Pregled laptopa za studente: jesen 2024.

Pregled laptopa za studente: jesen 2024.

Nova akademska godina, novi zadaci

Donosimo vam pregled prijenosnih računala u tri cjenovna ranga – od 500, 800 i 1.500 eura – u kojem ćete pronaći točno onaj laptop čije mogućnosti zadovoljavaju sve vaše potrebe

Svake godine dobijemo upite o preporukama za školske i studentske laptope. S obzirom na veliki broj dostupnih tehnologija i mogućnosti u još većem broju proizvoda, taj odgovor je kompliciran, pogotovo kad se radi o studentskim laptopima, čiji zahtjevi puno više variraju od onih za učenike osnovnih ili srednjih škola.

Dok će nekom studentu biti dovoljan osnovni laptop kojeg bez puno muke možete pronaći u kategoriji do 500 eura jer će većinom koristiti web preglednik i Office paket programa, drugi će gledati kako što više „razvući“ ovu kategoriju do 1.500 eura jer im trebaju što jača računala za obrađivanje videa ili renderiranje 3D modela. Stoga je najbolje odmah definirati u koju skupinu spadate, tj. koliko ste zahtjevan korisnik.

Jednom kad ste to definirali, puno brže ćete doći do konačnog odgovora i potencijalno uštedjeti značajnu količinu novca. Zašto trošiti na poslovni ili gamerski laptop visoke klase ako ćete na njemu većinom istraživati i raditi na webu, uz korištenje programa poput Worda, PowerPointa ili Excela (s tim da kod Excela također valja napomenuti da postoje „lakši“ i „teži“ korisnici). Za ove „osnovne“ zadatke svakog studenta će vas godinama vrlo dobro služiti većina laptopa pod uvjetom da imaju barem 16 GB radne memorije, M.2 NVMe SSD s 256 ili 512 GB prostora za pohranu (sve naše preporuke imat će minimalno 512 GB M.2 SSD) i procesor koji je predstavljen unazad zadnjih tri godine.

popratna-slika-za-pregled-laptopa-za-studente-vidilab-1-2024.jpg

S druge strane, zahtjevnijim korisnicima će 16 GB RAM-a biti minimum i idealno će tražiti ili prijenosnika s više RAM-a ili da ga nakon nekog vremena mogu nadograditi. Dok je danas 16 GB i dalje jako dobro, te ćete primijetiti da i skuplji laptopi često dolaze s 16 GB, dugovječnost takvog laptopa će kod zahtjevnijeg korisnika zasigurno biti kraća nego za nekog manje zahtjevnog korisnika.

Stoga, prvi savjet koji bismo dali zahtjevnijim korisnicima, ali i onima manje zahtjevnima koji usput žele na svom studentskom laptopu i odigrati koju igru, jest da ciljaju gamerske laptope, ako im to budžeti dopuštaju. Iako oni nisu magično bolji samo zato što su namijenjeni igračima, najčešće će doći s odvojenim grafičkim karticama, a ne integriranim grafičkim čipovima. Osim toga, često dolaze i s većom brzinom osvježavanja zaslona koja čini svakodnevno korištenje laptopa ugodnijim, ne samo igranje. Tu je i veći fokus na ventilaciju sustava, s obzirom da je to danas najčešće glavni ograničavajući faktor u performansama prijenosnih računala.

Naravno, nije svaki gamerski laptop za preporuku i određeni brendovi znaju skuplje prodavati iste uređaje samo zato što su reklamirani gamerima. Svakako treba spomenuti i dizajn takvih laptopa koji će nekim korisnicima jednostavno biti odbojan. Puno je tu faktora koje treba uzeti u obzir, stoga krenimo s našim preporukama u najjeftinijoj kategoriji, gdje ćemo na stvarnim primjerima vidjeti što možemo očekivati.

 

Laptopi do 500 EUR

 

Lenovo IdeaPad 3 83ER009VSC

lenovo-jeftiniji-za-pregled-laptopa-za-studednte_s-naljepnicom_vidilab.jpg

Ovaj laptop od Lenova bez zadrške možemo preporučiti svim „lakšim“ korisnicima. Dolazi s Intelovim Core i5 12450H procesorom s osam jezgri (četiri Performance i četiri Efficiency jezgre) i 12 threadova. Radi se o nešto starijem procesoru predstavljenom 2022. godine koji nudi solidne performanse za ovu cijenu, a u paketu dolazi sa 16 GB LPDDR5-4800 radne memorije i solidnom integriranom grafikom od Intela.

Model dolazi s 512 GB M.2 SSD diskom koji će biti i više nego dovoljan većini korisnika. Kao što vidite, ovaj model zadovoljava sve ranije spomenute specifikacije koje će osigurati godine korištenja za manje zahtjevne korisnike.

