Epson EH-TW650

Epson EH-TW650

Mid-range old-school projektor

Pomislili biste da spuštanjem klase projektora žrtvujete jako puno, poput kvalitete televizora. S modelom EH-TW650 dobija se mnogo toga iz Home theater klase, po ipak mnogo nižoj cijeni.



U usporedbi sa svojim većim bratom, TW650 je poput manjega psa: kompaktniji i glasniji, no može pružiti puno zadovoljstva i sreće u kućanstvu. No pitanje je što sve gubite kada gledate projektor čija cijena iznosi samo 15 % cijene modela 9300. Kada se sve zbroji i oduzme, ispada da prosječan korisnik razliku možda neće ni primijetiti (osim nešto glasnijeg rada). Krenimo tako od prvog vanjskog pogleda.

Projektor je bijele boje, dimenzija 302 x 252 x 92 mm ili prosječne veličine projektora koje u zadnje vrijeme možete vidjeti po kafićima za vrijeme utakmica. Leća se nalazi s prednje lijeve strane, dok je žarulja sa stražnje desne i moguće ju je jednostavno zamijeniti. Pored leće s lijeve strane nalazi se i usisni otvor zraka, koji ćete lako prepoznati po malenom poklopcu ispod kojega se krije filtar zraka kako prašina ne bi ulazila u kućište projektora. Lijevo od leće izlazi poprilično topao zrak te se tu i najviše čuje rad ventilatora. Buka koju proizvodi neće se previše čuti preko zvuka sadržaja, a u Eko radu bit će praktički neprimjetna, no ona ipak postoji i nije ju moguće potpuno neutralizirati. Gornja strana projektora puna je sadržaja.

 

Epson EH TW650 projektor 4 v2Filtriranje: Obzirom na to koliko zraka prođe kroz projektor u svrhu hlađenja žarulje, filtar je bitno redovito provjeravati

 

Tu se nalaze brojni gumbi za potpunu kontrolu i bez daljinskog upravljača s opisima otisnutim izravno na projektor. Ono što bi neke moglo iznenaditi jest to da većinu površine prekrivaju naljepnice s upozorenjima, odnosno greškama koje neiskusni korisnici znaju napraviti i tako oštetiti uređaj. Savjetuje se, naravno, da ne prekrivate otvor za usis zraka za hlađenje, a bitnije je od toga upozorenje da nikada ne gledate ravno u leću projektora za vrijeme rada kako si ne biste oštetili vid.

Na kraju krajeva, rasvjetu ovom uređaju daje žarulja od 230 W koja svu svjetlost fokusira u jednom smjeru. Ne radi se o klasičnoj žarulji kakvu imate doma, već je ona specijalno dizajnirana te se nalazi pod visokim tlakom, pogotovo zagrijana, stoga nikako nije poželjno kopati po njoj ako napukne. Sama po sebi dolazi u zaštitnoj plastici sa zrcalom i prednjim staklom, tako da je rukovanje sigurno. Jasno, ako nije vruća.

Govorimo o klasičnim žaruljama, a ne novijim LED modelima, što znači da od nje možete očekivati oko pet tisuća radnih sati (nešto više ako projektor koristite u Eko modu). Pet tisuća radnih sati nije previše uzbudljivo i reklame najavljuju desetak godina rada, pod uvjetom da svaki dan upalite projektor, pogledate film i odmah ga ugasite. Naravno, Eko mod je uključen u tu kalkulaciju. Srećom, kod ovog modela zamjena je žarulje otprilike komplicirana koliko i zamjena klasične žarulje.

Jedan vijak drži očiti poklopac s gornje strane projektora, a još dva drže na mjestu žarulju sa svojom plastičnom konstrukcijom. Kada ih odvrnete, povucite plastiku, a žarulja se jednostavno izvuče i zamijeni drugom. Epson se također ponosi relativno jeftinom zamjenskom žaruljom, koja nakon barem par godina korištenja neće zvučati tako skupo jer vani košta 50-70 dolara, dok svi znamo horor priče da su zamjenske žarulje nevjerojatno skupe.

 

Epson EH TW650 projektor 5Preciznost: Oštrina, povećanje i ispravak kuta se podešavaju direktno na lećama uređaja


Stražnja strana sadrži udubljene konektore za ljepši izgled kablova i infracrveni senzor koji se također nalazi i sprijeda kako bi se uređaj mogao koristiti sa svih strana. Od konektora tu su dva HDMI ulaza (jedan podržava MHL), VGA utor za dobar stari backwards compatibility sa starijim izvorima signala te L/D audio ulaz i kompozitni video za stvarno stare izvore videosignala.

