Apple iPhone SE 2020

Apple iPhone SE 2020

Gorko sladak

Apple kao da je posudio obrazac od flagship killer brandova pa je u pristupačniji iPhone SE ugradio najjači čipset. Telefon mami i dizajnom, iako već viđenim kod modela 8, ali ima previše kompromisa čak i za ovu cijenu na našem tržištu

Apple iPhone SE je mješavina najnovijeg čipseta A13 Bionic, koji je doista iznimno snažan, i dvije godine starog iPhone 8 modela od kojeg je posudio oblik, ekran i kamere. Da li Vam Apple brand (koji uz prestiž donosi i najbolju trgovinu aplikacijama kao i vrlo kvalitetan ekosustav) znači više od popisa specifikacija? Ako da, onda je ovo možda telefon za Vas. Drugima bi mogle zasmetati zastarjele mogućnosti i nedostatak nekih sada uobičajenih opcija.

Metalac i šminker

Ako vam Apple iPhone SE izgleda poznato, razlog leži u činjenici da je dizajn posudio od, sad već u smartphone svijetu vremešnog, iPhone 8 telefona. Staklo s prednje i stražnje strane drži na okupu metalni aluminijski okvir, a vrlo tanko kućište zapravo izgleda jako dobro. Naš je testni primjerak stigao u crvenoj boji i cjelokupni paket je primamljiv. Telefon je malen za trenutačno poimanje smartphonea, a uz to je i klizav kao i većina staklenih modela.

iphone SE touch ID

TouchID, home tipka ponovno se ukazala u 2020. godini

Dojam kvari prednja strana na kojoj se za današnje standarde nalazi premaleni 4,7 inčni ekran. Nema popularnog dizajna od ruba do ruba, već telefon ima pozamašnu bradu s home tipkom i ujedno tipkom za otključavanje telefona (Touch ID) te s visokim čelom u kojemu je smještena i selfie kamera.

iphone SE straznja strana

Minimalizam: na stražnjoj strani logo i kamera i to jedna

Sa stražnje se strane nalazi logo jabuke, jedna stražnja kamera te bljeskalica. S donje strane nalaze se lightning port za punjenje i stereo zvučnici. S lijeve strane telefona su tipke za glasnoću i prekidač kojim možete utišati telefon odjednom, dok je s desne strane power tipka. Telefon ima IP67 certifikat, što znači da je otporan na zalijevanje i prašinu, no nemojte s njim roniti.

Flagship čipset

Glavna snaga modela SE nalazi se u moćnom Appleovom čipsetu, A13 Bionicu koji je izrađen na 7 nanometarskom procesu i ima snažnu grafičku karticu, te općenito iznimne performanse. Uz snažan procesor, telefon dolazi i s 3 GB radne memorije što je za iOS dovoljno. Što se tiče interne memorije, postoje opcije od 64, 128 i 256 GB.
Zaigrali smo Asphalt 9 i Overdox te odvrtjeli niz benchmarka i rezultati su impresivni. Nažalost, tome doprinosi i nešto niža rezolucija ekrana.

Antutu bench

PC MArk
Novi iPhone koji kod nas košta skoro 1000 kuna više nego u SAD-u dolazi s HD ekranom, što na 4,7 inčnom ekranu zadovoljava Retina naziv. Sam ekran je IPS, ali za razliku od iPhonea 8, nema ugrađen 3D Touch. Od novih mogućnosti, ekran dolazi s TrueTone prilagođavanjem. Ima staromodni 16:9 omjer stranica, a da li zbog njega ili ispoliranog Apple softvera i kvalitete ekrana, tijekom tipkanja nismo imali puno grešaka u pisanju.

Stare kamere

Svijet kamera na pametnim telefonima možda se najbrže mijenja, a u tom segmentu Apple polako zaostaje jer većina i low end modela sada dolazi s do četiri kamere, a više su i rezolucije te čipovi. S druge strane, mogli bismo podržati argument da osim glavne kamere kod svih tih ostalih uređaja tri preostale kamere zapravo nisu zadovoljavajuće kvalitete.