Osim toga, prednost ovog modela u odnosu na druge u toj cjenovnoj klasi nije zapravo u njegovom procesoru ili RAM-u, već drugim važnim dijelovima koji će značajno poboljšati vašu kvalitetu života. Dok laptop dolazi sa standardnim IPS zaslonom dijagonale 15,6 inča i FullHD rezolucije, njegova svjetlina je na gornjoj granici onog što vam je potrebno za korištenje u zatvorenim prostorima – 300 nita. Tu još svakako treba spomenuti i 1.080p web kameru sa zaštitom privatnosti, dok u ovoj klasi najčešće pronalazimo 720p web kamere.

Ipak, najvažniji dodatni faktor je bez sumnje tipkovnica s pozadinskim osvjetljenjem koja je kod svakodnevnog korištenja laptopa pravi game changer.

Procesor: Intel Core i5-12450H, 8C (4P + 4E) / 12T, P-core 2.0 / 4,4 GHz, E-core 1.5 / 3,3 GHz, 12 MB

Operativni sustav: bez OS-a

Dimenzije: 359,3 x 235 x 17,9 mm

Masa uređaja: 1,62 kg

Baterija: 47 Wh

Viđeno u: Lenovo Exclusive Store

Cijena: 479,00 EUR

 

ASUS VivoBook Go 15 E1504FA-NJ1126

asus-vivobook-go-15-za-pregled-laptopa-za-studente-2024-vidilab-jeftiniji.jpg

Ovaj model ASUS-ove popularne serije VivoBook Go poprilično je standardan, kvalitetan i zadovoljavajući laptop. Dolazi s AMD-ovim Ryzen 5 7520U procesorom koji koristi nešto stariju Zen2 arhitekturu (to kod novijih Ryzen laptopa iščitate po trećoj od četiri znamenke u nazivu modela), ali će i dalje pružiti solidne rezultate, pogotovo u ovoj klasi prijenosnih računala.

On radi u tandemu s AMD Radeon integriranom grafikom koja je nešto slabija od Intelova integriranog grafičkog čipa i sa 16 GB LPDDR5 radnom memorijom koja radi na frekvenciji od 5.500 MHz. FullHD LED zaslon ima za ovu klasu laptopa standardnu veličinu dijagonale od 15,6 inča, a maksimalna svjetlina iznosi 250 nita.

Ono gdje se ovaj model ističe od mnogih prijenosnika u ovom cjenovnom rangu je njegova pohrana. VivoBook Go 15 dolazi s jednim terabajtom na svom NVMe SSD disku, što nas je ugodno iznenadilo vidjeti u laptopu do 500 eura. S 1 TB prostora za pohranu će praktički svakom korisniku biti dovoljno dokle god će koristiti ovaj laptop.

Dok 720p web kamera i izostanak čitača kartica jesu određeni minusi, to nam je osobno zanemarivo kad VivoBook Go dolazi s najbitnijom značajkom za kvalitetu života – tipkovnicom s pozadinskim osvjetljenjem.

Ovakvih sličnih modela je na tržištu i u ovom cjenovnom rangu mnogo, stoga ako vam iz nekog razloga ne paše jedan od ovih dvaju modela, samo primijenite sve ove informacije pri odabiru jednog od tih sličnih modela. S ovakvim specifikacijama i cijenom do 500 eura, bilo koji takav laptop će biti vrlo dobar izbor.

Procesor: AMD Ryzen 5 7520U 2,8 GHz (4 jezgre/8 niti, 4 MB priručne memorije, do 4,3 GHz max boost)

Operativni sustav: bez OS-a

Dimenzije: 360,3 x 232,5 x 17,9 mm

Masa uređaja: 1,63 kg

Baterija: 42 Wh

Viđeno u: Vacom

Cijena: 499,00 EUR

 

Laptopi do 800 EUR

 

 HP Pavilion x360 14-ek2000nm

hp-laptop-za-pregled-laptopa-za-studente_s-naljepnicom-za-vidilab.jpg

Iako mnogi laptopi u cjenovnom rangu od 500 do 800 eura samo nadograđuju neke komponente ili quality-of-life dodatke, u njemu možemo vidjeti puno više raznolikosti kod nekih značajki i mogućih primjena. Upravo to uvelike vrijedi i za ovaj novi model Pavilion x360 laptopa od HP-a koji dolazi s Intel Core 5 120U procesorom predstavljenim početkom ove godine.

Dok su performanse ovog procesora u odnosu na prethodnu generaciju njihovih mobilnih čipova ostale iste ili zanemarivo bolje, glavna prednost ovih procesora je zapravo njihova učinkovitost. Core 5 120U tako troši jako malo energije, što će pozitivno utjecati i na trajanje baterije.

