Dronovi

Dronovi

Kako i s čime letjeti hrvatskim nebom

Za vas smo odabrali 5 zanimljivih dronova različitih značajki, cijena, mogućnosti i namjena, a možete ih voziti bez licence

Table of contents
« Prev All Pages Next »

Dornovi su vrsta letjelice bez pilota tj. bespilotne letjelice ili na engleskome UAV (unmanned aerial vehicle). Najčešće su upravljani putem daljinskog upravljača iako ih sve više ima opcije automatskog izvođenja leta prema predodređenoj ruti. Navigacija letjelice se tada koristi GPS-om kako bi slijedila predodređenu putanju.

Postoji nekoliko kategorija na koje se dronovi mogu podijeliti. Tako ih hrvatski zakon dijeli prema njihovoj operativnoj masi. Dronovima lakšim od 250 grama (kategorija A) smiju upravljati svi, bez obzira na starost, a ukoliko dron prelazi ili je mase točno 250 g (kategorija B1), za upravljanje dronom treba imati barem 14 godina starosti. No upravljanje ne podrazumijeva snimanje tim dronom.
Slike sa Save 28

Snimanja iz zraka
Snimati iz zraka smiju samo tvrtke ili obrtnici te pojedine udruge. Kao privatna osoba ne smijete snimati ništa osim prostora u čijem ste vlasništvu (vlastitog dvorišta), čak niti s dronom igračkom kojeg ste kupili za stotinjak kuna.

Dakle, ukoliko snimite svoj let te ga objavite na Youtubeu, Instagramu, Facebooku te drugim online kanalima, mogli biste dobiti kaznu zbog počinjenog prekršaja.

Ukoliko ipak imate tvrtku te dokaz o registriranoj djelatnosti snimanja iz zraka, tada morate zatražiti zahtjev za odobrenje snimanja od državne geodetske uprave, priložiti snimke, biljeg od 15 kn te zadovoljiti još neke formalnosti kako biste eventualno dobili odobrenje za korištenje tih snimaka.

Kada kažemo dron, najčešće mislimo na letjelicu koja ima 4 propelera, tzv. quadcopter, iako dronovi mogu imati jedan ili više propelera.

Slike sa Save 15

Dronovi mogu biti opremljeni raznim senzorima, dodatcima te drugim pomagalima kako bi bili što sigurniji i efikasniji. Neki dronovi imaju senzor udaljenosti na svih 6 strana kako bi pokušali izbjeći prepreke. No ipak, najčešći senzor na dronovima je žiroskop. On će dronu (tj. pilotu) pomoći održavati stabilan let te će dozirati potisak na svaki od četiri propelera kako bi ostao što mirniji u letu. Ukoliko dron ne posjeduje žiroskop, najčešće se radi o trkaćem modelu letjelice kako bi piloti mogli izvući maksimum snage iz takvih letjelica, iako i neki trkaći modeli koriste žiroskop. Da bi piloti mogli izvući maksimum snage, treba im odlično poznavanje aerodinamike te sposobnost brze reakcije. Brzu i preciznu reakciju možete istrenirati na nekom od simulatora letenja koje smo priložili na DVD-u uz časopis.

Popis linkova za one koji žele saznati više o zakonu:
https://drone.ccaa.hr
http://www.crocontrol.hr/
https://www.ccaa.hr/hrvatski/faq-uas_377/
https://amc.crocontrol.hr/Upute
http://bit.ly/2SyxzKw - Sažeti prikaz zahtjeva za letenje sustavima bespilotnih zrakoplova
https://dgu.gov.hr/podnesite-zahtjev-91/91
http://bit.ly/2XY9a7a - Zahtjev za izdavanje odobrenja za snimanje iz zraka


Simulatori letenja

Ne postoji simulator letenja koji će krajnje vjerno prenijeti iskustvo pilotiranja, no svakako je dobro naučiti letjeti na simulatoru prije nego pokušate letjeti s pravim dronom. Simulator će vam omogućiti da naučite koja komanda na daljinskom služi određenim radnjama te će vam uvelike pomoći da vaši mišići memoriraju pokrete potrebne za izvođenje zračnih vratolomija. Najvažnija osobina simulatora letenja je podržavanje istog onog daljinskog upravljača s kojim letite na vašem dronu kako bi simulacija upravljanja bila čim vjernija.

