Top hardver za početak 2021. godine - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Top hardver za početak 2021. godine

Top hardver za početak 2021. godine

Time-proof tehnologija

Prvi kvartal 2021. godinu možda će vam biti znatno ugodniji ako donesete odluke o kupnji hardvera i gadgeta koji ulaze u trendove i koji će izdržati promjene koje se u tehnološkom svijetu odvijaju svjetlosnom brzinom.

Tijekom protekle 2020. godine, koju će po dobrom pamtiti samo farmaceuti, proizvođači medicinske opreme i službe za dostavu hrane, imali smo priliku vidjeti i isprobati obilje tehnoloških noviteta, koji su redovito završavali na testovima u Vidilabu. Njih smo odlučili rezimirati u zasebnoj temi ovog broja Vidija u kojoj predstavljamo sve najzanimljivije uređaje, hardvere i gadgete koji su postizali najveće ocjene na testovima, no odlučili smo vam kao bonus predstaviti i ono što nazivamo “novogodišnjim tech odlukama“.

Kao što mnogi koriste ulazak u novu godinu za donošenje nekih praktičnih odluka poput prestanka pušenja, smanjenja tjelesne težine, vođenja više brige o obitelji, djeci i starijima, mi smo odlučili donijeti “tech odluke”, koje se odnose na kupnju malih “tehnoloških čuda” koja bi vam trebala omogućiti da budete i ostanete na tragu novih tehnoloških trendova, koristite tehnologije koje će duže vrijeme izdržati promjene ubrzanog tehnološkog svijeta i da čitavu 2021. godinu provedete s uvjerenjem da imate sve što ste si željeli ili što vam je nužno za miran “tehnološki san”.

 

Mobilni uređaji

Kada govorimo o mobitelima, tabletima i prijenosnim računalima, svakako bismo vas trebali upozoriti na nekoliko trendova koji će obilježiti 2021. godinu novim tehnološko-poslovnim odlukama velikih igrača poput Applea, Samsunga, Lenova i Microsofta. Na prvo mjesto stavljamo novi Appleov M1 procesor, prvi ARM SoC proizveden u Cupertinu, koji je izašao pred kraj 2020. godine i počeo se ugrađivati u nove Appleove prijenosnike i mini Mac računala.

Na svim dosadašnjim testovima procesor se pokazao izuzetno brzim i energetski učinkovitim, što ga čini idealnim za “mala” računala, posebice ona namijenjena uredskom poslu, multimediji, surfanju webom i igranju manje zahtjevnih igara. Ova računala čak i u ozbiljnim profesionalnim zadaćama poput obrade fotografije, videa i glazbe, mogu parirati desetak i više puta skupljim Macovima Pro, pod uvjetom da ih ne bacite baš u najteže moguće zadatke poput upravljanja sa 160 kanala u glazbenoj produkciji, obrade videa u 4K ili 8K rezoluciji ili izrade preciznih modela klimatskih promjena.

Ukratko rečeno, kombinacija performansi i energetske učinkovitosti koju donosi M1 predstavlja trenutni vrh ponude u svijetu višenamjenskih prijenosnih računala, dok bi njegova ARM arhitektura tijekom ove godine mogla dovesti do nekih nevjerojatnih proizvoda o kojima do sada nismo niti sanjali. Primjerice, sam Apple je izjavio da ta arhitektura omogućuje da se na Macovima jednog dana nađe Windows 10 on ARM operativni sustav i da odluka o tome hoće li se to jednog dana doista dogoditi ovisi samo o Microsoftu.

Glavni igrač u svijetu ARM arhitekture je dakako Qualcomm, čiji se najnoviji Snapdragon čipovi sve više pojavljuju u računalima pogonjenim Windows 10 on ARM operativnim sustavom Microsofta. Nakon predstavljanja u ARM uređajima poput Acer Spin 7 prijenosnika, Windows 10 on ARM OS danas pogoni brojna prijenosna i 2-u-1 računala, uključujući Samsung Galaxy Book S, Lenovo Flex 5G i Surface Pro X. Kako bi ARM priču još više začinio, Microsoft je lansirao x64 emulaciju, koju već mogu isprobati korisnici njegovog Insider testnog programa, a tijekom 2021. godine bi trebala stići svim korisnicima Windows 10 on ARM uređaja. To znači da ćete na ARM računalima moći pokretati sve aplikacije i igre iz Microsoft Storea za standardne Windowse 10, odnosno nećete morati potražiti specijalne inačice softvera prilagođene tom OS-u.

 

2222

Što ovo sve skupa znači? Mi mislimo da će 2021. godina biti godina ARM-a, jer već i postojeći procesori kakve možete naći u svojim pametnim flagship telefonima bez problema mogu pokretati mnoga računala i pružiti im zavidne performanse. Također, dolaskom novih procesora, poput Snapdragona 888, performanse takvih strojeva će još više porasti, dok će istovremeno puno toga dobroga donijeti baterijama vaših prijenosnika, koje će vam omogućiti znatno duži rad bez “posjete” strujnoj utičnici.

Novi mobilni procesori će, dakako, najviše zabljesnuti u novim pametnim telefonima, posebice onima koji će doći u nekim novim oblicima, koji su se počeli pojavljivati tijekom 2020. godine. Tu posebno ciljamo na telefone s preklopnim savitljivim zaslonima, koji se iz malog praktičnog uređaja za svaki džep transformiraju u uređaje velikih dijagonala zaslona nalik na tablete. Neke među njima smo imali prilike i sami testirati, uključujući Samsung Galaxy Z Flip, Samsung Galaxy Z Fold 2, Motorola Razr i Huawei Mate Xs. Vjerujemo da će tijekom ove godine “foldable” uređaji postati jako popularni, posebice kada im malo padnu cijene, koje su u 2020. bile doista visoke, no to je stara priča kao sa svakom novom tehnologijom koja se pojavi.

Novi čipovi za pametne telefone još više će smanjiti razliku između mobitela i računala. Vaš idući telefon mogao bi vam u potpunosti izbaciti potrebu za računalom, jer će ove godine napokon postati dovoljno jak da na njega možete spojiti monitor/TV, tipkovnicu, miš, igraći kontroler i uživati u radu i zabavi, korištenjem produkcijskog i zabavnog softvera kakav ste donedavno mogli koristi samo na klasičnim desktop i prijenosnim računalima.

 

Hardver za desktop računala

Mada će ARM prijenosnici i pametni telefoni, opremljeni idućom generacijom hardvera, drastično smanjiti razlike između telefona, laptopa i desktop PC-a, to nikako ne znači da će Windows 10, Linux i Mac računalima biti zadan “coup de grace”. Računala u high-end segmentu će bez ikakvih problema preživjeti transformaciju i nadogradnju mobilnih tehnologija iz jednostavnog razloga što će se pred njima naći znatno složenije i zahtjevnije zadaće, koje će tražiti najbrže CPU i GPU procesore AMD-a, Intela i Nvidije, najbržu RAM memoriju i pohranu te najnovija tehnološka rješenja koja će im omogućiti izvođenje najnaprednijih vizualnih i AI zadataka u najvišem profesionalnom segmentu, ali i u, primjerice, gamingu.

Uostalom, postoji jedna stara izreka koja kaže da je jedina zadaća softveraša da svaki najnoviji i najjači hardver koji se pojavi treba “zaklati”. Bez obzira želite li uživati u ray tracingu u nekoj novoj ultra realističnoj igri, izrađivati animacije koje će djelovati poput filma snimljenog filmskom kamerom, modelirati nacrte za 3D isprinte s velikom preciznošću u detaljima, dizajnirati novi automobil ili raketu, da biste dobili glatkoću i brzinu izvođenja profesionalnih i zabavnih aplikacija trebat ćete posegnuti za nekim od novih CPU ili grafičkih čipova.

 

ai 5202865A

Također, da biste ogromne količine podataka koji se stvaraju mogli brzo razmjenjivati ili pohranjivati, morat ćete nabaviti najnoviju ultra brzu memoriju tipa NVMe ili M2, koja dolazi sa sve većim brzinama i kapacitetima te dolazi od strane brojnih proizvođača koji uključuju Samsung, Gigabyte, Corsair, Patriot, SK hynix, WD, Intel i mnoge druge.

