Vodič za kupnju: Što je bitno kod odabira robotskog usisavača? - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Vodič za kupnju: Što je bitno kod odabira robotskog usisavača?

Vodič za kupnju: Što je bitno kod odabira robotskog usisavača?

Postoji iznimno velik raspon modela robotskih usisavača, a to se reflektira u cijenama koje se kreću od petstotinjak kuna, pa sve do najjačih uređaja koji imaju i po deset puta višu cijenu. U ovom članku bavit ćemo se osnovnim razlikama među pametnim usisavačima i na što trebate obratiti pozornost prilikom odabira.

Robotski usisavači za maksimalnu iskoristivost zahtijevaju i određene pripreme u prostoru, a ovdje možete pročitati kako se idealno pripremiti za vašeg novog robotskog prijatelja.

photo 1600322305530 45714a0bc945

Namjena pametnog usisavača

Iako za pojedine modele pametnog usisavača trebate izdvojiti značajan iznos novca, prije nego se odlučite na kupovinu potrebno je shvatiti da ćete i dalje trebati obični usisavač za velika sezonska pospremanja ili veći nered. Robotski usisavač prije svega služi za održavanje prostora čistim. Postoje modeli koji imaju specijalizirane programe za pločice i parkete te one za tepihe, kao i za čišćenje tvrdokornijih nečistoća.

electrolux na podu

Tu su i dvojni modeli koji mokro brišu podove. Ono što je iluzorno za očekivati je dubinsko usisavanje gustih tepiha, jer to niti najskuplji modeli neće uspjeti izvršiti. Problem bi vam također mogle raditi dlake kućnih ljubimaca, a u kombinaciji s tepisima na testu će pasti i snažni klasični usisavači. Napravite li redoviti raspored čišćenja, vaš prostor održavat će čistim, no u nekim situacijama neće vam moć pomoć, a klasični usisavač će vam poslužiti i za čišćenje automobila.

 

Osnovne funkcije pametnog usisavača

U svojoj prirodi svi robotski usisavači rade na sličan način. Prolaze kroz stan dok ne prođu i očiste cijeli prostor. Način na koji se to radi ovisi o modelu i cijeni. Dok najjeftiniji modeli sobu prolaze nasumično i "odbijaju" se od površina, oni napredni imaju niz senzora poput optičkog, senzora blizine i kamera te mogu mapirati prostor te ga proći učinkovitije i planski.

testiranje s našeg testa

Usisna snaga može biti slična na jeftinom i skupljem modelu. Kada usisavač završi prolazak ili mu se baterija isprazni, on se automatski vraća na baznu stanicu i puni.

 

Način upravljanja

Autonomni način rada zaslužan je za pridjev robotski uz usisavač. Svi, pa čak i oni najjeftiniji modeli manje poznatih brandova imaju automatski mod rada. Pritiskom na tipku na usisavaču, uređaj će krenuti u svoju zadaću. Već srednja kategorija ima puno više opcija upravljanja kao što je pokretanje putem mobilne aplikacije, dok najviša klasa ima najviše mogućih modova rada. Jače modele moguće je programirati da u točno određeno vrijeme, odnosno rasporedu usisavaju. Neki modeli, umjesto mobilne aplikacije, imaju daljinski upravljač koji će poslužiti ako se vaš robot izgubi u prostoru ili ga želite usmjeriti na dio poda koji ima mrvica. Recimo, oko stola u blagovaonici nakon doručka.

 

Način rada i izgled

Većina robotskih usisavača izgleda kao disk, imaju između dvije i četiri četke na dnu, četke sa strane i usisni dio s rotirajućim kotačima. Neki modeli umjesto okruglog promjera imaju s jedne strane prave kutove, pa na taj način lakše čiste kutove soba sa svojim četkicama. Na našem usporednom testu robotskih usisavača, ovaj je oblik polučio nešto bolje rezultate od klasičnog okruglog modela.

Image1

Prašinu i prljavštinu robotski usisavači spremaju u male spremnike čija veličina ovisi i o veličini uređaja. Najviša kategorija robotskih usisavača ima funkcionalnost da usisni otpad prebacuje u veću posudu na bazi. U oba slučaja, posude za prašinu morat ćete čistiti, s tim da modeli s dodatnim prostorom na bazi mogu i do 25 puta usisati prostor prije čišćenja.

 

Navigacija kroz prostor

Robotski usisavači vide pomoću svojih senzora. Kupite li u trgovačkom centru model cijene ispod tisuću kuna, vjerojatno će se kroz prostor voditi nasumično, a senzori će mu javljati da se zabio u neki objekt kojeg će potom zaobići. Važan senzor je onaj koji detektira da se nalazi iznad primjerice stepenice, kako robotski usisavač ne bi pao s visine. S cjenovnim razredom penje se i broj aktivnih senzora. Napredniji robotski usisavači po prostoru se orijentiraju pomoću LIDAR ili Vslam tehnologije. Obje varijante imaju svoje prednosti i nedostatke.

lidar

LIDAR za navigaciju kroz prostor koristi laser koji precizno određuje izgled sobe i poziciju svih predmeta te može brzo i učinkovito napraviti kartu prostora. Nakon napravljene karte može optimalno i učinkovitije odraditi čišćenje.

Vslam se odnosi na navigaciju kroz prostor putem kamere koja snima prema stropu i tako mapira prostor. LIDAR će na primjer zastati ispred pokrivača za kauč, jer će ga doživjeti kao prepreku, dok kameru taj sustav neće prevariti. Također postoje neki napredniji modeli koji kombiniraju prednju kameru i lasersku navigaciju. Kamera i laser povezani su i takvi proizvodi imaju i oblik umjetne inteligencije koji prevodi sliku s kamere te su to prvi modeli koji doista mogu zaobići žice na podu, papuče i slične predmete ostavljene u prostoru.

 

Karte prostora i ograničavanje kretanja

Uz to što autonomno čiste, brojni robotski usisavači imaju i pametne funkcije koje se naslanjaju na senzore iz prethodnog odlomka. Spomenuti LIDAR može prostor mapirati nakon samo jednog prolaska, dok robotima s kamerom treba tri do četiri prolaska za preciznu kartu prostora za čišćenje.

Screenshot 20180620 184059

Jednom kada pametni robot ima mapiran prostor, može maksimalno učinkovito proći kroz njega bez previše ponavljanja prolazaka po istim već očišćenim mjestima. Robotski usisavači također se kroz aplikaciju mogu ograničiti. Za "pametnije" modele dovoljno je na karti prostora napraviti crte ispred zabranjenih zona. Postoje i dodatni uređaji koji se postavljaju u prostor i rade virtualnu prepreku preko koje usisavač neće preći.

 

Veličina robotskog usisavača

Veličine su manje više standardizirane i najčešće su visine do 100 milimetara. Promjeri mogu varirati, ali su najčešće u granicama od 355 mm. Veći usisavač ima prednost u većem spremniku i možda jačoj bateriji. Manji se lakše zavlači u teže dostupne dijelove prostorija.

kowon vn R3KYh1a3xfU unsplash

Ukoliko vaš prostor ima namještaj koji je na nogama, možda bi za idealno čišćenje mogli podići trosjed i stolić za televizor na 12 cm kako bi napravili robo-friendly prostor.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Vodič za kupnju: Što je bitno kod odabira robotskog usisavača? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.