Laptop Vs. desktop

Laptop Vs. desktop

Nikad isplativiji mobilni gaming

 

Što se više isplati kupiti 2022. godine: gaming desktop ili laptop? Nestvarno visoke cijene grafičkih kartica učinile su desktop gaming konfiguracije prilično neisplativom investicijom. Laptop se čini kao bolja alternativa. Usporedili smo high-end gaming laptop s najnovijim gaming desktopom kako bismo vidjeli tko odnosi pobjedu u ovom nesvakidašnjem gaming okršaju.

Table of contents
« Prev All Pages Next »

 Već više od godinu i pol dana traje „velika GPU kriza“ koja je zagorčala život mnogim gamerima. Sveopći kaos na tržištu grafičkih kartica ponajprije se manifestirao u vidu nedostupnosti i nestašice kartica, a potom i u obliku astronomski visokih, abnormalnih cijena dostupnih kartica. Nećemo ovdje sada ulaziti u sve uzroke koji su doveli do takvog stanja na tržištu grafičkih kartica (ima ih više: pandemija, boom kriptovaluta itd.), međutim činjenica je kako su mnogi gameri u zadnje vrijeme jednostavno morali odustati od nabavke novog računala ili nadogradnje postojećeg novijom grafičkom karticom. Istina, situacija se ponešto u zadnjih nekoliko mjeseci za divno čudo popravila. Cijene grafičkih kartica krenule su silaznom putanjom, tako da su mnoge kartice danas osjetno jeftinije nego što su primjerice bile prije 6 mjeseci.

 

Laptop kao spas za gamere?

Međutim, ruku na srce, cijene su i dalje poprilično visoke, posebno ako govorimo o high-end karticama najnovije generacije čija cijena i dalje nerijetko doseže 10.000 kuna. Od samog početka „nevremena“ na tržištu grafičkih kartica gameri su pokušali biti što kreativniji kako bi se, po koliko-toliko prihvatljivim cijenama, dokopali novijih kartica. U početku je primjerice tržište rabljenih kartica bilo jedna od opcija. Nakon toga primjerice kupnja brand name gotove konfiguracije bila je način na koji ste mogli doći do novije grafičke kartice. Nažalost ubrzo su i ovakve opcije postale neisplative, s obzirom na to da su abnormalne cijene i nestašica kartica i ovdje ostavili svoj pečat.

Tijekom vremena se međutim pojavila jedna zanimljiva alternativa kupnji nove grafičke kartice. U prvi mah će možda zazvučati čudno, ali riječ je o – gaming laptopima! Najnoviji gaming laptopi postali su ozbiljna alternativa kupnji nove grafičke kartice ili kompletnog gaming računala. Zašto?

Pa recimo da je u jednom trenutku prosječna mainstream grafička kartica gornje srednje klase koštala kao kompletan gaming laptop najnovije generacije. Danas je situacija možda mrvicu bolja, ali ne previše.

 

specs

 

Mobilni GPU sve moćniji

S obzirom na to da su i AMD i Nvidia tijekom vremena predstavili svoje najnovije grafičke procesore Ampere i RDNA2 u varijantama namijenjenim ugradnji u prijenosna računala, kupnjom novijeg gaming laptopa mogli ste se dočepati grafičke kartica temeljene na najnovijoj tehnologiji. Gaming laptopi, odnosni gaming performanse najnovijih prijenosnih računala, u posljednjih nekoliko godina iznimno su uznapredovale, tako da ih danas s pravom možemo smatrati odgovarajućom alternativom stolnim gaming računalima.

Ključni razlog zbog čega cijena gaming laptopa nije toliko porasla i dosegnula neviđene razmjere treba tražiti u nekoliko činjenica. Prvenstveno u tome da laptop treba gledati kao visoko integriranu cjelinu koja se sastoji od komponenata koje proizvođači u principu nabavljaju u paketu i u velikim količinama dosta ranije nego se krene s proizvodnjom. Nadalje, grafički čipovi koji se ugrađuju u prijenosna računala nisu istovjetni onima koji se ugrađuju u grafičke kartice za stolna računala, pa je i po tom pitanju dostupnost bila bolja. Konačno recimo kako gaming laptopi nisu bili, zbog svoje inicijalno visoke cijene, toliko zanimljivi kao strojevi za printanje novca, odnosno za rudarenje kriptovaluta. Zbog svega toga su gaming laptopi svakako postali sve zanimljiviji gamerima.