 

Nosivi gadgeti

Dobra novogodišnja odluka će vam biti i nabava novog nosivog gadgeta, pri čemu posebno mislimo na pametne satove i narukvice. U tom segmentu tehnologije također se pojavljuje sve jači hardver koji omogućuje procesiranje velike količine podataka bez prevelikog utjecaja na veličinu i težinu gadgeta, kao ni na potrošnju baterije. No, ono što je doista postalo trend su novi i napredniji senzori, koji osim standardnih stvari poput broja pretrčanih koraka i otkucaja srca sada mogu mjeriti i neke druge stvari važne za održavanje kondicije i praćenje stanja zdravlja.

Tako, primjerice, u mnogim Garminovim fenix i Venu satovima i narukvicama imate senzore za mjerenje temperature, kao i takozvane pulsne oksimetre, odnosno senzore za mjerenje zasićenosti krvi kisikom. Ako znate zasićenost kisikom, možete utvrditi kako se vaše tijelo prilagođava na visoke nadmorske visine za alpske sportove i ekspedicije, ali i prepoznati stanja koja najčešće uzrokuju hipoksiju, kao što su primjerice kronične plućne bolesti (astma i kronična opstrukcijska bolest pluća, cistična fibroza, oštećenje stanica pluća u sazrijevanju), cirkulacijski poremećaji, popuštanje srca i drugi čimbenici.

Zanimljiv primjer je i mjerenje temperature koje vam može pomoći čak i u ranom otkrivanju COVID-19 virusa. Garminovi pametni satovi u sebi imaju integriran senzor za mjerenje temperature koji može stalno mjeriti i pratiti vašu tjelesnu temperaturu, samo što im nedostaje namjenski softver koji bi mogao analizirati te podatke i upozoriti vas na mogućnost zaraze COVID-om 19, što bi vam trebalo predstavljati upozorenje da biste se trebali otići testirati. Na svu sreću, postoje i rješenja za te satove koje nudi nezavisna razvojna zajednica “treće strane”, a jedan korisnik na Redditu je temeljem svojeg primjera ukazao na aplikaciju pod nazivom FeverMonitor koja svakodnevno prati razlike u vašoj tjelesnoj temperaturi i šalje vam alarm ako primijeti anomalije.

On se temeljem alarma koji je dobio od svojeg pametnog sata odlučio testirati na COVID-19 i test je bio pozitivan. Mada u tom trenutku nije imao izražene simptome, rano otkivanje koronavirusa mu je omogućilo pravovremenu izolaciju, čime je zaštitio svoju obitelj, prijatelje i poslovne suradnike.

Drugim riječima, pametni satovi i narukvice već odavno ne predstavljaju samo skup i nepotreban nakit, jer se mogu koristiti i za plaćanja, praćenje kondicije, sna i onoga najvažnijeg - zdravlja. Ako bismo trebali izdvojili jednu kategoriju o kojoj biste svakako trebali razmisliti kada donosite “novogodišnje tech odluke”, to bi po nama svakako bila nabava kvalitetnog pametnog sata ili narukvice. Na idućim stranicama možete pogledati naš izbor hardvera i gadgeta za koje mislimo da ih trebate uzeti u razmatranje, ukoliko si želite osigurati kvalitetnu, zanimljivu, pametnu i time-proof tehnologiju koja će vam omogućiti da 2021. godinu “odradite” na najbolji način.

 


Pametni telefoni

Što je vama najbitnije

Ove godine vidjeli smo neke zanimljive trendove, nove tehnologije te malene revolucije u dizajnu. Što nas čeka u novoj godini uvelike ovisi o cjenovnom rangu koji vas zanima.

 

Protekla godina počela je s brojnim obećanjima novih tehnologija koje su tek bile testirane, a mnogi proizvođači utrkivali su se kako bi ih što prije implementirali. S druge strane, neki trendovi ipak nisu zaživjeli te ih se napustilo. Za 2021. Već možemo naslutiti neke novotarije koje će se uz malo sreće implementirati, no generalni smjer novih mobitela također je vrlo zanimljiv.

 Prošla godina istinski je započela, kao i svakog puta, s novim čipsetom od Qualcomma. Snapdragon 800 serija nagoviješta i prve flagship mobitele nove generacije koji zatim svako malo budu izbačeni te se proizvođači trude ne izbaciti sve odjednom kako bi interes uvijek bio povišen. Osim čipseta, prošlu godinu zapečatila je implementacija 5G tehnologije u mobitele. Naravno, 5G tehnologija toliko je generalan pojam da ju je teško objasniti u nekoliko rečenica, primarno zato što pokriva veliki spektar frekvencija, a samo jedan dio predstavlja prava unaprjeđenja koja su se najavljivala s dolaskom 5G tehnologije.

Naravno, taj 5G nije dostupan u Europi, a kamoli kod nas. Tako da i jednom kada 5G zasja na vašim malim ekranima, zapravo nećete primijetiti neku značajnu razliku. Ne kažemo da pomaka nema, no recimo samo da je “Hype” ipak malo izmakao kontroli.

Osim mobilnih mreža, istovremeno je došao i novi WiFi 6 standard, koji također donosi niz poboljšanja u obliku boljeg dosega, kao i brzina. Naglasimo da ćete opet istinski napredak moći iskusiti u slučaju da vaš WiFi access point podržava 160 MHz signal, a istu podršku mora podržavati i klijent povezan na njega. Tada se otključavaju prave prednosti WiFi 6 standarda. No, i bez tih specifikacija, novi uređaji sada standardno podržavaju ogroman broj veza, koji se svakako u kućanstvima također osjetno povećao gdje sve veći broj uređaja želi biti povezan s internetom.

 

Motorola Moto g9 Power 3

Ove tehnologije brzo su se našle u flagship mobitelima. Dolaskom novih tehnologija, proizvođači se osjećaju slobodniji gurati provjerene tehnologije iz viših rangova uređaja u one cjenovno prihvatljivije, što je svakako veliki plus za krajnje korisnike.

Trend koji je također teško ignorirati svakako je onaj koji uključuje savitljive OLED zaslone. Sada već svaki veći brend ima svoju verziju, a krenuli su i prvi laptopi s takvom implementacijom. Ili se radi o tabletima? Tko zna. Savitljivi zasloni mogli bi biti budućnost te se već šuška da će Samsung ugasiti Note liniju u zamjenu za Fold preklopne mobitele u 2021. na dalje. Uzevši u obzir paprenu cijenu ovih uređaja, proći će još neko vrijeme prije nego ih počnemo viđati u džepovima korisnika, što pak mami publiku koja se voli isticati jedinstvenim uređajima.

Drugi zanimljiv detalj je svakako u tome da su neki proizvođači, možda kako bi zauzdali cijene svojih uređaja, odlučili ne koristiti Qualcommovu seriju 800 Snapdragon čipseta. Dok nudi vrhunske performanse, za njega se traži i visoka cijena pa su neki poput Googlea odlučili koristiti seriju 700, koja će za svakog korisnika osim onih najzahtjevnijih biti sasvim pristojna te istovremeno koristiti manje energije za izvršavanje zadataka. Jedna stvar koja se nije puno promijenila svakako je trajanje baterije. Iako se baterije konstantno povećavaju, njihova potrošnja također raste sa sve svjetlijim i većim zaslonima, većom brzinom osvježenja kao i bržim čipsetima, da ne pričamo o 5G tehnologiji.

 

Motorola Moto g9 Power 2

Tako da aktivniji korisnici mogu očekivati svakodnevno punjenje, ako ne i nadopunjavanje baterije tijekom dana. Tako možemo vidjeti i daljnji razvoj dvije mid range kategorije, a to su “rugged” mobiteli dizajnirani za rad na terenu kojima neće smetati pokoji pad iz džepa zahvaljujući debljem kućištu i otpornim materijalima. Drugi tip mobitela svakako su oni sa snažnom baterijom za one koji nemaju priliku nadopunjavati mobitel svako malo te žele garanciju da će im trajati i po nekoliko dana uz malu uporabu.

 

Motorola Moto G9 Power

Za one kojima je bitan dugotrajan rad mobitela između punjenja, Motorola ima ciljano rješenje. Kako i samo ime govori, mobitel je naoružan velikom baterijom koja mu osigurava dug rad između punjenja. Specifično, riječ je o čak 6000 mAh kapaciteta, koji će se svakako, zajedno s ostatkom specifikacija, dopasti i najzahtjevnijim korisnicima. Uz toliku bateriju dobivate i brzi punjač od 20 W, no i dalje će punjenje malo potrajati zbog čiste količine energije koju je potrebno napuniti. Mobitel pokreće mid-range procesor, Qualcommov Snpadragon 662. Koristi četiri custom Kryo 260 Gold (Cortex A-73) jezgre za izvršavanje aktivnih zadataka te četiri Kryo 260 Silver (Cortex A-53) jezgre koje štede energiju i zadužene su za pozadinske zadatke.

