LG 34UM65 - 5.0 out of 5 based on 2 votes
21:9 Savršen za filmove, gaming, ali i rad pri čemu površinu podijelite na više prozora

LG 34UM65

Širokooo

Kod IT entuzijasta postoje dvije struje - oni za poslovne „pro“ modele s pivotiranjem i 16:10 formatom stranica te oni skloniji eksperimentiranju koji vole 3D monitore sa 144 Hz, zakrivljene ekrane ili neobičan 21:9 format poput LG-a. Kojoj kategoriji vi pripadate?

Nakon LG-jevog modela 34UM95 na stol nam dolazi i oslabljena inačica jednako impresivnih dimenzija i neobičnog 21:9 filmskog formata, 34UM65. Razlika između ova dva monitora je ponajprije rezolucija koja sada iznosi 2560 x 1080 piksela, ali i okvirno dvije tisuće kuna niža cijena. Zainteresirani?

LG 34UM65 10 4

Dva signala Monitor podržava spajanje dva izvora signala pa ekran možete podijeliti između PC i na primjer igraće konzole. Konektori su smješteni na stražnjoj strani

 

Multimedija u malom prstu

Vertikalnih 1080p vjerojatno će biti premalo profesionalnim korisnicima, no imajte na umu kako ovaj monitor i dalje ima gotovo 700.000 piksela više od FullHD ekrana i to po vertikali. Osim što neće toliko opteretiti grafičku karticu kao UM95 slika i doživljaj gaminga bit će gotovo podjednako dobri s tek nešto manjim poljem vidljivosti. Izrada je od plastike u potpunosti (skuplji model imao je aluminijsku pozadinu), a stalak je izrađen od prozirnog pleksiglasa te omogućava postavljanje monitora u dvije različite visine.

Na radnome stolu UM65 dizajnerski djeluje jednako impresivno kao i skuplji model, a tek pod prstima dolazi do izražaja završna obrada i materijali nešto slabije kvalitete. Tzv. Cinema Screeen Design okvir kućišta znači da monitor nema okvir koji okružuje panel već je cijeli ekran s okvirom jedna velika ravna površina, što djeluje vrlo efektno. Gledanje filmova na ovom monitoru poseban je užitak, slika 2.35:1 formata ispunjava cijelu površinu ekrana pa crnih traka nema nigdje na ekranu. OK, sve dok ne odlučite gledati seriju snimljenu u 16:9 omjeru, pa se crne trake pojavljuju ovoga puta vertikalno umjesto klasično horizontalno.

U Windowsima je dakako drugačija situacija, ima dovoljno radnog prostora da komotno možete koristiti dva prozora (programa) istovremeno ili tri stranice teksta u Wordu (u našem slučaju) bez potrebe za scrollanjem. Ako vam to nije dovoljno monitor podržava istovremeni prikaz dva različita video signala na ekranu monitora (primjerice, uz PC možete spojiti i konzolu), ali za razliku od modela UM95 ovdje se obavlja downscaling pa time gubite na oštrini prikaza i kvaliteti originalne slike. Kao i jači brat iz serije ovaj je monitor kompatibilan s Mac računalima, ali ovoga puta bez Thunderbolt sučelja, na raspolaganju su vam svi ostali digitalni konektori današnjice dok analogni VGA nije podržan. Imajte na umu kako je DVI-D u varijanti Dual-link obzirom da rezolucija monitora prelazi FHD pa neće svaki DVI kabel odgovarati monitoru; adekvatan je u kutiji isporučen, a ukoliko koristite HDMI o ovome se ne trebate brinuti. Originalni stalak ne fiksira dovoljno čvrsto monitor pa preporučamo montažu na zid ako je moguće

 

Gaming kao nikada do sada

Nesporno je kako igre izgledaju fantastično na ovom ekranu i ugođaj koji nudi je naprosto nevjerojatan. Čitava prostranstva virtualnih svjetova doživljavate na potpuno novi način nego do sada. Bilo da je riječ o FPS-u, RTS-u, RPG-u ili simulaciji vožnje, svaka igra dobiva novu dimenziju.

Kontrast dolazi tvornički naglašen kao i zasićenost samih tonova boje, kalibracija je svakako poželjna i jednom kada uspješno savladate sve OSD opcije te podesite sliku (na internetskim forumima su dostupne sve kalibrirane vrijednosti ukoliko nemate kolorimetar) bit ćete itekako nagrađeni. 34UM65 je zaista dobar monitor kada je reprodukcija boje u pitanju, a Hard Coating ekrana uspješno uklanja blještave refleksije iz kutova pa ga možemo preporučiti i grafičarima. Postolje monitora moguće je u tu svrhu zamijeniti VESA nosačem, zidnim ili stolnim što svakako preporučamo obzirom da originalni stalak ne fiksira čvrsto monitor koji se često zna zanjihati.

Izmjerena potrošnja struje uz kalibraciju iznosila je tek 28,5 W u svome vrhuncu dok je prosječna brojka tokom testiranja (igranja igara) bila 23,4 W. Obzirom na impresivnu površinu ekrana ovo je zaista dobar rezultat. Uniformnost prikaza LED-a i potpune crne boje na ekranu bili su vrlo dobri, bez neželjenog LED clouding efekta.

Osvjetljenje nije probijalo matricu niti na rubnim dijelovima ekrana što je danas dosta rijedak slučaj. Osim u verziji od 34“ dijagonale LG ovaj model nudi i s 25 te 29 inča. S najmanjim modelom iz serije budite upozoreni, visina vidljivog dijela ekrana je tek 26 cm. Upravo je spomenuta visina problematična kod 21:9 formata računalnih monitora (zbog čega su mnogi odolijevali kupovini), no 34UM65 je prvi monitor na svijetu s ovako velikom dijagonalom (visinom odgovara 24-inčnom ekranu) što će ga zasigurno učiniti vrlo dobro prihvaćenim, a nas je definitivno osvojio.

Više informacija

 • Model: LG 34UM65
 • Ukupna ocjena: 4,6
 • Performanse: 5
 • Isplativost: 5
 • Ergonomija: 5
 • Proizvođač: LG
 • Tip: IPS LED / 21:9
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 34” / 2560 x 1080)
 • Snaga osvjetljenja: 250 cd/m2
 • Kut vidljivosti: 178 /178
 • Kontrast: 1000:1
 • Priključci: 2x HDMI, Displayport, DVI-D, slušalice
 • Dodatno: integrirani zvuËnici (2x 3 W)
 • Dimenzije: 829,9 x 172,9 x 468,9 mm (sa stalkom)
 • Masa: 7,7 kg
 • Plus: Format ekrana u ovoj dijagonali ima smisla, PBP (pictuire-by-picture), integrirani zvuËnici, VESA, prikaz tonova boje, iskustvo
 • Minus: Eventualno postolje od pleksiglasa koje nema korekciju po visini
 • Ustupitelj i cijena: LG Hrvatska, www.lg.com/hr, cijena: 5.599,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG 34UM65

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG 34UM65 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.