptopa opremljena je novim Intelovim Core “Lunar Lake” procesorima koji veliki naglasak stavljaju na umjetnu inteligenciju direktno na uređaju

 

Prva AI Deepfake Detection tehnologija na uređaju

Kako tehnologija deepfakea postaje sve sofisticiranija, potencijal za zlouporabu, uključujući krađu identiteta i širenje dezinformacija, značajno raste. Honorova AI detekcija lažnih videa (Deepfake Detection) na uređaju predstavlja revolucionarno rješenje osmišljeno za zaštitu korisnika od sve više prevladavajuće prijetnje deepfakea.

Ovaj inovativni sustav detekcije koristi napredne algoritme za detaljnu analizu različitih elemenata, uključujući sintetičke nesavršenosti na razini piksela, artefakte kompozicije rubova, kontinuitet između okvira, dosljednost frizure od lica do uha i pozicioniranje sintetičkih tragova. Istraživanjem ovih karakteristika, tehnologija može točno identificirati manipulirani sadržaj, razlikujući originalne medije od lažnih izmjena.

 

OKVIR-Deepfake-detection-i-druge-Honorove-AI-tehnologije.jpg

 

ProArt PZ13 je najbolji tablet IFA sajma

Mada su iz Asusa na sajmu u Berlinu prvenstveno bili fokusirani na Intelovu prezentaciju novih Lunar Lake procesora koji će se naći u većini njihovih novih poslovnih laptopa, izložili su i druge uređaje koji su plod suradnje s drugim partnerima poput Qualcomma.

Među njima je ProArt PZ13 PC tablet namijenjen profesionalcima koji rade u pokretu na svim lokacijama, bez obzira na vremenske prilike i temperature, kojeg je PC Mag proglasio najboljim tabletom IFA 2024 sajma.

ProArt PZ13 je zapravo više od tableta, jer se radi o odvojivom prijenosnom računalu s „vojnom“ razinom zaštite IP52 koja mu omogućuje veliku vodootpornost pri radu na kiši i snijegu, a bez problema radi na temperaturama koje dosežu i do pustinjskih 70°C pri intenzivnoj sunčevoj svjetlosti, kao i na niskim temperaturama do -30°C.

Tablet može biti opremljen s do 16 GB 8.448 MT/s LPDDR5X memorije, sadrži 1 TB memorije za pohranu, a jedan od aduta mu je i baterija od 70 Wh, koja bi vam trebala omogućiti do 21 sat gledanja FHD videa ili do 16 sati surfanja webom, te je opremljen s 5 MP IR prednjom kamerom i 13 MP stražnjom.

Još ćemo reći da njegov Asus Lumina OLED zaslon dolazi s rezolucijom od 2.880 x 1.800 piksela i 100% DCI-P3 rasponom boja, a certificiran je za plavo svjetlo kako bi korisnicima štitio oči u noćnim uvjetima. Ekran je zaštićen od udaraca i ogrebotina Corning Gorilla Glass staklom.

 

Najtanji preklopni telefon na svijetu

Na IFA sajmu, Honor je službeno predstavio Magic V3, preklopni smartphone za globalno tržište. Debljina od samo 9,2 mm dok je sklopljen čini ga najtanjim preklopnim telefonom na tržištu, a s masom od 226 grama bliže je tradicionalnim smartphoneima poput Galaxy S24 Ultra, što znači da kada je zatvoren, nije deblji od mnogih modernih telefona na tržištu.

Telefon je vodootporan po IPX8 certifikatu, a sustav preklapanja je testiran na 500.000 preklopa. Rasklopljen mjeri nestvarnih 4,4 mm, što je doista impresivno, a Honor je u njega svejedno uspio utrpati 5.150 mAh bateriju.

Uređaj pokreće Snapdragon 8 Gen 3 čipset s Adreno 750 grafikom te dolazi s 12 GB RAM memorije i 512 GB ugrađene pohrane, a radi na operativnom sustavu MagicOS 8.0.1 koji se bazira na Androidu 14.