Spomenimo i da se radi o velikom mobitelu, s dijagonalom zaslona od 6,8 inča s HD+ rezolucijom od 720 x 1640 piksela dobivate veliku radnu površinu na kojoj je užitak i konzumirati multimediju. Kada smo već kod multimedije, mobitel ima puno prostora za pohranu sa 128 GB interne memorije te 4 GB radne memorije. Pohrana osigurava dovoljno mjesta za slike i video s obzirom da mobitel ima glavni senzor od 64 megapiksela dijagonale 1/1.74”, kakav se koristi i na skupljim uređajima. Tako možete uhvatiti detaljne fotografije, čak i u tamnijim scenama s noćnim načinom slikanja.

 

Motorola Moto g9 Power 1

Moguće je slikati i u punoj rezoluciji, no savjetujemo puno sunca za dobre i detaljne fotke. Osim glavne, tu je i Macro kamera za slikanje sitnih detalja iz blizine za oštre Macro fotografije. Treći senzor pomaže glavnoj kameri odrediti dubinu scene u odgovarajućem načinu snimanja. Selfie kamera od 16 MP ponudit će oštre slike i u večernjim uvjetima dok god koristite zaslon kao bljeskalicu i imate mirnu ruku. Obje kamere mogu zamutiti pozadinu oko vas s popularnim “Bokeh” efektom. Video možete snimati u FullHD rezoluciji na obje kamere, dok stražnja podržava i HDR snimanje, kao i 60 fps-a.

Straga osim kamera imate i klasičan senzor otisaka prsta visoke brzine, a Motorola tvrdi kako mobitel nije vodootporan, no ne morate se brinuti ako po njemu padne koja kapljica kiše ili ga malo smočite za vrijeme umivanja.

 

 


Računalna periferija

Fokusirajte se na rješavanje nereda

Ova godina uzdrmala je naš svakodnevni život na više nego jedan način te su se mnogi našli u situaciji da moraju raditi od doma. Pogledajmo kakva rješenja za održavanje preglednog stola nude periferije računala.

 

Kada pričamo o računalima, često se uglavnom fokusiramo na samu kantu - ipak ona odlučuje dobar dio iskustva korištenja sustava. No, periferija je ta s kojom korisnici imaju najčešću interakciju i koja će zapravo imati značajan utjecaj na vaše ukupno iskustvo. Periferiju se često može podcijeniti, teško je opravdati cijene kada sve kupujete odjednom te smo svi kao kupci tada skloniji nekim kompromisima. No, ako već doma imate računalo te sada morate i raditi na njemu, pregledan i uredan prostor olakšava fokusiranje na bitne stvari.

Upravo je to i fokus dobrog dijela proizvođača periferija. Međutim, često ćete ipak morati otići u high-end segment kako biste dobili idealan setup. Sve je krenulo optimizacijom i poboljšanjima wireless signala koji sada omogućuje virtualnu instant komunikaciju raznih dijelova sustava oko računala. Koliko god pospremali stol, žice tipkovnice, miša, zvučnika ili slušalica te monitora neprestano se razvlače po njemu. Još ukopčate koji punjač mobitela u obližnju utičnicu i rezultat je povlačenje i premještanje žica svako malo, unatoč čistom stolu.

 Proizvođači periferija zato su sada agresivno krenuli u wireless priču, posebno ciljajući one koji cijene minimalizam i urednost. Ova godina imat će još veći fokus na uredan izgled periferije, a idealan setup već možemo zamisliti: Monitori će većinom i dalje imati svoja napajanja i to još veća nego do sada iz uskoro očitog razloga. Na većinu sada već možete spojiti brzi USB 3.0 konektor te na samom monitoru imate po četiri USB 3.0 izlaza. Ovisno o modelu, izlazi su idealni i za punjenje mobitela.

 

Logitech MX Keys 2

Kabel od pola metra iz monitora idealno je rješenje za punjenje mobitela, a možda možete ubaciti i wireless charger, ako vaš sustav zadovoljava sve uvjete takvog punjenja. U druga dva USB utora monitora jednostavno spojite receivere za bežični miš i tipkovnicu, koji danas mogu ponuditi performanse jednake žičanim verzijama, zajedno s dugim trajanjem baterija. Ako ih treba dopuniti, jednostavno ih spojite na žicu koju smo spomenuli i za punjenje mobitela, jer se često pune USB-C utorom. Logitech, primjerice, ima široku ponudu uređaja kako za gaming, tako i za uredski rad koji će vam biti idealni za uredan setup.

Naravno, tome ovdje nije kraj, jer uz nešto višu cijenu možete dobiti solidne wireless slušalice koje više nećete čupati kada se ustanete po čašu vode. Zvučnici se sada također mogu spajati bežično te mi na testovima često prolazimo kroz generalne Bluetooth zvučnike koji svi imaju odlične specifikacije te ćete sigurno pronaći nešto i za sebe. Za one malo šašavije, tu je i širok spektar RGB dodataka koje također možete kupiti kako bi dodatno personalizirali prostor.

U slučaju da se koristite modernijim laptopom, a primarno mislimo na thin-and-light kao i ultrabook sekciju, oni također dolaze s jednostavnijim načinom punjenja u obliku USB-C utora. Ovaj dizajn i cilja poslovne, kao i generalne korisnike, jer omogućuje širi spektar punjača. Spomenuli smo da određeni, mahom skuplji poslovni monitori dolaze s jačim punjačima u obliku standardne “cigle” koju sakrijete pod stol. Takvi monitori imaju specijalan USB-C izlaz sa stražnje strane koji omogućuje da jednom žicom povežete laptop s monitorom te, ovisno o specifikacijama laptopa, dobijete sliku na monitor, a istovremeno vam se laptop može puniti brzinom do 65 W. Tako da, uz malo planiranja i volje, svoje radno okruženje danas možete svesti na svega jednu žicu iz monitora za punjenje ostatka periferija, pa čak i laptopa.

 

Logitech MX Keys

O ovoj tipkovnici puno se pričalo kada je izašla te se do sada pokazala kao odličan odabir, prvenstveno korisnicima koji provode dosta vremena tipkajući. Naravno, to uključuje kodiranje, a jednostavan dizajn zasigurno će se svidjeti i drugima koji traže moderan izgled i ugodno tipkanje. Logitech je ovu tipkovnicu smjestio u premium kategoriju, no smatramo da je cijenu opravdao izradom, ali i funkcionalnošću. Bitno je naglasiti da se ne radi o mehaničkoj tipkovnici, već je ova tipkovnica vrlo slična tipkovnicama boljih laptopa te su se fokusirali na vrlo nizak ukupan profil s ugodnim tipkanjem.

 

Logitech MX Keys 1

Svaka tipka ima lagano udubljenje za “navođenje” prsta koje je vrlo suptilno, no smanjilo nam je pritiske susjednih gumbi kada krenete kliziti brzim tipkanjem. Tipke su idealnog razmaka te veličine za idealan uredski rad. Iako je tipkovnica bežična te podržava višednevni rad između punjenja, ima i pozadinsko osvjetljenje tipki koje, naravno, možete kontrolirati, a jednoliko osvjetljava svaku tipku te ima minimalno “curenje” svjetlosti oko same tipke. Tipkovnica je optimizirana za rad bez obzira za koji se operativni sustav odlučite, što reflektiraju i cmd/alt tipke. Riječ je o full-size tipkovnici sa numpadom te brojnim medijskim kraticama na vrhu kojima se pristupa držanjem “Fn” tipke, kao na laptopima.

No, ova tipkovnica nije specijalna samo radi užitka tipkanja, čvrste aluminijske izrade ili atraktivnog dizajna. Nudi još i brojne korisne softverske funkcije koje će pogotovo cijeniti oni koji naglo moraju raditi od kuće. Naime, tipkovnica se bežično može povezati s do tri računala Bluetoothom ili priloženim USB receiverom. Imate i tri gumba kojima se brzo prebacujete na računalo kojim želite upravljati, što uključuje i mobitele ili tablete. Ova funkcija sama po sebi može uvelike povećati efikasnost, ali i efektivnost.