Apple iPhone SE kamera stražnja

12 megapikselna kamera preuzeta s iPhone 8 uređaja

Stražnja kamera je identična onoj s Apple iPhone 8 uređaja. Ima Sony senzor od 12 megapiksela i f/1.8, ali i optičku stabilizaciju te odličan autofokus. Iako ima samo jednu stražnju kameru, moćan čipset omogućuje kvalitetne bokeh fotografije temeljene na izračunima. Dostupna je i opcija Smart HDR-a s nove iPhone 11 generacije. S druge strane, nema noćnog moda. Kamera isporučuje vrlo dobre fotografije u dobrim svjetlosnim uvjetima, a može uloviti i pristojne noćne slike.

Testna slika vani Iphone SE

Testna slika vani2 Iphone SE

Testna slika noc Iphone SE

Na iPhoneu SE možete snimati i 4K video u 60 frameova. Ukupno, dojam je lošiji zbog samo jedne kamere, ali njena ukupna izvedba neće razočarati iako nije na flagship nivou.

Prednja kamera ima 7 megapiksela i također je posuđena s modela iPhone 7 i 8. Promjena na selfie kameri u odnosu na starije telefone je u dodanoj mogućnosti portreta odnosno bokeh snimke. Problem je i dalje u aplikaciji kamere u kojoj nisu dostupne sve opcije, pa ponekad morate otići u postavke telefona.
Ono što smo primijetili je da Apple snima vrlo realistične fotografije koje izgledaju prirodno i bez nabrijanih boja, nema puno šuma i imaju kvalitetan kontrast. Sviđa nam se i kvaliteta selfie fotki. Iphone se najviše muči po mraku, što je vidljivo u dinamičkom kontrastu.
Kao i svi iPhone modeli, SE dolazi s najnovijim 13.4.1 softverom i svim mogućnostima koje novi softver donosi. Primijetili smo da nam je home tipka u mnogome olakšala navigaciju pa se ne moramo toliko oslanjati na swipanje. I dalje je trgovina aplikacijama superiorna s najvećim brojem dobro provjerenih aplikacija. I dalje Touch ID radi dosta dobro, ali ponekad budi Siri. Tri su lock screen ekrana, notifikacije kao centralni, kamera na desnu stranu i today na lijevo. S home tipkom se vratila i navigacija koja na toj tipki gasi aplikacije, a dvostrukim klikom poziva multitasking ekran.
Od ostalih stvari vrijedi spomenuti solidne slušalice koje se spajaju na lightning konektor. Tu je i mogućnost brzog i bežičnog punjenja, no za to će trebati kupiti dodatni hardver. iPhone SE podržava Bluetooth 5.0, najnoviji ax Wi-Fi standard te NFC potreban za Apple Pay funkcionalnost. Baterija ima samo 1821 mAh, što znači da brutalnu snagu čipseta nije bez punjača u blizini pametno trošiti na igre. U ostalim slučajevima trebala bi vam izdržati jedan dan.
Ukupno se radi o jako zanimljivom telefonu koji kod nas ipak ima previsoku cijenu za ono što na papiru nudi. Teško je osporiti da izgleda privlačno, da je hardverski jak i da stare kamere s par novih mogućnosti rade vrlo dobro. Ako želite iPhone i ne možete si priuštiti novi, nećete biti razočarani SE modelom. Za smartphone entuzijaste koji prate najnovije trendove i opcije u mobitelima, iPhone SE neće ispuniti sva Vaša očekivanja.

Više informacija

  • Model: iPhone SE
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Mogućnost: 3
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Apple
  • Operativni sustav: iOS 13.4.1
  • Procesor: A13 Bionic
  • Pohrana: 64 GB
  • Memorija: 3 GB
  • Konektor: Lightning
  • Ekran: 4,7 inča IPS, 750x1334 piksela
  • Stražnja kamera: 12 MP, f/1.8, PDAF, OIS
  • Prednja kamera: 7 MP, f/2.2
  • Baterija: 1821 mAh
  • Dimenzije i masa: 138,4x67,3x 7,3 mm/148 g
  • Ostalo: Touch ID, NFC
  • Plus: A13 Bionic čipset, kvaliteta izrade, iOS
  • Minus: Starije kamere, ekran i izgled viđen na iPhone 8 telefonu
  • Ustupitelj i cijena: iStyle https://istyle.hr cijena: 3.999,00 kn
  • Antutu Score: 451828
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Apple iPhone SE 2020

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple iPhone SE 2020 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.