Procesor s dvije snažne Performance jezgre s maksimalnim boostom radnog takta do 5 GHz i osam učinkovitih Efficiency jezgri s boost frekvencijom od 3,8 GHz.

Tu su još i SSD od 512 GB, solidna integrirana grafika od Intela i čitač kartica. Međutim, najveći novitet je 14-inčni FullHD IPS zaslon osjetljiv na dodir, pogotovo kad uzmemo u obzir da se radi o laptopu čiji se zaslon može rasklopiti za 360 stupnjeva, pretvarajući ovaj laptop u tablet. Tako zapravo dobivate moćni dva-u-jedan uređaj koji je i nešto lakši od prosječnog laptopa s masom od 1,51 kg, a dolazi i s unaprijed instaliranim Windows 11 Home OS-om.

Laptop također dolazi s najnovijim HDMI 2.1 standardom ako ga želite povezati s drugim zaslonom. Jedini nedostatak mu je zapravo radna memorija. Naime, Pavilion x360 dolazi s 16 GB DDR4 memorije čiji je radni takt 3.200 MHz. Unatoč tome, i dalje se radi o kvalitetnom i svestranom laptopu koji će primjenu pronaći u mnogim domovima.

Procesor: Intel Core 5 120U max boost frequency 5,0 GHz

Operativni sustav: Windows 11 Home

Dimenzije: 32,2 x 21 x 1,99 cm

Masa uređaja: 1,51 kg

Baterija: 43 Wh

Viđeno u: HP Brand Store

Cijena: 799,00 EUR

 

Acer Swift Go 14 NX.KLEEX.00D

acer-swift-go-za-temu-pregled-laptopa-za-studente-vidilab-2024-1.jpg

Ovaj agilni i atraktivni prijenosnik idealan je za one kojima će laptop trebati svugdje i često. Sa svojih 1,3 kg mase i atraktivnim 14-inčnim OLED zaslonom rezolucije 2,8K (2.880 x 1.800) u omjeru 16:10, Swift Go 14 možete ponijeti svugdje i želite ga ponijeti svugdje.

Zahvaljujući OLED panelu s brzinom osvježavanja 90 Hz i vršnom svjetlinom od 500 nita (uz bitnu napomenu da se ta svjetlina odnosi na samo mali dio zaslona, dok generalno ovi zasloni znaju biti malo tamniji od prosjeka), boje su vjerno prikazane, kontrast je odličan, a crne su duboke.

Laptop također dolazi s prošlogodišnjim Ryzen 5 7640U procesorom od AMD-a koji, kao što mu treća znamenka sugerira, dolazi s novijom Zen4 arhitekturom koja će pružati odlične rezultate sa 16 GB DDR5 radne memorije. Grafika je integrirana AMD-ova, a NVMe SSD ima kapacitet 512 GB.

Kad ovim specifikacijama nadodamo i podršku za sve najnovije standarde – HDMI 2.1, dva USB-C (Thunderbolt 4, USB 4) priključka – kao i čitač kartica te odličnu 1.440p QHD web kameru, ovaj laptop će vam pružiti odličnu produktivnost i dugovječnost zahvaljujući implementaciji novih tehnologija.

Smatramo ga odličnim rješenjem za sve kojima će obrada fotografija ili videozapisa biti svakodnevica, a isto tako će imati i čestu online nastavu, kolaboraciju putem Zooma i sličnih platformi ili ga jednostavno žele i moraju nositi svuda sa sobom.

Procesor: AMD Ryzen 5 7640U, 6 jezgri i 12 threadova, 3,5 GHz brzina, do 4,9 GHz boost

Operativni sustav: bez OS-a

Dimenzije: 312,9 x 217,9 x 14,9 mm

Masa uređaja: 1,3 kg

Baterija: 65 Wh

Viđeno u: mediamarkt.de

Cijena: 799,00 EUR

 

Laptopi do 1.500 EUR

 

Lenovo LOQ, 83DX004SSC

lenovo-loq-gejmerski-laptop-za-pregled-laptopa-za-studente_s-naljepnicom-za-vidilab.jpg

Iako se gaming laptopi mogu pronaći i u prethodnoj kategoriji, to će najčešće biti modeli s nešto starijom tehnologijom – DDR4 radnom memorijom i grafičkim čipovima generaciju ili dvije unazad, i uvijek je u pitanju najslabija kartica iz te generacije (na našem tržištu to najčešće budu RTX 2050 i RTX 3050 kartice od Nvidije).