 

Logitech MX Anywhere 3

Najnoviji bežični miš u “Anywhere” seriji kao i do sada fokusira se primarno na prenosivost. Malen je te stane u svaku torbu za laptop kako biste imali vrhunsko iskustvo bez obzira gdje se nalazili. Miš je nedavno izbačen kao nadogradnja sada već tri godine starog prethodnika te dolazi s brojnim mogućnostima koje izgledaju kao krojene ako radite s više lokacija, odnosno od kuće, kako to nalažu trenutni trendovi. Ono što ćete prvo primijetiti je “scroll” kotačić koji je preuzet s MX Master miša te po nama predstavlja revoluciju kod ugodnog korištenja.

Kotačić je komad metala koji i dalje nudi osjećaj zubaca, no zapravo se radi o magnetima. Kada potegnete po kotačiću, magneti ga otpuštaju te dobivate “infinite scroll” način rada za brzo listanje po stranicama i dokumentima. Ispod njega je i dodatan gumb kojim možete isključiti magnete kako bi se mogao nesmetano vrtjeti za vrlo ugodno iskustvo scrollanja.

 

Logitech MX Anywhere 3 1

Osim toga, miš dolazi i s nizom drugih mogućnosti, poput držanja jednog od gumbića sa strane koji onda uključuje horizontalno scrollanje, a baterija koja prema njihovim riječima traje i do 70 dana puni se standardnim USB-C kablom. Kada pričamo o povezivosti, imate tri opcije: jedno je povezivanje kablom, zatim povezivanje Bluetoothom te na kraju povezivanje USB adapterom u slučaju da sustav nema Bluetooth. Kao i tipkovnica, miš se može spajati na tri sustava te lagano mijenjati pritiskom gumba s donje strane miša. Tako se lagano možete prebacivati s jednog sustava na drugi bez mijenjanja periferije.

Povrh svega, dobivate i dodatan softver te jednom kada sve postavite možete lagano kopirati podatke s jednog računala i sustava na drugi, a softver obavlja sve potrebne pozadinske radnje za lagano bežično kopiranje.

 


Pametni satovi

Što sve možete pratiti osim vremena

S dolaskom nove godine, pogledajmo u kojem se smjeru kreću pametni satovi te što vam sve mogu ponuditi s obzirom na svoju cijenu.

 

Pametni satovi svakako su jedan od zanimljivijih gadgeta koji uvijek pobuđuju zainteresiranost potencijalnih kupaca. No, na pitanje što sve pametan sat može, teško je sročiti kratak odgovor. Svaka generacija donosi nove napredne funkcije koje će korisnici uz malo truda brzo naučiti i moći koristiti kako bi poboljšali prvenstveno svoje zdravlje.

 Prvi pametni satovi fokusirali su se na fitness te mnogi, naravno, i dalje imaju taj feature kao glavnu značajku. No razvijanjem novih tehnologija pokazuje se kako satovi mogu pratiti puno više od samog brojanja koraka, pa čak i mjerenja rada srca. Sada mogu mjeriti i napredne funkcije, od kojih je najnovija mjerenje zasićenosti krvi kisikom. Mogućnosti skaliraju s cijenom proizvoda, kao primjer možemo navesti Garminove satove koji mjere tjelesno stanje i pretvaraju te vrijednosti u lako razumljive brojeve i postotke. Brinete li o kvaliteti sna, razini stresa za praćenje situacija koje vas uznemiruju ili jednostavno želite znati koliko energije ima vaše tijelo te kada je idealno uzeti pauzu, pametni satovi donose pregršt funkcija.

Osim što prate vaše tjelesne signale, potiču na kretanje pomoću prethodno definiranih vježbi koje sat aktivno bilježi te vam daje rezultat koji opisuje vašu tjelesnu spremnost. Jedna vježba ne znači puno, no nakon duljeg višemjesečnog nošenja, imat ćete vrlo jasan graf s usponima i padovima u vježbanju te vam sustav može pomoći da probijete plato na kojem se možda nalazite. Ono što smo novo primijetili kod novih pametnih satova svakako su snimljene specifične vježbe koje onda možete lako pogledati direktno sa sata kako biste dobili bolji dojam o pravilnoj izvedbi vježbe.

Osim novih premium featurea, napredne značajke počele su se spuštati i u cjenovno vrlo prihvatljiv segment. Ovdje se često satovi razlikuju u mogućnostima, ovisno o vašim preferencijama. Jedan smjer u kojem se proizvode pametni satovi svakako je onaj za “svakodnevno” nošenje, te naravno praćenje aktivnosti, no želite da takav sat što dulje zadrži atraktivan izgled bez ogrebotina.

Zasloni su često veći, s atraktivnim izgledom po cijeni trajanja baterije. Drugi smjer koji korisnici mogu potražiti je pak izdržljivi “rugged” dizajn gdje su satovi dizajnirani kako se o njima ne bi trebalo previše paziti te je zaslon “udubljen” s istaknutim rubovima kako bi ga se teže prignječilo. Ovakvi satovi često imaju i feature koji im produžuju radno vrijeme, a to uključuje i monokromatske zaslone kao i više razina praćenja performansi kako biste uštedjeli bateriju ignorirajući feature koji vam ne trebaju za trenutnu rekreaciju.

Bitno je napomenuti i feature koji su postali aktivni na pristojnom broju pametnih satova do sata te pojednostavljuju korištenje sustava. Osim softverske podrške na pametnom telefonu koji im upotpunjuje funkcionalnost detaljnijim i preglednijim informacijama, trajanje baterije također se poboljšalo u najnovijoj generaciji satova. Mnogi omogućuju pohranu glazbe te povezivanje direktno sa slušalicama, kao i beskontaktno plaćanje, tako da brzo shvatite koliko vam sat olakšava šetnju ili slične rekreacije kada ne morate nositi ništa sa sobom.

 

Garmin Instinct ESports

Odličan primjer pristupačnijeg “rugged” sata s modernim featurima uistinu iznenađuje, a zadržava klasičan izgled ovakvih satova. Kod Instinct serije fokusiralo se na trajanje baterije te činjenicu da na sat i ne trebate toliko paziti. Ima vojni standard koji garantira određenu otpornost na vanjske elemente, ali i na fizičke pritiske kojima se može lagano oduprijeti. Koristi pregledan zaslon podijeljen u dva dijela kako bi olakšao navigaciju sustavom te istaknuo aktivnu funkciju na manjem zaslonu s pomoćnim prikazom.

 

Instinct Esports HR 1002.4

Zaslon koristi monokromatski transreflektivan ekran koji osigurava odličnu čitljivost na suncu uz apsolutno minimalnu potrošnju baterije. Može se lagano i osvijetliti, no idealan je za čitanje pod vanjskim izvorom svjetlosti. Prati brojne od navedenih feturea, od pulsa, preko spavanja, do mjerenja stresa. Kako vidite, ovdje pričamo o esports verziji sata koji bi se dodatno trebao svidjeti onima koji vole zaigrati na streamu uživo. Osim što vam prati otkucaje i stres privatno, te podatke možete integrirati i u vlastiti stream kako biste publici dali dodatne informacije o vašem stanju i tako povećali suspenziju. Punu listu mogućnosti ipak provjerite na službenim stranicama jer sve ne bi stale u jedan tekst.

 

Garmin Venu SQ

Ovaj sat okrenuo se pak drugoj publici. Želite li nešto jednostavno što paše uz svaki izgled te se ne ističe previše dimenzijama, a istovremeno nudi vrlo pregledan zaslon, onda je ovaj model idealan za vas. Zaslon pravokutnog oblika omogućuje prikaz velikog broja korisnih informacija na zaslonu bez previše muke, a činjenica da je u boji znači i da ga možete personalizirati. Sat se fokusira na vježbanje u zatvorenom te, kada očita vašu fizičku spremu, može i sam isplanirati kompletne popularne treninge.

 

VenuSq HR 1002.5

Uz to ima i virtualnog trenera za trčanje kako biste bili u top formi i održali zdravlje, ili se pripremili za nadolazeće evente. Činjenica da se radi o manjem satu, zajedno s osvijetljenim zaslonom, znači da neće imati nevjerojatno trajanje baterije, no bez problema možete odraditi nekoliko treninga, ovisno naravno koliko traju. Nudi i napredne funkcije poput beskontaktnog plaćanja, kontrole glazbe i obavijesti s mobitela, a može prepoznati i kada se dogodila nezgoda te se namjestiti da sam zove pomoć koju ste prvotno programirali. Naravno, sat dolazi i s nizom senzora, uključujući i GPS za precizno praćenje sportova od kojih je njih dobar broj predprogramiran za preciznije praćenje.