 

slikaTesta

Gaming performanse testirali smo pomoću grafički najzahtjevnijih igara na tri najpopularnije rezolucije.

 


Laptop vs. desktop – cijene i tehnologija

Na papiru sve to zvuči primamljivo, međutim postavlja se ključno pitanje koliko su grafički procesori u prijenosnim računalima doista brzi? Mogu li nam ponuditi usporedive performanse s primjerice najnovijim gaming stolnim računalom.

Kako bismo doznali odgovor, mi smo odlučili usporediti neusporedivo, odnosno sučeliti gaming laptop s gaming desktopom u direktnom dvoboju. U nekim drugim vremenima ovakva usporedba ne bi imala previše smisla, međutim danas je hardversko tržište okrenuto naglavačke, tako da ovakva usporedba itekako „drži vodu“.

Cilj nam je dakle doznati dvije stvari: koliko nam moderni gaming laptopi opremljeni najnovijim grafičkim procesorima mogu doista omogućiti ugodno igranje najnovijih igara, odnosno može li moderan high-end gaming laptop biti jednako brz ili čak brži u najzahtjevnijim igrama od stolnog gaming računala opremljenog najnovijim komponentama.

Konkretno, u jednom kutu imamo izazivača zvanog gaming laptop, odnosno u našem slučaju dva gaming laptopa različitoga cjenovnog ranga. S druge strane boje desktop gaming računala branit će moderna i dobro opremljena konfiguracija spremna uzvratiti udarac.

Ovdje je prije svega, u cilju preciznog razumijevanja ideje ovog članka, važno napomenuti nekoliko stvari. Kada je u pitanju desktop gaming konfiguracija, ovakve su usporedbe dosta nezahvalne, jer hardverskih je kombinacija bezbroj. Nismo nažalost zbog vremena i nedostupnosti komponenti bili u mogućnosti složiti više konfiguracija različite cijene. Stoga se ova usporedba temelji na pretpostavki da u ovom trenutku želite složiti najnoviji gaming PC ili alternativno kupiti najnoviji gaming laptop. Probali smo upravo zbog toga da cijena konfiguracija koju smo posložili otprilike odgovara cijeni gaming laptopa više klase koji smo koristili za testiranje. Dakako da uvijek može i nešto jeftinije ili dosta skuplje, no smatrali smo kako komponente i uređaji koje smo odabrali čine dobru polazišnu točke želite li najbolje moguće performanse u modernim grafički zahtjevnim igrama.

Kako ipak ne bismo zanemarili gamere kojima će možda high-end laptop koji smo koristili biti preskup, odlučili smo testirati i jedan od najjeftinijih gaming laptopa s grafičkom karticom najnovije generacije.

 

12600kCinebench

Intelov procesor 12600K odlikuje se odličnim performansama u aplikacijama koje mogu iskoristiti sve dostupne jezgre poput Cinebencha.

 

Gaming desktop – Alder Lake i RDNA2 combo

Naša desktop gaming konfiguracija kombinacija je Intelova procesora i AMD-ove grafičke kartice. Temelji se na trenutno najnovijoj Intelovoj hardverskoj platformi koja uključuje Alder Lake procesore. Tehnološki gledano, ovo je trenutno najnaprednija hardverska platforma za stolna računala.

Konfiguracija koju smo testirali uključuje Intelov procesor Core i5 12600K koji trenutno nudi ponajbolji omjer cijene i performansi na tržištu, kao i cjenovno nešto pristupačniju Z690 matičnu ploču s podrškom za jeftiniju DDR4 memoriju. Intelov najnoviji čipset Z690 donosi podršku za PCIe 5.0, a podržava i više PCI 4.0 utora za brze SSD-ove tako da je svakako odličan odabir za moderno gaming računalo.
Smatramo kako ovakva hardverska platforma omogućuje ponajbolje performanse u ovom trenutku, međutim isto tako nudi mogućnost lake i jednostavne nadogradnje u budućnosti. Moguće je dakako odabrati i nešto jeftiniji procesor iz najnovije Alder Lake generacije, no 12600K omogućuje iznimne gaming performanse i vrlo dobar overclocking potencijal. Što je u neku ruku i ključan smisao odabira desktop gaming računala.

