Recenzija softvera: f.lux

Recenzija softvera: f.lux

Zdrave oči

f.lux je i dalje najbolji alat za kontrolu svjetline i temperature računalnog zaslona.

U medicinskim krugovima se sve više govori o modernom zdravstvenom problemu, tzv. „digitalnom umoru“ i nesanici povezanoj s ekranima. Radimo duge sate pred računalom, nerijetko i dugo u noć, gdje osobito treba obratiti pozornost na količinu plavog svjetla koje emitira računalni zaslon.

f.lux je već dugi niz godina uz nas, a sad je potreban više no ikad i predstavlja esencijalnu instalaciju na svakom računalu, nevezano uz to što moderni OS-ovi i sami imaju tzv. „noćni rad“. Jedna od ključnih karakteristika f.lux-a je sposobnost automatskog prilagođavanja temperature boje ekrana u skladu sa dobom dana.

Tokom dana, boje su osvježavajuće i jasne, ali kako dan prelazi u noć, f.lux postepeno smanjuje količinu plavog svjetla koje emitira ekran. Ovo smanjenje plave svjetlosti pomaže u održavanju prirodnog ciklusa spavanja korisnika i smanjenju „digitalnog umora“. Nakon instalacije, korisnik može lako podesiti svoje preferirane postavke za intenzitet i brzinu prilagođavanja boje, svjetline i temperature ekrana, ili pak u potpunosti ručno prilagoditi temperaturu kako ekran ne bi automatikom imao previše tople i žute boje koje će značajno smanjiti performanse, osobito ako se bavite poslom u kojem je preciznost boja bitna.

Softver radi neprimjetno u pozadini, uz minimalno korištenje računalnih resursa, a njegova sposobnost prilagođavanja boje ekrana ne utječe na performanse drugih aplikacija ili na brzinu sustava. Nakon dužeg korištenja f.luxa, primjećujemo pozitivne promjene po završetku rada.

Manje smo umorni i oči manje peku, te nisu suhe kako to obično biva kod intenzivnijeg korištenja računala. Ako vaš posao nije koncentriran na uređivanje fotografija i videa, koji traže jasne i precizne boje neovisno o dobu dana, savjetujemo vam isprobavanje i korištenje f.luxa. Doista se radi o jednom od najkorisnijih besplatnih alata, koji bi trebao biti obavezna instalacija na svakom računalu.

 

1-softver-otvor.jpg

Odaberite vremensku zonu: kako bi f.lux automatski regulirao temperaturu i svjetlinu

 

2-softver-otvor.jpg

Podešavanje: Moguće je ručno podesiti temperaturu svjetla ovisno o dobu dana

 

tablica_softver.jpg

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Recenzija softvera: f.lux - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.