LG OLED55C9PLA - 5.0 out of 5 based on 1 vote
LG OLED55C9PLA

LG OLED55C9PLA

Spreman za budućnost

Nasljednik ultrapopularnog LG-jevog C8 je i dalje vrhunski OLED televizor koji ove godine donosi podršku za HDMI 2.1, posjeduje unaprijeđeni procesor slike Alpha 9 druge generacije i nadograđenu verziju sučelja webOS. Međutim, kvaliteta slike nije doživjela unaprjeđenja i identična je prošlogodišnjem modelu.

LG-jevi OLED televizori u posljednjih su nekoliko godina prepoznati kao tehnološki najnapredniji, ponajbolji televizori na tržištu. Iz godine u godinu, LG je sve više ulagao u OLED tehnologiju koja se u pogledu kvalitete slike pokazala osjetno superiornijom u odnosu na LED tehnologiju toliko uobičajenu kod ogromne većine modela televizora dostupnih na tržištu.

 

Tanak i elegantan

U osvježenoj ponudi uređaja za 2019. godinu, LG je predstavio C9 - nasljednika prošlogodišnjeg ultrapopularnog modela C8. Uobičajeno, C9 je dostupan u tri različite veličine dijagonale: 55, 65 i 75 inča, a mi smo imali priliku testirati 55-inčni model koji će, vjerujemo, biti najzanimljiviji širem krugu korisnika.

Najvažnije novosti kod LG-jeve serije OLED televizora za 2019. godinu su podrška za HDMI 2.1 (4k HFR), unaprijeđeni procesor slike Alpha 9 druge generacije, kao i najnovija verzija webOS-a. S druge strane, ovogodišnji OLED televizori ne donose nikakve značajne promjene po pitanju kvalitete slike.

No, što je s dizajnom? Niti ovdje nema nekih većih novosti. Ipak moramo iskreno priznati kako nas svaki puta OLED televizori iznova oduševe elegantnim i tankim dizajnom. Djeluju moderno i atraktivno, odnosno upravo onako kako bi televizori trebali izgledati 2019. godine.

Što se samog C9 tiče, LG je pomalo izmijenio dizajn prednjeg stalka koji se proteže gotovo cijelom dužinom ispred uređaja. Ovaj je stalak sada nešto kompaktniji i u potpunosti je izrađen od metala. Smještaj i broj dostupnih priključaka ostao je posve isti kao ranije, što ujedno znači kako jedan HDMI i dobar dio ostalih priključaka postaju gotovo nedostupni ukoliko TV montirate na zid.

Površina ekrana je i dalje prekrivena anti-reflektivnim filterom u sjajnoj (glossy) izvedbi što omogućava daleko bolje održavanje visoke razine kontrasta i intenziteta boja u jače osvjetljenim prostorijama, ali isto tako donosi i neugodnu refleksiju okoline.

Kao i većina LG-jevih televizora više klase, C9 dolazi s dobro poznatim daljinskim upravljačem Magic Remote. Premda je riječ o pouzdanom „daljincu“ koji služi svrsi, dojma smo kako bi LG trebao razmisliti o modernizaciji ovog koncepta, po uzoru na primjerice Samsung koji je daleko inovativniji po pitanju daljinskog upravljača kod svojih novijih televizora.

Ugrađeni zvučnici su snage ukupno 40 vata i podržavaju Dolby Atmos. Možemo ih opisati kao solidne, ali ako želite doista kvalitetan zvuk preporučamo kupnju zasebnog zvučničkog sustava.

 

LG OLED 6

HDMI 2.1 i umjetna inteligencija

Jedna od ključnih prednosti C9 u odnosu na prethodnika svakako bi trebala biti najnovija verzija pametnog sučelja prozvanog webOS. Naime, nove unaprijeđene verzije softverskog sučelja postale su jedan od ključnih prodajnih aduta novih modela. Dakle, ako želite najnoviji webOS s odgovarajućim naprednim mogućnostima prisiljeni ste kupiti novi uređaj, jer za starije modele nadogradnje sučelja nisu dostupne.

Glavna prednost webOS-je svakako iznimna jednostavnost korištenja. Nadalje, jedna od zanimljivih novosti najnovije verzije svakako je AI preview koji dodaje novi red ikonica sa zadnje gledanim ili preporučenim sadržajem nakon što se kursorom zadržite na pojedinoj aplikaciji.

Ova opcija može biti poprilična korisna, međutim, trenutno je podržava manji broj aplikacija. Kako su novi modeli LG-jevih televizora opremljeni s drugom generacijom procesora slike Alpha 9, naglasak je u potpunosti na umjetnoj inteligenciji.

Sada su nam tako dostupne opcije za automatsku prilagodbu slike i zvuka ovisno o sadržaju koji gledamo, famozni AI upscaler, kao i AI preporuke vezano za sadržaj ovisno o našim navikama. Koliko su ove opcije doista korisne teško je prosuditi, ponajprije jer bismo za njihovo realno testiranje uređaj morali koristiti nekoliko mjeseci.

