MWC 2024: Kuda plovi mobilni brod?

MWC 2024: Kuda plovi mobilni brod?

AI je u vašem uređaju

Kao što je godinama 5G bio nezaobilazna mantra svakog MWC-a te ključna riječ u svim pregledima trendova, to je sada radosno zamijenio AI. Nije to jedini smjer kojim se vode lideri telekomunikacija, pa i dalje vidimo nove wearable, savitljive i flagship uređaje u stilu brže, veće i jače.

Kao i u bilo kojem tehnološkom sektoru, mobilna industrija svake godine predstavlja mnoštvo noviteta i postavlja grube smjernice unutar kojih se svi proizvođači natječu za najbolju izvedbu, skoro kao na gimnastičkom natjecanju, a tržište je sudac koji će odlučiti čiji je preklopni telefon, a čiji pametni sat pokupio najbolje ocjene za stil i izvedbu. Istovremeno obično gledamo dva kraka, gdje je prvi onaj praktični u kojem se predstavljaju konkretni uređaji za tržište i to je segment kojem se prosječni korisnik najviše veseli jer će vidjeti što donosi novi najjači model pojedinog proizvođača. Drugi krak je onaj konceptualni koji se s vremenom pretopi u prvi krak. Najbolji primjeri toga bile su 5G tehnologije koje smo u razdoblju od desetak godina gledali u najavnoj konceptualnoj fazi, da bi se potom prebacila u aktualne bitne tehnologije, ili savitljivi telefoni koji su počeli kao nezgrapni koncepti koji su sada jedna od glavnih premium niša.

 

Opensignal-results.jpg

Open signal:  Rezultati mjerenja brzine broadband interneta u Hrvatskoj od strane tvrtke Opensignal

 

AI i u mobilnoj industriji

Generativni AI uzdrmao je cijelo društvo i izvan ICT tehnologija, a iako su mobitelaši godinama koristili neke značajke AI-ja, ponajprije u obrađivanju i procesiranju fotografija, sada je nemoguće predstaviti pametni telefon bez da se istaknu njegove značajke umjetne inteligencije. U našem posebnom prilogu imamo upravo takve primjere u novoj poboljšanoj generaciji Samsung S24 serija, ali i u moćnom Honor Magic 6 pro telefonu.

U mnogim slučajevima AI funkcionira kao cloud značajka, no i laptopi (nova Intel Core Ultra generacija procesora) i mobiteli sada imaju dedicirani hardver koji dosta ovih mogućnosti odrađuje u uređaju i upravo je AI, koji je prisutan kao mogućnost u samom uređaju te kao nadogradnja uz cloud mogućnosti, nešto nezaobilazno u ovom trenutku. Spomenuti Galaxy telefoni imaju generativne AI alate koji procesuiraju i na mobitelu i u cloudu kako bi dnevni zadaci bili pouzdaniji. Qualcomm, odnosno njihov Snapdragon 8 Gen 3 čipset, jedan je od glavnih igrača i ima ugrađenu NPU jedinicu koja omogućuje AI namjene, a najesen ćemo vidjeti kako će odgovoriti iz već ionako vrlo moćnog Apple iPhone modela.

 

galaxy-ring.jpg

Zdravlje: Samsung Galaxy Ring prati vaše vitalne funkcije i radi zajedno s ostatkom mobilnih uređaja

 

Savijanje i flagshipi na pogon telefoto kamera

Motorola je jedan od proizvođača koji se dosta oslonio na savitljive mobitele, pa smo kod njih vidjeli uređaj sa savitljivim ekranom koji se može nositi kao narukvica. Osim koraka prema novom konceptu, tu je i povratak u slavnu prošlost s Razr modelima. Samsung tradicionalno predstavlja svoje savitljivce u kolovozu i očekuju se novi Flip i Fold modeli, a u tu utrku uključeni su i drugi proizvođači poput OnePlus sa svojim Open modelom, Google Pixel i drugi.

