Transcend ESD310C 1 TB

Transcend ESD310C 1 TB

Ultrabrzi džepni SSD

Najnoviji Transcendov prijenosni SSD u obliku USB sticka unutar kućišta minijaturnih dimenzija donosi terabajt prostora za pohranu. Pritom omogućuje iznimne performanse prijenosa podataka, što ga čini jednim od najbržih USB flash diskova dostupnih na tržištu.

Imali smo priliku ekskluzivno testirati najnoviji i najmanji Transcendov prijenosni SSD u obliku USB sticka. Riječ je o uređaju koji koristi najnoviju tehnologiju, što mu omogućuje brzine prijenosa do 1.050 MB/s za čitanje i 950 MB/s za zapisivanje podataka.

Ovo ga smješta u birano društvo najbržih USB flash diskova trenutno dostupnih na tržištu. Osim toga, posebnost ovog uređaja svakako je i korištenje dvaju USB priključaka na jednom uređaju. Naime, s jedne strane nalazimo USB-C priključak, a s druge klasični USB-A priključak. Ovakav dizajn omogućuje jednostavno i brzo spajanje ovog USB sticka s velikim brojem raznih uređaja, od računala do mobilnih uređaja (pametni telefoni, tableti), bez potrebe za korištenjem dodatnog kabela ili adaptera.

Dvoglavo čudovište

Ovaj Transcendov brzanac među USB flash diskovima ima prilično jednostavan naziv ESD310 i dostupan je u kapacitetima od 256 ili 512 GB, odnosno 1 ili 2 TB. Svakako je najzanimljiviji model terabajtnog kapaciteta koji smo mi testirali, s obzirom da potencijalno nudi najbolji omjer cijene, brzine i kapaciteta. Transcend je ESD310 predstavio u nekoliko raznih boja kako bi udovoljio svim ukusima po tom pitanju, pa je tako uređaj dostupan u crnoj, srebrnoj i rozoj boji.

Ukupne dimenzije ovog Transcendovog sticka iznose 71,3 x 20 x 7,8 mm, a masa 11 g. Tijekom godina vidjeli smo i manje, te daleko atraktivnije dizajnirane USB stickove. Međutim, posve je jasno da je ovdje Transcendov fokus bio na performansama i funkcionalnosti.

Što se tiče kvalitete izrade, nalazimo kombinaciju plastike i metala. Središnji dio je od metala, a korištenje dvaju USB priključaka, po jednog sa svake strane, uvjetuje i korištenje dviju zaštitnih plastičnih kapica. Voljeli bismo vidjeti nešto robusniji dizajn, no ovdje je svakako najveća prednost mogućnost korištenja jednog ili drugog USB priključka. Na ovaj način smo bez problema ovaj stick koristili na računalu ili na nekom od mobilnih uređaja. Također, ovakav dizajn vam omogućuje da u tren oka direktno prebacite podatke s računala na mobilni uređaj ili obratno, što je, mora se priznati, vrlo zgodna mogućnost.

Inicijalno uređaj dolazi formatiran u exFAT datotečnom sustavu za maksimalnu kompatibilnost s velikim brojem uređaja. Pojedini mobilni uređaji zahtijevaju korištenje FAT32 sustava, pa ćete prema potrebi trebati ponovo formatirati uređaj prije korištenja.

 

transcend_usb_esd310_usb_c.jpg

Prilikom testiranja u Crystal Disk Marku, ovaj je Transcendov prijenosni SSD disk ostvario odlične rezultate, a za ponajbolje performanse preporučamo koristiti USB-C priključak

 

Superbrzi terabajt u džepu

Tehnološki gledano, Transcendov ESD310 temelji se na 3D NAND TLC memorijskim čipovima i Silicon Motionovom kontroleru SM2320. Ovdje je riječ o novijem kontroleru koji omogućuje velike brzine prijenosa podataka i troši vrlo malo energije što ga čini idealnim za korištenje kod uređaja koji se napajaju isključivo putem USB priključka.

Prilikom testiranja mi smo ovaj USB stick formatirali u NTFS datotečni sustav, te smo koristili moderno računalo. Ovdje odmah treba napomenuti kako za maksimalne brzine prijenosa s ovim stickom valja koristiti odgovarajući USB 3.2 Gen priključak maksimalne propusnosti od 10 Gbps.

Mi smo prilikom testiranja s Crystal Disk Markom zabilježili maksimalne brzine prijenosa podataka od 1.093 MB/s kod čitanja i 1.029 MB/s kod zapisivanja, što su odlični rezultati. Zanimljivo je kako smo ove vrijednosti zabilježili prilikom korištenja USB-C priključka, dok su rezultati s USB-A priključkom nešto slabiji. Napomenimo kako se uređaj prilikom dužeg korištenja, posebno intenzivnog zapisivanja podataka, znao osjetno zagrijati, no to nije neuobičajeno za ovako male uređaje.

Novi Transcendov USB stick omogućuje izvrsne performanse i donosi impresivan kapacitet u uređaj minijaturnih dimenzija. Možete ga također koristiti s velikim brojem raznih uređaja što je dodatni plus. Dakako, osjetno je skuplji od „klasičnih“ USB stickova. Međutim, omogućuje i znatno bolje performanse, što ga čini posebno pogodnim za brz prijenos video materijala ili slika.

 

Bez_naslova2.png

 

 

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Transcend ESD310C 1 TB - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.