Vjerujemo kako ćete željeni prikaz slike lakše podesiti sami, a upscaler radi sasvim dobro i bez umjetne inteligencije. Cijela priča zapravo funkcionira na principu da sustav vremenom prati naše navike korištenja uređaja i potom nam pokušava ponuditi odgovarajuće opcije i preporuke ovisno o našim navikama.

Sve AI opcije, dakako, po želji možete i posve isključiti ukoliko ih ne planirate koristiti.

Nadalje, neke od novih mogućnosti, poput bolje podrške za, primjerice, Googleov Assistant ili Amazonovu Alexu, i nisu previše iskoristive u našoj regiji, dok se kasnije očekuje i podrška za Appleov Air Play 2 što će omogućiti direktan streaming s Appelovih gadgeta na TV.

 

LG OLED 1

I dalje vrhunska slika, ali...

Konačno dolazimo do najveće prednosti ovogodišnjih LG-jevih OLED-a. Riječ je o podršci za HDMI 2.1. Sva četiri dostupna priključka podržavaju ovaj najnoviji standard što uključuje opcije poput 4k na 120 Hz HFR (high frame rate), ALLM (automatic low latency mode) i HDMI VRR (variable refresh rate). Ove su opcije prije svega namijenjene poboljšanju performansi u igrama, s obzirom da omogućavaju brži odziv i bolju kvalitetu slike bez „trzanja“ i „pucanja“ zahvaljujući podršci za promjenjivu frekvenciju osvježavanja (VRR). Problem je, međutim, u tome što trenutno ne postoje certificirani HDMI 2.1 uređaji na tržištu kojima bismo uopće mogli isprobati kompatibilnost s novim standardom. Primjerice HDMI VRR opciju trenutno, koliko nam je poznato, podržava isključivo Xbox One, a spojite li TV s računalom ovu mogućnost nećete moći koristiti.

HDMI 2.1 je možda budućnost, ali kvaliteta slike kojom će vas počastiti C9 svakako je stvarnost. Besprijekorna crna, fantastičan kontrast, odličan vidljivi kut, ujednačeno osvjetljenje i super brzi odziv osobine su koje OLED televizorima omogućavaju vrhunsku kvalitetu slike. OLED je i dalje nenadmašan kada govorimo o kvaliteti slike u mračnijim prostorijama, gdje posebno HDR performanse i dinamički raspon dolaze do punog izražaja.

Problem međutim leži u činjenici kako se usporedivom kvalitetom slike mogu pohvaliti OLED televizori nekoliko godina unatrag. Tehnološki, C9 ne donosi nikakav napredak u odnosu na prethodnika. Da se razumijemo, C9 je vrhunski televizor, ali po pitanju kvalitete slike nije ništa bolji od C8.

Gledajući isključivo kvalitetu slike, smatramo kako se više isplati kupiti prošlogodišnji C8 koji je dostupan po znatno povoljnijoj cijeni. (Dok ga još možete pronaći.) S druge strane, noviji C9 sa podrškom za HDMI 2.1 predstavlja pametniji izbor za budućnost. Međutim, voljeli bismo vidjeti da se LG više pozabavi unaprjeđenjem postojeće OLED tehnologije i problemima kao što su potencijalno i dalje prisutan veliki rizik od trajnog burn-ina slike, posebno kod sadržaja s velikim brojem statičkih elemenata i implementacija ABL-a (Automatic Brightness Limiter) koja, ovisno o prikazanom sadržaju, efektivno smanjuje maksimalnu svjetlinu prikaza, posebno kod HDR-a.

 

 

Više informacija

  • Model: OLED55C9PLA
  • Smart TV: Da
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Mogućnosti: 5
  • Cijena: 12.499,00 kuna
  • Proizvođač: LG
  • Vrsta panela: OLED
  • Dijagonala/ rezolucija: 55", 3840x2160 piksela
  • Kut vidljivosti: 178°
  • Osvježavanje: Do 120 Hz
  • HDR kompatibilan: Da, HDR10 Pro
  • Dimenzije: 1228 x 706 x 46,9 mm
  • Masa: 18,9 kg
  • Plus: dizajn, kvaliteta slike, savršena crna, nenadmašan kontrast, vidljivi kut, brzina odziva, podrška za HDMI 2.1
  • Minus: potencijalni rizik od trajnog burn-ina slike, ABL efektivno smanjuje maksimalnu svjetlinu ovisno o prikazanom sadržaju, neki priključci su iznimno teško dostupni nakon montaže na zid
  • Ustupitelj i cijena: LG www.lg.com/hr Cijena za tijelo: 12 499 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG OLED55C9PLA

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG OLED55C9PLA - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.