 

Garmin Index S2

Nova vaga od Garmina potencijalnim korisnicima donosi cijeli niz korisnih informacija za koje vjerojatno niste ni znali da se mogu mjeriti na ovaj način. Ova druga generacija vage aktivno prati vaše detaljne informacije te ih bilježi kroz vrijeme. Sve se to prenosi i na njihovu aplikaciju na pametnom mobitelu kako bi se sve informacije mogle ujediniti. Činjenica je da sat još ne može izmjeriti specifične podatke o vašem tjelesnom stanju te je ovakva vaga idealan uređaj da upotpuni vašu zdravstvenu sliku pa onda Garminov sustav može ponuditi neke svoje prijedloge o vježbanju za obaranje vlastitih granica.

 

Index2 HR 2001

Vaga, osim naravno težine, odmah prikazuje i njen trend unazad mjesec dana. Zatim imate opciju stati bosi na vagu te vaga slanjem impulsa očitava dodatne detalje, od indeksa tjelesne mase, postotka masnog tkiva, skeletne mišićne mase, koštane mase, do postotka vode u tijelu. To su sve bitni detalji koji će mnoge zanimati i ako se ne bave aktivno sportom, već se jednostavno žele riješiti koje kile ili pak održati trenutno stanje. Zajedno sa satom, sustav je pravi zlatni rudnik informacija o vašem zdravlju.

 


Televizori

OLED čeka izazivača

OLED zasloni trenutačno su vrh tehnologije u svijetu velikih pametnih televizora. Obični LED LCD televizori svakodnevno se poboljšavaju, svoje adute ima QLED tehnologija, a iza brda se kotrlja i novi izazivač MicroLED.

 

U protekloj, neobičnoj godini trebala se dogoditi prava eksplozija prodaje televizora zbog velikih sportskih natjecanja. No, i nogometni Euro i Olimpijske igre u Tokiju zbog pandemije korona virusa su odgođene, pa su možda i neke premijere novih uređaja stavljene na stranu. Međutim, noviteta ipak nije nedostajalo, a u novu godinu ulazimo s prilično jasnim pozicijama i konstelacijom snaga na tržištu televizora.

 

Tehnologije

I u 2020. godini odradili smo veliki usporedni test pametnih televizora koji nas je doveo do nekih spoznaja. Za početak, ulazna dijagonala za novi 4K televizor bi trebala biti 55 inča bez obzira na tehnologiju samog panela, a sve kako bi do izražaja došla visoka rezolucija UHD modela.

Što se tiče same tehnologije prikaza, tržištem dominiraju tri različita tipa ekrana. Već dulje vrijeme nema plazma modela, koji su imali izvrstan prikaz crne boje, ali su i trošili podosta energije. Većina mainstream televizora su klasični LED LCD modeli. LCD matrica sadrži piksele i da bi se stvorila slika potrebno je pozadinsko osvjetljenje. Velik napredak napravljen je i u ovom početnom segmentu televizora, pa čak i jeftiniji modeli već sada dolaze s Direct LED osvjetljenjem, što je iznimno bitno za uniformiranost prikaza. Ako televizor ima micro-dimming, odnosno zone zatamnjenja, puno će bolje prikazati tamne scene i neće biti toliko probijanja bijele. Mana LED LCD televizora je ispraniji izgled slike i slabiji kontrast, no najbolji modeli već imaju snažnu svjetlinu, ujednačen prikaz i dolaze bez ghostinga.

Nadogradnja na klasične LED televizore prisutna na tržištu zove se QLED, a razlika u odnosu na klasične LED televizore je u Quantum Dot tehnologiji, nanometarskim česticama poluvodičkog materijala koje stvaraju svjetlost različitih boja ovisno o veličini čestica. Zbog ovoga, QLED modeli imaju bolji prikaz boja te se odlikuju visokom svjetlinom koja pak utječe na veće vrijednosti kontrasta. Ako se QLED kombinira s tehnologijama za bolji prikaz crne, i kontrast i HDR prikaz dolaze do većeg izražaja.

 

otvorne 3

OLED tehnologija nema pozadinsko osvjetljenje, već se takvi televizori sastoje od samoemitirajućih piksela koji se pale i gase prema potrebi. Velika prednost OLED panela je apsolutni prikaz crne boje, što sa sobom nosi i iznimni kontrast, neusporediv s drugim panelima. OLED također ima iznimno precizan prikaz boja i kutove gledanja te se radi o tehnologiji koja je trenutačno superiorna na tržištu.

Cjenovno, za OLED televizore ćete morati izdvojiti oko 10000 kuna za početni model, kvalitetniji QLED modeli također se kreću oko tog iznosa, dok odličan LED televizor poput Philipsa 8505 možete nabaviti za oko 5000 kuna, s tim da je to već premium razina izrade i opremljenosti.

Sljedeća tehnologija koja nadolazi zove se MicroLED i posebna je po tome što koristi LED svjetiljke mikro veličine čime zapravo rade sličnu stvar kao OLED. Tehnologija dolazi do faze kada se može isplativije skalirati na manje televizore, a omogućivat će odlične performanse, izniman HDR prikaz, vjerne boje i kontrast. U 2021. godini još neće biti pristupačnih dostupnih modela s ovom tehnologijom, tako da OLED još neko vrijeme nema ozbiljnu konkurenciju.

 

Procesiranje slike i dodaci

Svaki proizvođač ima svoj procesor slike, koji je odgovoran za više stavki. Budući da još uvijek nema previše 4K sadržaja, ti procesori se brinu za upscale slike. Također su odgovorni za dinamički raspon te motion blur. Philips P5, koji od njihove Performance serije LED televizora do najjačih OLED modela isporučuje kvalitetno obrađen signal, odličan je primjer takvog procesora.

Kada gledate pametna sučelja tri su vodeća kandidata na tržištu. Android TV je daleko najopremljeniji aplikacijama te takvi televizori dolaze s ugrađenim Chromecastom i podrškom za pametne asistente. Tizen OS briljira dizajnom, koji je lagan, intuitivan, a nudi se velik izbor aplikacija i povezivanje s gotovo svim mogućim bežičnim načinima, uključujući i Apple Air Play. WebOS je također vrlo vizualno zanimljiv i nenapadan.

Što se tiče sučelja, HDMI 2.1 je neki standard kojeg morate ganjati, budući da će omogućiti future-proof opciju prijenosa 4K signala s više od 60 Hz u budućnosti. Neizostavni su, naravno, WLAN i Bluetooth, a noviji televizori imaju i FreeSync opcije te osvježenje ekrana do 120 Hz.

 

Philips OLED 805

Iznimne performanse i Ambilight

OLED tehnologija je trenutačno vrh ponude u svijetu televizora, a s kontrastom, prikazom boja i vau efektom kada upalite 4K sadržaj na ovom panelu teško se koji televizor može mjeriti. Ako tražite model s kojim ćete imati ono najbolje, a da baš ne ostanete bez ušteđevine, Philips 55OLED805 je početni model proizvođača, koji uz nevjerojatan prikaz slike ima još nekoliko aduta. Dizajnerski, kao i svi OLED televizori, model 805 iznimno je tanak, a minimalizam se očitava i u sitnim nožicama, pa će sobom dominirati veliki sjajni ekran s vrlo tankim rubovima oko panela.

OLED donosi nenadmašnu kvalitetu prikaza, a Philips P5 engine s umjetnom inteligencijom brine se za bogatije boje, uglađenije kretnje i upscale opcije. To znači da će slika biti poboljšana čak i ako je starija.

 

55OLED805 12 RTP global 001

Televizor dolazi s Philipsovom trademark tehnologijom Ambilight koja stvarno čini razliku, jer LED svjetla iza televizora reproduciraju boju koja je trenutno na ekranu te tako produbljuju imerziju kod gledatelja. Ambilight ima i neke druge opcije rada, no ova je najimpresivnija.

Philipsovi OLED televizori dolaze s Android TV pametnom platformom, što znači da ćete od bogatstva streaming servisa i zaboraviti na stari dobri DVB-T2 i klasični TV program. Uključite Netflix, Amazon Prime, HBO Go, YouTube i kao autor članka s marketa skinite NFL aplikaciju i uronite u svijet 4K OLED čarolije.

