Koji robotski usisavač odabrati- Top 10 modela na hrvatskom tržištu - 4.4 out of 5 based on 11 votes
Koji robotski usisavač odabrati- Top 10 modela na hrvatskom tržištu

Koji robotski usisavač odabrati- Top 10 modela na hrvatskom tržištu

Pročešljali smo domaće tržište i pronašli 10 najzanimljivijih robotskih usisavača.

U međuvremenu odradili smo novi usporedni test robotskih usisavača za 2021. godinu, a možete ga pročitati ovdje. Robotski usisavači nisu nova kategorija proizvoda, ali kao i svi smart uređaji iz godine u godinu su napredniji. Nekoliko je područja na kojima su se kroz godine trebali usavršavati. Dugo je kvaliteta osnovne zadaće, usisavanja, zaostajala za klasičnim i ručnim usisavačima. Robotski usisavači, barem neki, stigli su do razine kada su usporedivi u obavljanju usisavanja s običnim modelima. Inovacije koje se koriste su četke sa strane, rotirajuće četke, pa i HEPA filteri. Robotski modeli ne koriste vreće za prašinu već imaju posebni odjeljak koji se vadi i istrese u smeće, te potom najčešće lako vrati.
Osim kvalitete čišćenja, trajanje baterije je još jedna iznimno bitna stavka na koju treba obratiti pozornost. I dok je trajanje baterije kod starijih modela znalo biti ograničeno na 30-ak minuta, sad sve češće imamo uređaje koji u jednom prolazu mogu raditi i do dva sata. Pri tome treba imati na umu da će za šezdesetak minuta biti dostatno za stan do 60-70 kvadrata.
Način rada je još jedna bitna komponenta, pa najjeftiniji modeli jednostavno kruže sobom i proći će mnogo puta preko istog područja, a od pametnih opcija imaju senzor za izbjegavanje prepreka i povratak na docking stanicu. Napredniji uređaji stvaraju mapu prostora, imaju plan prolaska i besprijekorno se vraćaju na svoj docking na punjenje. Nisu niti svi senzori isti, pa se s kutovima i preprekama drugačije nose različiti usisavači, no većini kvalitetnih modela kut sobe neće predstavljati veliki problem.
Idealno bi bilo imati podignuti namještaj na 12 centimetara, a treba paziti i na sitne stvari na podu. S ta dva preduvjeta mogli bi biti jako zadovoljni odrađenim poslom usisavača. Naravno, ako imate etaže u kući ili stanu ili prepreke poput pragova, to robotski usisavači još uvijek ne mogu savladati.
Robotski se usisavači mogu programirati da uvijek u isto vrijeme odrade čišćenje, a s obzirom na to da dolaze s Wi-Fi konekcijom i podrškom za aplikacije, moguće je i ručno upravljati i pokrenuti ga. Neki od modela dodatno imaju mogućnost mokrog brisanja prostora. Na naše tržište prvi je došao i profilirao se iRobot sa svojim Roomba brandom. Broj proizvođača je eksplodirao i sada svaki brend koji ima klasične usisavače ima i svoj robotski model, a s druge strane se natječu i proizvođači konzumne elektronike. Sve je to odlično za korisnike koji imaju veliki izbor. U ovom pregledu nismo stavljali najjeftinije modele manje poznatih brendova koji se za ispod 500 kuna mogu naći na akcijama u trgovinama. Oni nemaju napredne pametne sustave, ali će također samostalno obaviti akciju usisavanja, a možda i nisu loša opcija za isprobati prije nego se odlučite za skupocjene high-end modele.
A prije nego se bacite u kupovinu novog robotskog usisavača provjerite naš izbor najboljih modela na hrvatskom tržištu.


iRobot Roomba s9+

iRobot Roomba s9 2

Uvjerljivo najskuplji pametni robotski usisavač na jednom je mjestu okupio sve najnaprednije tehnologije ove kategorije. Ako vam je iRobot iznad mogućnosti, ovdje provjerite cjenovno pristupačne alternative. Ono po čemu se ističe nisu toliko smart mogućnosti koliko i do četiri puta jača usisna snaga te samopražnjenje posude za otpatke prilikom dolaska na bazu. Roomba S9+ odmaknula se i dizajnom od ostalih iRobot modela, pa je dio usisavača ostao ovalan, dok se s druge strane nalaze pravi kutevi kako bi se u prostoru bolje očistili baš takvi dijelovi stana. Uređaj na vrhu ima RCON senzor, senzor za zaštopavanje, kameru i tipke za paljenje, home i spot clean. LED indikator svijetli plavo kada se spaja na Wi-Fi mrežu, bijelo kada čisti i crveno tijekom punjenja. S donje strane se nalaze gumene četke za različite površine i posebna četka za kuteve te senzor za praćenje podloge. Na bazi se sadržaj usisavanja još jednom usisava, ovog puta u samu bazu koja može primiti do 30 spremnika. Android i iOS aplikacija iRobot Home nudi određivanje rasporeda čišćenja ili ručno pokretanje, mape čišćenja prostora koje robot nakon par prolazaka napravi. U aplikaciji je moguće označiti pojedine sobe da se samo one čiste. S viškom snage dolazi i mana u kraćem trajanju baterije koja izdrži do sata čišćenja. Drugi minus je glasan rad, koji je također vezan uz snagu uređaja. Roomba s9+ ima podršku za Google Asistenta i Alexu, pa je njime moguće upravljati i glasom, te ga povezati u sustav pametne kuće.

Baterija: 3300 mAh
Dimenzije: 312x 89 mm
Vrijeme punjenja: 3h
Upravljanje: Ručno/daljinski/aplikacija
Cijena: 10.999,00 kn

(Stranica 1 od 10)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 10)
Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji robotski usisavač odabrati- Top 10 modela na hrvatskom tržištu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.