Sa stražnje strane se nalazi trostruka kamera (40 MP Ultra Wide Camera f/2.2 + 50 MP Wide Camera f/1.6, OIS + 50 MP Telephoto Lens Camera f/3.0, OIS), a s prednje 20 MP Wide Camera f/2.2.

Vjerujemo da bi mnogima ovo mogao postati prvi preklopni telefon koji bi doista voljeli imati, a veseli činjenica da se već nalazi u pretprodaji u Hrvatskoj.

 

ProArt-PZ13-je-najbolji-tablet-IFA-sajma.jpg

ProArt PZ13 je Asusov novi uređaj koji je pokupio nagrade za najbolji tablet IFA sajma zahvaljujući svojoj robusnosti, vojnoj razini zaštite od udaraca i padova te otpornosti na visoke i niske temperature, koji je namijenjen radu u svim uvjetima okoliša. Ovo je zapravo moćno  prijenosno računalo s odvojivom tipkovnicom i moćnom baterijom od 70 Wh.

 

Novi kućanski uređaji s umjetnom inteligencijom

Samsung Electronics je na IFA sajmu predstavio svoju najnoviju liniju energetski učinkovitih kućanskih uređaja, koji uključuju BESPOKE AI perilicu rublja s A-55% energetskom učinkovitošću i Bespoke AI Laundry Combo perilicu/sušilicu koja postiže ocjenu A za cijeli ciklus.

Najznačajnije postignuće iz Samsung linije s visokom energetskom ocjenom je BESPOKE AI perilica rublja. Taj model, koji se očekuje na tržištu sljedeće godine, troši do 55% manje energije od minimalnih zahtjeva energetske učinkovitosti potrebnih za ocjenu klase A.

Srž ovih naprednih tehnologija je Bubble Shot, koji izvlači sapunicu kroz cirkulacijsku pumpu i raspršuje je na vrh rublja unutar bubnja. To čini pranje učinkovitijim uz lakše natapanje rublja, što dopušta deterdžentu da ravnomjerno prodre u odjeću. Kombinira se s Ecobubble tehnologijom i AI algoritmima za povećanje dodatne energetske učinkovitosti.

Implementacija platforme AI Home dodatna je promjena vrijedna pažnje, a široki 7-inčni LCD zaslon osjetljiv je na dodir i služi kao intuitivni kontrolni centar za pranje rublja. Ne samo da korisnici mogu brzo odabrati svoj ciklus pranja, već mogu dobiti i personalizirane preporuke, koje odgovaraju njihovim navikama i potrebama.

 

Najtanji-preklopni-telefon-na-svijetu.jpg

Honor Magic V3 je u sklopljenom stanju tanji od mnogih “običnih” telefona na tržištu, a kada se rasklopi, ima debljinu od nestvarnih 4,4 milimetra

 

Samsung je također predstavio i Bespoke AI Laundry Combo perilicu/sušilicu, koja će uskoro biti dostupna na europskom tržištu. Model kombinira perilicu i sušilicu u jednom uređaju, oslobađajući korisnike od toga da prebacuju rublje u sušilicu poslije pranja. Kombinacija je karakteristična po tome što dolazi do značajno poboljšane energetske učinkovitosti, postižući ocjenu A tijekom cijelog ciklusa pranja i sušenja, kao i A-20% samo za pranje.

Heatpump Drying tehnologija suši odjeću brzo, nježno i učinkovito na niskim temperaturama. Nadalje, posebno dizajnirana struktura kanala poboljšava učinkovitost unutarnje cirkulacije zraka, omogućujući učinkovitu ponovnu upotrebu i prijenos toplinske energije. U međuvremenu, kako bi se postigla visoka energetska ocjena u ciklusu samog pranja, implementirana je tehnologija Bubble Shot.

