(Ne)zgodni emotikoni

(Ne)zgodni emotikoni

Pozdrav doktore,

Imam jedan neobičan problem.


Moj Word mi umjesto dvotočke i zagrade napravi smajlića. Svaki puta kada se to desi moram kliknuti backspace da se smajlić vrati u :). 

S obzirom da radim zadatak iz programiranja gdje pokušavam nacrtati razne likove koristeći ASCII grafiku, nezgodno mi je stalno ispravljati takve stvari u Wordu. Može li se to nekako isključiti? Preživjet ću i ovako, ispravljajući ga ručno, no volio bih znati zašto se Word tako ponaša.

Lijevo je jedan primjer ASCII arta koji prikazuje čovjeka, a desno je primjer koji mi zadaje probleme.

 

nezgodno.png

 

Luka, Rijeka

 

Pozdrav Luka,

Word ima neke predefinirane znakove koje često treba zamijeniti. Recimo, generacijama je ljude mučilo zašto svaki put kada napišu slovo „i“ u Wordu, ono postane veliko slovo „I“. Razlog su bile jezične postavke Windowsa, Worda ili oboje, koje su bile na postavljene na engleski jezik u kojemu se „I“ („ja“) piše velikim slovom „I“. 

S godinama, kako su smajlići postajali sve popularniji, u Wordu (na hrvatskom, ali i ostalim jezicima) su ubacili automatsku zamjenu najčešće korištenih tekstualnih smajlića s grafikom, pa je tako:

 

:) postalo 

sretan.jpg

 

:( postao

tuyni.jpg

 

 

Word-0.jpg

 

Ispravak smajlića u Wordu je u izborniku Pregled -> Jezik -> Jezične postavke -> Jezična provjera -> Mogućnosti samoispravka.
Ovdje označite tekst tj. smajlića kojeg želite maknuti iz pravila samoispravka i kliknite „U redu“. Word ih više neće mijenjati automatski. Isto tako, ako imate učestali problem s pisanjem određenih riječi krivo, možete ih dodati na listu. Na primjer:
zagreb -> Zagreb
zagerb -> Zagreb

 

Word-1.jpg

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.