Mehaničke tipkovnice

Mehaničke tipkovnice

Periferija ne bi trebala biti fokus kada kupujete novo računalo. Hardver u njemu ipak je važniji te se očekuje da nas dobro služi što duže. Dobru periferiju bolje je kupiti zasebno, kada si možete priuštiti ono što želite, jer ipak preko periferije imate i najveći kontakt s računalom.

Tipkovnice su vrlo raznolika periferija te lako možete birati između onih od 30 do preko 2000 kuna. Mi ćemo se fokusirati na one koje su nam se uistinu dopale, a to su mehaničke tipkovnice. Jednom kada im date priliku te probate ponovno koristiti gumenu tipkovnicu, shvatit ćete što ste propuštali. Naravno, proizvođači također to znaju te ćete ipak morati izdvojiti nešto više novaca za mehaničku tipkovnicu. Dolazi u više vrsta, od vrlo glasnih “klikavih”, preko taktilnih koje daju odličan osjećaj tipkanja, do onih linearnih bez ikakvog specijalnog osjećaja koje se reklamiraju kao najbolje za gaming. Naravno, postoje i kombinacije tih efekata, a mogu se razlikovati bojama switcheva, pa se valja informirati prije kupnje.

 


Logitech G513

Ovu tipkovnicu imali smo već na testu i još nam je uvijek u sjećanju kao jedna od najboljih koje smo imali na testu. Za promjenu, nakon dugog korištenja plastike kod Logitech proizvoda, odlučili su se za modernizaciju te smanjili nepotreban prostor i stavili aluminijsku površinu s brušenim efektom, dajući G513 vrlo atraktivan izgled. Nema dodatnih medijskih ili “gaming” tipki, no zato će stati na više setupa i neće toliko smetati mišu u borbi oko prostora na stolu. Tipkovnica koristi Logitecheve odlične Romer-G mehaničke tipke koje imaju nešto drugačiji osjećaj tipkanja od Cherry switcheva, a usudili bismo se reći da je osjećaj čak i bolji. Klik je jasan, no umjerene glasnoće koja neće ići na živce baš svima oko vas. Tipkanje je pravi užitak te ako dnevno natipkate više od 1000 znakova, svakako razmislite o ovakvoj tipkovnici. Naravno, tu je i RGB rasvjeta, a zahvaljujući vlastitom dizajnu, poboljšan je i RGB efekt preciznim dodavanjem LED-ice u sredinu tipke kako svjetlo ne bi “curilo” okolo.

Plus: kompaktan dizajn za FUll tipkovnicu, atraktivan izgled, odlični Switchevi

Minus: cijena, na gumbima ostaju packe, zasebni switchevi limitiraju zamjenu

Cijena: 1.263 kn

logi

logitech


Razer Huntsman Elite

Razer je s Huntsman tipkovnicom krenuo u otvaranje novih tehnologija tipkovnicama, implementirajući takozvani opto-mehanički switch. To znači da osjećaj tipkanja ostaje jednak, mehanički s oprugom i “klikavim” efektom, no umjesto dvije bakrene površine koje registriraju klik dodirom, koristi se laser čiji krug prekida tipka kada ga zakloni pritiskom gumba. Ideja je povećati responzivnost tipkanja, kao i dugovječnost eliminacijom mehaničkih dijelova koji ne doprinose osjećaju tipkanja. Teško je ustvrditi jesu li ovakve tipkovnice uistinu brže, no duži vijek trajanja za istu cijenu svakako je plus. Tipkovnica dolazi i s dodatnom podrškom za zapešće, kao i medijskim tipkama koje od prve izgledaju kao višak, no jednom kada se na njih naviknete, bez njih nećete moći živjeti. Naravno, RGB rasvjeta i dodatna aplikacija od Razera svakako su plus.

Plus: izdržljivost switcheva, nova tehnologija, Razer aplikacija, medijske tipke, do 100 milijuna klikova

Minus: oko gumbi se vide packe, nema izbora switcheva

Cijena: 1.429 kn

razer

razert


Kingston HyperX Alloy Elite

Kingston je izbacio veću količinu različitih modela HyperX mehaničkih tipkovnica, a Alloy Elite RGB stoji na samom vrhu kao najrobusnija u ponudi s velikim brojem funkcija. Kingston se odlučio za sigurnu implementaciju MX Cherry switcheva, a na izbor imate više boja, to jest efekata klikanja, ovisno o vašim preferencama. Svakako se informirajte o tome što vam koja boja switcha nudi. Riječ je o modularnom sustavu gdje se podrška za zapešće može dodati prema želji, konstrukcija površine je čelična kako bi tipkovnici dala čvrstoću, a dodatno “čelo” tipkovnice odvojeno je atraktivnom RGB trakom. Na gornjem dijelu nalaze se dodatne tipke za razne efekte, kao i multimedijske tipke s gornje desne strane. I dok je tipkovnica zbog njih znatno veća, jednom kada počnete koristiti valjak koji se može naći kod većeg broja premium tipkovnica, teško ćete moći bez njega. Sa stražnje strane ima i USB nastavak za lakše prikapčanje dodatne periferije ili USB sticka, dok to s druge strane podebljava njen kabel i zauzima dva USB utora na kućištu.

Plus: poznati Cherry switchevi, čvrsta izrada, medijske tipke (pogotovo valjak)

Minus: plastična podrška za zapešće, slabija softverska podrška, glomazna

Cijena: 1.015 kn

hyper

kingstont

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Mehaničke tipkovnice - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.