Nova energetski učinkovita linija također podržava SmartThings AI Energy Mode. Nakon spajanja uređaja na SmartThings platformu, korisnici mogu provjeriti dnevnu, tjednu i mjesečnu potrošnju energije. Kada procijenjeni mjesečni račun za struju premaši ciljani iznos, korisnici mogu aktivirati AI Energy Mode putem aplikacije SmartThings za proaktivnu uštedu energije. Zahvaljujući ciklusima koji rade na AI Energy Mode, BESPOKE AI perilica rublja osigurava uštedu energije do 70%, a Bespoke AI Laundry Combo štedi energiju prilikom pranja do 60% i do 30% tijekom sušenja.

 

Robotski usisivač koji savladava stepenice

Kineski proizvođač kućanskih aparata Dreame Technology iz Hong Konga, koji između ostaloga proizvodi robotske kosilice i robotske usisivače, na sajmu je predstavio svoje brojne proizvode i tehnologije, među kojima izdvajamo konceptualni prototip prvog robotskog usisivača koji može prelaziti visoke prepreke poput stepenica. Zahvaljujući toj tehnologiji, robot je opremljen kotačićem i motoriziranom okretnom rukom, uz čiju pomoć može svladati stepenice, pragove i male prepreke bez napora.

Prije pentranja, robot samostalno donosi odluku o podizanju skeniranjem područja i prepreke, točno procjenjuje udaljenost i visinu do nje, nakon čega se uz pomoć ruke podiže i uspinje. Mada nismo sigurni da se u sadašnjoj fazi usisivač može uspeti uz više stepenica, nova sposobnost mu znatno poboljšava kretanje složenim terenima, a nadamo se da dobro i usisava.

 

OKVIR-Robotski-usisivac-koji-savladava-stepenice.jpg

 

Punjač koji ne možete izgubiti

Tvrtka Twelve South je na IFA 2024 sajmu predstavila vrlo praktičan punjač iPhone telefona i MacBook prijenosnika pod nazivom PlugBug, koji ima ugrađen Appleov Find My lokator, čime vam omogućuje praćenje svoje lokacije na vašem iPhoneu ili MacBooku. Drugim riječima, ovo je prvi punjač koji će vam se javiti i „reći“ gdje je nakon što ga ostavite u uredu, na poslu, kod kuće ili u kafiću putem aplikacije Find My.

PlugBug with Find My je USB-C punjač s Power Delivery sustavom, što znači da može puniti vaše PD kompatibilne uređaje puno brže od standardnog USB-C punjača. Pored toga, punjač otkriva koji se uređaji pune i dinamički im isporučuje pravu količinu energije brzog punjenja. PlugBug se prodaje u dva modela, PlugBug 50 od 50 W koji košta 70 dolara i dolazi s dva USB-C priključka, te PlugBug 120 (120 dolara) od 120 W sa četiri priključka.

 

OKVIR-Punjac-koji-ne-mozete-izgubiti.jpg

 

Inovativni Auto Twist AI PC koncept Lenova

Među inovacijama na ovogodišnjem IFA 2024 sajmu u Berlinu, zamijetili smo Lenovo ThinkBook Auto Twist AI PC konceptualni laptop koji demonstrira korištenje umjetne inteligencije u automatskom otvaranju i okretanju poklopca sa zaslonom prema glasovnim komandama.

To znači da ćete moći narediti laptopu da otvori poklopac kako bi vas zaslon mogao pratiti dok se krećete prostorijom u svim smjerovima (gore, dolje, lijevo ili desno), što mu omogućuju specijalno dizajnirane šarke i motori koji rade u suradnji s AI kamerom na računalu koja prati vaše tijelo, glavu i oči.

Osim što mu možete narediti da se otvori ili zatvori te da se okreće za vama, laptopu možete reći da ulazi u razne forme, odnosno načine rada, uključujući tablet mod i view mod, a potom ćete gledati čaroliju koja se odvija pred vašim očima i uživati u automatiziranom kretanju poklopca zaslona dok ne uđe u oblik koji ste željeli.

Nadalje, Lenovo je u laptop ugradio sigurnosnu značajku uz čiju pomoć će se laptop sam zaklopiti i isključiti kada AI kamera otkrije da se više ne nalazite ispred njega.