Za optimalne performanse u najnovijim igrama svakako je trenutno po pitanju radne memorije najisplativiji odabir 16 GB DDR4 dual channel kit brzine 3600 MHz. Za gaming će ovo biti sasvim dovoljno, no planirate li računalo koristiti i za neke druge zahtjevnije zadaće poput video obrade ili 3D renderinga, onda svakako odaberite barem 32 GB radne memorije ili više.

Za pohranu podataka naša je konfiguracija bila opremljena s PCIe 3.0 x4 SSD-om kapaciteta od 512 GB. Ovakav je odabir prvenstveno želja za korištenjem SSD-a istovjetne brzine i kapaciteta koji dolazi u većini gaming laptopa. U ovom trenutku je ovakav SSD optimalan odabir za instalaciju Windowsa i nekoliko omiljenih igara. U pravilu će vam dakako trebati još minimalno jedan disk za pohranu podataka i instalaciju igara.

 

rx6600specs

AMD Radeon RX 6600 XT je mainstream kartica najnovije generacije temeljena na RDNA2 arhitekturi s podrškom za DX12 Ultimate.

 

6600 XT kao mainstream uzdanica

Konačno dolazimo do grafičke kartice koju smo koristili kod testnog gaming stroja. Ovdje odmah moramo napomenuti kako smo odabrali cjenovno „najisplativiju“ karticu u trenutku nastajanja ovog članka i u trenutku testiranja. S obzirom na to da se cijene grafičkih kartica mijenjaju iz dana u dan, moguće je da ovakva kartica neće biti najbolji odabir u trenutku kada budete čitali ovaj tekst. Također smo htjeli da nam cijena desktop konfiguracije bude usporediva s cijenom high-end gaming laptopa s kojim smo usporedili desktop računalo.

Zbog svega smo odabrali AMD-ov Radeon RX 6600 XT. Riječ je mainstream kartici najnovije generacije koja se temelji na arhitekturi RDNA2 i podržava DX12 Ultimate. Posjeduje ukupno 8 GB videomemorije što je danas nekakav donji minimum za ugodno igranje na višim rezolucijama uz odgovarajuću kvalitetu slike. Ovdje ni u kojem slučaju nije riječ o nekakvoj superbrzoj high-end kartici, ali Radeon RX 6600 XT omogućuje jako dobre performanse na najpopularnijim rezolucijama 1080p i 1440p, te je u posljednjih pola godina ova kartica relativno dostupna uz cijenu koja je koliko-toliko prihvatljiva za današnje pojmove.
Ostatak desktop konfiguracije čine hladnjak za procesor, kućište i napajanje. Ovo su komponente koje će korisnici odabrati prema vlastitim željama i cjenovnim mogućnostima. Pritom odabir ovih komponenti može značajno utjecati na ukupnu cijenu konfiguracije. Odaberete li primjerice high-end vodeno hlađenje ukupna cijena konfiguracije će osjetno porasti.

Mi smo svakako željeli cijenu naše konfiguracije zadržati dobrano ispod 12.000 kn u trenutku nastajanja ovog teksta. Pritom treba imati na umu kako je ovo cijena bez monitora i periferije. Detaljne specifikacije naše gaming konfiguracije možete vidjeti u tablici koja prati tekst.

 

Laptopi na Nitro pogon

Nasuprot našoj modernoj desktop gaming konfiguraciji nalaze se jake snage gaming laptopa prilično prihvatljive cijene. Preciznije rečeno riječ je o dva najnovija Acerova gaming laptopa iz serije Nitro koja nam već godinama donosi gaming laptope odličnog omjera cijene i performansi. Ključan razlog što su oba testirana gaming laptopa Acerova leži u jednostavnoj činjenici što smo njih uspjeli dobiti na testiranje. Drugi proizvođači poput Lenova i HP-a nude također zanimljive gaming laptopa tako da i njih valja uzeti u obzir.

Nadalje moramo istaknuti kako smo mi ove testne gaming laptope odabrali na pomalo drugačiji način, odnosno tražili smo laptope ponajboljeg omjera cijene i gaming performansi na tržištu. Dakle nama su potencijalne gaming performanse bile u prvom planu. U pravilu ćete kada kupujete gaming ili bilo koji drugi laptop itekako obratiti pažnju na dizajn, kvalitetu ekrana, opremljenost i druge osobine. Nama su ovdje hardverske i gaming mogućnosti bile daleko najvažniji kriterij prilikom odabira.

