Veliki usporedni test 55 inčnih OLED, LED i QLED televizora - 1.0 out of 5 based on 1 vote
Veliki usporedni test 55 inčnih OLED, LED i QLED televizora

Veliki usporedni test 55 inčnih OLED, LED i QLED televizora

Tehnološki sudar svjetova: 55-inčni OLED vs. LED

OLED televizori su posljednje vrijeme postali cjenovno sve pristupačniji i na domaćem tržištu mogu se naći na iznimno povoljnim akcijama. U isto vrijeme dok razmišljamo o OLED-u kao best buy televizoru, pitamo se isplati li se uopće više kupiti LED televizor? I kod njih je puno noviteta i atraktivnih tehnologija. Testirali smo stoga 8 LED, QLED i OLED televizora kako bismo dobili odgovor na pitanje što se najviše isplati kupiti.

Posljednjih godina tržištem modernih televizora dominiraju dvije tehnologije - OLED i LED (QLED u najnaprednijoj Samsungovoj varijanti). Premda vrlo slične u nazivu, tehnološki se poprilično razlikuju. OLED televizori tehnološki su superiorniji i omogućuje najbolju kvalitetu slike. Do sada je, međutim, OLED bio privilegija onih s nešto dubljim džepovima i ekskluzivno prisutan kod premium televizora visoke klase.

U posljednje vrijeme možemo međutim vidjeti kako su OLED televizori cjenovno sve pristupačniji i pristupačniji. Brojne akcija u domaćim trgovinama elektroničkom robom gurnule su OLED televizore nadomak psihološke granice od 1000 eura. Jeli na pomolu sumrak LED televizora? Ne baš! Televizori s LED tehnologijom su daleko rasprostranjeniji, a ni tu nedostaje iznimno primamljivih akcijskih budget ponuda.

 

Tehnologija 1 2

 

Valja napomenuti kako se na akcijskim ponudama mogu uglavnom naći prošlogodišnji modeli televizora. Zbog korona krize najnoviji ovogodišnji modeli svih najpoznatijih proizvođača predstavljeni u rano proljeće, u velikoj mjeri se tek očekuju na domaćem tržištu.

 Sve ovo nas je navelo da malo pobliže istražimo trenutnu situaciju na tržištu televizora. Odlučili smo testirati 8 posebno atraktivnih 55-inčnih OLED i LED/QLED televizora koji svojim osobinama i prvenstveno omjerom cijene i mogućnosti zaslužuju vašu i našu pažnju. Ima tu nekoliko najnovijih modela, međutim većinom je riječ o prošlogodišnjim modelima što zapravo nije nimalo loše, posebno ukoliko bacimo pogled na cijene po kojima se trenutno prodaju.

Kako odabrati tehnološki najnapredniji televizor? Na što treba posebno paziti? Prije svega, veličina je važna! Televizori većih dijagonala danas prilično cjenovno pristupačni. Zbog svega smo se ovdje odlučili testirati 55-inčne modele. Smatramo kako ova veličina dijagonala danas predstavlja nekakav optimalan odabir, a u konačnici i svi primjerice OLED modeli dolaze s veličinom ekrana od najmanje 55 inča. U kombinaciji s većim ekranom danas je svojevrsni standard 4k (Ultra HD) rezolucija. Ne bismo vam preporučili da kupujete 8k televizor zbog iznimno visoke cijene, a realno od 8k rezolucije danas nema nikakve opipljive koristi.

 

Tehnologija 2

Što se tiče samih tehnologija koje su ključne za kvalitetu prikaza već smo spomenuli kako se trenutno svi moderni televizori temelje na OLED ili LED tehnologijama. Ukoliko bismo najjednostavnije moguće pokušali objasniti razliku između ove dvije tehnologije rekli bismo kako LED televizori posjeduju posebno pozadinsko osvjetljenje, dok je u slučaju OLED-a (organic light emitting diode) svaki piksel zasebno osvijetljen i nema potrebe za pozadinskim osvjetljenjem.

Svaki piksel koji vidite na OLED televizoru je samostalan izvor boje i svijetla. Zbog ovog svojstva OLED televizori posjeduju beskonačan kontrast i mogu prikazati posve prirodnu i pravu crnu boju.

S druge strane kod LED televizora imamo klasičan princip kao i kod svih LCD monitora, gdje je uz samu LCD matricu koja sadrži piksele moramo imati i posebno pozadinsko osvjetljenje kako bismo odgovarajuće osvijetlili piksela i prikazali željene boje. Danas se u pravilu za pozadinsko osvjetljenje koriste LED diode, pa samim time otuda dolazi i naziv LED televizori.