Standardni flagship telefoni su nešto čemu se ipak većina korisnika najviše veseli i u toj areni postoji par zakonitosti. OLED zasloni su zadani faktor, premium materijali također, iako se izmjenjuje staklo s aluminijem te postoje i druge kombinacije. Najjači aktualni čipset kod Androida se naslanja na Snapdragon, dok Apple u najjači iPhone stavlja novi, u slabije stariji, iako i dalje vrlo snažan čipset. Kako su procesori već neko vrijeme prilično jaki, prava distinkcija dolazi u svijetu kamera i tu se uz veliku pikselažu glavne kamere kao faktor razlikovanja pokazuje telefoto objektiv koji omogućuje optički zoom uz sve veći broj megapiksela.

 

Honor-Magic6-Pro-3.jpg

Kamere: su i dalje glavno oružje kojim se natječu flagship telefoni poput HONOR Magic6 Pro

 

Infrastruktura na pogon optike i 5G mreža

U skandinavskim zemljama broadband pristup internetu jedan je od temeljnih prava, a s obzirom na ogroman povoljni učinak na konkurentnost u digitaliziranom globalnom svijetu, jasno je zašto se stavlja toliki naglasak na pouzdan i brzi Internet.

I u tom infrastrukturnom dijelu telekomunikacija imamo jake igrače koji rade na razvoju ili implementiraju mreže najnovije generacije. Jedno od glavnih pitanja koje se postavlja je što će donijeti daljnje širenje 5G mreža i kakvo je trenutačno stanje. Na njega nam je pokušao odgovoriti Miroslav Kantolić, član izvršnog poslovodstva Ericsson Nikola Tesla.

„Hrvatska dobro napreduje s uvođenjem 5G, međutim, ispod smo prosjeka EU po pokrivenosti u srednjem frekvencijskom pojasu. U sljedećoj fazi, implementacija 5G Standalone arhitekture omogućit će ponudu novih usluga i nove izvore prihoda operatorima. Napredna 5G rješenja nude sveobuhvatna iskustva koja brišu granice između digitalnog i fizičkog svijeta (Digital Twin), a uz privatne mreže industrija dobiva dodatni niz novih mogućnosti. Značajno se poboljšava operativna učinkovitost i produktivnost uz doprinos smanjenju ugljičnog otiska. Za taj iskorak potrebne su nove investicije. Nadam se da će noviteti predstavljeni ove godine na MWC-u ubrzati implementaciju 5G-a u srednjem pojasu, koji smatramo pravim iskonskim 5G-om, jer ga trenutno koristi tek 28 posto globalnih 5G siteova.

 

Vladimir-Skender-Opensignal-MWC-1.jpg

Vladimir Skender: Glavni direktor za mrežu tvrtke A1 Hrvatska s potvrdom Opensignala o brzini i pouzdanosti fiksne mreže

 

Daljnje širenje 5G-a omogućit će naprednije usluge digitalnog društva te jednake mogućnosti i u ruralnim područjima. Kao sljedeći korak, puna pokrivenost 5G mrežom u kombinaciji s naprednom 5G arhitekturom preduvjet su za puni potencijal novih korisničkih slučajeva bilo gdje. Integracija 5G, Interneta stvari, proširene i virtualne stvarnosti ponudit će niz novih mogućnosti poput pomoći pri operacijama ili kod servisnih intervencija na udaljenoj lokaciji.“

I dok polako 5G mreže postaju standard u telekomunikacijama, MWC je sada u fazi predstavljanja 6G koncepata koji će za nekoliko godina postati mainstream. Kantolić je napomenuo da se na tome aktivno radi u ovom tech gigantu.

Ericsson je već predstavio svoje koncepte i prototipove i na ovogodišnjem Mobile World Congressu vezane uz 6G, koji omogućuje novu razinu doživljaja osnaženog umjetnom inteligencijom koja uz navedeno i dodatno optimizira performanse mreže. Tehnološka spremnost je sve veća, u tijeku su brojna istraživanja, no 6G prije treba proći proces standardizacije, a nakon toga tržišta i odluke operatora da investiraju u 6G mreže.