Trenutno gaming laptopi opremljeni s AMD-ovim Ryzen 5000 procesorima i Nvidijinim RTX 3000 grafičkim karticama omogućuju ponajbolji omjer cijene i performansi. Stoga su i oba naša dva testna kandidata temeljena na upravo ovakvoj AMD-Nvidia kombinaciji.

Mogli bismo ih prozvati veliki i mali Nitro. Naime dizajn im je posve identičan, a ključnu razliku čine veličina ekrana i ugrađene hardverske komponente.

 

nitroLaptopi

Modernoj gaming konfiguraciji sučelili smo dva Acerova Nitro 5 gaming laptopa u 15 i 17-inčnoj verziji.

 

Veliki i mali

Veći Nitro oznake AN517-41 predstavlja high-end gaming laptop, te posjeduje 17-inčni Full HD 144 Hz ekran. Ono što ga čini svakako iznimno zanimljivim za gamere moćna je kombinacija AMD-ova 8-jezgrenog procesora Ryzen 7 5800H i Nvidijine grafičke kartice RTX 3070 u laptop izvedbi. Napomenimo kako je ovaj Nitro gaming laptop u trenutku pisanja ovog teksta cjenovno najpovoljniji RTx 3070 gaming laptop na domaćem tržištu.

Ostatak hardverske konfiguracije kod ovog laptopa čine 16 GB radne memorije brzine 3200 MHz, te PCIe 3.0 X4 SSD kapaciteta od 512 GB. Ovdje je dakako riječ o gaming laptopu nešto većih dimenzija i težine od 2,7 kg. Zbog toga nije osobito pogodan za često prenošenje i prije svega je zamišljen kao zamjena za stolno računalo, uz mogućnost povremenog prenošenja.

Ako želite nešto mobilniji gaming laptop, bolji izbor je naš drugi testni kandidat – Acerov Nitro AN515-45. U ovom slučaju radi se o manjem 15-inčnom mainstream gaming laptopu osjetno povoljnije cijene.
Hardverski nije toliko impresivan, ali AMD-ov procesor Ryzen 5 5600H i Nvidijina RTX 3050 trebali bi omogućiti igranje svih novijih igara na Full HD rezoluciji uz pristojnu kvalitetu 3D prikaza.

Glavni potencijalni problem kod ovog laptopa svakako su količine radne memorije i videomemorije. Naime testirana konfiguracija dolazi s jednim DDR4 modulom kapaciteta od 8 GB i brzine 3200 MHz koji radi u single channel konfiguraciji. Osim toga RTX 3050 posjeduje „samo“ 4 GB videomemorije.

U svakom slučaju, oba Acerova Nitro gaming laptopa solidno su opremljeni i potencijalno nude odličan omjer cijene i gaming performansi. Napomenimo kako je u oba slučaju riječ o laptopima koji dolaze bez odgovarajućeg operativnog sustava, tako da ćete morati izdvojiti dodatna sredstva za nabavku Windowsa 10 ili 11. Zanima li vas kompletna specifikacija testiranih Nitro gaming laptopa možete je vidjeti u posebnoj tablici uz tekst.

 

nitroSenseAcer

Acerova aplikacija Nitro sense omogućuje odabir odgovarajućeg power profila za Acerove laptope te podešavanje brzine ventilatora.

 

Koliko vata toliko frameova!

Prije nego detaljno pogledamo kako su gaming laptopi prošli u direktnom sučeljavanju s našom gaming konfiguracijom, moramo reći par riječi o specifičnostima gaming laptopa po pitanju postizanja maksimalnih performansi u igrama.

Poznato je naime kako je kod laptopa sve u principu podređeno što je moguće boljoj energetskoj učinkovitosti, te da postoje određena ograničenja po pitanju potrošnje energije i hlađenja komponenata, prije svega procesora i grafičke kartice unutar kompaktnog kućišta prijenosnog računala.

Zbog toga gaming performanse kod laptopa ponajviše ovise o dostupnim maksimalnim limitima potrošnje energije koje na raspolaganju imaju procesor i, najvažnije, grafička kartica. Istovjetna grafička kartica unutar kućišta manjeg laptopa, gdje je limitirana na osjetno manju potrošnju, neće dosegnuti iste gaming performanse kao recimo kod većeg laptopa s daleko većom dostupnom potrošnjom i boljim mogućnostima hlađenja.

