Document & Print Management

Document & Print Management

Aplikacije, eko ispis i upravljanje dokumentima

Ispis dokumenata nije samo usputna stavka u tvrtkama, već zbog pametnih pisača i sustava upravljanja dokumentima postaje važan dio workflowa organizacije. Traže se manji, ali jednako produktivni pisači koji imaju smanjen utjecaj na okoliš, te učinkovito korištenje pisača i dokumenata u tvrtkama.

Hibridni rad se usidrio i iako se nije zadržala tektonska COVID promjena u obliku potpuno remote načina rada, velik broj tvrtki i organizacija ima neki način hibridnog rada. U tom kontekstu, postoji dodatni izazov za sigurnost, ali i upravljanje dokumentima unutar organizacije. Osim izazova koje je donijela promjena paradigme poslovanja, održivost i utjecaj na okoliš nastavljaju biti jedan od ključnih faktora u razvoju IT industrije te novih pisača. Kako smanjiti karbonski otisak, a pri tome zadržati maksimalnu moguću kvalitetu, izazov je na koji odgovaraju proizvođači uređaja novih generacija.

Kompleksna softverska rješenja u tvrtkama ili rješenja koja omogućuju automatizaciju workflowa kroz spajanje različitih aplikacija i servisa dio su modernog ureda. U tu su se priču uključili i proizvođači pisača s pripadajućim softverskim rješenjima.

Većinu novih pisača moguće je lako uklopiti u postojeće sustave, a i sami donose napredna rješenja koja ne samo da učinkovito upravljaju dokumentima, nego svojim automatizmima ubrzavaju poslovne procese i preskaču nepotrebne manualne zadatke poput prosljeđivanja računa i ostalih dokumenata tako da se oni slijedom meta podataka ili ključnih riječi direktno prosljeđuju odgovornim osobama u organizaciji. To je samo jedan od primjera koji ilustriraju koliko se može napraviti s kvalitetnim document i print management rješenjima.

Neki smjerovi koji se postave u industriji traju godinama, pa i desetljećima, a istovremeno imamo nova kretanja iz godine u godinu. Kroz razgovor s najjačim vendorima u industriji te proučavanje aktualnih kretanja, odvojili smo nekoliko najaktualnijih trendova u ispisnoj industriji.

 

Multifunctions.jpg

 

Trendovi u ispisu

Jedan od smjerova koji se ističe kao izuzetno važan za sve proizvođače printera je fokus na softver i učinkovitije aplikacije. Kako smo svi u osobnom i poslovnom svijetu srasli s mobitelima, svako moderno poslovno (i kućno) ispisno rješenje mora dolaziti s aplikacijama za lakši pristup ispisu, bilo preko mobilne aplikacije ili drugih bežičnih rješenja koja donose napredne funkcionalnosti. Ispis s mobitela, automatsko slanje e-maila sa skeniranim dokumentom ili spremanje, odnosno ispis iz Cloud rješenja, samo su neke od stvari koje se očekuju od modernog uredskog pisača.

Tvrtke poput Epsona nude aplikacije poput Connecta koje omogućuju mobilni ispis s bilo kojeg uređaja, a istovremeno su napravile Epson Open Platform koja povrh toga omogućuje laku integraciju s drugim aplikacijama.

 

refil.jpg

 

Održivost i briga za okoliš možda su i najznačajniji trend koji zbog sve više zakona o dozvoljenim emisijama CO2 može diktirati tvrtkama odabir uređaja. S jedne strane se očekuju visoke performanse, dok se istovremeno traži puno manji utrošak energije. Više je mogućih pristupa ovoj problematici. S jedne strane, učinkovitije korištenje dokumenata i digitalizacija koju višenamjenski uređaji podupiru svojim mrežnim i aplikativnim mogućnostima doprinosi manjem volumenu ispisa i samim time manjem utjecaju na okoliš.

HP kao jedan od vodećih vendora u ovom segmentu kroz svoj HP Managed Print Services omogućuje neutralizaciju karbonskog otiska, čime olakšava tvrtkama doprinos u ovom važnom eko segmentu. Drugi pristup je unaprjeđenje ili alternativna tehnologija, pa je tako, primjerice, u poslovnom segmentu već dostupna tehnologija tintnog ispisa bez uporabe topline, čime se smanjuje potrošnja energije, troškovi održavanja i potreba za rezervnim dijelovima, i tako se na više načina pomaže u održivosti.

AI nije zaobišao niti ovu industriju i mada nema još sveobuhvatnih rješenja koja dolaze s predznakom umjetne inteligencije, aktivno se radi na povećanju učinkovitosti. Ideja je upozoriti na potencijalne popravke i automatizirati, kao i napraviti učinkovitiju selekciju potrebe za ispisom te ga na druge načine optimizirati.

Cloud rješenja su već niz godina oslonac za velik broj tvrtki jer omogućuju smanjenje troškova za IT infrastrukturu. Shodno tome, Cloud ispis i povezivanje s MS Office, Dropbox ili Google Document rješenjima bez potrebe za serverima unutar tvrtke dio je sve jačeg trenda i u ispisnoj industriji, a proizvođači su ti koji moraju implementirati te povezanosti.

Sigurnost je kontinuirani trend u svim segmentima digitalne tehnologije i IT-a, a sa sve većim mrežnim mogućnostima i aplikacijama koje se nude u document & print industriji, sama sigurnost dolazi pod sve veće povećalo. Uz firewall rješenja, pametne kartice za pristup pisačima i detaljni nadzor nad pristupom printerima, proizvođači se nastoje prilagoditi sve većim zahtjevima te povećanim ugrozama koje dolaze ruku pod ruku s digitalnom transformacijom.

Konačno, jedan od prepoznatih trendova u ovom segmentu je potreba za što manjim pisačima, no uz zadržane uredske funkcionalnosti i performanse. Baš u tom smjeru, Epson je predstavio svoju WorkForce seriju AM-C400 i C550 pisača koji u manjim gabaritima nude visok stupanj poslovnih mogućnosti, bilo za manje urede ili hibridna radna mjesta.

I dok proizvođači rade na svim ovim trendovima, ruke bi mogli protrljati korisnici koji će dobiti kompaktnije uređaje smanjenog utjecaja na okoliš s nizom pametnih funkcionalnosti, koji bi s pravilnom implementacijom mogli ne samo smanjiti troškove, nego i pozitivno utjecati na učinkovitost poslovnih procesa u organizacijama.

 

touchscreen.jpg

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.