Prije nekoliko godina Samsung je predstavio svoje QLED televizore koji trenutno predstavljaju najnapredniju verziju LED televizora dostupnih na tržištu. Samsung se ovdje oslanja na quantum dot tehnologiju kako bi postigao osjetno bolju reprodukciju boja i nadasve visoku razinu svjetline, što posebno dolazi do izražaja kod prikaza HDR sadržaja. Jedna od velikih prednosti OLED televizora je svakako i širok vidljivi kut.

Kad se cijela ekipa skupi i krene gledati utakmicu vrlo je vjerojatno da svi neće uspjeti sjesti direktno ispred samog televizora. U tom slučaju OLED tehnologija osigurava da svi vide ponajbolju kvalitetu slike, bez anomalija u prikazu boja i sl. S druge strane LED i posebno QLED televizori su bolji izbor planirate li TV gledati u jače osvijetljenim prostorijama. Naime, QLED televizori mogu postići iznimno visoku razinu maksimalne svjetline, višu od OLED-a, pa će omogućiti bolju kvalitetu prikaza u jače osvijetljenim prostorima.

 

Atraktivan dizajn

Osim što svi želimo tehnološki što je moguće napredniji televizor, svakako nam je važno da bude vizualno što je moguće atraktivniji. Moderni televizori, posebice oni visoke klase, vizualno djeluju doista iznimno impresivno. Iznimno su tanki što ih čini pogodnim za montažu na zid, a rub oko ekrana se sada gotov i ne primijeti. Posebno su OLED televizori impresivno tanki, no iznenadilo nas je kako neki od najnovijih LED modela ne zaostaju previše.

Osim dizajna vrlo važna odrednica modernih televizora postala je i Smart TV platforma, odnosno pametno softversko sučelje koje nam omogućuje lako i jednostavno upravljanje i korištenje željenih aplikacija. Trenutno najbolja softverska sučelja za svoje televizore nude LG sa svojim webOS-om i Samsung s platformom Tizen. Ova dva velika korejska proizvođača već godinama razvijaju svoja sučelja za televizore što se svakako primijeti na prvi pogled prilikom korištenja.

 

Tehnologija 3

 

Iza njih se smjestio Android TV koji u svojoj najnovijoj inačici predstavlja vrlo respektabilno smart TV softversko sučelje, no uvijek je pitanje koliko je moguće Android TV prilagoditi svakom pojedinom modelu raznih televizora. Sve ostale Smart TV platforme u velikoj mjeri zaostaju za ovim rješenjima i čak ih se ne bismo usudili prozvati smart TV platformama u pravom smislu riječi.

 

Napredni procesori slike

Dakako, osim same tehnologije na kojoj se temelji, na konačnoj kvaliteti prikazane slike kod svakog televizora ponajviše utječe ugrađeni procesor slike. Ovakav je procesor primjerice zadužen za upscaling slike iz raznih izvora na 4k rezoluciju ekrana, što je iznimno važna značajka budući da je još uvijek vrlo malo sadržaja dostupno u 4k native rezoluciji. Najnoviji procesori oslanjaju se na umjetnu inteligenciju (AI) kako bi kvaliteta slike bila najbolja moguća, neovisno o ulaznom signalu.

Što se tiče samih procesora slike oni se dakako vežu sa samim proizvođačima i pojedinim modelima televizora. Philips se kod svojih najnovijih modela oslanja na P5 video procesor, Samsung kod svojih QLED televizora koristi svoj najnapredniji procesor slike Quantum, dok kod LG-jevih OLED televizora nalazimo procesor Alpha 9. Procesiranje slika u pokretu bit će također jedna od iznimno značajnih osobina ovih procesora.

Cilj je slika bez zamućenja, trzanja ili bilo kakvih drugih artefakata. Pojedini procesori slike po tom pitanju omogućuju prikaz sve do 120 fps-a (Hz) što svakako omogućuje bolji prikaz sportskih sadržaja. Proizvođači koriste različite tehnologije za smanjenje zamućenja pokreta uključujući ponavljanje frameova i umetanja crnog framea.

Ove tehnologije „izglađivanja“ pokreta nalazimo kod različitog proizvođača po različitim nazivima poput TrueMotion (LG), Motionflow (Sony), Auto Motion Plus (Samsung). Mnogi ove tehnologije ne vole previše jer kod uobičajenih sadržaja izazivaju tzv. Soap opera effect. Međutim za prikaz sportskih sadržaja mogu biti vrlo korisne.