 

Philips TAB7305/10

2.1 soundbar s Dolby Audiom

Savršena nadopuna za OLED televizor je Philipsov soundbar koji dolazi s glavnom jedinicom izlazne snage 160 W i velikim niskotoncem snage 140W koji zajedno čine impresivnu zvučnu sliku sposobnu za preciznu reprodukciju cijelog raspona tonova. Uz digitalni optički ulaz, TAB7305/10 opremljen je HDMI 1.4 (ARC) izlazom, a tu su još USB i audio ulaz (3,5 mm). Bitno je dodati kako se uz audio komunikaciju s televizorom na ovaj soundbar možete spojiti i putem Bluetootha te uživati u kvalitetnoj reprodukciji glazbe. Osim velike snage, soundbar dolazi s Dolby Audio certifikatom koji omogućuje izraženije glasove i efekte u filmovima.

soundbar

 


Pohrana podataka

Sve igre na jednom mjestu

Razvoj super-brzih diskova baziranih na flash memoriji zanimljiva je priča o kompromisima, malim revolucijama u tehnologiji te obaranjima rekorda u brzinama.

 

Kao da je bilo jučer kada je sve krenulo: Vagalo se na veliko koliko veliki SSD uzeti da ubrza vaše računalo, hoće li 32 GB biti dovoljno za Windowse ili ćemo morati štedjeti za 64 GB verziju. Samo taj upgrade bio je dovoljan da vašu staru kantu pretvori u sustav iz budućnosti s nevjerojatnim brzinama rada. Sa 64 GB verzijom mogli ste i jednu udarnu igru staviti gore, ipak su tada bile nešto manje. U tim danima proizvođači su računali na čistu snagu flash memorije, što je svakako nudilo impresivne rezultate, no tehnologija je tada imala i značajne mane. Prije svega, zbog načina na koji sam sustav radi te je osmišljen, male količine pohrane imaju značajno lošije performanse od većih modela. To se, naravno, tada najviše i vidjelo u kapacitetima ispod 128 GB.

 S vremenom, kao i sa svakom popularnom tehnologijom, počela su se razvijati nova rješenja kako bi se diskovi mogli približiti prosječnome kupcu. Počelo se pohranjivati više bitova u svaku ćeliju flash memorije, a prava revolucija došla je i kada se masovno počelo proizvoditi čipove s memorijom “na katove”, gdje danas imamo memoriju s do 96 slojeva, što velike kapacitete čini kompaktnima te, povrh svega, povoljnijima. No, nove tehnologije koje su se fokusirale na kapacitete konstantno su bile pod sjenom izjava kako se radi o kompromisu na račun kvalitete, brzine te dugovječnosti diskova.

Unatoč tome, diskovi su postajali sve brži i veći te, istovremeno, sve povoljniji, do razine da im je klasično SATA III sučelje jednostavno bila najveća mana. Na scenu dolaze M.2 standard (nakon nekoliko iteracija) koji određuje nove kompaktne dimenzije diskova, jer su klasični SSD-i u 2,5” kućištima postali većinom prazne kutije. NVMe standard također je označio direktan pristup pohrane PCIe linijama s ogromnim potencijalnim brzinama. Proizvođači su brzo osvojili i nove brzine koje dosežu i 3000 MB/s te se ponovio veliki skok u performansama.

No, razvoj tehnologije sada je na SSDu već standardno trebao uključivati DRAM memoriju za vrlo brzo pretraživanje diska te pohranu podataka koji se konstantno mijenjaju te bi tako nešto brže trošili flash memoriju diska. Uz to, kako bi SSD diskovi mogli imati visoke kapacitete te i dalje bili cjenovno prihvatljivi, koriste pohranu s više bitova po ćeliji memorije, kako smo spomenuli. Danas se mogu pospremiti i četiri bita po ćeliji, no minus je vrlo spor rad takve flash memorije za današnje standarde, kao i više “trošenje” iste memorije. Zato većina diskova pouzdanih proizvođača koristi i flash međuspremnik iliti “cache”, koji koristi jedan bit po ćeliji i omogućuje navedene maksimalne brzine diska s većom otpornošću na pisanje.

 

Kingston A2000 1 TB 2

Tako kada kopirate nešto velikom brzinom, disk zatim te podatke “skrivećki” prebacuje u ostatak sporije memorije. Trik je u tome da prosječni korisnici često jednostavno ne kopiraju tolike podatke te ne stignu napuniti međuspremnik. Za one koji ipak trebaju punu brzinu, tu su uvijek “Pro” verzije diskova s, naravno, daleko većim cijenama i memorijom koja ima jednake performanse, samo ih može konstantno držati i na vrlo velikim prijenosima podataka. Kako bi diskove mogli prodati što jeftinije, neki su sa svojih diskova maknuli DRAM, pa čak i cache memoriju te za nešto manje novaca mogli ponuditi jednake kapacitete. Ovakvi diskovi imaju slabije performanse te bez modernih tehnologija dugovječnost im je također upitna s kratkim garantnim rokovima.

To predstavlja problem najnovijem valu modernih SSD diskova. Cijena 1 GB memorije napokon je pouzdano pala ispod jedne kune, a da proizvod koji kupujete ima i solidnu garanciju te očekivane performanse zajedno s brzom cache pohranom i DRAM memorijom. Upravo je ovo i smjer u kojem smatramo da će se daljnji razvoj kretati. Kod slaganja novog računala ili nadogradnje starijeg po prvi put možemo lagano reći da kupite samo SSD disk ogromnih performansi bez potrebe za tvrdim diskom, osim ako uistinu pospremate velike količine podataka koje ne koristite aktivno.

Znači, gaming računala s jednim SSD diskom ostala su cjenovno prihvatljiv standard. Čak i profesionalni korisnici mogu lagano koristiti ovu tehnologiju bez potrebe za čvrstim diskom te je jedina iznimka ako se aktivno bavite većim podacima poput, primjerice, slika i videa koje ne koristite često, poput naše arhive fotografija hardvera, kojih se, naravno, nakupi na mjesečnoj razini. Smatramo da se sada prava bitka počinje voditi kod povoljnijih modela, jer jednom kada pređete 2000 MB/s diskove postaje upitno koliko će korisnici vidjeti razlike u stvarnom životu, van benchmarka. Naravno, nisu krivi diskovi, već se jednostavno proizvođači ostatka sustava trebaju prilagoditi tako velikim brzinama, što bi se i moglo dogoditi uskoro s obzirom na to da su nove konzole pokazale da je to i te kako moguće.

 

Kingston A2000

Ovaj SSD od Kingstona cilja prosječnog korisnika, bilo da je riječ o gaming sustavu ili računalo koristite u poslovne svrhe. Kao što smo spomenuli, omjer cijene i performansi bio je cilj koji se svakako ostvario na ovom primjerku, što se najbolje može vidjeti po cijeni gigabajta gdje je probijena granica da 1 GB košta manje od kune. Ono što je bitno napomenuti svakako je činjenica da, unatoč cijeni, pričamo o vrlo brzom NVMe M.2 SSD-u. Kapaciteti se protežu od 250 GB do 1 TB, što će zadovoljiti veliku većinu korisnika.

 

Kingston A2000 1 TB 1

Brzine čitanja s diskova podjednake su kod svih kapaciteta, iako se brzine pisanja razlikuju te postaju veće s većim diskovima. Ono bitno su IOPS vrijednosti, jer predstavljaju brzinu prijenosa malih nepredvidljivih podataka koji su često i ključni te primjetni kod svakodnevnog korištenja diska. Kako se ova vrijednost pogotovo diže s kapacitetom, smatramo da je najveći disk od 1 TB best buy rješenje, jer osim najvećeg kapaciteta ima i najbolje performanse u ključnim dijelovima rada. Kingston ovom disku daje Micronovu flash memoriju s 96 slojeva i TLC konfiguracijom, odnosno tri bita po ćeliji. Kako bi sve radilo optimalno brine se SM2263EN kontroler koji dolazi i s DDR4 memorijom od Kingstona za optimalan rad.

Za cache memoriju koristi se spomenuti TLC flash, no u SLC konfiguraciji. Drugim riječima, dopušta se spremanje jednog bita po ćeliji na dijelu flash memorije kako bi se dobile maksimalne brzine. Ovaj međuspremnik ima zapremninu od oko 150 GB konstantnog pisanja na disk, nakon čega brzina pada kako bi se sve moglo pospremiti. Prosječan korisnik će van benchmarka vrlo teško postići te vrijednosti. Ono što se nama dopada u cijeloj priči su performanse, čiju usporedbu i s najboljim diskovima prosječan korisnik, pa ni na gaming računalu teško može razlikovati, no ovaj disk dolazi po vrlo atraktivnoj cijeni zajedno sa svim modernim tehnologijama. Šlag na torti svakako je i samopouzdanje proizvođača u obliku 5-godišnje garancije.