Tu su i dva USB utora. Jedan je za direktnu reprodukciju s USB memorije, no podržani su formati apsolutno minimalni te smatramo da se ne isplati računati na tu funkciju. Drugi, USB utor B-tipa omogućuje prijenos videosignala putem USB-a, što je zanimljiva mogućnost s obzirom na to da u današnje vrijeme praktički nema računala bez modernog videoizlaza, a procesorski zahtijeva dosta snage. Za razliku od većeg brata, ovaj projektor može obraditi najviše signal kvalitete 1080p te je razlika u projekciji na zidu vidljiva jer, premda i TW9300 zapravo ima Full HD rezoluciju, on se koristi preklapanjem piksela za puniju sliku, dok se kod ovog modela pikseli vide ako se dovoljno približite. Opcija MHL konekcije za HDMI dobrodošla je na ovom modelu jer omogućuje izdravno spajanje preko, primjerice, smartphonea kako biste mogli projicirati sadržaj. Naravno da su moderniji bežični sustavi impresivniji, no trenutno se ne mogu mjeriti s pouzdanošću i kvalitetom žičanog sustava.

 

Epson EH TW650 projektor Glavna slika 1


Slika koju projektor prikazuje po našem je mišljenju najbolja u Eko modu. Boje su bogate, a detalji iskaču i dok nije kalibriran poput većeg modela, no prosječnog korisnika to neće previše brinuti. Zvuk koji proizvodi ventilator također je neprimjetan ako niste tik do projektora, a ugrađeni zvučnik bit će... dovoljan dok ne nabavite nešto bolje. Bilo što.

Kada isključite Eko mod, slika postaje svjetlija te se boje malo izgube, ventilator postaje primjetan jer jače zuji, a s obzirom na to da projektor onda troši 300 W električne energije koju izbacuje u obliku topline, ove ljetne večeri mogle bi biti malko neugodne ako niste u ventiliranoj prostoriji. Preporučujemo da Eko mod isključujete samo ako ne gledate u mraku ili ako želite ekipi demonstrirati mogućnosti projektora dok se ne uznoje.

Softverski, nešto je siromašniji od modela 9300, no sadrži sve za prilagodbu načina gledanja sadržaja, od standardnih opcija boje i svjetline do malo „naprednijih“ koje je najbolje ne dirati ako ne znate što radite jer biste dobili nerealnu reprodukciju. Dinamičan je način preporučen ako soba ima ambijentalnog svjetla, dok će standardan možda izgledati malo isprano u usporedbi, no prikazuje realne boje.

 

IMG 20180721 WA0001Performanse: Sa svjetlinom i kontrastom svaki će prosječan korisnik biti impresioniran, a Eco mode čini i ventilator podnošljivim

 

Glavne mogućnosti koje nedostaju jesu podrška HDR signala (TW9300 ga prima, ali ne može realno prikazati), podrška 4K signala (TW9300 ga prima, no ne prikazuje) i 3D efekt u filmovima, koji su tako snimljeni jer projektor radi na maksimalno 60 Hz. Naravno, nedostaje i motorizirano upravljanje lećama, zato ćete ih sami morati izravno postaviti na projektoru. To su uvećanje, oštrina i keystone postavke, to jest ispravljanje slike ako je projektor nakošen.

Bolje je ne dirati keystone postavke i savjetujemo vam još da projektor gleda okomito na platno jer inače nikako neće dati potpuno oštru sliku, a pojavljuje se pritom i lagano razvlačenje. Wi-Fi je također slaba točka jer funkcionira kao hotspot umjesto da se spaja na lokalnu mrežu, što limitira mogućnosti drugih uređaja koji se na njega spajaju. Stoga savjetujemo da se držite dobrih starih kablova kad je o ovom modelu riječ. Naravno, moguće ga je montirati na strop, naopačke i iza platna ako se odlučite za takav stil.

Više informacija

  • Model: EH-TW650
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Mogućnosti: 4
  • Proizvođač: Epson
  • Tip: DLP s tri čipa
  • Rezolucija / format slike: Full HD 1080p
  • Radni vijek lampe (bright/dynamic/eco): 5000 sati standardno, do 7500 u Eko modu
  • Konektori: HDMI x 2 (MHL), USB x 2, VGA, audio-in, video-in
  • Pomicanje leće: Ručno
  • Plus: Niska cijena s obzirom na kvalitetu slike, moderni ali i stari konektori, jednostavno i relativno jeftino mijenjanje žarulje
  • Minus: Glasnoća ventilatora, Wi-Fi radi u hotspot modu, nema mogućnosti 3D prikaza
  • Ustupitelj i cijena: Epson www.epson.hr 4.124,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Epson EH-TW650

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Epson EH-TW650 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.