Sony Xperia 10

Sony Xperia 10

Midrange filmaš

Uređaji sa zaslonima omjera 18:9 pokrenuli su utrku za što višim zaslonima u kojoj trenutno vodi upravo Sony sa svojim uređajima koji su opremljeni zaslonima omjera 21:9

Sony polako gubi utjecaj na tržištu pametnih telefona, osobito u srednjem segmentu u kojem je dominacija kineskih proizvođača zadala muke mnogima, pa tako i Sonyju. Nova Xperia 10 pokušava vratiti Sony na stare staze slave i uzeti dio kolača kineskim proizvođačima.

Cinematic: Novi format zaslona pruža vrhunsko filmsko iskustvo

Sony Xperia 12

Novi format

Bilo je pitanje vremena kada će utrka za što višim zaslonima dovesti do omjera 21:9, jednog od najvažnijih omjera čija važnost proizlazi iz filmske industrije. Zaslon Xperije 10 je IPS LCD rezolucije 2520 x 1080 piksela koji osim zanimljivog omjera stranica ne nudi mnogo. Svjetlina je visoka, a dinamički raspon širok, dok je odaziv vrlo spor. Odaziv je toliko spor da pri prebacivanju između početnih zaslona možete vidjeti tragove ikona, što je neprihvatljivo na zaslonu uređaja ove cijene. Gledanje filmova na ovom uređaju bi trebalo biti odlično iskustvo, no spor odaziv svaku dinamičniju scenu pretvara u mutni nered. Također vrijedi imati na umu da je dijagonala zaslona 6,0 inča, no zbog uskog omjera stranica prilikom korištenja djeluje manje.

Déjà vu

Sony je poznat po dizajnu s oštrim kutevima koji obilježava i model 10. Osim poznatog oblika, i položaj skenera otiska prsta bit će poznat korisnicima starijih modela iz Sonyjeve ponude. Nažalost, funkcionalnošću im neće biti poznat jer skener ovog puta nije ugrađen u tipku za uključivanje, koja sada djeluje iznad skenera. Sam skener vrlo je spor i izrazito nepouzdan, najmanja količina vlage ili prljavštine na vašem prstu može spriječiti otključavanje uređaja otiskom. Tijekom registriranja otiska prsta skener smo morali dotaknuti preko dvadeset puta te smo barem pet puta brisali prst i sam skener jer nam je uređaj poručio da to učinimo. U konačnici smo ga jednostavno isključili i vratili se upisivanju PIN-a da otključamo uređaj jer Sony ne nudi alternativni način biometrijske zaštite.

Performanse i autonomija

Ovaj uređaj pokreće Snapdragon 630, čipset koji ima osmojezgreni procesor s Cortex-A53 jezgrama i Adreno 508 grafičkim procesorom. Performanse ovog uređaja možemo najjednostavnije opisati kao neadekvatne. Visoka rezolucija zaslona uvelike otežava posao procesoru, što rezultira redovnim zastojima, osobito kod prebacivanja između aplikacija. Kada bi ovaj uređaj koštao manje od 2000 kn, mogli bismo mu oprostiti čipset ovako loših performansi, no po ovoj cijeni nemoguće je previdjeti koliko je Xperia 10 spora u usporedbi s konkurencijom. Uz to, Xperia 10 dolazi s 3 GB radne memorije, što je dosta za većinu korisnika, no po ovoj cijeni gotovo svi konkurenti nude 4 ili čak 6 GB radne memorije. Kapacitet baterije je također ispodprosječan te iznosi 2870 miliamper-sati, što se odražava na autonomiju: Xperia 10 je na našem testu izdržala 8 sati i 5 minuta rada, što je oko sat vremena manje od većine konkurenata.

Kamere

Sony midrangeri napokon imaju dvije stražnje kamere: kod Xperije 10 primarna kamera ima senzor rezolucije 13 megapiksela, dok je sekundarna kamera sa senzorom rezolucije 5 megapiksela zapravo dubinski senzor. Performanse kamera su tek prosječne. Iako je oštrina visoka i dinamički raspon nadprosječno širok, problemi s eksponiranjem čine mnoge fotografije gotovo neupotrebljivima. Fotografije su često preeksponirane, pa smo pri fotografiranju svaku fotografiju morali detaljno pregledavati da bismo vidjeli moramo li ponovno fotografirati. Prednja kamera ima senzor rezolucije 8 megapiksela i performansama nas je ugodno iznenadila. Ako će se ovaj telefon ikome svidjeti, to su zasigurno ovisnici o selfiejima.

Zaključak

Iz godine u godinu čekamo dobar Sonyjev telefon srednjeg segmenta, dokaz kako japanski div još uvijek može biti konkurentan i zadati glavobolje konkurenciji. Nažalost, Sony je korisnicima ponovno zadao glavobolje tako što su opet dobili tek prosječan telefon previsoke cijene koji se oslanja na jednu zanimljivu stavku, a to je ovog puta zaslon omjera 21:9.

Više informacija

  • Model: Xperia 10
  • Ukupna ocjena: 3,3
  • Performanse: 3
  • Isplativost: 3
  • Proizvođač: Sony
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 630
  • Pohrana: 64 GB
  • Memorija: 3 GB
  • Konektor: USB 2,0 Type-C, 3,5 mm
  • Ekran: 6,0“ IPS LCD, 2520 x 1080 piksela
  • Baterija: Li-Ion, 2870 mAh
  • Plus: Zanimljiv format zaslona, performanse prednje kamere
  • Minus: Performanse, spor odaziv zaslona, performanse stražnjih kamera, blago ispodprosječna autonomija, spor i nepouzdan skener otiska prsta
  • Ustupitelj i cijena: Sony, www.sony.hr, 2699,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Xperia 10

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Xperia 10 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.