 


Projektori

Tehnologije i trendovi na projektorima za kućno kino

U posljednje vrijeme, uz povećano zadržavanje u kući, nije bilo teško primijetiti da je udobnost vlastitog doma vrlo bitna. Tako mnogi razmišljaju kako napraviti upgrade filmskih večeri petkom i subotom. No, naposljetku, zašto ne bi svaki dan učinili pogodnim za uživanje u filmu. Donosimo vam pregled tehnologija korištenih u projektorima za kućna kina, kao i trendove koje će mnogi slijediti.

 

ef 12 scene living

Ukoliko se na vašem popisu Tech gadgeta koje želite nabaviti nalazi projektor donosimo vam pregled trendova kako biste lakše odabrali jedan za sebe.

Pri nabavci projektora prva stvar na koju treba obratiti pažnju je površina na koju će se projicirati slika. Mnogima će najobičniji strop ili zid biti i više nego dovoljan. Za takve prilike odabrali smo Epsonov EF-12 jer je maleni i prijenosan te bi kao starter model za ulazak u svijet projektora mogao zadovoljiti potrebe većine ukućana.

 

Objektivi projektora

Razlikujemo projektore s različitim vrstama objektiva, a najčešća razlika je u načinu zumiranja. Tako imamo objektive s motoriziranim zumiranjem ili one s ručnim zumiranjem. Nadalje imamo ultra širokokutne objektive i one koji su samo širokokutni dok, recimo, kino dvorane koriste normalan kut objektiva. Razlike su u udaljenosti na kojoj se projektor mora nalaziti od platna kako bi slika mogla biti oštra te tako ultra širokokutni objektivi mogu prikazati sliku vrlo velike dijagonale na malenim udaljenostima od površine projekcije.

 

HDR

HDR polako dolazi i na projektore nižih rezolucija. No, što je HDR? Dok 4K označava dobru rezoluciju slike, HDR (visoki dinamički raspon) označava dobar kontrast, boju i svjetlinu. Neki proizvođači projektora dodaju emulirani HDR pokušavajući oponašati HDR bez HDR podataka.

 

pexels roberto nickson 3131971 potpis Photo by Roberto Nickson from Pexels

Većina novih 4K projektora (ali ne i svi) sada podržavaju ne samo HDR10, već i HLG, poznat kao Hybrid Log Gamma. Ovaj drugi oblik HDR-a zasnovan na softveru namijenjen je prvenstveno emitiranju filmova. Za većinu ljudi nedostatak HLG podrške u ovom trenutku nije problem, no kroz koju godinu, kada ga počnu podržavati streaming servisi, mogao bi biti veliki problem. Morate se odlučiti treba li vam projektor koji podržava HLG ili vam je HDR10, koji je široko korišteni HDR s kojim su kodirani gotovo svi 4K UHD filmovi, sasvim dovoljan. Imajte na umu da je za HDR potrebno puno lumena. Stoga je za tipični 1080p projektor s ovom sposobnošću potrebno najmanje 2000 lumena.

 

Laserski ili LED projektor?

Nekada su projektori koristili lampe za osvjetljavanje slike. Takvi projektori bili su većih dimenzija i kratkog trajanja lampe pa ih je trebalo često mijenjati. Lampe su radile u kombinaciji s posebnim zrcalima ili kotačima u boji koji svjetlost razdvajaju na crvenu, zelenu i plavu te zasebnim slikovnim čipom (LCD, LCOS, DLP) koji daje detalje slike. Svjetlost koja dolazi iz lampe, ogledala ili kotača u boji mora proći kroz refleksni čip ili se od njega odbiti, čime se dobije slika koju vidite na zidu.

Problem s lampama je i veliko zagrijavanje projektora, pa su redovito imali bučne ventilatore koji bi ih hladili. LED osvjetljenje je ovdje doskočilo tim problemima, pa je uz korištenje LED izvora svjetlosti moguće imati znatno manje projektore.

No, LED rasvjeta je i slabija od lampe, što joj je uz razne benefite poput manjeg zagrijavanja te dimenzija ujedno i veliki nedostatak, jer projektori moralu biti postavljeni relativno blizu zida na koji projiciramo kako bi ostvarili što veći kontrast jer, za one koji ne znaju, kontrast pada s udaljenosti projektora od zida.

LED osvjetljenje na projektorima moguće je vidjeti u pametnom telefonu ili laptopu s ugrađenim projektorom. Navikli smo na LED izvore svjetlosti u džepnim projektorima, ali sada se projektori za kućnu zabavu poput EF-12 odlučili umjesto LED-a koristiti laserski izvor osvjetljenja.

Gotovo svi laserski projektori dizajnirani za kućnu uporabu su 4K projektori, te im se cijene kreću od 2000 USD na više.

 

Prijenosni džepni projektori

Nazivaju ih još i pico projektorima. Kako napreduje tehnologija tako projektori mogu biti sve manjih dimenzija, a da pri tome zadrže dobar kontrast.

 

epson ef11 12 372 1

Neki džepni projektori mogu imati izrazito niske cijene od svega nekoliko stotina dolara. Kod takvih projektora treba pripaziti na način oglašavanja, gdje se najčešće navodi kako „podržavaju 1080p rezoluciju“. No, dubljim promatranjem otkrit ćete kako se radi o projektoru s VGA ili DVD kvalitetom slike stvarne rezolucije 768 x 576 pixela, a oni mogu primiti FullHD izvor slike koji će tada smanjiti na njihovu DVD rezoluciju. Ne samo da takva slika neće biti oštra, već, ako ste projektor poželjeli koristiti za prezentacije, pri projekciji s računala na takvoj se slici neće vidjeti čitati slova.

Maleni prijenosni projektor, možda je i najbolja opcija za ulazak u svijet projektora. S toga predlažemo da razmotrite Epson EF-12 koji ima rezoluciju od 1920x1080 pixela.

 

Epson EF-12 projektor

 EF-12 tek je izašao na tržište, a odlikuje ga mala dimenzija od 18 cm dužine i širine te visina od 13 cm. Težak je oko 2 kilograma te time i lako prenosiv. Posjeduje dva Yamahina zvučnika snage od 5 vata svaki. Ugrađeni zvučnici su odlični, jer kada poželite pogledati neki multimedijalni sadržaj na njemu, odmah možete početi gledati odabrani stream bez potrebe za dodavanjem vanjskih zvučnika. Ipak, za one koji ne mogu bez vrhunskog zvuka u projektor je ugrađen bluetooth kako bi njime lakše mogli ostvariti konekciju prema vanjskim zvučnicima.

Malene dimenzije projektora omogućuju mu projiciranje, osim na zid, i na strop. S obzirom na to da je strop najčešće lišen ukrašavanja u obliku slika koje vise po zidovima, nekako ga smatramo površinom koju će najviše ljudi koristiti. Dovoljno je malen da ga prema potrebi odnesete u dječju sobu kako bi klinci na njemu pogledali animirani film, a nakon što klinci odu na spavanje možete ga s lakoćom premjestiti u vašu spavaću sobu te na stropu iz udobnosti kreveta pogledati još jedan film.

Imate li dvorište, lako ga je tamo smjestiti i sliku projicirati na fasadu kuće ili na platno koje ste uz pomoć stativa postavili u dvorištu, a mogli biste i razapeti plahtu i iskoristiti ju kao priručno platno.

 

ef 12 03

Nevjerojatno je kako uz ovaj projektor možete imati FullHD sliku dijagonale od 150 inča, a uz njegovu tehnologiju uštede moguće je uživati u video sadržajima do 10 godina pri gledanju videa u trajanju od 5 sati dnevno. Uz uključenu uštedu projektor će koristiti osvjetljenje od 500 lumena, dok će uz puno osvjetljenje od 1000 lumena lasersko osvjetljenje projektora trajati 10 godina uz dnevno korištenje projektora u trajanju od 90 minuta. Impresivno, zar ne? Vjerojatnije je da ćete prije isteka tog vremena nabaviti neki još noviji projektor kada ga Epson izbaci na tržište nego da će vam otkazati lasersko osvjetljenje.