 velocidrone product

VelociDrone simulator ima izvrsnu fiziku s visokim stupnjem prilagodljivosti. Kroz prilagodbe fizike i podešavanje brzine, lako ćete podesiti Velocidrone da se ponaša poput vašeg drona. Za 16 funti možete ga preuzeti s https://www.velocidrone.com


header

The Drone Racing League Simulator je simulacija i igra s FPV pogledom baš kakav imaju i pravi trkaći dronovi. Za cijenu od 17 USD možete ga preuzeti s linka http://bit.ly/drlsim


ss b6e0f4a7173fe3c08c9ba3c78495d8a823b784e9

FPV Air 2 je quadcopter simulator letenja za ozbiljne FPV trkaće pilote koji žele alat za smisleno vježbanje u bilo koje vrijeme. Uz cijenu od 4 $ preuzmite ga s http://bit.ly/FPVAir2

 

Nighthawk250

Real Drone Simulator je stvoren za zabavu, no pružiti će vam mogućnost učenja letenja dronovima bez opasnosti za okolinu ili vaš dron. Preuzmite ga sa stranice https://www.realdronesimulator.com

 

liftoff

Liftoff: FPV Drone Racing je ulaz u quadcopter platformu za pilote s iskustvom i za igrače koji još nisu upoznati s novim sportom. Veterani mogu istraživati nova okruženja ili se utrkivati, dok novodošli mogu usavršiti svoje vještine letenja. Za cijenu od 20 € preuzmite ga s http://bit.ly/liftoffdrone

 

hreli x

HELI-X 8.0 postoji kao funkcionalna demo verzija s 3 malena helikoptera, avionom te quadcopterom. S njihove web stranice https://www.heli-x.info možete preuzeti i raniju besplatnu verziju u kojoj je grafika dosta slabija

 

spk18N

FPV Freerider Recharged ne radi s Intel(R) G45/G43 Express chipsetom, a kako ima mogućnost podešavanja postavki (npr. brzine, kamere itd.) te spajanja originalnog daljinskog putem USB-a, vrijedi ga isprobati kao demo verziju. Ako vam se svidi, njegova cijena je 10 $, a potražite ga na https://fpv-freerider.itch.io


Tehnologija

Namjene i komponente

Ovisno o tome za što je namijenjen, svaki dron koristi komponente koje mu omogućuju optimalne performanse.

Slike sa Save 18

Iako ih zakon dijeli prema kilaži, dronove možemo podijeliti na „leteće kamere“, trkaće dronove te dronove posebnih namjena. Najpoznatija marka letećih kamera je DJI s pripadajućom serijom dronova. Trkaće dronove ćete najčešće sami slagati kako biste iz pojedinih komponenti izvukli i zadnje zrno snage.

Korištenje dronova
Dronovi posebnih namjena su oni za prijevoz tereta i slično, na primjer, Amazon dronove koristiti za dostavu pošiljaka. U Africi koriste dronove kako bi uzorci krvi novorođenčadi brzo stigli do bolnice na testiranje. Time je put kroz nepristupačan teren od sela do bolnice sveden na zračnu udaljenost od 5 km i 30 minuta leta.
Amazon

Amazon dronove koristi za dostavu pošiljaka


U državi Ruanda u središnjoj Africi kompanija Zipline dronovima se koristi za dostavu krvi za transfuziju. Dronovi izgledaju poput aviona, imaju jedan motor s dva propelera i potpuno su autonomni te pakete krvi bacaju s padobranom na dogovorene koordinate, a sposobni su letjeli po raznim vremenskim uvjetima. Tako se dronovi koriste u najraznovrsnije svrhe pa i za letenje ljudi. Tako je poznati youtuber Casy Neistat poletio u selu Djeda Božićnjaka u Finskoj uz pomoć drona sa 16 motora, što možete provjeriti na njegovom kanalu u videu „HUMAN FLYING DRONE“.

