ASUS ROG GL703G

ASUS ROG GL703G

Mobilni gaming bez kompromisa

Novi model iz Asusove linije gaming laptopa Republic Of Gamers nudi sve najnovije tehnologije u kompaktnom paketu. Ovaj model dokaz je da su gaming laptopi uvelike napredovali i da napokon mogu biti dostojna zamjena desktopu.


Gaming laptop nekoć je bio sinonim za golem prijenosnik koji je po istoj cijeni donosio tek malen dio performansi desktopa. Kupnja gaming desktopa tražila je prihvaćanje mnogih kompromisa u korist ograničene mobilnosti. Ta su vremena daleko iza nas i Strix Scar je savršen dokaz toga.

Dizajn, kvaliteta izrade

Asus je posebnu pažnju posvetio dizajnu Strix Scara te postigao odličan balans izgleda koji ne vrišti gaming, tako da se može jednako dobro uklopiti u okružju gaming turnira i na poslovnom sastanku. Dojam koji ovaj prijenosnik ostavlja na dodir odličan je zahvaljujući aluminijskom poklopcu i vrlo kvalitetnoj plastici od koje je izrađen veći dio konstrukcije. Pri laganom pritiskanju različitih dijelova kućišta nismo primijetili škripanje panela, kao ni loše izvedene spojeve.

 

GL703G ASUS 2Rasvjeta tipkovnice može se prilagođavati prema ukusu svakog korisnika.

 

Strix Scar je jednostavno odlično izrađen prijenosnik. Iako je veliki gaming prijenosnik, dimenzije su mu zapravo prilično malene, prvenstveno zbog debljine od svega 2,3 cm, što je uistinu impresivno za računalo koje ima tako visoku razinu opremljenosti i performansi. Masa mu je također prilično niska – samo 2,5 kg, što ne zvuči osobito impresivno u vrijeme kada ultrabook računala imaju dvostruko nižu masu, no isto tako moramo uzeti u obzir da je ovo gaming prijenosnik sa zaslonom dijagonale 17,3 inča i s komponentama čije performanse mogu poniziti mnoga desktop računala.



Hardver

Komponente Strix Scara pomno su odabrane. Radi se o posljednjoj generaciji proizvoda iz Intela i Nvidije. Procesor ugrađen u Strix Scar jest Intel Core i7 8750H s čak šest fizičkih jezgri uz dodatak hyperthreadinga. Osim visokog broja jezgri, visoka je Max Turbo frekvencija od čak 4,1 GHz, što ovaj procesor čini vrlo sposobnim za izvođenje procesa koji koriste samo jednu dretvu, kao i onih koji ih mogu koristiti više.

 

Untitled 1KONEKTORI: Veće dimenzije osiguravaju i dovoljno mjesta za sve potrebne konektore bez korištenja nastavaka.

 

Uz visok radni takt i broj jezgri dolazi i visok TDP od 45 W, koji će iskušati kvalitetu sustava hlađenja Strix Scara. Asus nije štedio ni na grafičkom sustavu, tako da je Strix Scar opremljen Nvidijinom grafičkom karticom GTX 1070, koja se s lakoćom nosi sa svim igrama u 1080p. Radne je memorije 16 GB, što je dovoljno čak i za najzahtjevnije AAA naslove čiji zahtjevi za radnom memorijom rastu svake godine. Kako bi Strix Scaru osigurali brz rad, no i mogućnost spremanja velike kolekcije igara, Asus je odabrao 256 GB SSD i klasičan tvrdi disk kapaciteta 1 TB.

Iako ima zaista impresivnu konfiguraciju, našu je pažnju najviše zaokupio zaslon koji predstavlja sam vrh ponude zaslona prijenosnih računala. Iako dijagonala veličine 17,3 inča i rezolucija od 1920 x 1080 piksela nisu impresivni, ono što ovaj zaslon čini posebnim visoka je frekvencija osvježavanja od 144 Hz i vrlo nisko vrijeme odaziva od samo 3 ms.

 

GL703G ASUS 5TOUCHPAD: Isključiti u slučaju gaminga, no kada zatreba izvrsne je preciznosti sa zasebnim hardverskim gumbima

 

Kako bi ta frekvencija osvježavanja bila potpuno iskorištena, zaslon Strix Scara ima podršku za tehnologiju Nvidia G-Sync. Zasloni s visokom frekvencijom osvježavanja često nude lošiju kvalitetu prikaza u odnosu na modele sa standardnom frekvencijom od 60 Hz, no to nije slučaj sa zaslonom Strix Scara, koji nudi vrlo dobre kutove gledanja, odličnu reprodukciju boja i visoku svjetlinu od 300 cd/m2.

Zaslon je zaista glavni adut periferne opreme ovoga prijenosnika jer podiže iskustvo igranja na sasvim novu razinu. Iako je igranje na zaslonu s frekvencijom osvježavanja od 60 Hz standard koji zadovoljava potrebe većine igrača, igranje na više no dvostrukoj frekvenciji uz G-Sync daje mnogo višu imerziju, dok u Esports naslovima čak nudi i blagu prednost zbog manjeg kašnjenja, što ujedno omogućava brže reakcije igrača.