 

Miroslav-Kantolić.jpg

Miroslav Kantolić:  Član izvršnog poslovodstva tvrtke Ericsson Nikola Tesla očekuje novi iskorak u raširenosti 5G mreža u vrijeme dok kompanija aktivno radi na 6G rješenjima

 

Zašto je bitna kvalitetna optička infrastruktura

U sve više mobilnom svijetu i dalje se puno ulaže u fiksnu optičku infrastrukturu koja je okosnica brzog pristupa internetu za poslovne i brojne privatne korisnike. Vladimir Skender, glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska, pokušao je pojasniti zašto se oslanjaju na optiku:

„Ključni trendovi u svijetu telekomunikacija ove će godine će zasigurno biti modernizacija fiksne mreže u smislu ubrzane izgradnje optičke infrastrukture kao sigurnije i najisplativije dugoročne investicije. Sredinom ožujka je Fiber Broadband Association objavio rezultate istraživanja sa zaključkom da zbog visoke razine skalabilnosti i dugovječnosti optičkog vlakna, širokopojasni optički pristup nema poznat datum isteka. Drugim riječima, to je jedina tehnologija koja može podržati desetljeća povećanja brzine i kapaciteta bez nadogradnje temeljne infrastrukture. U tom smjeru ide i razvoj korisničkih uređaja, pa već sada u A1 fiksnim paketima imamo premium uređaje koji daju i 2 Gbit/s na Wi-Fi 6 standardu. Na nedavno održanom Mobile World Congressu u Barceloni išlo se korak dalje s najavom i testiranjem Wi-Fi 7 standarda.“

Na primjerima iz svakodnevnice, Skender nam je iz svog kuta pokušao približiti važnost kvalitetne fiksne infrastrukture za poslovne korisnike:

„Osim visokih brzina prijenosa podataka, optička mreža donosi i manju latenciju, što je ključno za videokonferencije, rad u cloudu, ali i zabavu, odnosno online gaming. Također, otvara vrata masovnom korištenju naprednih usluga poput video streaminga ultra visoke definicije (UHD) te virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR).“

Osim što su nam sugovornici otkrili viziju budućih kretanja i trendova, Vladimir Skender plastično je prikazao koji su trenutačni trendovi korisnika.

„Prije svega, promet u mobilnoj i fiksnoj mreži svake godine eksponencijalno raste, otprilike 25 do 30 posto. Stoga je nužno najmodernijom mobilnom i fiksnom infrastrukturom podržati trenutačne, ali napraviti i temelje za buduće podatkovne kapacitete. Primjećujemo sve veći trend u korištenju pametnih uređaja među korisnicima, kao i povećanje broja spojenih uređaja od pametnih televizora, tableta, prijenosnih računala do mobitela. Sve to generira promet kroz porast streaming usluga za zabavu i edukaciju, pri čemu korisnici traže visoku kvalitetu sadržaja i personalizirane preporuke. Upravo su korisnici izmjerili, a Opensignal potvrdio – A1 fiksna mreža najbolja je u Hrvatskoj u četiri ključna pokazatelja korisničkog iskustva. To su pouzdanost odnosno stabilnost, brzina preuzimanja i maksimalna brzina preuzimanja podataka te brzina slanja podataka.“

 

motorola.jpg

Novi koncepti: Motorola je predstavila savitljivi ekran koji se može saviti oko ruke kao narukvica

 

Spajanje slagalice

Svi dijelovi industrije nadopunjuju se u velikoj slagalici. Proizvođači izbacuju snažne uređaje sposobne za zadatke u području umjetne inteligencije za što im trebaju i pouzdane mreže visokih brzina. Nosivi uređaji također ne mogu postojati bez kvalitetnih mreža, a sve jači uređaji traže i sve bolja tehnološka rješenja, i tako se kotač promjena kotrlja prema sve bližoj novoj 6G generaciji. U međuvremenu će obični ili preklopni mobiteli s telefoto kamerama i AI mogućnostima puni potencijal iskorištavati surfajući po sve raširenijim 5G mrežama i stabilnoj fiksnoj optičkoj infrastrukturi. A od gadgeta ove godine možemo se diviti savitljivim ekranima oko ruke, AI Pin novitetu te Samsung Galaxy Ring prstenu fokusiranom na zdravlje.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

MWC 2024: Kuda plovi mobilni brod? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.