Casy leti dronom

A da dronovi mogu biti opaki strojevi, pokazuje nam i video ruskog drona s automatom.

 

 

 

 

 150 dronova leti sinkronizirano te čine prekrasne figure u zraku.

 Motori

motor
Motore dronova dijelima na one s četkicama te one bez četkica. Motore s četkicama najčešće možemo prepoznati prema njihovom duguljastom obliku, dok su oni bez četkica plosnatiji. Četkice motora su potrošni dio, no nije ih moguće mijenjati zbog vrlo malih dimenzija takvih motora. Stoga im je i radni vijek znatno kraći nego motorima bez četkica.

Neispravan prijenos 3

Neispravan prijenos 3

Na plastičnim prijenosima najčešće se pomaknu zupčanici koje lako možete vratiti na mjesto

IMG 20190719 095151

Motori bez četkica mogu se prepoznati po velikom broju zavojnica, plosnatom obliku, a i dugotrajniji su i efikasniji od motora s četkicamaNa motorima s četkicama javlja se iskra koja može smanjiti učinkovitost Wi-Fi tj. radio komunikacije s dronom. Dakle, motori bez četkica imaju duži radni vijek, učinkovitiji su te time i manje bučni, a imaju i manje zahtjeve za održavanjem.

Zato, kada kupite dron s motorima s četkicama, nemojte se čuditi kada nakon otprilike stotog leta jedan motor iznenada otkaže i dron se sruši. To se mora dogoditi – prije ili kasnije.

Slike sa Save 19

Na slici vidimo kontroler i driver motora. Svaki dron ima sličnu elektroniku, a veće razlike među dronovima su u količini senzora te softveru koji omogućava upravljanje letjelicom

Upravljači
 Nekim dronovima se upravlja pomoću mobitela. Takvi dronovi imaju kratki domet koji je ograničen dosegom Wi-Fi signala. Wi-Fi signal u idealnim uvjetima može dosegnuti do 150 metara, no realna situacija je da mnogima nećete moći upravljati na udaljenostima preko 50 metara. Želite li povećati domet, najčešće je potrebno pronaći „uradi sam“ projekt u vidu zamjene Wi-Fi antene upravljača s jačom ili usmjerenom Wi-Fi antenom. Za povezivanje s dronom, treba se povezati s Wi-Fi mrežom drona.


graupner mz 24 hott 24ghz 12 channel tra 03014263 1

Jedan od skupljih modela dalinskog upravljača za dronove. Sličnim modelima moguće je podešavati krivulju osjetljivosti svake pojedine palice

 


Za postizanje većih dometa potrebna je analogna ili digitalna radiokontrola dronom. Radijski kontroler jednostavno treba upariti s dronom na frekvenciji od 2,4 GHz. Podešava se kanal (neko odstupanje od 2,4 GHz) kako bi se osigurala veza s mnogo pilota koji lete u isto vrijeme i kako bi se izbjeglo neželjeno upadanje u tuđu frekvenciju. Granica dometa je ovisna o snazi odašiljanja te obično iznosi oko 1 km u normalnim uvjetima. Pokušavate li upravljati dronom preko polja, domet radioveze ovisit će o nekoliko čimbenika:

Izlazna snaga vašeg odašiljača - mnogi rade ispod zakonskog maksimuma kako bi bili u skladu s međunarodnim standardima.

Osjetljivost prijemnika - osjetljiviji prijemnik će imati veći domet, ali u određenim uvjetima može pokupiti više šuma tj. smetnji.

Kvaliteta antena (daljinski i dron) - u osnovi, veća antena će poslati tj. primiti bolji signal. Često optimizacija položaja antene može značajno utjecati na performanse sustava. Iako tipični radijski sustavi koriste frekvenciju od 2,4 GHz, specijalizirani sustavi velikog dometa mogu raditi na mnogo nižim frekvencijama koje mogu putovati mnogo dalje uz istu snagu.