Ugrađeni Android TV pruža vam gledanje filmova, serija i igara putem usluga Google Play i YouTube te drugih omiljenih aplikacija poput Netflixa. Tu je i Google pomoćnik uz kojeg možete brzo pristupati zabavnim sadržajima, primati odgovore i upravljati kompatibilnim uređajima u svojem domu, dok će ugrađeni Chromecast poslužiti da svoje omiljene aplikacije za zabavu možete emitirati s Android ili iOS uređaja, kao i s Mac ili Windows računala te Chromebook uređaja.

Projektor podržava automatski ispravak iskrivljenja (keystone) i to okomito do ± 34° te vodoravno do ± 40°. Optički objektiv osigurat će dijagonalu projekcije od 30 do 150 inča, a pri udaljenosti od 1,3 metra postići će dijagonalu od 60“. Autofokus mu je motoriziran. Razina buke mu je 27 dB, dok je u štedljivom načinu rada tiši od samo 22 dB. Može raditi na temperaturama od 5°C do 35°C. Osim USB utora te utora za slušalice ima i dva HDMI priključka.

Elegantan, moderan i lijepo osmišljen dizajn projektora s bakrenim okvirom lako vas može odvratiti od velikog raspona značajki. Jednostavno ga se premješta iz prostorije u prostoriju, a uz projekciju u bilo kojem smjeru koja započinje u trenu te uz pametna rješenja i zvuk koji pružaju ugrađeni YAMAHA zvučnici, ovaj uređaj savršeno je rješenje za vizualno povezan dom. Projekcije izgledaju svjetlije i živopisnije zahvaljujući korištenoj 3CLD tehnologiji iz Epsona.

 


Ostali gadgeti

S popisom od Top 10 u 2021. godinu

Dok ljudi diljem svijeta s nestrpljenjem čekaju novu 2021. godinu kako bi, valjda, svi problemi promjenom datuma nestali, postoji nešto zavodljivo u toj misli o Novoj Godini. Prilika za novi početak, za pravo ja, za ostvarivanje svega što je bilo u ladici zbog manjka vremena ili ambicija. Bacili smo spin na novogodišnji popis želja i, umjesto na odluke o prestanku jedenja crvenog mesa i napolitanki, bacili smo se na popis apsolutnih tehnoloških želja. Uz prethodno opisane kategorije izdvojili smo još deset tech odluka koje bi trebali razmotriti u 2021. godini. Tehnologije su to koje su trenutačno najaktualnije, s najboljim hardverom, najprimjenjivije i u novoj, potpuno (nadamo se) drugačijoj godini ostvarit ćete svoje tech snove.

 

Oculus Quest 2

 

Case Modding2

 Vruća VR roba stigla je ove godine iz Oculusa. Iako se korisnici bune zbog uskog povezivanja s Facebook računom, Quest 2 je kvalitetan samostalni VR uređaj kojeg pokreće Qualcomm Snapdragon XR2 platforma sa 6 GB radne memorije. Može funkcionirati samostalno i povezan s računalom koje ipak ima više snage, a tu su i napredni Touch kontroleri s praćenjem ruku u prostoru. Kroz mobilnu aplikaciju označite prostor za igranje i uronite u imerzivni svijet virtualne stvarnosti. Quest 2 ima odličnu rezoluciju od 1832x1920 piksela po oku.

 

Apple MacBook Pro 13

 

MacBook Pro M copy

Apple je predstavio novu seriju prijenosnika koje pokreće čipset iz vlastite proizvodnje, M1. U nakani da se odmakne od Intelovih procesora, Apple se odlučio na vlastito rješenje i to ARM arhitekture. M1 je baziran na 5 nm čipu sa 16 milijardi tranzistora. Cijeli čipset ima osmojezgreni procesor, integriranu grafiku i zajedničku memorijsku arhitekturu te Apple Neural Engine. Testovi su pokazali da je prijenosnik na ARM arhitekturi iznimno moćan i u nekim stvarima poput autonomije baterije nadmašuje Intelovu konkurenciju. MacBook Pro dolazi i sa 16 GB radne memorije i terabajtnim brzim SSD-om, a na njemu se mogu pokretati aplikacije s desktop i mobilnog Apple OS-a.

 

AOC CU34G2X

 

AOC CU34G 3

Sve što vam kao gameru treba u 2021. godini je moćan gaming monitor. AOC u sebi spaja sve aktualne trendove, ima brzi VA panel kojeg uz odziv krasi velik kontrast i živopisan prikaz boja. Uz to, AOC CU34G2X stiže s velikim 34’’ ekranom izduženog 21:9 formata te brzinom osvježavanja od 144 Hz. Nove grafičke moći će iskoristiti njegovu rezoluciju od 3440x1440 piksela.

 

DJI Mini 2

 

DJI Mini 2

Kompaktni dron iz DJI-a teži manje od 250 grama, što je bitno zbog aktualnih propisa oko letova dronova. Stane u dlan ruke i idealan je suputnik na putovanjima, a ima bateriju koja donosi pola sata autonomije i maksimalnu visinu od 4000 metara. Sustav stabilizacije može kompenzirati brzine vjetra do 40 km/h. Snima video u 4K rezoluciji, a podržava od 10 km prijenos videa HD kvalitete.

 

Ryzen 5 5600X

 

AMD 5000 procesori 2

Trebate li najmoderniji procesor koji nije ujedno i najskuplji, AMD Ryzen 5 5600X objedinjuje najbolje iz ZEN 3 arhitekture koja sada u potpunosti dominira Intelovom ponudom. Odlične performanse u igrama, multithread aplikacijama i energetska učinkovitost glavni su aduti ovog moćnog šestojezgrenog procesora.

 

Nvidia GeForce RTX 3090

 

nvidia 3090

Ovo je jednostavno apsolutno najjača grafička kartica na svijetu. Sposobna je za igranje igara u 8K rezoluciji, dok će 4K samljeti bez ikakvih problema. Nvidia ju predstavlja i kao idealnu karticu za kreativne profesionalce s ukupno 10,496 kuda jezgri. Kartica ima 24 GB GDDR6X video memorije i ogromni bandwith, što znači da ćete dobiti ogroman benefit za renderiranje u Blenderu ili DaVinci Resolve aplikacijama. Cijena je ogromna, ali ako želite najjači future-proof hardver na tržištu to je RTX 3090.

 

PS5

 

PS5 copy

Recenziju novog PlayStationa možete čitati u PC Play dijelu ovog broja. Nova konzola sposobna je za 4K gaming te ima inovativni kontroler kojeg developeri tek trebaju iskoristiti. Ukupno, za gamere teško možete naći povoljniju kupnju u 2021. godini. Popularnost PlayStationa na našem tržištu je ogromna, a izbor ekskluzivnih igara mnogo veći nego kod Xboxa, koji službeno ni nije u Hrvatskoj.

 

Lenovo IdeaPad Flex 5 14

 

Lenovo IdeaPad Flex 5 14are 7

Flex 5 je izniman uređaj koji u kvalitetnom kućištu nosi IPS ekran, konvertibilnost i korištenje u više modova rada, no prava snaga je ispod „haube“. Novi AMD 4xxx procesori donose fenomenalne performanse, a uz to Flex ima ogromnu autonomiju rada. S ovim kompaktnim prijenosnikom u 2021. spremni ste za rad od kuće, školovanje ili uživanje u multimediji.

 

Naučite Phyton, Kotlin ili JavaScript

 

Python

Dok je gospodarstvo u 2020. godini utonulo u pandemijsku recesiju, stagnacije nema u softverskoj industriji. Prema trenutačnim trendovima najpopularniji programski jezici su Python, Kotlin i JavaScript. Python se koristi u razvoju web, desktop aplikacija, podatkovnoj znanosti i strojnom učenju. Kotlin je kompatibilan s Javom i koristi se za razvoj Android aplikacija, a unatoč već 24. rođendanu, Java je također u samom vrhu. Provjerite ponudu hrvatskih tech učilišta i fakulteta u Vidi.Edu posebnom prilogu na našem webu ili se odlučite za online tečajeve na Udemy ili Coursera platformama.

 

Hyper X Cloud Mix

 

Hyper X Cloud Mix

Hibridni combo paket kojeg dobijete s Hyper X Cloud Mix slušalicama ono je što vam treba u Novoj Godini. Gaming slušalice koje su spremne za PlayStation 5, Xbox Series X i gaming PC mogu se povezati 3,5 mm žicom ili bežično. Podržavaju Bluetooth i imaju dizajn s kojim ih slobodno možete ponijeti van i slušati glazbu. Performanse su odlične i u igrama i u hi-fi dijelu.

 

 

(Stranica 1 od 8)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 8)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Top hardver za početak 2021. godine - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.