Dio periferije koji nas je razočarao bila je tipkovnica. Iako ima RGB osvjetljenje i odličan raspored, manjak taktilnog feedbacka nas je razočarao, osobito tijekom igranja, gdje je manjak taktilnosti još više došao do izražaja. Zvučnici su nas iznenadili glasnoćom i kvalitetom zvuka, osobito zbog niske debljine samog kućišta, koje ostavlja ograničen prostor za zvučne komponente. Naravno, nerealno je očekivati performanse na razini zasebnog seta zvučnika, ali u usporedbi s većinom prijenosnika na tržištu, Strix Scar nudi superiorno slušateljsko iskustvo.

Performanse

Kako bismo testirali performanse u igrama, odabrali smo širok raspon naslova prema hardverskim zahtjevima, od jednostavnih Esports naslova do najzahtjevnijih AAA naslova. Osim samih performansi, zanimalo nas je u kojim igrama pri najvišim postavkama možemo u potpunosti iskoristiti visoku frekvenciju osvježavanja zaslona. Testiranje smo započeli trenutno najpopularnijom igrom na svijetu, Fortnite Battle Royaleom, u kojem smo ostvarili visok prosječan framerate od čak 123,8 sličica u sekundi, što je vrlo blizu ciljanih 144 sličica, no taj je rezultat lako postići ako se blago spustite s najviših postavki kvalitete grafike.

 

86 87 2 n

Overwatch je gotovo savršeno zadovoljio naše zahtjeve sa 142,4 prosječnih sličica u sekundi te je upravo zbog toga savršena igra za kompetitivno igranje s najvišim postavkama kvalitete grafike na ovom prijenosniku. Čak i kod zahtjevnih AAA naslova, pri najvišim postavkama Strix Scar je uspio ostvariti prosječan framerate iznad 60 sličica u sekundi, dok je Need for Speed Payback svojom odličnom optimizacijom omogućio prosječan framerate od čak 100,9 sličica u sekundi.

Najlošiji rezultat Strix Scar je ostvario u Assassins Creed Origins, poznatom nažalost po vrlo lošoj optimizaciji, koja je zajedno s DRM zaštitom Denuvo, tretirajući procesor kao vlastiti zabavni park, uspjela ubiti potencijal ove odlične konfiguracije, ali je prosječan framerate i tada iznosio 69,6 sličica u sekundi. Bez obzira na vrstu naslova, Strix Scar pokazao se iznimno sposobnim i igranje na njegovom G-Sync zaslonu bilo je zaista odlično iskustvo.

Iako su performanse u igrama odlične, termalne performanse nažalost nisu ostavile odličan dojam tijekom stres-testiranja. Temperatura je procesora prilikom testa iznimno visokih 98 stupnjeva, no nasreću nismo svjedočili throttleanju zbog termalnih performansi. Grafička kartica ostala je hladnija, no ne mnogo, s maksimalnom temperaturom od 88 stupnjeva.

 

86 87 n

Moramo napomenuti da tijekom igranja nismo svjedočili tako visokim temperaturama jer je stres-testiranje mnogo zahtjevnije čak i od najzahtjevnijih igara. Međutim, ako ovaj prijenosnik planirate koristiti za rad poput višesatnog renderinga, morat ćete paziti na temperature. Visoke temperature nisu nužno krivica loše dizajniranog sustava hlađenja, već krivulje ventilatora koju je Asus odabrao.

Krivulja je vrlo blaga, zbog čega su akustičke performanse sustava hlađenja odlične te čak i pri najvišim naporima Strix Scar nije osobito glasan. Ako se odlučite podesiti krivulju ili ručno kontrolirati brzinu ventilatora, moguće je ostvariti niže temperature uz višu razinu buke pri radu.

Zaključak

Asus je ponovno dokazao da je s razlogom jedan od najpopularnijih proizvođača gaming prijenosnika. Strix Scar zadivio nas je gotovo svakim aspektom. Od performansi do kvalitete izrade, ovo je prijenosnik koji će zadovoljiti čak i najzahtjevnije korisnike. Glavna mu je mana njegova cijena, koja će odvratiti brojne kupce, no oni odvažni koji se odluče investirati u ovu zvijer zasigurno će biti zadovoljni svojom odlukom. Asus R.O.G. Strix Scar gotovo je savršen gaming prijenosnika, koji nas je natjerao da se zapitamo koliko uopće mjesta za napredak postoji kada su u pitanju gaming prijenosnici.

Više informacija

  • Model: R.O.G. Strix Scar GL703G
  • Ukupna ocjena: 4,8
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool Faktor: 5
  • Procesor: Intel Core i7 8750H
  • Memorija: 16 GB DDR4
  • Grafički sustav: Nvidia GTX 1070
  • Tvrdi disk: 256 GB M.2, Seagate FireCuda Hybrid 1 TB
  • Zaslon: 17,3“ IPS, 1920 x 1080, 144 Hz, G-Sync
  • OS: Windows 10 Home
  • Baterija: 76 WH, 4 ćelije, 3 sata rada
  • Dimenzije i masa: 2,5 kg
  • Plus: Kvaliteta izrade, dizajn, performanse u igrama, zaslon
  • Minus: Tipkovnica, termalne performanse
  • Ustupitelj i cijena:

    Recro
    www.recro.hr

    16.499,00 kn

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ASUS ROG GL703G

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ASUS ROG GL703G - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.