Neki standardni protokoli komunikacije uključuju:

PWM - to je klasični analogni signal s jednom zasebnom žicom za svaki kanal. Veza je spora i treba je izbjegavati ako je moguće.

PPM  - to je malo poboljšana verzija PWM-a kod kojeg se svi kanali šalju preko jedne žice kao niz vremenskih impulsa. Ovo je brže od PWM-a, ali još uvijek nije najbolja opcija.

Digitalni protokoli (SBUS, IBUS, DSM2/X) - umjesto oslanjanja na vremenske razmake različitih širina impulsa, digitalni signali šalju brojeve (jedinice i nule), što daje savršenu točnost i još brže vrijeme odziva.

Za brzinu i preciznost potrebnu za letenje dronom, uvijek treba pokušati koristiti digitalni protokol s varijantom koja ovisi o proizvođaču radioprijemnika tj. predajnika; važno je da su međusobno kompatibilni.

Cijene kvalitetnih radio upravljača dosežu nekoliko tisuća kuna.

Kamere
Neki dronovi koriste ugrađene kamere koje ne možete mijenjati, dok drugi mogu imati nosače za kameru, tzv. gimbale. Ukoliko dron ima neki nosač za kameru, moći ćete ju zamijeniti boljom kamerom veće rezolucije. U segmentu igračaka, najtraženiji dronovi su oni koji mogu nositi kamere poput GoPro zato što GoPro kamere iz godine u godinu imaju sve kvalitetnije video snimke.
Boldclash F03 AIO 58GHz 40CH 25mW200mW Cam VTX Support 47V26V NTSCPAL with Clover Antenna 800x800

Kamera niske rezolucije za FPV za dronove. Ima omnidirekcijsku antenu koja odašilja analogni video signal. Na eBayu ih je moguće kupiti za manje od 10 USDProfesionalni dronovi imaju gimbale na koje se mogu montirati fotoaparati različitih proizvođača.

Trkaći dronovi imaju kamere koje služe za prijenos slike iz prvog lica kako bi piloti lakše upravljali letjelicama. Takve kamere najčešće imaju odašiljače analognog video signala jer taj signal ima najmanje vrijeme kašnjenja.


 

DJI SPARK

Inteligentan dron

DJI Spark je maleni pametan dron s kamerom. Zanimljiv je zbog njegovih mogućnosti te malenih dimenzija. U kutiji, sklopljenih elisa, ga možete svugdje ponijeti sa sobom. Još uvijek ga je moguće pronaći u trgovinama, no vjerojatno ćete ga po znatno nižim cijenama pronalaziti u oglasnicima, jer je DJI prestao s njegovom proizvodnjom.

RYZE TECH TELLO

Prvi izbor za programere

Pogledate li same specifikacije drona, možete zaključiti kako na tržištu postoji mnogo dronova s dužim vremenom leta od 13 minuta te većom rezolucijom snimanja videa od 720p.

YUNEEC MANTIS Q

4K kamera i let od pola sata

Ovom dronu najveća je prednost što ga možete sklopiti te bi mogao stati u džep. Tako ga lakše možete ponijeti na izlete, planinarenja ili druge avanture koje želite dokumentirati.

MS BLACK FORCE

Kamera s gimbalom

Dron dolazi djelomično rastavljen te je na njega potrebno montirati zaštite rotora, pričvrstiti ih vijcima za tijelo drona ili bolje ne, ako mislite povremeno letjeti bez njih. A zašto biste uopće željeli letjeti bez njih? Pa, svaki gram manje znači nešto duži let baterijom koju imate.

X BEE DRONE 2.5 WI-FI

Baš to je izazov

U pakiranju uz dron dobije se i odvijač kojim trebate pričvrstiti na kućište drona zaštitu za propelere, međutim, glave vijaka su mekane i ne služe za svakodnevno rastavljanje i sastavljanje, što potvrđuje i plastika kućišta koja je mekana te odaje dojam da će puknuti svakog trena pri sastavljanju.

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Dronovi - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.