S obzirom da se radi o konceptu, Lenovo nije objavio hardverske značajke uređaja, a nije još poznato ni hoće li i kada Auto Twist AI značajku ugrađivati u svoje ThinkBook laptope koji će biti dostupni na tržištu.

 

Novi-kucanski-uredaji-s-umjetnom-inteligencijom.jpg

Samsung je osvježio svoju liniju pametnih kućanskih aparata novim perilicima i sušilicama rublja koje uz pomoć nekoliko novih tehnologija povećavaju učinkovitost i znatno štede energiju

 

HMD Fusion je najmodularniji telefon

Sjećate li se Moto Modsa i Google Project Ara telefona? Ideja je bila napraviti telefon s lako odvojivim i zamjenjivim modulima kamere, baterija, pa čak i zaslona.

HMD Global se na IFA 2024 sajmu vratio toj ideji, pa je lansirao HMD Fusion, modularni telefon potpuno otvorenog tipa, što znači da ga svatko može „krojiti“ s modulima po svojoj želji, koje HMD naziva Fusion Outfits.

Uz pomoć modula koji održavaju bežičnu komunikaciju s telefonom, na uređaj možete postaviti game kontroler, bljeskalicu s prstenastim svjetlom, stražnji sekundarni E-ink ekran, pa čak i solarnu ploču koja mu omogućuje punjenje.

 

HMD-Fusion-je-najmodularniji-telefon.jpg

HMD Fusion je najmodularniji telefon kojeg smo do sada vidjeli. Pomoću modula koji će se prodavati na iFixitu, moći ćete jednostavno dodavati ili mijenjati kamere, baterije, game kontrolere, solarne ploče, bljeskalice te mijenjati unutrašnje hardverske komponente bez straha od gubitka garancije

 

Po prihvatljivoj cijeni od 299 dolara po kojoj će se prodavati, dobit ćete osnovni uređaj (bez dodatnih modula) koji radi na Snapdragon 4 Gen 2 čipsetu, pogonjen baterijom od 5.000 mAh, a za snimanje će vam odlično poslužiti primarna kamera od 108 MP, kao i selfie kamera od 50 MP koja dolazi sa značajkama Selfie Gestures i Selfie Slow-Mo.

Jedna od uzdanica ovog telefona je značajka samopopravljivosti, što znači da za ulazak u unutrašnjost trebate samo ukloniti vijke i mijenjati komponente koje će se prodavati na iFixitu, a sve te operacije, od otvaranja, mijenjanja modula i komponenti neće vam prekinuti jamstvo.

HMD navodi da će kasnije ove godine stići moduli Fusion Outfits, koji, kako kažu, „pričvršćeni preko šest specijaliziranih igala, trenutno mijenjaju hardver i softver telefona, otključavajući nove mogućnosti, jedinstvena sučelja i poboljšane performanse“.

 

LG lansira ThinQ ON hub s glasovnim asistentom

LG ne želi zaostajati za konkurencijom koja ugrađuje glasovne AI asistente u brojne uređaje i sustave, pa je predstavio LG ThinQ ON smart hub, koji predstavlja pametni zvučnik i omogućuje povezivanje kućnih pametnih uređaja, a opremljen je glasovnim AI asistentom.

Zahvaljujući glasovnom asistentu s generativnom umjetnom inteligencijom, ThinQ ON će biti čvorište koje pokreće umjetna inteligencija, što znači da ćete mu glasom moći zadavati komande za upravljanje LG-ovim i drugim pametnim kućnim uređajima putem Threada, Wi-Fi-ja i Mattera, novog standarda interoperabilnosti pametnog doma, dizajniranog za pružanje zajedničkog jezika za povezane uređaje radi lokalne komunikacije u vašem domu bez oslanjanja na vezu s oblakom.

ThinQ ON hub radi na platformi pametnog doma ThinQ i koristi LG-ov Affectionate Intelligence AI koji će učiti iz vaših obrazaca korištenja, nadzirati vaše uređaje i omogućiti glasovno upravljanje povezanim uređajima.

