Iiyama ProLite B2888UHSU - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Iiyama ProLite B2888UHSU

Iiyama ProLite B2888UHSU

Evolucija TN matrice

Panel je nova generacija 4K TN-ca s velikim horizontalnim kutom vidljivosti, iznenađujuće dobrim prikazom boja i kontrastom - vjerojatno najbolji TN panel koji smo imali zadnjih godina na testu… 

Ako pripadate PC entuzijastima ili videofilima ime Iiyama zasigurno vam nije strano. Svi vi ostali, koji ste pomislili kako se radi o nekakvom kineskom „copycat brandu“, budite uvjereni kako iza Iiyame stoji golemo iskustvo i tradicija u profi-vodama, a dolaze iz – Japana. Danas nam na stol dolazi njihov poveći 28-inčni 4K monitor, zainteresirani?

IIyama Prolite B2888UHSU B1 3

S boka Iz profila nije baš tanak, no to mu nećemo zamjeriti zbog solidnog prikaza

 

TN kao da se vraća…

Svi smo manje-više svjesni kritika koje se upućuju sada već ozloglašenoj TN matrici, pogotovo u vrijeme kada postoje jeftini IPS monitori i raznorazne VA varijante matrica. No, u posljednja tri mjeseca susreli smo se sa dva više no solidna TN modela, a niti jedan od njih nije bio jeftin (oba iznad 4 tisuće kuna) niti namijenjen „casual“ korisnicima - Asus PG278Q i Samsung U28D590. Upravo Samsungov model koristi identičan CMO TN panel kao i Iiyama ProLite B2888UHSU.

Ono što ih razlikuje (osim vizualne komponente) je i elektronika iza panela. Osim toga B2888UHSU ima daleko ozbiljniji i poslovniji „look“ te fleksibilnije postolje koje mu omogućava veliki vertikalni pomak. Uz to, monitor je opremljen stereo zvučnicima snage 3 W što će biti dovoljno za prvu ruku a tu je i 3,5 mm izlaz za slušalice. Kome je namijenjen ovaj monitor? Na prvom mjestu svakome tko želi više radnog prostora na ekranu i veću oštrinu prikaza slike. U nativnoj rezoluciji tekst je na granici čitljivosti, u većini slučajeva ga je potrebno povećati ili koristiti Windows skaliranje. No, budite upozoreni, sav tekst koji Windowsi (8/8.1) umjetno povećaju neće imati identičnu oštrinu kao pri mapiranju piksela 1:1. Dakle, svi izbornici djelovat će „drugačije“ gotovo kao da su izvan fokusa.

Hoće li vam ovo biti „dealbraker“ trebate sami provjeriti, no takav je slučaj trenutno sa svakim 4K monitorima ispod 30 inča. Alternativa je isključivanje skaliranja, no u svakom slučaju od viška piksela glava ne boli. A kada smo kod glavobolje, pozadinsko osvjetljenje ovog modela je odrađeno bez titranja što znači ugodniji dugotrajni rad za računalom. Prikaz bijele boje vrlo je „miran“, što će cijeniti svatko tko pretežno radi s tekstom, dokumentima i slično. No područje gdje se Iiyama posebno istaknula je gaming, ovaj monitor idealan je za igrače koji posjeduju dovoljno jak hardver da zaigraju u nativnoj rezoluciji.

 IIyama Prolite B2888UHSU B1 62

Sve je tu Posjeduje sve potrebne priključke, pa čak i one analogne

 

Odziv i brzina osvježavanja

Vjerojatno najvažnije pitanje kod 4K monitora koji dolazi ovako rano na tržište je podržava li 60 Hz u kombinaciji s punom 3840 x 2160 rezolucijom – podržava. A bilo je mnogo razvikanijih modela (čitaj: Dell P2815Q) kod kojih je 30 Hz bila gornja granica, gamerima je to dakako neprihvatljivo. Obzirom da Iiyama nema HDMI 2.0 sučelje (zasad nismo još imali monitor s ovom inačicom HDMI-a) osvježavanje od 60Hz moguće je ostvariti isključivo preko DisplayPorta v1.2. Brzina odziva nikad nije predstavljala problem TN matricama, točnije upravo je ovaj tip ekrana najbolji za hardcore gaming, a Iiyamin model ima deklariranih 1 ms odziva.

Kod igranja igara golema 4K rezolucija očituje se u nevjerojatnom obilju detalja (imajte na umu kako ovaj monitor ima jednaki broj piksela kao četiri FullHD monitora zajedno), što je poseban užitak. Linije travki, lišće, kapi vode u Battlefieldu djeluju realnije no ikad. Golema rezolucija za čitanje teksta i rad bez skaliranja nekima bi mogla biti pretjerana na ovako „maloj“ dijagonali, no sigurni smo da će se svi složiti kako gaming na ovom ekranu dobiva sasvim novu dimenziju.

 IIyama Prolite B2888UHSU B1 5

Pogled s lijeva Osim što se može podešavati nagib i visina, tu je i USB 3.0 hub s dva USB priključka 


Na kraju, kad podvučemo crtu, isplati li se potrošiti četiri tisuće kuna na TN monitor? Zavisi, prvo ovo je 4K monitor, drugo ima golemu dijagonalu, treće bolji je od bilo kojeg drugog TN monitora kojeg se možete sjetiti (ok, IPS i dalje ima bolje performanse), ima 60 Hz osvježenje ekrana i realnu cijenu. U ovom trenutku dotični 4K LCD panel u svojoj cjenovnoj klasi, pa i mnogo više, nema prave konkurencije.

Više informacija

 • Model: Iiyama ProLite B2888UHSU
 • Ukupna ocjena: 4,3
 • Performanse: 4
 • Mogućnosti: 5
 • Opremljenost: 4
 • Proizvođač: Iiyama
 • Tip: LED LCD
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 28” / 4K ( 3840 x 2160) / 16:9
 • Osvježavanje: 60 Hz (samo preko DP v1.2)
 • Vrijeme odziva: 1 ms
 • Priključci: VGA, DVI-D, HDMI, DisplayPort v1.2
 • Dodatno: 2 x 3 W stereo zvučnici, USB 3.0 Hub (2 porta), VESA
 • Dimenzije: 663 x 412 x 230 mm
 • Masa: 7,7 kg
 • Plus: Rezolucija i dijagonala ekrana, solidni kutovi vidljivosti za TN monitor, oštrina slike, kontrast, USB 3.0 hub, broj priključaka
 • Minus: Eventualno cijena, no imajte na umu da se radi o 4K monitoru
 • Ustupitelj i cijena: Omnivor, www.omnivor.hr, cijena: 4.000,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Iiyama ProLite B2888UHSU

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Iiyama ProLite B2888UHSU - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.