Primjerice, u slučaju naših testnih gaming laptopa, grafička kartica kod manjeg 15-inčnog modela je limitirana na maksimalnih 75 W. U slučaju većeg 17-inčnog Nitro modela govorimo pak o 100 W što je osjetna razlika. Veći power limit omogućuje više radne taktove grafičkog procesora i samim time bolje performanse. Jednako vrijedi i za glavni procesor koji međutim ipak nešto manje utječe na performanse u odnosu na grafičku karticu.

U novije vrijeme razvijene su napredne tehnologije koje unutar zadanog ograničenja potrošnje energije kod laptopa dinamički mijenjaju dostupan limit potrošnje za CPU i GPU, ovisno je li vam više opterećena grafička kartica ili glavni procesor. U igrama će uvijek grafička kartica imati prednost i potrošiti ogroman dio ukupnog power limita.

 

ryzen5800hSpecs

AMD Ryzen 5800H procesor temelji se na Zen 3 arhitekturi i omogućuje odlične gaming performanse, te ga možemo naći kod velikog broja novijih gaming laptopa.

 

Što je to MUX switch?

Nadalje, poznato je kako većina novijih laptopa, uključujući gaming modele, posjeduje zapravo dva grafička čipa. Jedan se grafički procesor nalazi integriran kao dio SoC-a s glavnim procesorom, dok je drugi prisutan kao dio zasebne grafičke kartice. Integrirani grafički čip troši osjetno manje energije i u pravilu je aktivan prilikom rada na bateriji, te prilikom uobičajenog rada i kod reprodukcije multimedije. Zasebna grafička kartica je tu pak da nam omogući daleko bolje performanse u igrama i drugim grafički zahtjevnim aplikacijama.

Integrirani grafički čip gotovo je uvijek zadužen za prikaz slike na ugrađenom ekranu laptopa s kojim je direktno povezan. U trenutku kada pokrenemo neku zahtjevnu igru, zaseban grafički procesor će preuzeti izvođenje svih 3D operacija, međutim konačnu sliku na ekranu laptopa i dalje prikazuje integrirani čip. Zasebni grafički čip zapravo šalje, putem PCIe sabirnice, odgovarajuće informacije integriranom čipu putem kojeg se onda slika prikazuje na ekranu. Sve skupa se dakako može negativno odraziti na ukupne gaming performanse.

Zbog toga pojedini gaming laptopi posjeduju Multiplexer sklop (Mux switch) koji vam omogućuje zaobići integrirani grafički čip, te zasebnoj grafičkoj kartici direktno slanje slike na ekran laptopa. Ovakvu mogućnost obično možete naći unutar softverskih aplikacija za podešavanja raznih opcija i supportu proizvođača laptopa. Alternativno se Mux switch može nalaziti i u BIOS-u laptopa.
Postavlja se međutim pitanje što ako vaš laptop nema Mux switch? Je li tada uopće moguće dobiti optimalne gaming performanse?

Primjerice takav je bio slučaj s naša dva testna Nitro laptopa. Rješenje je zapravo relativno jednostavno, ali uključuje korištenje vanjskog monitora ili TV-a. Naime većina laptopa posjeduje barem jedan videoizlaz koji je direktno spojen sa zasebnom grafičkom karticom. Spajanjem vanjskog monitora na ovaj videoizlaz, omogućuje vam ponajbolje moguće gaming performanse.

Zato smo mi sva testiranja u igrama proveli tako što smo vanjski monitor spojili na HDMI videoizlaz direktno povezan s Nvidijinim zasebnim grafičkim karticama kod oba Acerova Nitro laptopa.

 

laptopVsPcTest

 

Gaming okršaj

Jasno, ključno je pitanje bilo može li nam gaming laptop ponuditi usporedive performanse s moćnijom najnovijom gaming konfiguracijom. Mnoge će odgovor poprilično iznenaditi. Naime otkrili smo kako noviji i hardverski moćan gaming laptop s RTX 3070 grafičkom karticom i Ryzen 7 5800H procesorom u većini slučajeva u igrama može ponuditi istovjetne performanse s našom gaming konfiguracijom koja se sastojala od Intelova Core i5 12600K procesora i Radeona RX 6600 XT.