LG kaže da AI glasovni pomoćnik može razumjeti prirodni jezik, interpretirati kontekst i naučiti korisničke preferencije, a podržat će razne opcije mrežnog povezivanja, dok je također kompatibilan sa širokim rasponom LG uređaja i s velikim brojem IoT uređaja drugih proizvođača.

Zasad još nije poznato kada će ThinQ ON stići u prodaju i koliko će koštati.

 

Acer-je-predstavio-laptop-s-ugradenim-game-kontrolerom.jpg

Project DualPlay je Acerov koncept gaming laptopa s odvojivim game kontrolerom koji se nalazi na mjestu gdje ćete obično naći touchpad. Između ostaloga ovo omogućuje igru za dva igrača na jednom prijenosniku

 

Prve memorijske kartice od nehrđajućeg čelika na svijetu

Bivša američka tvrtka Lexar, koja se od travnja ove godine nalazi u sastavu kineske kompanije Jiangbolong, na ovogodišnjem IFA sajmu u Berlinu predstavila je prvu memorijsku karticu od nehrđajućeg čelika na svijetu iz serije ARMOR. U tvrtkinoj seriji ARMOR već se nalaze super izdržljivi robusni memorijski proizvodi poput izuzetno otpornih SSD-ova, a njima se sada priključuju SD kartice od nehrđajućeg čelika koje uz to sadrže i IP68 certifikat otpornosti na prašinu i vodu.

Lexar ARMOR kartice dolaze u dvije inačice, GOLD SDXC UHS-II i SILVER PRO SDXC UHS-II, a izrađene su od nehrđajućeg čelika 316. Zahvaljujući čeličnom materijalu od kojeg su izrađene, kartice su izuzetno otporne na savijanja, udarce i padove, pa za njih kažu da mogu izdržati pad s visine od 5 m i pritisak od 180 N, te su stoga prikladne za snimanje na otvorenom u teškim uvjetima. Nominalna brzina čitanja ove dvije ARMOR SD kartice je 280 MB/s, a brzina pisanja 210 MB/s za GOLD SDXC UHS-II, odnosno 160 MB/s za SILVER PRO SDXC UHS-II. Nude se u više kapaciteta, od 128 GB do 1 TB.

 

OKVIR-Prve-memorijske-kartice-od-nehrdajuceg-celika-na-svijetu.jpg

 

Acerov laptop s ugrađenim game kontrolerom

Acer je na sajmu najavio svoju prijenosnu konzolu Nitro Blaze 7 čije specifikacije su prilično zanimljive, a očita ideja je da ozbiljno konkurira Steam Decku.

Nitro Blaze 7 ima 7-inčni FHD IPS LCD zaslon osjetljiv na dodir s frekvencijom osvježavanja od 144 Hz. Veličina zaslona je usporediva sa Steam Deckom i mnogim drugim prijenosnim konzolama koje su se pojavile posljednjih godina.

Osim ovog „handhelda“, Acer je predstavio i koncept gaming laptopa pod nazivom Project DualPlay, koji na mjestu gdje se obično nalazi touchpad sadrži odvojivi game kontroler. Igrači mogu jednostavno rukovati bežičnim kontrolerom i izvući ga iz prijenosnika jednostavnim postavljanjem dva prsta na gumb za otpuštanje koji se nalazi na vrhu tipkovnice. Ova radnja također pokreće dva iskačuća zvučnika visoke kvalitete od 5 W koji izlaze sa strane prijenosnog računala. Nadalje, novi uređaj je opremljen dinamičkim RGB osvjetljenjem od 360 stupnjeva na tipkovnici, okvirima zaslona i širokom području touchpada.

 

LG-lansira-ThinQ-ON-hub-s-glasovnim-aistentom.jpg

ThinQ ON: je novi LG-jev pametni zvučnik koji služi prvenstveno kao pametno “hub” čvorište za upravljanje uređajima pametnog doma pomoću glasovnih komandi, a ujedno se koristi kao glasovni asistent nalik na Alexa i Google Home uređaje
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.