Lenovo Legion Y530-15IRH

Lenovo Legion Y530-15IRH

Zlatna sredina

Za sve one koji nisu spremni platiti više za neke od novijih laptopa s RTX karticom, ovaj će model biti odličan odabir. Opremljen je s nešto starijom GTX 1060 karticom, koja međutim svojim performansama dokazuje kako još uvijek nije za baciti.

Kada govorimo o mainstream gaming prijenosnicima formula za uspjeh je u pravilu vrlo jednostavna. Dovoljno moderno i atraktivno kućište, povoljna cijena, širok raspon dostupnih hardverskih konfiguracija i dovoljno jak brand koji stoji za svega toga.

Dobra potvrda ovakve formule svakako su i Lenovovi prijenosnici Legion Y530 koji spadaju među najprodavanije u mainstream segmentu tržišta u zadnje dvije godine. Model oznake Y530 je nešto stariji, ali se dizajnom većinom ne razlikuju od novijih modela Y540.

Lenovo Legion 15 8

 

Provjereni koncept

Noviji modeli dolaze s unaprijeđenim hardverskim komponentama, prije svega novijim grafičkim karticama. Međutim, naš testni model je svakako zanimljiv zbog toga što uključuje univerzalno jednu od najboljih mobilnih grafičkih kartica koje su se pojavile zadnjih godina Nvidijinu GTX 1060.

Ova kartica temeljena na arhitekturi Pascal predstavljena je pred više od tri godine. Ponajviše se odlikuje odličnim omjerom cijene, performansi i potrošnje energije, pa je bila uvjerljivo najpopularniji odabir proizvođača kod mainstream gaming laptopa.

U ovom slučaju njoj je pridružen noviji procesor Core i7 8750H sa 6 jezgri, što svakako predstavlja prilično moćnu hardversku kombinaciju.

Lenovo Legion 15 5

 

Što se tiče dizajna, već smo napomenuli kako Legion modeli Y530 i Y540 zapravo izgledaju gotovo identično. Ovdje je riječ o 15-inčnom prijenosniku prilično uobičajenih dimenzija. Ne možemo ga prozvati posebno kompaktnim, a ni osobito laganim s obzirom na masu od 2,3 kg.

Međutim, ukupno gledano po pitanju mobilnosti neće vam ovo biti preveliki problem, čak i kod čestog prenošenja.

Spomenimo kako je Lenovo svoje modele Legion opremio s vrlo dobrim Harman Kardon zvučnicima koji ove modele čine vrlo sposobnim multimedijalnim laptopima.

Lenovo Legion 15 3

 

Opremljenost je manje-više uobičajena. Pozdravljamo dostupnost jednog USB-C, kao i dodatna 3 USB 3.1 priključka. Nažalost, nema podrške za Thunderbolt 3, kao ni čitača kartica. Lenovo je zanimljivo rasporedio dostupne priključke.

Naime dva USB 3.1 priključka nalaze s dvije bočne strane, a ostatak priključaka je smješten sa stražnje strane laptopa.

 

GTX 1060 kao dobro vino!

Kada govorimo o kvaliteti ugrađenog ekrana Lenovo obično kod ovih modela nudi dvije IPS varijante s brzinom osvježavanja slike od 60 ili 144 Hz. U našem slučaju ugrađen je bio sporiji ekran. Ukupno gledano, kvaliteta prikaza je sasvim dobra, ali preporučujemo da ipak odaberete model s bržim ekranom.

Legion modeli za pohranu podataka obično koriste manji SSD na kojem je instaliran OS i dodatni veći tvrdi disk. U našem slučaju, brzina ugrađenog SSD-a je vrlo dobra i općenito su performanse u uobičajenim aplikacijama odlične.

Lenovo Legion 15 1

 

Više nas je dakako zanimao gaming. Ovdje se pokazalo kako je GTX 1060 još uvijek vrlo sposobna grafička kartica i tri godine nakon svojeg predstavljanja. Potpomognuta brzim procesorom osigurat će vam jako dobre performanse u svim novijim igrama.

Fortnite smo primjerice na high detaljima igrali ugodno s prosječnih više od 90 fps-a. CS GO je negdje preko 150 fps-a u prosjeku na Full HD rezoluciji. U najzahtjevnijim modernim igrama možda ćete ipak malo morati smanjiti detalje kako biste bili negdje oko 60 fps-a u prosjeku.

Lenovo Legion 15 6

 

 

Ipak ovakvi rezultati tri godine stare kartice svakako će potvrđuju kako je jedna od najboljih Nvidijinih kartica za laptope uopće. Stoga čak i danas nudi odličan omjer cijene i performansi.

Ova tvrdnji vrijedi općenito za sve Lenovove Legion modele. Omjer cijene i performansi je na mjestu. Ono što bismo mogli zamjeriti ovom laptopu je poprilično bučan rashladni sustav, posebno prilikom dugotrajnog opterećenja i gamerskih tortura.

 


Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo Legion Y530-15IRH

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo Legion Y530-15IRH - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.