Stoga smo prvi gaming laptop odlučili staviti tek u trećoj kategoriji. LOQ je „budget“ gamerska linija laptopa od Lenova koja nudi cjenovno prihvatljivije gaming performanse u odnosu na premium liniju Legion. LOQ dolazi s Ryzen 7 8845HS procesorom predstavljenim početkom godine. Radi se o predzadnjoj generaciji Ryzen mobilnih procesora koja će pružiti ponajbolje performanse u ovom cjenovnom rangu, pogotovo kad tu pridodamo i 16 GB DDR5 memorije koja radi na taktu 5.600 MHz.

Ipak, glavna zvijezda je Nvidia GeForce RTX 4060 grafička kartica u laptop izvedbi s 8 GB GDDR6 videomemorije koja će ponuditi vrlo dobre performanse, pogotovo u kontekstu ove kategorije laptopa. Kod mobilnih grafičkih kartica, performanse u igrama i drugim grafički zahtjevnim programima u zadnje vrijeme su zapravo maksimalna snaga koju kartica može povući u laptopu, a u ovom slučaju ona iznosi 115 W, što će pružiti kvalitetne rezultate te zadovoljiti potrebe i onih zahtjevnijih studenata.

Ako vas zanima usporedba performansi različitih desktop i laptop kartica u igrama, na sljedećoj poveznici možete pronaći odličnu usporedbu velikog broja mainstream kartica dostupnih na tržištu: https://jarrods.tech/laptop-desktop-graphics-comparison/.

LOQ također dolazi s 15,6-inčnim WQHD (2.560 x 1.440) IPS zaslonom maksimalne svjetline 350 nita i brzinom osvježavanja od 165 Hz s podrškom za G-Sync tehnologiju za glatki prikaz slike u igrama. Ono što nam se također svidjelo je da je Lenovo u ovaj model ugradio 1 TB SSD, a ne 512 kao što je slučaj s nekim drugim budget gaming laptopima. Moderne igre, a i svi programi koji zahtijevaju ovakve performanse, zauzimaju dosta prostora i 1 TB je nužan za neometani rad bez puno briga o dostupnom kapacitetu.

Najveći nedostatak ovog laptopa je svakako njegova masa. S početnih 2,38 kg, nećete ga htjeti često pomicati.

Procesor: AMD Ryzen 7 8845HS (8C / 16 T, 3,8 / 5,1 GHz, 8 MB L2 / 16 MB L3)

Operativni sustav: bez OS-a

Dimenzije: 359,86 x 258,7 x 21,9-23,9 mm

Masa uređaja: najmanje 2,38 kg

Baterija: 60 Wh

Viđeno u: Lenovo Exclusive Store

Cijena: 1.389,00 EUR

 

ASUS Vivobook S M5606WA-MX075

asus-vivobook-s-16-oled-preporuke-studentima-tema-za-vidilab-2024-1.jpg

16-inčni OLED zaslon rezolucije 3.200 x 2.000 s brzinom osvježavanja do 120 Hz, 24 GB DDR5 radne memorije, 1 TB prostora za pohranu na brzom SSD-u i najnoviji AMD Ryzen AI 9 365 procesor glavne su hardverske specifikacije ovog laptopa.

Iz naziva je očito da je s njim korisnik laptopa spreman za novo AI doba, za što je AMD pripremio najnoviju Zen5 arhitekturu, dedicirani AI čip, 10 jezgri i 20 threadova s brzinom od 2 do 5 GHz. Ipak, kao što je slučaj i kod najnovijih generacija procesora njihove konkurencije, ove AMD-ove procesore ponajprije krasi izrazito niska potrošnja energije, što im je i glavna odlika.

Kad tome nadodamo atraktivno aluminijsko kućište, masu od 1,5 kg, najnovije standarde priključaka, najnoviju generaciju AMD-ove integrirane grafike koja će vrlo dobro odrađivati svoje zadatke, veliku 75 Wh bateriju i RGB osvjetljenu tipkovnicu, ovaj laptop će uistinu pripremiti svakog studenta za budućnost i pružiti mu odličnu dugovječnost uređaja koji mu je potreban od početka do kraja studija.

Procesor: AMD Ryzen AI 9 365 (10 C / 20 T, 2,0 / 5,0 GHz, 10 MB L2 / 16 MB L3)

Operativni sustav: bez OS-a

Dimenzije: 35,36 x 24,69 x 1,39 ~ 1,59 cm

Masa uređaja: 1,5 kg

Baterija: 75 Wh

Viđeno u: ekupi.hr

Cijena: 1.459,00 EUR

 

Osim ovih preporuka, detaljnije smo se pozabavili specifičnim zahtjevima studenata arhitekture. Kako biste saznali koji je laptop idealan za studente arhitekture, pročitajte članak na sljedećoj poveznici.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.