Koji TV odabrati- Top 5 velikih televizora u svim cjenovnim kategorijama - 3.8 out of 5 based on 4 votes
Koji TV odabrati- Top 5 velikih televizora u svim cjenovnim kategorijama

Koji TV odabrati- Top 5 velikih televizora u svim cjenovnim kategorijama

Odabrali smo pet atraktivnih televizora iz svih cjenovnih kategorija s našeg tržišta u ovom vodiču za kupnju.

U ovo doba godine obično se nabrijavamo za veliko nogometno prvenstvo, što je vrijeme kada kreću odlične ponude za televizore. Zbog poznatih razloga prvenstvno je odgođeno, a pomaknuto je i vrijeme prelaska na novi DVB-T2 standard televizijskog signala. Bez obzira na to sada je izvrsno vrijeme za kupovinu novog televizora, bilo da želite biti spremni za jesenski dolazak novog signala ili samo želite bignati serije na boljem i većem ekranu. Cijene prošlogeneracijskih televizora su pale, a mnogo je iakcija za nove modele, jer traje borba za svakog korisnika. Provjerite svakako i naš veliki usporedni test televizora, kako biste vidjeli koje još modele možemo i koje ne možemo preporučiti.


Na što obratiti pozornost

Iako će novim DVB-T2 standardom zemaljski programi tek zakoračiti u HD svijet, kod televizora je standard već dugo vremena 4K. Sadržaja konačno ima sve više, bilo da se radi o YouTube streamingu, gledanju serija na Netflixu ili igranju igara na PlayStation 4 Pro konzoli (a za Božić dolazi i petica).
Vaš novi UHD panel može dolaziti u nekoliko različitih tehnologija. Na papiru najlošiji prikaz ima standardni LED LCD ekran, no i kod njih postoji mnoštvo naprednih tehnologija koji su izbrusili prikaz slike. Procesori su jači, mikrozone osvjetljenja učinkovitije i moguće je pronaći doista kvalitetne LED modele. Za prestiž se bore dva tabora, OLED kojeg guraju Philips, LG, ali i Panasonic i Grundig te Sony i QLED kojeg zagovara Samsung i sličnu tehnologiju ima TCL. OLED paneli su posebni jer svaki piksel se pojedinačno pali i gasi, zbog čega imaju nevjerojatan prikaz crne boje i ogroman kontrast. Oni također imaju vjeran prikaz boja i sliku koja će vam na prvu biti fenomenalna. Minus je visoka cijena ovih televizora i svjetlina koja se ne može mjeriti s LED i pogotovo QLED televizorima. Samsungovi QLED televizori koriste quantum dot nano čestice kroz koje se propušta svjetlost i na taj način se postižu živopisnije boje i puno veća svjetlina što dolazi kod izražaja u HDR sadržaju.
Manje više svi televizori dolaze s nekim pametnim sučeljem, pri čemu proizvođači rade jasnu razliku između jeftinijih i skupljih modela. Pa tako pristupačniji televizori nude okljaštrene verzije Smart TV-a, dok od srednje više klase kreću punokrvni OS-ovi. Ako vam nije presudna svaka kuna, savjetujemo da ipak odaberete punokrvne sustave. Najbolji su Android TV kojeg imaju Philips, Sony, TCL i neki drugi, Tizen OS kod Samsunga i WebOS kod LG-a. Nude pregršt aplikacija, jednostavni su za navigaciju i općenito nude veliku nadogradnju samog uređaja.
Od ostalih stvari pogledajte da li televizor ima HDMI ulaze sposobne za 4K 60Hz prijenos, što znači HDMI 2.0 standard. Obratite pozornost na potrošnju ako ste jedno od domaćinstava kod kojih televizor gori cijeli dan. HDR je stavka koja najviše može dignuti kvalitetu slike, a niz je standarda kojima se to postiže poput HDR10, Dolby Vision, HDR 10+ i HLG-a. Najbitnije je da vaš televizor ima 10 bitni panel koji može pokazati količinu detalja da se ostvari punkrvni HDR.

 

Philips 65OLED754

Philips OLED754

OLED televizori imaju za sebe nezgodnu, a za korisnike odličnu karakteristiku da i low-end modeli imaju gotovo identičnu kvalitetu slike kao i najskuplji. Da, sa skupljima ćete dobiti ukupno bolji televizor, ali i pristupačniji OLED modeli isporučit će nevjerojatnu kvalitetu slike. Philips je s ovim televizorom osigurao dvije stvari, veličinu od impresivnih 65 inča iliti 164 cm dijagonale te OLED ekran uz prilično konkurentnu cijenu. Philips OLED754 ima UHD rezoluciju i tehnologiju AMBILIGHT osvjetljenja koje na zid projicira "nastavak" slike sa zaslona, pa će za vrijeme nogometne utakmice televizor na zid slati zelenu boju čime se dobiva imerzivnost. U ovaj televizor je Philips ugradio svoj poboljšani P5 procesor koji je zaslužan za procesuiranje slike u pokretu, upscale i druge procese kako bi slika bila savršena. Dolazi s vrlo tankim rubom ekrana i dizajn je minimalistički sa vidljive samo dvije nožice ispod ekrana. Šteta što je za entry seriju OLED-a Philips odabrao Saphia pametni sustav, a ne Android TV, no aplikacije poput Netflixa i YouTubea su naravno tu.

