Gigabyte Radeon RX 6700 XT Gaming OC

Gigabyte Radeon RX 6700 XT Gaming OC

Brza i nedostupna

Najnovija RDNA2 kartica temelji se na grafičkom procesoru Navi 22 kod kojeg se AMD prije svega fokusirao na postizanje iznimno visokog radnog takta. Radeon RX 6700 XT odlikuje se odličnim performansama i ozbiljan je konkurent RTX 3070 karticama, no kao i kod svih ostalih novijih grafičkih kartica glavni problem bit će limitirana dostupnost i inflacija cijena.

Teško je biti pretjerano ushićen povodom predstavljanja još jedne nove grafičke kartice u trenucima kada na tržištu vlada opća nestašica, a i ono malo kartica što je „dostupno“ prodaje se po cijeni koja je već odavno prešla granicu apsurda i zdravog razuma. U takvim okolnostima proizvođači kartica, distributeri i retaileri trljaju ruke i „nabijaju“ cijene kako bi ostvarili ekstra profit, dok potencijalni kupci vrte glavom i nemaju u osnovi mnogo izbora.

Ostaje nam jedino nadati se kako će se situacija popraviti u bližoj budućnosti. No, što je tu je, što bi se reklo: „Show must go on“.

 

Navi 22 – RDNA2 u manjem pakiranju

U međuvremenu Nvidia i AMD polako po službenoj dostižnosti odrađuju predstavljanja grafičkih kartica najnovije generacije. AMD je nedavno predstavio Radeona RX 6700 XT. Tehnološki gledano Radeon RX 6700 XT je zanimljiva kartica, s obzirom na to da se temelji na posve novom grafičkom procesoru, Navi 22. Za usporedbu, sve ostale dosad predstavljene RDNA 2 kartice bile su temeljene na grafičkom procesoru Navi 21 prozvanom Big Navi, koji je zapravo perjanica nove AMD-ove RDNA 2 arhitekture.

Navi 21 je osjetno manji grafički čip, premda i dalje posjeduje pozamašnih 17,2 milijardi tranzistora na površini od 335 mm², a očekivano izrađen je u TSCM-ovom 7 nm proizvodnom procesoru. Kao dio RDNA 2 porodice grafičkih procesora Navi 22 također podržava DirectX 12 ultimate, što uključuje, između ostaloga, hardversku akceleraciju Ray tracinga i Variable Rate Shading.

Zanimljivo je također pogledati samu internu strukturu grafičkog procesora Navi 22. Naime, ovaj grafički čip posjeduje 40 računalnih jedinica (CU), odnosno 2560 shaderskih procesora, 160 teksturnih jedinica i 64 ROP jedinice.

 

Gigabyte 6700 xt 2

Ovakva struktura posve je identična onome što smo vidjeli kod grafičkog procesora Navi 10, odnosno Radeona RX 5700 XT, s jednom značajnom razlikom što Radeon RX 6700 XT podržava DX 12 Ultimate i posjeduje ukupno 40 hardverskih ray tracing akceleratora.

S druge strane, zanimljivo je primijetiti kako Navi 22 (Radeon RX 6700 XT) posjeduje točno dvostruko manje CU i ROP jedinica od Navi 21 grafičkog čipa u svojoj najmoćnijoj varijanti (Radeon RX 6900 XT)

Ukupna FP32 računalna snaga Navi 22 grafičkog procesora na nazivnim radnim taktovima iznosi 13,2 TFLOPS-a.

 

Nabrijani radni takt

Konačno dolazimo do najveće prednosti grafičkog procesora Navi 22, a to je iznimno visok radni takt. AMD je već s Navijem 21 pokazao kako je postigao impresivan napredak po pitanju energetske učinkovitosti, što je omogućilo postizanje visokih radnih taktova. Navi 22 sve skupa podiže na još veću razinu pa, primjerice, boost takt prema nazivnim specifikacijama iznosi „nestvarnih“ 2581 MHz.

Za usporedbu, većina Nvidijinih konkurentskih Ampere kartica teško dosiže 2000 MHz boost radnog takta, čak i u overclockiranim varijantama. Posve je jasno kako se AMD kod Navi 22 grafičkog procesora odlučio na brute force pristup i postizanje odgovarajućih performansi prvenstveno pomoću visokog radnog takta.

