Patriot Supersonic Rage Prime 1 TB

Patriot Supersonic Rage Prime 1 TB

Ferrari među stickovima

Najnoviji Patriotov USB flash disk najkraće bi mogli opisati kao terabajtni SSD koji možete nositi u džepu! Male dimenzije u kombinaciji s velikim kapacitetom za pohranu i izvrsnim performansama čine ovaj uređaj jednim od najpoželjnijih USB stickova na tržištu

Kada su se prije mnogo godina USB flash diskovi prvi puta pojavili na tržištu, malo je tko mogao pretpostaviti kako ćemo jednom u budućnosti u džepu nositi terabajte podataka s brzinama koje se mjere u stotinama megabajta u sekundi. Danas je to, međutim, realnost.
USB flash diskovi nude sve veći prostor za pohranu i sve bolje performanse, tako da postaju ozbiljna konkurencija vanjskim diskovima.

Terabajt u džepu

Patriot je nedavno predstavio posve novu generaciju USB flash diskova pod nazivom Supersonic Rage Prime. Ovi su stickovi dostupni u kapacitetima od 256 GB, 500 GB i 1 TB, a zahvaljujući korištenju superbrzog internog kontrolera i USB 3.2 Gen 2 sučelja deklarirano postižu brzine čitanja do 600 MB/s.
Specifikacije zvuče super impresivno, a mi smo imali priliku isprobati terabajtnu verziju Patriotovog Supersonic Rage Prime USB flash diska.
Riječ je sticku prilično malih dimenzija, ukupne duljine oko 5 i širine oko 2 cm. Napravljen je od uobičajene plastike, no djeluje dovoljno robusno, a prema navodima proizvođača kućište bi trebalo zaštititi uređaj od padova, udaraca ili prolijevanja tekućine. Bijele je boje s crnim i crvenim elementima. USB priključak izveden je u obliku izvlačnog (slider) mehanizma.

Patriot rage prime2

Patriot na malenom sticku nudi iznimne performanse i kapacitet od jednog terabajta


Za postizanje ponajboljih performansi potrebno je koristiti računalo s USB 3.2 Gen 2 priključkom maksimalne propusnosti 10 Gb/s. Kompatibilan je i sa starijim USB sučeljima, no u tom slučaju će brzina biti ograničena maksimalnom propusnošću sučelja.
Supersonic Rage Prime stick ne zahtijeva poseban upravljački program i koristit ćete ga po plug and play principu kod svih modernijih operativnih sustava bilo da je riječ o Windowsima, Mac OS-u ili Linuxu.
Tvornički je formatiran u exFAT za maksimalnu kompatibilnost, no mi smo ga testirali formatiranog u NTFS datotečni sustav.

SSD na sticku

Pravo veselje počinje kada ovaj USB flah disk spojite na računalo. Poželjno je koristiti USB 3.2 Gen 2 priključak sa stražnje strane računala (direktno na matičnoj ploči) koji je direktno povezan s glavnim procesorom, odnosno odgovarajući priključak na prijenosnom računalu.
Performanse su, najkraće rečeno, odlične. Gotovo nevjerojatne za džepni USB stick. Zabilježili smo u mnogim slučajevima i više od 600 MB/s kada je u pitanju sekvencijalno čitanje podataka, a u ATTO benchmarku čak i preko 900 MB/s u testu čitanja i zapisivanja.
Prilikom uobičajenog korištenja zabilježili smo ipak nešto skromnije brojke. Međutim, 450-500 MB/s prilikom zapisivanja podataka je i dalje izvrstan rezultat kao i do 550 MB/s kod čitanja. Nema sumnje kako je ovo najbrži USB flash disk kojeg smo imali priliku isprobati. Iznimno je pogodan za prijenos velikih datoteka, s obzirom na to da ni cache nećete tako lako „zapuniti“ pa su performanse dosta konstantne. U svakom slučaju, terabajtni stick ovakvih performansi idealan je za prijenos velike količine podataka ili za korištenje s modernim prijenosnim računalima za povećanja dostupnog prostora za pohranu.

Patriot rage prime3

  U Crystal Disk Marku zabilježili su performanse veće od deklariranih 600 MB/s prilikom sekvencijalnog čitanja, dok su brojke kod zapisivanja ipak osjetno manje

U negativnu stranu cijele priče možemo ubrojiti osjetno zagrijavanje prilikom rada, kada temperature dosežu 76 °C. Ne bismo previše brinuli po tom pitanju na duge staze, ali dobro je znati. Konačno, ovakav terabajtni USB stick nije osobito jeftin, a nismo baš previše oduševljeni ni s izvlačnim slider mehanizmima, koji s vremenom znaju zakazati. No, za sve one koji trebaju najveći i najbrži mogući USB stick u najmanjem pakiranju ovo je jednostavno nezaobilazan uređaj.

Više informacija

  • Model: Supersonic Rage Prime 1 TB
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Mogućnosti: 4
  • Isplativost: 5
  • Proizvođač: Patroit
  • OS: Windows 10/8.1/8/7, Mac OS 10.6 i noviji, Linux 2.4 i noviji
  • Kapacitet: 1 TB
  • Sučelje: USB 3.2 Gen 2
  • Dimenzije/masa: 5,3 x 2,1 x 1 cm/8,2 g
  • Plus: dizajn, male dimenzije, terabajt prostora za pohranu na sticku, iznimne performanse, USB 3.2 Gen 2 i kompatibilnost s USB 3.0 i 2.0 sučeljima
  • Minus: visoka cijena, poprilično zagrijavanje
  • Ustupitelj i cijena: Patriot www.patriotmemory.com Cijena: 1.495,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Patriot Supersonic Rage Prime 1 TB

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Patriot Supersonic Rage Prime 1 TB - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.