Gaming perormanse su zapravo iznenađujuće slične, gotovo podjednake u nekim slučajevima. Gaming laptop čak u nekim testovima pri višim rezolucijama odnosi pobjedu, a posebno je dominantan prilikom korištenja Ray tracinga.

Ovo nas ne čudi previše s obzirom na to da Radeon RX 6600 XT i grafički procesori RDNA2 općenito osjetno zaostaju za Nvidijinim RTX 3000 karticama po pitanju Ray tracing performansi. Međutim u velikoj većini slučajeva, primjerice na popularnoj 1440p rezoluciji, i gaming laptop s RTX 3070 karticom i gaming desktop s Radeonom RX 6600 XT omogućuju vrlo usporedive performanse u igrama.

Vidljivo je međutim kako je primjerice na 1080p rezoluciji desktop konfiguracija gotovo uvijek brža i to osjetno u nekim slučajevima. Ovdje prije svega moćniji Intelov procesor 12600K dolazi do punog izražaja i može ponuditi bolje performanse. Općenito je zanimljivo vidjeti kako je Intelov Alder Lake procesor unutar desktop konfiguracije osjetno brži u svim procesorskim testovima od Ryzena 7 5800H kod Acerova laptopa. Moramo ipak napomenuti kako nam se čini kako je ovaj AMD-ov procesor dosta ograničen limitom potrošnje energije kod Acerova Nitro laptopa.

 

fireStrikeRx6600XT

Gaming desktop još uvijek omogućuje ponajbolje gaming performanse, posebno ako želite najbolji mogući framerate u svim testovima i igrama.

 

 Mrtva trka

Potencijalno kod gaming desktopa overclokanjem procesora i grafičke kartice možete dodatno povećati performanse za 10 do 15 %, posebno na 1080p rezoluciji. Međutim isto tako na tržištu postoje gaming laptopi s RTX 3070 karticama koje nude veći power limit od 100 W ovog Acerova laptopa, što također može donijeti bolje performanse. Općenito gledano, zaključak bi bio kako će desktop konfiguracija biti osjetno bolji odabir igrate li natjecateljske online igre ili manje zahtjevne igre primarno na 1080p rezoluciji i pritom ciljate na najveći mogući frame rate.

Međutim u svim drugim slučajevima ovako konfiguriran gaming laptop s RTX 3070 karticom ponudit će bolji omjer cijene i performansi u novijim i zahtjevnijim igrama, posebno pri ultra postavkama detalja i višim rezolucijama.

Gaming laptop je jeftiniji od testirane gaming konfiguracije, a pritom dolazi s ekranom, tipkovnicom i kamerom. Ako u obzir uzmemo da ćete kod gaming konfiguracije morati zasebno kupiti monitor i periferiju, onda gaming laptop ispada i dosta isplativija varijanta. Ovdje dakako govorimo o skupljem i većem 17-inčnom Nitro gaming laptopu.

Jefitnija 15-inčna varijanta s RTX 3050 karticom svojim je mogućnostima ipak daleko od skupljeg laptopa ili gaming konfiguracije. Treba ipak uzeti u obzir kako je ovaj laptop pritom dvostruko jeftiniji.
Ključni problemi kod jeftinijeg laptopa su količine radne i videomemorije. RTX 3050 posjeduje samo 4 GB videomemorije, pa primjerice neke igre uopće ne rade na određenoj rezoluciji s određenim postavkama detalja zbog nedostatka videomemorije. Tako da ste osuđeni na low i medium detalje i 1080p rezoluciju.

8 GB radne memorije u single channel načinu rada također ograničava gaming performanse, međutim ovaj je problem jednostavno otkloniti kupnjom još jednog 8-gigabajtskog memorijskog modula. Nadogradnjom radne memorije jeftiniji 15-inčni Nitro laptop postaje dobra alternativa jeftinijim desktop gaming konfiguracijama. RTX 3050 u kombinaciji s Ryzenom 5600H može omogućiti ugodno igranje svih novijih igara na 1080p rezoluciji, a posebno za one koji igraju manje zahtjevne igre ovaj je laptop odličan odabir. Posebno nas je ugodno iznenadio 5600H procesor svojim odličnim performansama.