TIP: OLED
Dijagonala: 65''
Rezolucija: UHD
Smart TV: Saphi
Cijena:13.499,00 kn


Samsung QE55Q60R

Samsung qled
QLED televizor za nešto sitno iznad 5000 kuna je vijest koja prošle godine nije bila moguća. Da, radi se o entry-modelu, ali i dalje se radi o quantum dot tehnologiji koja će ponuditi odličan prikaz boja. Samsung ima i odličan Tizen OS operativni sustav koji radi brzo i intuitivno, lako se povezuje s drugim pametnim uređajima i ima bogat sustav aplikacija. Minus kod ovog modela je što koristi Edge LED pozadinsko osvijetljenje, pa nema one izrazite svjetline kao kod high-end QLED modela. Dizajn prati izgled ostalih QLED Samsung modela, pa dolazi s vrlo tankim rubovima ekrana, stalku u obliku dvaju nožica. Najljepše će izgledati na zidu. Dobra vijest za gamere je što Samsung u ovom televizoru podržava FreeSync tehnologiju koja prilično poboljšava glatkoću slike u gamingu.

TIP: QLED
Dijagonala: 55''
Rezolucija: UHD
Smart TV: Tizen OS
Cijena:5.399,00 kn


Philips 65PUS7304

Philips 65US7304

U Best Buy borbu Philips često ulijeće sa 7304 modelima koji su prvi u Perfomance seriji što znači da dolaze s P5 procesorom slike, Android TV operativnim sustavom i Ambilight tehnologijom. Ovaj veliki model možete naći ispod 5000 kuna, a manji 50 inčni i za oko 3500 kuna. Televizor dolazi s driect LED osvijetljenjem te spomenutim P5 procesorom slike čime ćete dobiti dašak high-end mogućnosti u ovoj cjenovnoj klasi. Uz to, Philips 65US7304 ima Android TV 9.0 s podrškom za Google asistenta i Chromecast, bogat izbor aplikacija i intuitivno sučelje. Ambilight tehnologija je nešto što ovog proizvođača izdvaja od konkurencije i daje mu dodatnu težinu. Daljinski upravljač također dolazi s QWERTY tipkovnicom na pozadini što omogućuje lakše pretraživanje sadržaja na streaming servisima. Već u ovoj seriji Philips podržavai HDR10+ te Dolby Vision HDR standarde.

TIP: LED
Dijagonala: 65''
Rezolucija: UHD
Smart TV: Android TV
Cijena:4.999,00 kn


LG OLED55C9

LG OLED55C9 nova
S obzirom da LG proizvodi sam OLED panele za sebe i druge proizvođače može ići i s nešto nižom cijenom. Ovo je zapravo prošlogodišnji model, ali je pri izlasku pobrao lovorike zbog svoje izvedbe koja uključuje ogroman kontrast, odličan prikaz boja i dizajn s vrlo tankim rubovima oko ekrana. U ovaj OLED srednje klase LG je ugradio novi Alpha 9 procesor koji donosi još bolju obradu slike te AI poboljšanja u vidu procesuiranja zvuka i pametne WebOS platforme. Televizor podržava sve HDR standarde osim HDR 10+, a za audio užitak tu je i podrška za Dolbya Atmos. AI featurei uključuju raspoređivanje aplikacija prema vašim navikama te preporuke također po tom kriteriju. U Home dashboradu možete spojiti svoj telefon i ostale pametne uređaje u kući i upravljati njima kroz sučelje televizora. Tu je i Google asistent za glasovno upravljanje. Bitnije od toga je naglasiti odličnu kvalitetu slike OLED zaslona i ovu vrlo konkurentnu cijenu za prošlogodišnji model.

TIP: OLED
Dijagonala: 55''
Rezolucija: UHD
Smart TV: WebOS
Cijena:8.559,20 kn



Sony KD55XG8596BAEP

Sony KD55XG8596BAEP
Sony svoju srednju klasu televizora drži s nešto višom cijenom, a ovaj 55 inči model ima neke bitne prednosti. Iako ima Edge LED rasvjetu, ima dimming tehnologiju po cijelom panelu. Sve to rezultira jako dobrom razinom crne boje i iznenađujuće uniformiranim prikazom. Također, Sony KD55XG8596BAEP donosi jako dobru reprodukciju boja, i šteta što nema punu LED rasvjetu kako bi zasjao i na polju HDR-a. I ovo je naravno 4K televizor koji dolazi s Android TV sučeljem, podrškom za HDR 10 i HLG HDR varijante. Televizor dolazi s prilično moćnim X1 4k HDR procesorom za obradu slike čime se pomalo ističe od većine srednje klase, no nema podršku niti mogućnost procesiranja Dolby Vision HDR sadržaja.

TIP: LED
Dijagonala: 55''
Rezolucija: UHD
Smart TV: Android TV
Cijena:5.899,00 kn

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji TV odabrati- Top 5 velikih televizora u svim cjenovnim kategorijama - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.