 

OLED kao best buy?

Na kraju spomenimo i gaming performanse koje će posebno biti od značaja budući da nas krajem godine očekuje predstavljanje next gen igraćih konzola PS5 i Xboxa One X. Što se tiče gaming sve više modernih televizora dolazi s podrškom za ALLM (Automatic Low Latency Mode) odnosno opciju koja znatno smanjuje ulazno kašnjenje (input lag), a aktivira se automatski kada televizor detektira signal s primjerice igraće konzole.

 

Tehnologija 2 2

 

Nadalje dosta je važna i podrška za VRR odnosno promjenjivu frekvenciju osvježavanja. Ova će opcija biti daleko zanimljivija PC gamerima, premda će je sigurni smo u potpunosti podržavati i najnovije igraće konzole.

Što je bolje OLED ili LED? Najjednostavnije bi bilo reći OLED, ako si ga možete priuštiti. Međutim LED televizori također imaju svoje prednosti. QLED modeli dominiraju visokom maksimalnom razinom svjetline što je dosta važno za prikaz HDR sadržaja. Osim toga kod LED televizora ne morate brinuti o zloglasnom burn-inu slike, što je još uvijek, iako u puno manjem obimu i u tek iznimno specifičnim uvjetima, boljka OLED televizora.

8 testiranih televizora nam je međutim jako dobro pokazalo koliko je danas važno imati dobro balansiran proizvod. Uz kvalitetu slike i atraktivan dizajn, posebice je važna softverska smart TV platforma i općenito jednostavnost korištenja televizora. Sigurno je međutim kako su nam danas televizori temeljeni na superiornoj tehnologiji i vrhunskoj kvaliteti slike cjenovno pristupačniji nego ikada prije, što je svakako vrlo dobra vijest.

 

Metodologija

Prilikom testiranja televizora posebnu smo pozornost obratili na nekoliko najvažnijih parametara koju su konačnici najviše utjecali na ukupnu icjenu. Prije svega gledali smo dizajn, opremljenost i podršku za najnovije tehnologije. Dizajn samog televizora u dobroj mjeri određuje hoćete li ga bez problema moći smjestiti na željeno mjesto unutar vašeg dnevnog boravka, te koliko je primjerice jednostavna montaža na zid. Iako svi noviji televizori ne podržavaju primjerice HDMI 2.1, podrška za neke od naprednijih funkcija i mogućnosti unutar ovog standarda svakako je bila dodatni plus prilikom ocjenjivanja televizora.

Performanse prilikom reprodukcije HDR I SDR sadržaja testirali smo pomoću odgovarajućih HDR i SDR sadržaja u klasičnoj i streaming izvedbi. Pritom smo posebno obratili pažnju koliko pojedini televizor dobro prikazuje detalje u svijetlim i tamnijim područjima, te kolika je primjerice razina neželjnih artefakata kod prikaza. Pokušali smo odabrati takve materijale koji uključuje nešto zahtjevnije scene, kao i prikaz bržih slika u pokretu kako bismo procijenili kako pojedini televizori odrađuju ovaj dio motion interpolacije, odnosno „izglađivanja pokretnih slika“ koji je iznimno važan za gaming i sportske sadržaje.

 

Montaža otvorne2

Ukupnu kvalitetu slike procjenjivali smo pomoću nekoliko softverskih alata koji su nam omogućili da procijenimo kontrast, prikaz slike u pokretu, vidljiivi kut, oštrinu i druge osnovne parametre slike. Gaming performanse testirali smo pomoću Xbox One X konzole koja nam je omogućila da provjerimo podršku za neke od naprednijih gaming mogućnosti poput ALLM-a (Automatic Low Latency Mode) i VRR-a (Variable Refresh Rate).

Veliku pažnju poklonili smo i samoj softverskoj Smart TV platformi. Provjerili smo broj dostupnih aplikacija, brzinu sučelja, koliko su je intuitivna navigacija izbornicima za podešavanje slike. Konačno iznimno je važno da televizor posjeduje nekoliko preciznih i funkcionalnih HDR i SDR predifniranih predložaka za podešavanje slike. Velika većina korisnika nikada neće biti u prilici profesionalno kalibritati svoj uređaj, pa ovakvi predlošci omogućuje dobru osnovu za dobro podešenu i oku ugodnu slike bez mnogo dodatnog „petljanja“ po opcijama.

 

 

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Veliki usporedni test 55 inčnih OLED, LED i QLED televizora - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.