 

rx6600xt

Grafičke kartice su još uvijek poprilično skupe, a mi smo za gaming konfiguraciju koristili Radeon RX 6600 XT.

 

Laptop isplativiji od desktopa?

Gaming laptopi su se također pokazali osjetno energetski učinkovitijim od gaming desktopa. 17-inčni Nitro laptop primjerice pri rezoluciji 1440p nudi usporedive performanse s gaming desktopom, ali pritom troši do 100 W manje energije. Zbog svega toga ovaj laptop ima impresivan omjer gaming performansi po utrošenom vatu električne energije.

Nažalost veliki nedostatak kod oba testirana gaming laptopa je zagrijavanje komponenata i posvemašnja buka koju proizvode pod opterećenjem u igrama. Buka je doista iritantna, dok su temperature grafičkog procesora i glavnog procesora obično između 76-92 °C. Desktop konfiguracija pritom omogućuje osjetno tiši rad uz znatno niže temperature. Ovo će dakako dosta ovisiti o odabranom hladnjaku za procesor, no čak će i jeftiniji zračni hladnjak omogućiti tiši rad nego što je to slučaj kod laptopa.

Na kraju se nameće pitanje je li 2022. isplativije kupiti gaming desktop ili laptop? Iskreno rečeno, oba uređaja imaju svoje jasno izražene prednosti i nedostatke. Gaming laptop troši osjetno manje energije, omogućuje jednostavno prenošenje, integrirana je cjelina s ekranom i tipkovnicom i u konačnici omogućuje vrlo dobre gaming performanse. Ključni nedostaci gaming laptopa su nemogućnost kasnije nadogradnje procesora i grafičke kartice, iznimno bučan rad, te potreba korištenja vanjskog monitora za optimalne gaming performanse kod velike većine modela.

Nasuprot tome gaming desktop omogućuje potencijalno najbolje performanse zahvaljujući mogućnosti overclockinga, laku i jednostavnu nadogradnju svih komponenata i osjetno tiši rad i niže temperature. Glavni nedostaci su mu veća potrošnja energije, nemogućnost jednostavnog prenošenja te potreba dodatne nabavke monitora i periferije.

Dokle god su grafičke kartice iznimno skupe, gaming laptop doista izgleda kao cjenovno povoljnija alternativa gaming desktopu, posebno ako želite gaming računalo koje ćete jednostavno moći prenositi. Dakako, ovo vrijedi isključivo ako želite kupiti posve nov gaming PC, a ne ako samo želite nadograditi stari. Osim toga ovo prvenstveno vrijedi za high-end gaming laptope, jer jeftiniji modeli ne mogu ponuditi tako dobre performanse, ali ih kao jeftinu alternativu za manje zahtjevne gamere treba itekako uzeti u obzir.

 

laptopVsPcResult

 


Kako smo testirali

Testiranja gaming performansi proveli smo koristeći Windows 11 Pro 21H2 s instaliranim svim dostupnim ažuriranjima u trenutku testiranja. Opcija Core Isolation bila je isključena. Kod desktop konfiguracije i kod gaming laptopa je opcija za potrošnju energije bila postavljena na High performance.

Korišteni su najnoviji driveri u trenutku testiranja, odnosno 22.1.2 za AMD-ovu grafičku karticu i 511.79 za Nvidijine grafičke kartice.

Koristili smo PCMark10 kao test općenitih performansi računala, te nekoliko poznatih testova performansi procesora poput Cinebencha R23. Gaming performanse testirali smo pomoću 3DMarka i većeg broja novijih i iznimno zahtjevnih igara na tri najpopularnije rezolucije. U pravilu su za testiranje korišteni integrirani benchmark testovi unutar samih igara ili posebni testovi gameplaya pomoću softvera Afterburner. Posebno smo naglasak stavili i na Ray tracing performanse.

Laptopi su testirani priključeni na vanjski 4K monitor putem HDMI priključka kako bi se osiguralo ponajbolje moguće gaming performanse.

Tehnologija Resizable Bar nazivno je uključena kod svih laptopa s Nvidijinim RTX 3000 karticama i nije je moguće isključiti. Kod desktop računala smo testirali s isključenom Rbar tehnologijom s obzirom na to da na višim rezolucijama ova tehnologija zna uzrokovati pad performansi.

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Laptop Vs. desktop - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.