 

Gigabyte 6700 xt 4

S druge strane, memorijska propusnost iznosi manje impresivnih 384 GB/s, što je posljedica korištenja 192-bitne memorijske sabirnice. Ovakva konfiguracija memorijske sabirnice diktira i ukupnu količinu radne memorije, koja kod Radeona RX 6700 XT iznosi izdašnih 12 GB. Osjetan boost performansama memorijskog podsustava donosi AMD-ova novotarija poznatija pod nazivom Infinity cache, AMD-ov interni cache na samom čipu, koji u slučaju Radeona RX 6700 XT iznosi 96 MB.

 

Ozbiljan konkurent RTX 3070

Ovoga puta nismo imali priliku testirati referentnu AMD-ovu 6700 XT karticu, već smo na test dobili Gigabyteov 6700 XT, preciznije model Gaming OC. Ova Gigabyteova kartica temelji se provjerenom dizajnu s tri 80 mm ventilatora i nešto je većih dimenzija od referentne kartice, a zauzima tri utora na matičnoj ploči. Ukupna potrošnja energije iznosi 230 W, a kartica posjeduje po jedan 8 i 6-pinski dodatni naponski priključak.

Zabilježili smo nazivne radne taktove grafičkog procesora u rangu od 2480-2560 MHz. Pomoću overclockinga, uz povećanje dostupne potrošnje za 15%, ostvarili smo maksimalni boost takt od 2770 MHz, što je stvarno impresivno. Ovaj Gigabyteov model nije najtiša kartica (do 1900 rpm), ali su zato temperature pod kontrolom. Zabilježili smo temperature GPU-a do 65 °C edge i do 85 °C hot spot.

Gaming performanse Radeona RX 6700 su usporedive s Nvidijinom RTX 3070. Ovisno o pojedinoj igri i korištenoj rezoluciji Radeon RX 6700 XT bit će malo brži ili malo sporiji od RTX-a 3070, što znači da je ova kartica po pitanju performansi ozbiljan konkurent Nvidijinim RTX 3070 i RTX 3060 Ti.

Posebno se RX 6700 XT ističe odličnim performansama na 1080p i 1440p rezolucijama, dok je osjetno manje impresivan na 4k rezoluciji, što je vjerojatno posljedica ograničene memorijske propusnosti.

 

6700 xt tabla

Određena boljka, kao i kod svih do sada predstavljenih RDNA2 kartica, svakako su i performanse s uključenim ray tracingom, što je kod 6700 XT još više izraženo s obzirom na „mršavih“ 40 ray akceleratora. Performanse s uključenim ray tracingom variraju od pristojnih kod ray tracing akceleracije sjena (GodFall, Shadow of the Tomb Rider) pa sve do vrlo slabih kod naprednijeg korištenja ray tracinga (Control).

AMD još uvijek nije predstavio svoju upsampling tehnologiju poput Nvidijine DLSS, tako da nemate mogućnost boostanja frame ratea pomoću takve tehnologije, ali možete koristiti Smart Access Memory, odnosno Resizable BAR, ukoliko posjedujete odgovarajući procesor i ploču za poboljšanje performansi u nekim igrama.

 

Cijena i dostupnost

Premda su performanse koje nudi Radeon RX 6700 XT više nego dobre, energetska učinkovitost je zbog „naganjanja“ visokog radnog takta lošija nego kod, primjerice, Radeona RX 6800.

 

Gigabyte 6700 xt 1

I šećer na kraju. Cijena i dostupnost. Cijenu testirane kartice nismo uspjeli doznati, jer nam je rečeno kako neće biti u slobodnoj prodaji, već samo kao dio gotovih konfiguracija. Prema cijeni navedenih konfiguracija možemo „nagađati“ kako će Radeon RX 6700 XT koštati 7000-8000 kn! Naravno, pod uvjetom da ga uopće uspijete pronaći, jer je dostupnost vrlo limitirana. No, da ne bude sve tako crno.

Dostupnost 6700 XT kartica trebala bi biti osjetno bolja od dostupnosti 6800 i 6900 kartica. Međutim, to i nije neko postignuće, s obzirom na to da je broj 6800 i 6900 kartica na domaćem tržištu i nekoliko tjedana nakon predstavljanja bio ravan nuli.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Gigabyte Radeon RX 6700 XT Gaming OC

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Gigabyte Radeon RX 6700 XT Gaming OC - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.